Você está na página 1de 18

INGLÊS

Prof. ANTONIO DONIZETI PROMILITARES  AFA/EFOMM/EN  MÓDULO 1

SUMÁRIO

1. VERBO TO BE_________________________________________________________________________ 3
2. VERBOS THERE IS, THERE ARE _________________________________________________________ 5
3. VERBOS NO PRESENT CONTINUOUS ___________________________________________________ 6
FORMAÇÃO DO PRESENT CONTINUOUS ______________________________________________ 7
EXERCÍCIOS DE COMBATE ______________________________________________________________ 16
TEXT COMPREHENSION ________________________________________________________________ 16
GABARITO ____________________________________________________________________________ 16

2
INGLÊS
Prof. ANTONIO DONIZETI PROMILITARES  AFA/EFOMM/EN  MÓDULO 1

VERBOS TO BE, THERE IS E THERE ARE,


PRESENT CONTINUOUS
1. VERBO TO BE
O verbo to be equivale aos verbos ser e/ou estar em português.

A conjugação do verbo to be no presente simples (simple present) é:

AFFIRMATIVE-AFIRMATIVA

I am I'm Eu sou/Eu estou


You are You're Você é/está
He is He's Ele é/está
She is She's Ela é/está
It is It's Ele/Ela é/está
We are We're Nós somos/estamos
You are You're Vocês são/estão
They are They're Eles são/estão

NEGATIVE-NEGATIVA

I am not I’m not -

You are not You're not You aren't

He is not He's not He isn't

She is not She's not She isn't

It is not It's not It isn't

We are not We're not We aren't

You are not You're not You aren't

They are not They're not They aren't

3
INGLÊS
Prof. ANTONIO DONIZETI PROMILITARES  AFA/EFOMM/EN  MÓDULO 1

INTERROGATIVE-INTERROGATIVA

am I?

are you?

is he?

is she?

is it?

are we?

are you?

are they?

4
INGLÊS
Prof. ANTONIO DONIZETI PROMILITARES  AFA/EFOMM/EN  MÓDULO 1

Exemplos:
I'm Brazilian.
She's a very intelligent girl.
They are engineers at Petrobras.
th
You are on the 10 floor.
I'm not in São Paulo now. I’m in Rio.
He isn’t a good soccer player.
We are not doctor, we are engineers.
Are you a scientist at Instituto Vital Brasil?
Are they near the beach?
Is it a good Hospital?

2. VERBOS THERE IS, THERE ARE


Os verbos There is, There are estão no tempo presente e equivalem ao verbo haver no sentido de existir em português. There is é
usado antes de coisas ou pessoas no singular, e there are é usado antes de coisas ou pessoas no plural.

As formas dos verbos there is e there are são:

AFFIRMATIVE-AFIRMATIVA

There is There’s - há/existe - Usado no singular

There are - há/existem - Usado no plural

NEGATIVE-NEGATIVA

There is not There isn’t

There are not There aren’t

INTERROGATIVE-INTERROGATIVA

Is there?

Are there?

5
INGLÊS
Prof. ANTONIO DONIZETI PROMILITARES  AFA/EFOMM/EN  MÓDULO 1

Exemplos:

There is much information on TV.

There are many students in that school.

There isn’t any car in the garage.

There aren’t many people in the stadium.

Is there much sugar in the pot?

Are there three rooms in that house?

3. VERBOS NO PRESENT CONTINUOUS


O Present Continuous indica uma ação presente. O uso mais abrangente é para relatar uma ação que ocorre no momento em que se
fala, mas também há outras situações que podemos usar este tempo verbal, como por exemplo: ação temporária no presente, ação
futura e acontecimentos que parecem infindáveis no presente.

A conjugação do “presente continuous” é:

AFIRMATIVA NEGATIVA INTERROGATIVA

I am studying (Eu estou estudando) I’m not studying Am I studying?

You are drinking (Você está bebendo) You’re not drinking (you aren’t) Are you drinking?

He is singing (Ele está cantando ) He’s not singing (He isn’t) Is he singing?

She is working (Ela está trabalhando) She’s not working (She isn’t) Is she working?

It is raining (Está chovendo) It’s not raining (It isn’t) Is it raining?

We are painting (Nós estamos pintando) We’re not painting (We aren’t) Are we painting?

You are reading (Vocês estão lendo) You’re not reading (You aren’t) Are you reading?

They are walking (Eles estão andando) They’re not walking (They aren’t) Are they walking?

6
INGLÊS
Prof. ANTONIO DONIZETI PROMILITARES  AFA/EFOMM/EN  MÓDULO 1

FORMAÇÃO DO PRESENT CONTINUOUS

Ação ocorre no momento em que se fala.

Ex: What are you doing now? I’m fixing my father’s car.

Listen! Somebody is knocking at the door.

What is that music you’re playing?

Ação temporária que ocorre num período de tempo no presente, mas não necessariamente no momento em que se fala.

Ex: Paulis reading a book of Jorge Amado.

The U-2 is performing at Canecão.

People are eating less meat nowadays.

Indicar uma ação futura.

Ex: Hurry up! The plane is leaving soon.


She is visiting her mother in Niterói tomorrow.

I’m on vacation at the moment, but I’m starting a new course next week.

Descrever e enfatizar uma série de acontecimentos infindáveis.

Nesse tipo de ação geralmente usamos advérbios como “always, forever or constantly” e outros advérbios de frequência.

Ex: You never do your assignments on time: you’re forever making excuses.

She’s always trying to show that she knows more than everyone else.

I’m constantly having to remind you to tidy up your room.

7
INGLÊS
Prof. ANTONIO DONIZETI PROMILITARES  AFA/EFOMM/EN  MÓDULO 1

Formação do sufixo “ing” com alguns verbos:

Verbos de uma só sílaba, terminados por consoante precedida de uma única vogal, dobram essa consoante para o acréscimo de –ing:

beg begging
hit hitting
stop stopping

Verbos teminados em –e perdem o –e para o acréscimo de –ing:

bake baking
love loving
rise rising

Verbos terminados em –ee conservam essa terminação para o acréscimo de –ing:

agree agreeing
flee fleeing
see seeing

Verbos terminados em –ie perdem essa terminação e recebem –y antes da colocação de –ing:

die dying
lie lying
tie tying
dye (tingir) dyeing

Qualquer verbo terminado em –y é simplesmente acrescido de –ing:

obey obeying
study studying
play playing
cry crying

Verbos terminados em –l precedido de uma única vogal dobram essa consoante para o acréscimo de –ing; quando o –l for
precedido de duas vogais, a duplicação não é efetuada:

label labelling
steal stealing
feel feeling

8
INGLÊS
Prof. ANTONIO DONIZETI PROMILITARES  AFA/EFOMM/EN  MÓDULO 1

Verbos com mais de uma sílaba, terminados por consoante precedida de apenas uma vogal, dobram essa consoante, se o
acento tônico recair na segunda sílaba; se não, apenas recebem –ing:

begin beginning
permit permitting
master mastering
open opening

9
INGLÊS
Prof. ANTONIO DONIZETI PROMILITARES  AFA/EFOMM/EN  MÓDULO 1

1. (UFRRJ) Complete the sentence with the correct verb.


"_________ biological agents in that tube.
a) There is
b) There are
c) Is
d) There is not
e) Is there

2. (EEAR) Choose the best alternative to answer the question below:


Are you a pilot?
a) No, we are.
b) Yes, you are.
c) No, I am not.
d) Yes, I weren’t.

3. (EEAR) An umbrella __________ a very ordinary object.


– Choose the best alternative to complete the blank in the Paragraph:
a) is
b) were
c) weren’t
d) are

4. (EFOMM) The companies are expanding their business. They__________ big now and __________ a lot of employees working there.
a) is; there is
b) are; there is
c) are; there are
d) are; are there
e) is; is there

5. (FAAP) Complete:
_________ many people living in China.
a) is there
b) are
c) there is
d) there are
e) is

10
INGLÊS
Prof. ANTONIO DONIZETI PROMILITARES  AFA/EFOMM/EN  MÓDULO 1

6. (UNESP) Assinale a alternativa correta:


__________ a river near my house and It __________ a stream of Amazon river.
a) Is there– is
b) There are – is
c) There is– are
d) There are – are
e) There is – is

7. (UEL) The point __________ exactly where you ________ now.


– As lacunas do texto são corretamente preenchidas pela alternativa:
a) are - is
b) is - is
c) is – are
d) are – are
e) there is – there are

8. (FGV) Assinale a alternativa correta:


a) There are a soldier in the hospital.
b) There are some soldiers in the hospital.
c) There is a lot of soldiers in the hospital.
d) There is little soldiers at the hospital.
e) There are much soldiers in the hospital.

9. (FUVEST) Assinale a alternativa que preenche corretamente a lacuna:


__________ little sugar in my juice. I would like more.
a) Are there
b) Is there
c) There is
d) There are
e) There aren’t

10. (UF-RS) Monday mornings _____ not as much traffic as the weekends.
a) there are not
b) there are
c) there’s
d) is there
e) are there

11. (ITA) Who ______ that handsome young man and his friend?
a) is
b) was
c) wasn’t
d) isn’t
e) are

11
INGLÊS
Prof. ANTONIO DONIZETI PROMILITARES  AFA/EFOMM/EN  MÓDULO 1

12. (FATEC-SP) How much oil ______ in the can?


a) is there
b) there is
c) is it
d) it is
e) have

13. (UFG) ______ a lot of stars in the sky.


a) It has
b) There is
c) There are
d) Is there
e) Are there

14. (FAAP-SP) How many days _______ in a week?


a) are there
b) there are
c) is there
d) there is
e) was there

15. (UF-RS) Today _____ more than 103 million dogs and cats living in American homes, a total greater than the combined human
populations of Spain and France.
a) has
b) there are
c) there is
d) have
e) is

16. (PUC-SP) Listen! Someone ____ upstairs. I can hear it distinctly.


a) walks
b) walk
c) is walking
d) are walking
e) to walk

17. (UFPR) A: What______________? B: Peter __________and Alice ___________.


a) are Peter and Alice doing – is working – is cooking
b) Peter and Alice are doing – is working – is cooking
c) do Peter and Alice do – is working – is cooking
d) is Peter and Alice doing – is working – is cooking
e) Peter and Alice’s doing – works – cooks

12
INGLÊS
Prof. ANTONIO DONIZETI PROMILITARES  AFA/EFOMM/EN  MÓDULO 1

18. (CARLOS CHAGAS-SP) I do not like that girl; she is always ____ about something.
a) complain
b) complains
c) complaining
d) complained
e) to complain

19. (UEL-PR) What ____ to do when you get to Rio?


a) are you going
b) were you
c) did you
d) do you
e) you go

20. (PUCC) Assinale a alternativa que traz a versão correta para o inglês da frase: “Those people rarely work on Sundays, but they
are working next weekend”.
a) Aquelas pessoas realmente trabalham aos domingos, mas neste fim de semana vão descansar.
b) Aquelas pessoas raramente trabalham aos domingos, mas nesta semana o trabalho vai até o final.
c) Aquelas pessoas nunca trabalham aos domingos, muito menos vão trabalhar neste final de semana.
d) Aquelas pessoas raramente trabalham aos domingos, mas vão trabalhar neste final de semana.
e) Aquelas pessoas às vezes trabalham não somente aos domingos, com também nos finais de semana.

21. (MACKENZIE) Assinale a alternativa que completa corretamente a frase a seguir: “Nothing can be done, unfortunately the
lady_______________”.
a) die
b) is dying
c) are dying
d) am dying
e) “a” and “b” are correct

22. (UNEB) Assinale a alternativa que completa corretamente a frase: “My children usually study in the afternoon, but today they
___________ in the park”.
a) are playing
b) play
c) plays
d) playing
e) is playing

23. (ESC. NAVAL) Assinale o item que completa a frase: “Listen, it seems that all the birds ____________”.
a) sings
b) is singing
c) to sing
d) is to sing
e) are singing

13
INGLÊS
Prof. ANTONIO DONIZETI PROMILITARES  AFA/EFOMM/EN  MÓDULO 1

24. (FUNREI) Alberto often has some vodka before meals, but now he _________ tomato juice.
a) is having
b) has
c) has
d) has
e) have

25. (IME) The 9:15 bus to town never stops here but it ____ at this moment because an elderly woman ____ the street.
a) is stopping, crosses
b) is stopping, is crossing
c) stops, is crossing
d) are stopping, are crossing
e) stopped, crossed

26. (UFF) Mark the correct item to complete the following sentence: “Philip_________ to the radio while her little brother
_________ outside, playing in the yard”.
a) is listening / to be
b) are listening / is
c) listens / is being
d) listen / is
e) is listening / is

27. (EFOMM) Marque o item que melhor completa a sentença abaixo:


“They _____________, they are very creative guys”.
a) always making something up
b) is always making something up
c) are always making something up
d) “a” and “b” are correct
e) all the above alternatives are correct

28. (EFOMM) Paul comes here every afternoon, but he______________ tomorrow. His mother is very ill.
a) are coming
b) coming
c) isn’t coming
d) is coming
e) aren’t coming

29. (EFOMM) The companies are expanding their business and they need all the help they can get. So they __________ several people.
a) employ
b) is employing
c) isn’t employing
d) employing
e) are employing

14
INGLÊS
Prof. ANTONIO DONIZETI PROMILITARES  AFA/EFOMM/EN  MÓDULO 1

30. (UNESP) Assinale a alternativa que preenche corretamente a lacuna da frase apresentada:
Many countries __________ with nuclear reactors.
a) is experimenting
b) experiments
c) experimenting
d) would experiment
e) are experimenting

31. (FAAP) Complete:


The population of the world is __________.
a) going
b) covering
c) finding
d) growing
e) beginning

32. (FAAP) Assinale a alternativa correta:


The whole world __________ against drugs now.
a) is fighting
b) fought
c) fighting
d) are fighting
e) fight

33. (UNESP) Assinale a alternativa que preenche corretamente cada lacuna da frase apresentada:
I listen to the radio every day, but I __________ listening to it now.
a) was not
b) had
c) am not
d) not
e) was

34. (FATEC) Assinale a alternativa que apresenta o uso correto do presente contínuo:
a) The British Army liking the new program.
b) The British Army are understanding the needs of the population.
c) The British Army is listening to the population.
d) The British Army is prefer the new general.
e) The British Army are possessed many tanks.

35. (UFV) Choose the alternative in which the capital word -ING form is an example of the present continuous:
a) Only 1 child in 100 can be classed as a real screen addict, a child who spends a WORRYING 7 hours or more watching TV or
playing computer games.
b) INCREASING prosperity has also contributed to the rise of the bedroom culture.
c) Children from the age of 9 are now TURNING to their bedrooms as a place to socialise.
d) 57% of children say they still enjoy READING, and 1 in 5 teenagers can be classed as a book-lover.
e) It is getting harder to control children's VIEWING.

15
INGLÊS
Prof. ANTONIO DONIZETI PROMILITARES  AFA/EFOMM/EN  MÓDULO 1

TEXT COMPREHENSION
TEXT 1 (IME)

By the end of the first quarter of the nineteenth century a number of our Eastern institution - Harvard, Yale,
Columbia, and Pennsylvania - had some of the necessary ingredients of a university, but hardly yet the point of
view. They were little clusters of schools and institutes. Indeed, just after the Revolution, the schools of
Pennsylvania and Harvard had assumed the somewhat pretentious title of university, and, shortly after, the University of Virginia
was founded under the guidance of Thomas Jefferson. In the South, Georgia and later North Carolina began to rise. The substance in
all these was mainly lacking though the title was honored. There were rather feeble law medical and divinity schools, somewhat
loosely attached to these colleges. It has been commonly recognized, however, that the first decade after the close of the Civil War,
that is, from about 1866 to 1876, was the great early flowering of university idea in America.

1. In the opinion of the author of this passage, in 1825


a) only Harvard, Yale, Columbia and Pennsylvania could truly be called universities.
b) all American educational institutions could justifiably claim to be universities.
c) those institutions which called themselves universities were not justified in doing so.
d) those institutions which called themselves universities were justified in doing so.
e) no American institution of higher education had any of necessary ingredients of a university.

2. Thomas Jefferson founded


a) the University of Pennsylvania.
b) Harvard.
c) the University of Virginia.
d) the University of Georgia.
e) the University of North Carolina.

3. The Civil War ended


a) about 1866.
b) about 1876.
c) about 1856.
d) during the decade from 1966 to 1876.
e) exactly in 1876.

4. The University idea really began to develop


a) in the first quarter of the nineteenth century.
b) just after the Revolution.
c) during the last quarter of the nineteenth century.
d) just after the Civil War.
e) just before the Civil War

16
INGLÊS
Prof. ANTONIO DONIZETI PROMILITARES  AFA/EFOMM/EN  MÓDULO 1

TEXT 2 (AFA)

"Second Wind - This is a feeling of relief that occurs after exercise has become strenuous. Whereas breathing was labored and the
work felt painful before, breathing becomes easier and the work more tolerable after athletes experience a second wind. The
reasons for this reduction in effort are not known. The early distress may be associated with the temporary use of anaerobic
metabolism until oxygen consumption has increased and aerobic metabolism is providing a larger percentage of the energy for
work. There is some support for this notion in the fact that second wind only occurs during endurance efforts.

Second wind usually occurs when athletes are just beginning their training program after a long layoff. Well-trained athletes rarely
experience this phenomenon, probably because their circulatory system adjust more rapidly after they become conditioned."

("Swimming even faster", Ernest Maglisho)

1. According to the excerpt, second wind is _______.


a) a painful exercise
b) a good sensation
c) an exercise training
d) the aerobic metabolism

2. When does second wind happen?


a) During endurance efforts
b) In the beginning of a layoff
c) When athletes reduce efforts
d) When doing anaerobic exercises

3. __________ do not feel second wind often.


a) Athletes who have a good preparation
b) Athletes who have strenuous breathing
c) Athletes who have increased the use of anaerobic consumption
d) Athletes who have a good experience with this kind of phenomenom

17
INGLÊS
Prof. ANTONIO DONIZETI PROMILITARES  AFA/EFOMM/EN  MÓDULO 1

EXERCICES TEXT 1 (IME)


1. a 1. a
2. c 2. c
3. a 3. a
4. c 4. b
5. d
6. e TEXT 2 (AFA)
7. c 1. b
8. b 2. a
9. c 3. a
10. c
11. e
12. a
13. c
14. a
15. b
16. c
17. a
18. c
19. a
20. d
21. b
22. a
23. e
24. a
25. b
26. e
27. c
28. c
29. e
30. e
31. d
32. a
33. c
34. c
35. c

18