Você está na página 1de 5

Name: __________________________________________________ Date: ______________________

Section: _________________________________________________ Lecturer: __________________

I. Multiple Choice: Read each item carefully. Encircle the correct answer that BEST corresponds to the following questions.
1. Many people believe that there was a supreme being who put the Universe into existence. This belief is stated in which theory?
a. Intelligent Design Theory b. Creationist Theory c. Simulation Theory d. Big Bang Theory
2. What makes Earth habitable to human beings?
a. Earth has active plate movement c. It has liquid water on its surface
b. Planet Earth maintains life d. All of the above
3. What is/are the processes that give/s rise to the formation of all landforms in our planet?
a. Erosion b. Exogenic Processes c. Geomorphic Processes d. Weathering
4. Which geologic phenomenon is characterized by shaking of the ground due to the release of tectonic force?
a. Flood b. Volcanic Eruption c. Earthquake d. Landslide
5. What geologic phenomenon happens when pressure from the Earth’s interior is relieved through the release of materials from within
the Earth’s interior?
a. Flood b. Volcanic Eruption c. Earthquake d. Landslide
6. What was the mechanism proposed by Sir Alfred Wegener that causes the constant motion of the continents?
a. The convection current in the Asthenosphere causes Tectonic Plates to drift.
b. The convection current inside the Core causes Tectonic Plates to drift.
c. The continents are plowing on bodies of water like ice.
d. The continents are moving because of the movements of objects and organisms on the surface.
7. In which type of hazard does typhoon fall under?
a. Hydrometeorological Hazard c. Hydrological Hazard
b. Geological Hazard d. Geomorphological Hazard
8. Long time ago, the continents of India and Eurasia collided with each other that caused Himalayas Mountains to form in their
convergent zone due to uplift of different portions of these continents. What Geomorphic Process happened here?
a. Faulting b. Folding c. Magmatism d. Intrusion
9. Which is TRUE about rocks?
a. Rocks can be made up of one type of mineral, several minerals, or no minerals at all
b. Rocks are formed aggregates of minerals or mineral-like substances
c. Rocks are not classified by how they are formed
d. Rocks have four major types
10. According to Seafloor Spreading Theory, the seafloor is undergoing a cyclic process of gradual formation and deformation, resulting
for different rocks or portions of the seafloor to have different ages. In what part of the seafloor can the youngest rocks be found?
a. Youngest rocks can be found near the Oceanic Ridges
b. Youngest rocks can be found near the Subduction Zones
c. Youngest rocks can be found near Convergent Zones
d. Youngest rocks have no definite location in the seafloor
11. Which of the following catalyze the occurrence of landslide?
a. Mining b. Tree Planting c. Neither A or B d. Both A and B
12. Igneous rocks can be formed in two different ways. One of which is when the magma makes its way up and accumulate somewhere
beneath the earth then undergo solidification. What is this process of Igneous rock formation known as?
a. Intrusion b. Magmatism c. Volcanism d. Plutonism
13. Most of the scientist nowadays are believing that the Universe originated from the rapid expansion of an infinitely dense and
extremely hot ball. In which theory is this based from?
a. Intelligent Design Theory b. Creationist Theory c. Simulation Theory d. Big Bang Theory
14. What is the Geomorphic Process that happens when Tectonic Forces are exerted on a Tectonic Plate resulting it to be pushed beyond
its elasticity limit?
a. Folding b. Faulting c. Magmatism d. Intrusion
15. Which of the following best describes Pulsating Universe Theory?
a. This theory states that the Universe is conscious and it has pulse
b. This theory states that the Universe is constantly giving off electromagnetic pulses
c. This theory states that the Universe is behaving like a heart that periodically expanding and contracting
d. This theory states that the Universe will be shattered by the gravitational pulses inside it
16. Which of the following relationship best shows the belief of Steady State Theory?
a. The Universe is neither producing new matter nor expanding
b. The Universe is continuously producing new matter but not expanding
c. The Universe is not producing new matter but continuously expanding
d. The Universe is continuously producing matter as it expands
17. The overflowing of the normal confines of a stream or bodies of water, or the accumulation of water over areas that are not normally
submerged.
a. Floods b. Flash Floods c. Tides d. Storms
18. What is the process that involves the disintegration of natural radioactive elements inside Earth and makes its own heat?
a. Radioactive decay b. Carbon dating c. Transmutation d. Metamorphism
19. What is the geologic event characterized by the relief of pressure under the earth through expulsion of materials from deep
underground?
a. Tsunami b. Earthquake c. Volcanic Eruption d. Typhoon
20. According to the Big Bang Theory, which will be the ending of the Universe?
a. Heat Death b. Energy Blast c. Gigantic Explosion d. Contraction of the Universe
21. What are the four main subsystems of the Earth?
a. Atmosphere, Biosphere, Anthrosphere, Hydrosphere
b. Troposphere, Stratosphere, Mesosphere, Thermosphere
c. Atmosphere, Biosphere, Lithosphere, Hydrosphere
d. Inner core, Outer core, Mantle, Crust
22. Geological phenomenon which occur when the sum of downward driving forces is greater than the sum of the resisting forces.
Page 1 of 5
a. earthquake b. volcanic eruption c. landslide d. tropical cyclone
23. In which layer of the Atmosphere do planes usually fly to avoid turbulence?
a. Lithosphere b. Troposphere c. Stratosphere d. Asthenosphere
24. Why is the Mesosphere relatively the most metallic among the layers of the Atmosphere?
a. It is where the planes usually fly
b. It is where satellites are usually being release to revolve around the Earth
c. Atoms here are receiving high energy radiations causing them to be converted to metallic elements like Fe
d. This is the layer of the Atmosphere where meteors usually vaporize
25. The inner core is made up of solid Nickel and Iron, while the outer core is made up of molten Nickel and Iron. Which of the two is
hotter?
a. neither of the two is hot b. Inner core c. Outer core d. both are equally hot
26. Why is the Earth so unique among the planets in our Solar system?
a. The Earth is the only planet not named after a god or goddess
b. The Earth is planet where your bae is living
c. The Earth is the only planet where water can be found
d. The Earth is the only planet where life is known to exist yet
27. What is the name of the super continent that existed around 200 million years ago?
a. Panjia b. Pangia c. Pangaea d. Pangwyne
28. The super continent that existed around 200 million years ago, was divided into two smaller continents. What is the name of the
continent that went to the Northern hemisphere?
a. Laukressia b. Laurasia c. Gondowonoland d. Gondwanaland
29. Which of the following is NOT included in the Gondwanaland?
a. India b. Eurasia c. Antarctica d. Africa
30. This theory is somehow related to the string theory wherein we are programmed to do things and projected into a 3D laser.
a. Colliding Universe Theory
b. Steady State Theory
c. Hologram Theory
d. Fission Theory
31. Was there already oxygen gas in our planet on its birth?
a. Yes, because oxygen is everywhere
b. Yes, because how would the organisms be able to live if not
c. No, because the meteors brought it to Earth
d. No, because the ancient bacteria brought it to our planet through photosynthesis
32. How do plates behave in tensional fault boundary?
a. They slip side-by-side
b. They drift away from each other
c. They will collide with each other
d. They move to the same direction
33. Which of the following is the branch of Science that studies about atmospheric conditions and phenomena?
a. Meteorology b. Weatherology c. Climatology d. Topology
34. Which of the following is true about Volcanism?
a. This happens when magma tries to find a way out the Earth by cutting in inside the cracks of rock layers
b. This happens when the magma that intrude rock layers solidifies underground
c. This happens when molten rocks, together with other materials were released to the Earth’s surface
d. This happens when a tectonic plate undergoes folding and bend into the shape of a volcano
35. Which refers to the study of landforms?
a. Gynecology b. Geomorphology c. Geomorphism d. Geomorphogy
36. Which of the following is NOT included in Rock cycle
a. Weathering and Erosion b. Heat and Pressure b. Cooling and Melting d. Faulting and Folding
37. Weathered materials are usually being eroded by water, wind, or any other agent into other locations. But there will also be a time
when these fragments will be accumulated in one place. What is this process?
a. Weathering b. Metamorphism c. Decomposition d. Deposition
38. Due to the influence of gravity, matters on Earth tend to move downward towards the Earth’s center. What is the process of the
downslope movement of ground materials from an elevated area?
a. Volcanic Eruption b. Mass Wasting c. Flood d. Surface Run-off
39. What type of tectonic force exist in Transform Fault Boundary?
a. Compressional Tectonic Force
b. Tensional Tectonic Force
c. Shearing Tectonic Force
d. Transforming Tectonic Force
40. Where does magma come from?
a. Magma comes from the molten tectonic plates that subduct to the Asthenosphere
b. Magma comes from the rocks that melt in the bedrock due to intense pressure
c. Magma comes from the reaction of the rocks and radioactive materials underground
d. Magma comes from the transmutation of rocks due to the energy produced by friction
41. What are the three types of fault boundaries?
a. Divergent, Insurgent, Allegiant
b. Divergent, Insurgent, Detergent
c. Strike-slip, Dip-slip, Oblique
d. Divergent, Convergent, Transform
42. Back in 1960’s a theory claiming that the surface of the Earth is made up of several plates that fit like jigsaw puzzle pieces. What is
this theory?
a. Continental Drift Theory b. Plate Tectonics c. Shrinking Earth d. Egg Crackles Theory
43. Which of the following shows a Physical type of weathering?
a. A construction worker digging the ground using a jack hammer
Page 2 of 5
b. A plant releases acid with its roots that dissolves the rocks near it upon contact
c. A rock that exfoliates due to its periodical expansion and contraction caused by temperature changes
d. A group of Lithotrophs eating a rock
44. What type/s of rocks can contain fossils?
a. Volcanic Rocks b. Plutonic Rocks c. Sedimentary Rocks d. Metamorphic Rocks
45. What type of rocks form when magma solidifies?
a. Volcanic Rocks b. Plutonic Rocks c. Igneous Rocks d. Metamorphic Rocks
46. Sediments are continuously being deposited on the surface of the Earth thus making older rocks to be buried deeper and deeper
underground. Rocks buried in great depths underground will transform due to intense heat and pressure, thus giving way to the
formation of which type of rocks?
a. Volcanic Rocks b. Igneous Rocks c. Sedimentary Rocks d. Metamorphic Rocks
47. Manong Berting usually carve sculpture out of marble and limestones. One day, an acid rain poured on their area and all of his works
exposed to the rain were damage by it. This shows which type of weathering?
a. Physical b. Chemical c. Biological d. Mechanical
48. Why the fossils of the early human species were not used in order to prove Continental Drift Theory?
a. Because early human species were already able of travelling across large bodies of water
b. Because humans were not yet existing that time and that there were no fossils of humans found
c. Because human fossils decayed so fast that there was nothing left to be analyzed
d. Because proponents of Continental Drift Theory have no interest with humans
49. In which specific type of Convergence mountains are being formed?
a. Continental vs Continental b. Continental vs Oceanic c. Oceanic vs Oceanic d. All of the above
50. Will a compressional tectonic force result to forming of fault in a tectonic plate?
a. Yes, if it happens in an oceanic tectonic plate
b. Yes, if the force exceeded the elasticity limit of the plate can hold
c. No, because it is impossible
d. No, because only tensional tectonic force can
51. Plutonism is one of the vital processes of forming rocks in the rock cycle. What is Plutonism?
a. The process wherein a rock is being buried
b. The process wherein molten rocks get out of the volcano as lava
c. The process wherein magma cools down under the Earth’s surface
d. The process wherein magma cuts through rock layers
52. In which type of fault boundary does Sea floor spreading occurs?
a. Convergent b. Divergent c. Transform d. Allegiant
53. In the early 1900’s a German geologist and meteorologist proposed a theory that states that the continents were moving on the surface
of the Earth across the bodies of water. What is this theory?
a. Continental Drift Theory b. Plate Tectonics c. Shrinking Earth d. Egg Crackles Theory
54. In which specific type of Convergence volcanic island are being created?
a. Continental vs Continental b. Continental vs Oceanic c. Oceanic vs Oceanic d. All of the above
55. What will be formed when rocks break apart into fragments?
a. Sediments b. Sedimentary Rocks c. Metamorphic Rocks d. Igneous Rocks
56. What is the process needed to form Metamorphic Rocks?
a. Metamorphosis b. Metamorphism c. Sedimentation d. Solidification
57. What is the process of breaking down rocks?
a. Weathering b. Erosion c. Mass Wasting d. Metamorphosis
58. What type of fold is characterized by having a horizontal slope?
a. a. Anticline b. Nappe c. Overfold d. Recumbent
59. What are the three main types of weathering?
a. Mechanical, Chemical, and Biological weathering
b. Pysical, Chemical, and Biological weathering
c. Physiological, Mechanical, and Chemical
d. Igneous, Sedimentary, and Metamorphic Weathering
60. Burrowing animals like moles usually break rocks in its way when digging underground. Which type of weathering is being shown?
a. Physical b. Chemical c. Biological d. Mechanical
61. Which type of fold is characterized by having an inverted “U” shaped bending of plate?
a. Anticline b. Nappe c. Overfold d. Recumbent
62. The process of combining any substance with oxygen that can break down rocks, soils, and minerals.
a. Hydrolysis b. Oxidation c. Electrolysis d. Compaction
63. This energy is the reason why the Earth is always changing since from its birth.
a. Heat b. Sun c. Plates d. Water
64. What is the reason why the plants weren’t able to grow on land before?
a. The earth before doesn’t have ozone layer
b. Because the land doesn’t permit it.
c. the plants wanted to stay on sea.
d. because the evolution of the plants stopped for a while.
65. Geomorphic process that occurs on the Earth’s surface is an ___________.
a. Exogernic process
b. Exogenic process
c. Endogenic process
d. Endogernic process
66. Geomorphic process that occurs beneath the Earth’s surface is an ___________.
a. Exogernic process
b. Exogenic process
c. Endogenic process
d. Endogernic process

Page 3 of 5
67. Metamorphism can best defined as ______________.
a. Compaction and cementation
b. Changing of a rock by heat & pressure
c. Solidification of magma by cooling
d. Precipitation of minerals dissolved in water
68. What is the Geomorphic Process that happens when Tectonic Forces are exerted on a Tectonic Plate resulting it to be pushed beyond
its elasticity limit?
a. Faulting b. Folding c. Plutonism d. Volcanism
69. Which of the following are the characteristics of ocean floor?
I. Ocean floor is the bottom of the ocean
II. Ocean floors have a common structure created from tectonic movement and sediment from various sources
III. Relatively short features on the planet
IV. No oceanic crust older than 180 old is known from the present oceans
a. I and II b. II and III c. II, III and IV d. I, II, III, IV

70. Exogenic processes originate at Earth’s surface, which of the following does not belong to this?
a. Weathering b. Erosion c. Deposition d. Tectonic movements

71. Due to high temperature in the Asthenosphere, pressure tends to build up inside it causing the molten materials inside it to make its
way out. This forcing of way out of the molten materials also cause these molten materials to accumulate somewhere beneath the
earth. What is this process known as?
a. Intrusion
b. Magmatism
c. Plutonism
d. Volcanism
72. Which of the following demonstrates the interaction between hydrosphere and biosphere?
a. Volcanic eruption b. Ozone depletion c. Plate movements d. Photosynthesis
73. Do people takes part in the Earth system?
a. Yes, they impact and are impacted by its materials and processes
b. No, people are not affected by the Earth’s overlapping cycles
c. Yes, they are considered as one of the four subsystems
d. No, people are not part of any of the subsystems

74. When was the Pangaea existed?


a. Around 200 million years ago
b. Around 2 billion years ago
c. Around 200 thousand years ago
d. Around 2 decades ago
75. Is there a possibility that the hole on our ozone can be mended?
a. No, what’s already broken cannot be mended.
b. Yes, we don’t have ozone layer before and it was generated in time.
c. Yes, we can just add some ozones on the hole of the ozone layer to fix it.
d. No, that’s impossible.

Page 4 of 5
ANSWER KEY 38. B
39. C
1. B
40. A
2. D
41. C
3. C
42. B
4. C
43. C
5. B
44. C
6. C
45. C
7. A
46. D
8. B
47. B
9. B
48. B
10. A
49. A
11. A
50. B
12. C
51. C
13. D
52. B
14. B
53. A
15. C
54. C
16. A
55. A
17. A
56. B
18. A
57. A
19. C
58. D
20. D
59. A
21. C
60. C
22. C
61. C
23. C
62. C
24. D
63. A
25. B
64. A
26. D
65. B
27. C
66. C
28. B
67. B
29. B
68. A
30. C
69. D
31. D
70. D
32. B
71. A
33. A
72. D
34. C
73. A
35. B
74. A
36. D
75. A
37. D

Page 5 of 5