Você está na página 1de 27

Chabner: The Language of Medicine, 9th Edition

Chapter 01: Basic Word Structure

Test Bank

1. Gastrectomy:
a. Gastric resection
b. Intestinal incision
c. Tumor of the stomach
d. Incision of the stomach
e. Resection of the intestine
ANS: A

2. Osteitis:
a. Incision of a bone
b. Removal of a bone
c. Incision of a joint
d. Inflammation of a joint
e. Inflammation of a bone
ANS: E

3. Cystoscopy:
a. Study of cells
b. Visual examination of cells
c. Removal of a sac of fluid
d. Removal of the urinary bladder
e. Visual examination of the urinary bladder
ANS: E

4. Hepatoma:
a. Incision of the kidney
b. Tumor of the liver
c. Blood mass
d. Inflammation of the liver
e. Red blood cell
ANS: B

5. Which of the following is not an endocrine gland?


a. Thyroid gland
b. Adrenal gland
c. Ovary
d. Mammary gland
e. Pituitary gland

Elsevier items and derived items © 2011, 2007 by Saunders, an imprint of Elsevier Inc.
Test Bank 1-2

ANS: D

6. Iatrogenic:
a. Pertaining to produced by treatment
b. Produced by the mind
c. Cancer producing
d. Pertaining to producing a tumor
e. Cutting into a tumor
ANS: A

7. Electroencephalogram:
a. Record of electricity in the brain
b. Record of electricity in the heart
c. X-ray of the brain
d. Record of sound waves in the brain
e. X-ray of the heart and brain
ANS: A

8. Diagnosis:
a. Made after the prognosis
b. A guess as to the patient’s condition
c. A prediction of the course of treatment
d. Made on the basis of complete knowledge about the patient’s condition
e. A treatment of the patient
ANS: D

9. Cancerous tumor:
a. Hematoma
b. Adenoma
c. Carcinoma
d. Carcinogenic
e. Neurotomy
ANS: C

10. Microscopic examination of living tissue:


a. Incision
b. Pathology
c. Biopsy
d. Autopsy
e. Resection
ANS: C

11. Pertaining to the largest part of the brain:

Elsevier items and derived items © 2011, 2007 by Saunders, an imprint of Elsevier Inc.
Test Bank 1-3

a. Cerebral
b. Cephalic
c. Renal
d. Cardiac
e. Neural
ANS: A

12. Removal of a gland:


a. Gastrotomy
b. Gastric
c. Hepatic resection
d. Nephric section
e. Adenectomy
ANS: E

13. Decrease in numbers of red blood cells or hemoglobin within red blood cells:
a. Anemia
b. Erythrocytosis
c. Thrombocytosis
d. Leukemia
e. Leukocytosis
ANS: A

14. Pathologist is one who:


a. Examines x-rays
b. Operates on the urinary tract
c. Performs autopsies and reads biopsies
d. Operates on the kidney
e. Treats diseases with chemicals
ANS: C

15. Pain in a joint:


a. Ostealgia
b. Arthritis
c. Osteoarthritis
d. Arthroalgia
e. Arthralgia
ANS: E

16. Increase in numbers of malignant white blood cells:


a. Leukocytosis
b. Leukemia
c. Erythremia
d. Thrombocytosis

Elsevier items and derived items © 2011, 2007 by Saunders, an imprint of Elsevier Inc.
Test Bank 1-4

e. Erythrocytosis
ANS: B

17. Instrument to view the eye:


a. Ophthalmoscopy
b. Opthalmoscope
c. Opthalmology
d. Ophthalmoscope
e. Opthalmoscopy
ANS: D

18. A platelet:
a. Hematoma
b. Thrombosis
c. Leukocyte
d. Thrombocyte
e. Erythrocyte
ANS: D

19. Abnormal condition of the mind:


a. Physchosis
b. Psychosis
c. Psychogenic
d. Encephalopathy
e. Adenoma
ANS: B

20. Inflammation of the nose:


a. Arthrosis
b. Hepatitis
c. Nephritis
d. Dermatosis
e. Rhinitis
ANS: E

21. Study of cells:


a. Pathology
b. Cytology
c. Cystology
d. Dermatology
e. Urology
ANS: B

Elsevier items and derived items © 2011, 2007 by Saunders, an imprint of Elsevier Inc.
Test Bank 1-5

22. Pertaining to through the liver:


a. Subrenal
b. Transdermal
c. Transhepatic
d. Subhepatic
e. Hepatoma
ANS: C

23. Abnormal condition of the kidney:


a. Neurologic
b. Neuralgia
c. Nephrotomy
d. Neural
e. Nephrosis
ANS: E

24. Incision of a bone:


a. Sarcoma
b. Pathogenic
c. Osteotomy
d. Ostectomy
e. Endoscopy
ANS: C

25. High level of sugar in the blood:


a. Hematoma
b. Hypodermic
c. Hypoglycemia
d. Hyperglycemia
e. Hypogastric
ANS: D

Select the term that is spelled correctly:

26. Resection of a nerve:


a. neruotomy
b. neurectomy
c. neurotomy
ANS: B

27. Pertaining to produced by treatment:


a. iatrogenic
b. iatragenic
c. itarogenic

Elsevier items and derived items © 2011, 2007 by Saunders, an imprint of Elsevier Inc.
Test Bank 1-6

ANS: A

28. Pertaining to the brain:


a. cerebrol
b. serebral
c. cerebral
ANS: C

29. Cancerous tumor:


a. carcinoma
b. carsinoma
c. karsinoma
ANS: A

30. Collection of blood:


a. hepatoma
b. hematoma
c. hepitoma
ANS: B

31. High blood sugar:


a. hypoglycemia
b. hyperglicemia
c. hyperglycemia
ANS: C

32. Membrane surrounding the heart:


a. perycardium
b. pericardium
c. pericardum
ANS: B

33. Instrument to examine within:


a. endoscope
b. endoskope
c. endoscopy
ANS: A

34. Disease of the intestines:


a. entrapathy
b. interopathy
c. enteropathy

Elsevier items and derived items © 2011, 2007 by Saunders, an imprint of Elsevier Inc.
Test Bank 1-7

ANS: C

35. Inflammation of the urinary bladder:


a. cytitis
b. cystitis
c. sistitis
ANS: B

WORD PARTS/TERMINOLOGY

Select the correct meaning for each of the following combining forms:

36. arthr/o:
a. gland
b. red
c. joint
ANS: C

37. cyst/o:
a. urinary bladder
b. cell
c. to secrete
ANS: A

38. encephal/o:
a. electricity
b. brain
c. cell
ANS: B

39. aden/o:
a. brain
b. gland
c. joint
ANS: B

40. cyt/o:
a. cerebrum
b. urinary bladder
c. cell
ANS: C

41. carcin/o:

Elsevier items and derived items © 2011, 2007 by Saunders, an imprint of Elsevier Inc.
Test Bank 1-8

a. cancer
b. to secrete
c. heart
ANS: A

42. cephal/o:
a. intestines
b. head
c. cell
ANS: B

43. cerebr/o:
a. cerebrum, largest part of the brain
b. head
c. cancer
ANS: A

44. enter/o:
a. flesh
b. stomach
c. intestine, usually small intestine
ANS: C

45. hepat/o:
a. liver
b. blood
c. kidney
ANS: A

46. ped/o:
a. bone
b. child
c. disease
ANS: B

47. ren/o:
a. nose
b. kidney
c. liver
ANS: B

48. ur/o:

Elsevier items and derived items © 2011, 2007 by Saunders, an imprint of Elsevier Inc.
Test Bank 1-9

a. disease
b. tumor
c. urine or urinary tract
ANS: C

Select the correct meaning for each of the following suffixes:

49. -gram:
a. protein
b. blood condition
c. record
ANS: C

50. -itis:
a. blood condition
b. inflammation
c. excision; removal
ANS: B

51. -opsy:
a. instrument to visually examine
b. process of viewing
c. tumor; mass; swelling
ANS: B

52. -oma:
a. tumor; mass; swelling
b. condition
c. process of viewing
ANS: A

53. -scopy:
a. excision; removal
b. instrument to visually examine
c. process of visual examination
ANS: C

54. -logy:
a. process of study; study of
b. condition
c. protein
ANS: A

Elsevier items and derived items © 2011, 2007 by Saunders, an imprint of Elsevier Inc.
Test Bank 1-10

Select the correct meaning for each of the following prefixes:

55. hyper-:
a. deficient; below; under; less than normal
b. surrounding; around
c. excessive; above; more than normal
ANS: C

56. peri-:
a. before; forward
b. surrounding; around
c. across; through
ANS: B

57. epi-:
a. into; in
b. outside of; outward
c. above; upon
ANS: C

58. trans-:
a. across; through
b. surrounding; around
c. before; forward
ANS: A

59. hypo-:
a. surrounding; around
b. deficient; below; under; less than normal
c. excessive; above; more than normal
ANS: B

60. dia-:
a. through; complete
b. self; own
c. behind
ANS: A

Select the correct combining form for each of the following terms:

61. Heart:
a. carcin/o

Elsevier items and derived items © 2011, 2007 by Saunders, an imprint of Elsevier Inc.
Test Bank 1-11

b. cardi/o
c. crin/o
ANS: B

62. Skin:
a. derm/o
b. erythr/o
c. sarc/o
ANS: A

63. Sugar:
a. gnos/o
b. leuk/o
c. glyc/o
ANS: C

64. X-rays:
a. radi/o
b. path/o
c. onc/o
ANS: A

65. Flesh:
a. derm/o
b. rhin/o
c. sarc/o
ANS: C

Match the terms with the correct combining forms:


a. psych/o g. onc/o
b. ophthalm/o h. sarc/o
c. path/o i. thromb/o
d. ren/o j. ur/o
e. rhin/o k. oste/o
f. radi/o l. sect/o
66. Kidney
67. Disease
68. Eye
69. Nose
70. Flesh
71. Bone
72. Mind

Elsevier items and derived items © 2011, 2007 by Saunders, an imprint of Elsevier Inc.
Test Bank 1-12

73. Tumor
74. Clotting
75. Urinary tract
76. X-rays
77. To cut

66. ANS: D
67. ANS: C
68. ANS: B
69. ANS: E
70. ANS: H
71. ANS: K
72. ANS: A
73. ANS: G
74. ANS: I
75. ANS: J
76. ANS: F
77. ANS: L

Match the terms with the correct definitions:


a. adenopathy k. leukemia
b. arthralgia l. leukocytosis
c. biopsy m. nephrectomy
d. carcinogenic n. neuralgia
e. cystoscopy o. oncologist
f. erythrocyte p. ophthalmoscope
g. gastrotomy q. osteitis
h. hematoma r. pathologist
i. hyperglycemia s. prognosis
j. iatrogenic t. thrombocyte
78. Pain of nerves
79. Inflammation of bone
80. Prediction about the outcome of treatment
81. Microscopic examination of living tissue
82. Blood cell that carries oxygen
83. Physician who specializes in drug treatment of cancerous tumors
84. Disease of a gland
85. Resection of a kidney
86. A platelet
87. Process of visual examination of the urinary bladder
88. Pertaining to an abnormal condition produced by a treatment
89. Incision of the stomach
90. Pertaining to producing cancer
91. An instrument to visually examine the eye

Elsevier items and derived items © 2011, 2007 by Saunders, an imprint of Elsevier Inc.
Test Bank 1-13

92. High blood sugar: diabetes mellitus


93. A physician who examines dead bodies to determine the cause of death
94. Pain of a joint
95. Mass or collection of blood
96. Slight increase in numbers of white blood cells as response to infection
97. Increase in abnormal, immature white blood cells; a malignant condition

78. ANS: N
79. ANS: Q
80. ANS: S
81. ANS: C
82. ANS: F
83. ANS: O
84. ANS: A
85. ANS: M
86. ANS: T
87. ANS: E
88. ANS: J
89. ANS: G
90. ANS: D
91. ANS: P
92. ANS: I
93. ANS: R
94. ANS: B
95. ANS: H
96. ANS: L
97. ANS: K

Match the meanings with their correct terms:


a. Low levels of blood sugar
b. Treatment of the mind
c. Study of tumors
d. Excision of the stomach
e. Pertaining to producing cancer
f. Abnormal condition (slight increase) of white blood cells
g. Brain disease
h. Abnormal condition of the skin
i. Cancerous condition of white blood cells
j. Pertaining to produced by treatment
98. encephalopathy
99. carcinogenic
100. oncology
101. dermatosis

Elsevier items and derived items © 2011, 2007 by Saunders, an imprint of Elsevier Inc.
Test Bank 1-14

102. psychiatry
103. leukemia
104. hypoglycemia
105. iatrogenic
106. gastric resection
107. leukocytosis

98. ANS: G
99. ANS: E
100. ANS: C
101. ANS: H
102. ANS: B
103. ANS: I
104. ANS: A
105. ANS: J
106. ANS: D
107. ANS: F

PRONUNCIATION

Give the accented syllable in the following terms (For example: anemia = ne,
diagnosis = no, endocrine = en):

108. arthrotomy:
a. arth
b. ro
c. to
d. my
ANS: B

109. cystoscopy:
a. cys
b. tos
c. co
d. py
ANS: B

110. gastrectomy:
a. gas
b. trec
c. to
d. my
ANS: B

Elsevier items and derived items © 2011, 2007 by Saunders, an imprint of Elsevier Inc.
Test Bank 1-15

111. endocrinology:
a. endo
b. cri
c. nol
d. o
e. gy
ANS: C

112. neuralgia:
a. neur
b. al
c. gi
d. a
ANS: B

113. pericarditis:
a. per
b. i
c. car
d. di
e. tis
ANS: D

114. ophthalmoscope:
a. oph
b. thal
c. mo
d. scope
ANS: B

115. hepatoma:
a. hep
b. a
c. to
d. ma
ANS: C

116. retrogastric:
a. re
b. tro
c. gas
d. tric
ANS: C

Elsevier items and derived items © 2011, 2007 by Saunders, an imprint of Elsevier Inc.
Test Bank 1-16

117. cytology:
a. cy
b. tol
c. o
d. gy
ANS: B

SPELLING

Select the term that is spelled correctly:

118.
a. luekocyte
b. leukocyte
ANS: B

119.
a. neuralgia
b. nueralgia
ANS: A

120.
a. erythrocyte
b. erthyrocyte
ANS: A

121.
a. opthalmoscopy
b. ophthalmoscopy
ANS: B

122.
a. pathogenic
b. pathojenic
ANS: A

123.
a. thrombocyte
b. thrombocyt
ANS: A

Elsevier items and derived items © 2011, 2007 by Saunders, an imprint of Elsevier Inc.
Test Bank 1-17

124.
a. sacroma
b. sarcoma
ANS: B

125.
a. psychology
b. physcology
ANS: A

126.
a. biospy
b. biopsy
ANS: B

127.
a. gynocology
b. gynecology
ANS: B

Give meanings for the following combining forms:

128. arthr/o: __________

ANS: joint

129. cyst/o: __________

ANS: urinary bladder

130. encephal/o: __________

ANS: brain

131. aden/o: __________

ANS: gland

132. cyt/o: __________

ANS: cell

133. carcin/o: __________

Elsevier items and derived items © 2011, 2007 by Saunders, an imprint of Elsevier Inc.
Test Bank 1-18

ANS: cancer

134. cephal/o: __________

ANS: head

135. cerebr/o: __________

ANS:
cerebrum
largest part of the brain

136. cyt/o: __________

ANS: cell

137. encephal/o: __________

ANS: brain

138. enter/o: __________

ANS:
intestine
small intestine

139. hepat/o: __________

ANS: liver

140. ped/o: __________

ANS: child

141. ren/o: __________

ANS: kidney

142. ur/o: __________

ANS:
urine
urinary tract

143. cis/o: __________

Elsevier items and derived items © 2011, 2007 by Saunders, an imprint of Elsevier Inc.
Test Bank 1-19

ANS: to cut

Give meanings for the following suffixes:

144. -gram: __________

ANS: record

145. -itis: __________

ANS: inflammation

146. -opsy: __________

ANS: to view

147. -oma: __________

ANS: tumor

148. -scopy: __________

ANS: process of visual examination

149. -logy: __________

ANS: study of

Complete the medical terms from their meanings:

150. mass of blood: __________oma

ANS: hemat

151. white blood cell: __________cyte

ANS: leuko

152. pain of nerves: neur__________

ANS: algia

153. red blood cell: __________cyte

ANS: erythro

Elsevier items and derived items © 2011, 2007 by Saunders, an imprint of Elsevier Inc.
Test Bank 1-20

Give the meanings for the following prefixes:

154. hyper-: __________

ANS:
excessive
above

155. peri-: __________

ANS: surrounding

156. epi-: __________

ANS: above

157. trans-: __________

ANS:
across
through

158. hypo-: __________

ANS:
below
deficient

159. dia-: __________

ANS:
through
complete

Complete the following medical terms:

160. Prediction about the outcome of a disease; “before knowledge”: pro__________

ANS: gnosis

161. Inflammation of the kidney: __________itis

ANS: nephr

162. Pertaining to producing disease: patho__________

Elsevier items and derived items © 2011, 2007 by Saunders, an imprint of Elsevier Inc.
Test Bank 1-21

ANS: genic

163. Study of women and female reproductive diseases: __________ology

ANS: gynec

164. Record of electricity in the brain: electro__________

ANS: encephalogram

165. Abnormal condition of clotting cells: thrombocyt__________

ANS: osis

166. Examination of living tissue under a microscope: bi__________

ANS: opsy

167. Pertaining to the largest part of the brain: __________al

ANS: cerebr

168. Tumor of a gland (benign): __________oma

ANS: aden

169. Inflammation of bone and joint: __________arthritis

ANS: osteo

Give the combining forms for the following terms:

170. heart: __________

ANS: cardi/o

171. skin: __________

ANS:
derm/o
dermat/o

172. sugar: __________

ANS: glyc/o

Elsevier items and derived items © 2011, 2007 by Saunders, an imprint of Elsevier Inc.
Test Bank 1-22

173. woman, female: __________

ANS: gynec/o

174. x-rays: __________

ANS: radi/o

175. mind: __________

ANS: psych/o

176. nose: __________

ANS: rhin/o

177. flesh: __________

ANS: sarc/o

Give meanings for the following suffixes and prefixes:

178. hypo-: __________

ANS:
deficient
below
under
less than normal

179. dia-: __________

ANS:
through
complete

180. -scopy: __________

ANS: process of visually examining

181. -gram: __________

ANS: record

182. -globin: __________

Elsevier items and derived items © 2011, 2007 by Saunders, an imprint of Elsevier Inc.
Test Bank 1-23

ANS: protein

183. trans-: __________

ANS:
across
through

184. sub-: __________

ANS:
below
under

185. retro-: __________

ANS: behind

186. epi-: __________

ANS:
above
upon

187. end-, endo-: __________

ANS: within

Select the term that is spelled correctly and give its meaning:

188. a. luekocyte
b. leukocyte
a or b: ____ meaning: __________

ANS:
b, white blood cell

189. a. neuralgia
b. nueralgia
a or b: ____ meaning: __________

ANS:
a, pain of nerves

190. a. erythrocyte
b. erthyrocyte

Elsevier items and derived items © 2011, 2007 by Saunders, an imprint of Elsevier Inc.
Test Bank 1-24

a or b: ____ meaning: __________

ANS:
a, red blood cell

191. a. opthalmoscopy
b. ophthalmoscopy
a or b: ____ meaning: __________

ANS:
b, visual examination of the eye

192. a. pathogenic
b. pathojenic
a or b: ____ meaning: __________

ANS:
a, pertaining to producing disease

193. a. thrombocyte
b. thrombocyt
a or b: ____ meaning: __________

ANS:
a, clotting cell (platelet)

194. a. sacroma
b. sarcoma
a or b: ____ meaning: __________

ANS:
b, tumor of fleshy tissue (malignant)

195. a. psychology
b. physcology
a or b: ____ meaning: __________

ANS:
a, study of the mind

196. a. biospy
b. biopsy
a or b: ____ meaning: __________

ANS:
b, view (microscopic) of living tissue

Elsevier items and derived items © 2011, 2007 by Saunders, an imprint of Elsevier Inc.
Test Bank 1-25

197. a. gynocology
b. gynecology
a or b: ____ meaning: __________

ANS:
b, study of female diseases

Using slashes, divide the following terms into parts and give the meanings of the
terms (For example: adenoma = aden/oma, tumor of glandular tissue):

198. cerebral:
word parts: __________ meaning: __________

ANS:
cerebr/al, pertaining to the cerebrum
cerebr/al, largest part of the brain

199. electrocardiogram:
word parts: __________ meaning: __________

ANS:
electrocardio/gram, record of the electricity in the heart

200. dermatitis:
word parts: __________ meaning: __________

ANS:
dermat/itis, inflammation of the skin

201. cephalic:
word parts: __________ meaning: __________

ANS:
cephal/ic, pertaining to the head

Give the suffix in each term and the meaning of the entire term:

202. nephrectomy:
suffix: _____ meaning: __________

ANS:
ectomy, removal of the kidney

203. osteotomy:
suffix: _____ meaning: __________

Elsevier items and derived items © 2011, 2007 by Saunders, an imprint of Elsevier Inc.
Test Bank 1-26

ANS:
tomy, incision of a bone

204. oncology:
suffix: _____ meaning: __________

ANS:
logy, study of tumors (cancerous)

205. renal:
suffix: _____ meaning: __________

ANS:
al, pertaining to the kidney

206. psychosis:
suffix: _____ meaning: __________

ANS:
osis, abnormal condition of the mind

207. carcinogenic:
suffix: _____ meaning: __________

ANS:
genic, pertaining to producing cancer

Give the prefix of each term and the meaning of the entire term:

208. subhepatic:
prefix: _____ meaning: __________

ANS:
sub, pertaining to below the liver

209. hyperglycemia:
prefix: _____ meaning: __________

ANS:
hyper, excessive blood sugar

210. pericardium:
prefix: _____ meaning: __________

ANS:

Elsevier items and derived items © 2011, 2007 by Saunders, an imprint of Elsevier Inc.
Test Bank 1-27

peri, membrane surrounding the heart

211. prognosis:
prefix: _____ meaning: __________

ANS:
pro, prediction about the outcome of treatment

212. resection:
prefix: _____ meaning: __________

ANS:
re, process of cutting back (removal)

213. hypodermic:
prefix: _____ meaning: __________

ANS:
hypo, pertaining to under the skin

Elsevier items and derived items © 2011, 2007 by Saunders, an imprint of Elsevier Inc.