Você está na página 1de 6

Most Important One Liner Questions October Part-II

Most Important One Liner Questions OCTOBER PART-II

1. Which of the following player recently won Santo 8. World Food Day is celebrated every year around
Domingo Open trophy? the world on __________.
Ans- Leander Paes Ans- 16 October

2. An emergency plan called GRAP has been 9. The theme for World Food Day (WFD) 2018 is
implemented in the national capital to combat air ____________.
pollution. What does A stands for in GRAP? Ans- Our Actions Are Our Future
Ans- Action
10. The 6th edition of India International Silk Fair
3. Which of the following team won the Junior Hockey (IISF) was inaugurated recently by Union Minister
Sultan of Johor Cup 2018? of Textiles, Smriti Zubin Irani in ________.
Ans- Great Britain Ans- New Delhi

4. Which of the following Indian state recently won 11. India recorded its best-ever medal haul at the Asian
the UN Food and Agriculture Organisation's (FAO) Para Games by winning ____ total medals.
Future Policy Award 2018? Ans- 72
Ans- Sikkim
12. Recently Prof. G.D. Agarwal died. He was a well-
5. Rashtriya Mahila Kisan Diwas is celebrated on known _________.
_________. Ans- Environmentalist
Ans- 15th October
13. IRCTC has launched a new AI-based assistant for its
6. The RBI mainly considers retail inflation data while website. What is the name of that assistant?
formulating monetary policy. What was the retail Ans- Disha
inflation in September 2018?
Ans- 3.77 % 14. Who was recently awarded the 8th Social
Entrepreneur of the Year award, 2018?
Ans- Prema Gopalan

15. Who has been appointed to the post of Chairperson,


National Commission for Protection of Child Rights
(NCPCR)?
Ans- Priyank Kanoongo

16. Vice President M Venkaiah Naidu released a


biography titled 'Building a Legacy' of late
___________.
Ans- Anumolu Ramakrishna

17. The government has increased the rate of interest


for General Provident Fund (GPF) and other related
schemes by 0.4% points to _____ for the October-
December quarter.
7. Theme for The International Day of Rural Women Ans- 8%
2018 is ___________.
Ans- Sustainable infrastructure, services and social 18. Suraj Panwar won the silver medal at the Youth
protection for gender equality and the Olympic Games 2018 in the ________ event.
empowerment of rural women and girls Ans- Race walk

1 www.bankersadda.com | www.sscadda.com | www.careerpower.in | Adda247 App


REPORT THE ERROR IN CAPSULE at banking@adda247.com
Most Important One Liner Questions October Part-II
19. Which of the following country has recently legalize Ans- Safety and Standards
possession and use of recreational cannabis?
Ans- Canada 31. Official Mascot of Youth Olympic Games 2018 is
______.
20. Which of the following is the first country to Ans- Pandi
legalize possession and use of recreational
cannabis? 32. ______ recently displaces Accenture as the largest IT
Ans- Uruguay firm servicing banks in the world.
Ans- TCS
21. Online financial services marketplace BankBazaar
has appointed former RBI Deputy Governor ________ 33. Recently Global Competitiveness Report 2018 was
as an advisor to the company. released. This report is released by_______.
Ans- S S Mundra Ans- World Economic Forum

22. Who among the following has won 2018 Man 34. According to the Global Competitiveness Report
Booker Prize? 2018 India is ______ most competitive economy in
Ans- Anna Burns the world.
Ans- 58th
23. Recently a northern Irish author won 2018 Man
Booker Prize for her novel named__________. 35. Which of the following country has topped the
Ans- Milkman Global Competitiveness Report 2018?
Ans- The USA
24. Who among the following received the prestigious
'Vimala V Pai Vishwa' Konkani best book award for
the year 2018?
Ans- H M Pernal

25. Which of the following country hosted 12th Asia


Europe Meeting (ASEM) summit?
Ans- Belgium

26. The United Nations’ (UN) International Day for the


Eradication of Poverty is observed on ________.
Ans- October 17

27. Social Entrepreneur ______ has recently won the


International Olympic Committee's Sport and
Active Society Commission's Grant Award?
Ans- Suheil F. Tandon
36. To promote Military cooperation, India and Japan
28. After huge efforts for a year, now _______ of are all set to hold the first-ever joint military
Muzaffarpur, Bihar has got official recognition as it exercise named ____________ involving the Indian
receives the geographical indication (GI) tag. Army and Japan Ground Self Defence Force in
Ans- Shahi Litchi Mizoram, India.
Ans- Dharma Guardian-2018
29. Who has been named for this year's Hridaynath
Award for Lifetime Achievement? 37. Name the Professional Boxer who has signed the
Ans- Khayyam largest contract in the history of sport worth at
least $365 million with streaming service DAZN.
30. The government launched a national campaign Ans- Canelo Alvarez
'Swasth Bharat Yatra' on the World Food Day (16th
October). FSSAI is leaing the campaign. What does
'SS' stand for in FSSAI?
2 www.bankersadda.com | www.sscadda.com | www.careerpower.in | Adda247 App
REPORT THE ERROR IN CAPSULE at banking@adda247.com
Most Important One Liner Questions October Part-II
38. In which of the following city, Union Minister for
Minority Affairs Mukhtar Abbas Naqvi has recently 46. Osamu Shimomura recently passed away. He won
unfurled India’s highest tricolour on the terrace? Nobel award in the field of _______.
Ans- Mumbai Ans- Chemistry

39. The image titled as _____________, captured by Dutch 47. The 2-day long 12th Asia-Europe Meeting (ASEM)
photographer Marsel van Oosten has been awarded Summit was recently held at ________.
with the Wildlife Photographer of the Year 2018. Ans- Brussels
Ans- The Golden Couple
48. A parliamentary panel will examine the functioning
40. World Wrestling Championship has recently begun of retirement fund body Employees Provident Fund
at ________. Organisation (EPFO), its coverage and recovery of
Ans- Budapest arrears. Who is heading the panel?
Ans- Kirit Somaiya
41. _______ has recently won the US' Presidential Medal
for her work against sex slavery and labor 49. Larsen & Toubro is the only domestic firm featured
exploitation. among the top 25 companies in the Forbes' global
Ans- Minal Patel Davis 2000 best employers list. What is its rank in the
list?
42. Who has been elected as the Treasurer of the World Ans- 22nd
Steel Association (worldsteel)?
Ans- Sajjan Jindal 50. Which of the following company topped the Forbes'
global 2000 best employers list?
43. Which of the following Indian city is hosting the Ans- Alphabet
fourth edition of Global Partners' Forum in
December 2018? 51. India, Japan and the U.S. are set to elevate the
Ans- New Delhi bilateral air exercise ________to a trilateral format.
Ans- Cope India

52. What is the name of the India’s first luxury cruise


ship, which has been recently inaugurated at
Mumbai?
Ans- Angriya

53. Which of the following team won Vijay Hazare


Trophy recently?
Ans- Mumbai

54. A UN-backed Green Climate fund has approved


more than 1 billion dollars for 19 new projects to
help developing countries tackle climate change.
Green Climate fund is headquartered at ___________.
Ans- Seoul

44. European and Japanese space agencies have sent an 55. What is India's rank as a national brand, according
Ariane 5 rocket carrying two probes into orbit for a to a report titled ‘Nation Brands 2018’ released by
joint mission to __________. Brand Finance?
Ans- Mercury Ans- 9th

45. As per, Central Board of Direct Taxes (CBDT) time- 56. IFC, International Finance Corporation, the World
series data, direct tax-GDP ratio is _____in FY 2017- Bank’s lending arm, has launched its $1 billion
18. masala bond programme in________.
Ans- 5.98% Ans- The US and Europe
3 www.bankersadda.com | www.sscadda.com | www.careerpower.in | Adda247 App
REPORT THE ERROR IN CAPSULE at banking@adda247.com
Most Important One Liner Questions October Part-II

57. Wrestler Bajrang Punia won the silver medal in the 69. Israel Aerospace Industries (IAI) has recently won
final of the Wrestling World Championships. Who an ________ contract to supply LRSAM air and missile
won the gold medal? defence systems to seven ships in the Indian navy.
Ans- Takuto Otoguro Ans- $777 million

58. Which of the following player recently won Men’s 70. Prime Minister Narendra Modi interacted with IT
Singles badminton event in Denmark Open 2018? and electronic manufacturing professionals and key
Ans- Kento Momota industry leaders and launched ______portal and app
to help them in service to society.
59. Which country has opened the longest sea-crossing Ans- Main Nahi Hum
bridge ever built?
Ans- China 71. The Global Agriculture Leadership Summit 2018
held in New Delhi. What was the theme of the 2-day
60. Name the Russia and Pakistan joint military summit?
exercise, recently took place in Pakistan? Ans- Connecting Farmers to Market
Ans- Druzhba-III
72. Government Constituted a four-member Group of
61. Paytm has launched a QR-based smartphone Ministers (GoM) to look into sexual harassment at
payment settlement service (digital wallet) in workplace. Who will be heading the GoM?
Japan. What is the name of the digital wallet? Ans- Rajnath Singh
Ans- PayPay
73. The Supreme Court ruled that no Bharat ________
62. The 27th IAEA Fusion Energy Conference (FEC vehicle shall be sold across the country with effect
2018) held at_______. from April 1, 2020.
Ans- Gandhinagar Ans- Stage-IV

63. _______ is the only Indian company among top 10 74. Life insurer PNB Metlife has unveiled an Artificial
firms to get foreign labor certification for the H-1B Intelligence (AI)-powered customer service app.
visas for the fiscal year 2018. What is the name of that app?
Ans- TCS Ans- Khushi

64. The first trilateral meeting among India,


Afghanistan and Iran of the Coordination Council of
the Chabahar Agreement took place in______.
Ans- Tehran

65. The United Nations Day is celebrated on _____.


Ans- 24th October

66. World Development Information Day is celebrated


on________.
Ans- 24th October

67. Which of the following Payments Bank has recently


been allowed to open new accounts by RBI after it
submitted a compliance report?
Ans- Fino Payments Bank
75. A Chinese company has tested the 'world's largest'
68. Who among the following has recently been cargo drone successfully. What is the name of the
appointed as Director of the Central Bureau of drone?
Investigation (CBI)? Ans- Feihong-98
Ans- M Nageshwar Rao
4 www.bankersadda.com | www.sscadda.com | www.careerpower.in | Adda247 App
REPORT THE ERROR IN CAPSULE at banking@adda247.com
Most Important One Liner Questions October Part-II
76. Which of the following veteran banker has been
appointed as the new Managing Director and CEO 87. Which of the following player have clinched 2018
of Paytm Payments Bank? WBL World Billiards Championship title?
Ans- Satish Kumar Gupta Ans- Sourav Kothari

77. IDFC Bank proposed to change its name to 88. Pakistan’s human rights activist and lawyer ______
_______during the meeting of the Board of Directors has been posthumously awarded the UN Prize.
of IDFC Bank. Ans- Asma Jahangir
Ans- IDFC First Bank Ltd
89. Which of the following cooperative has been
78. According to an Asian Development Bank (ADB) ranked as the biggest cooperative in the world by
report, India had _________ outward migrants in 'Word Cooperative Monitor' report 2018?
2017. Ans- IFFCO
Ans- 17 million
90. The 20th Water, Energy, Technology, and
79. According to a report by Mercom Communications, Environment Exhibition (WETEX) 2018 was held in
India is the ______largest solar market in the world. ______.
Ans- Second Ans- Dubai

80. Indian National Science Academy (INSA) Teachers 91. Who has won the World Health Summit Startup
Award (2018) was recently conferred on ________. award, 2018, recently?
Ans- Prof Ashis Mukherjee Ans- Roopam Sharma

81. 2nd International Conference on Primary Health 92. World Day for Audiovisual Heritage is celebrated
Care (PHC) towards UHC & SDGs’ was recently held on________.
at _______. Ans- 27th October
Ans- Astana
93. What is the theme for World Day for Audiovisual
82. India and _______signed several agreements for Heritage 2018?
enhancing inland and coastal waterways Ans- Your Story is Moving
connectivity between the two countries for trade
and cruise movements. 94. The 11 BRD of the Indian Air Force in
Ans- Bangladesh Maharashtra’s Nashik district handed over its first
indigenously overhauled Sukhoi Su-30MKI fighter
83. 'Krishi Kumbh 2018’ was recently held in______. jet to the IAF, recently. BRD stands for?
Ans- Lucknow Ans- Base Repair Depot

84. Which of the following country has won the 95. Name the veteran Agriculture Scientist who was
Commonwealth Association for Public recently awarded the 1st World Agriculture Prize
Administration and Management (CAPAM) Award, for 2018.
2018? Ans- Prof. MS Swaminathan
Ans- India
96. Recently in which of the following state its first
85. The 22nd National Level Meeting between India mega food park was inaugurated?
and Myanmar was held in New Delhi. The Indian Ans- Gujarat
delegation was led by___________, Secretary, Ministry
of Home Affairs. 97. Who has recently won Miss Grand International
Ans- Rajiv Gauba 2018 title?
Ans- Clara Sosa
86. The second edition of the Guwahati International
Film Festival (GIFF 2018) began in Assam. What is 98. Which of the following player has become the first
the theme of GIFF 2018? recipient of the Chris Evert Women's Tennis
Ans- Vasudhaiva Kutumbakam Association (WTA) World No.1 Trophy?
5 www.bankersadda.com | www.sscadda.com | www.careerpower.in | Adda247 App
REPORT THE ERROR IN CAPSULE at banking@adda247.com
Most Important One Liner Questions October Part-II
Ans- Simona Halep
107. The 5th National Summit on Good and Replicable
99. The Reserve Bank of India has announced that it Practices and Innovations in Public Health Care
will inject Rs 40,000 crore into the system through Systems in India has held at _____.
OMO. What does M stands for in OMO? Ans- Kaziranga
Ans- Market

100. Which of the following tennis player recently won


his 99th career title in his hometown?
Ans- Roger Federer

101. Who has recently won the Panasonic Open India


title in Golf?
Ans- Khalin Joshi

102. Confederation of Indian Industry (CII) has


partnered with _______ to train small and medium
enterprises (SMEs) and entrepreneurs in India.
Ans- WhatsApp

103. The world's largest airport terminal "under one


roof" with a capacity to serve 90 million passengers
has been opened in ______.
Ans- Istanbul

104. Padma Shri Qazi Abdussattar recently passed away


in Delhi. He was a _______.
Ans- Urdu writer

105. America's IBM has acquired software company


_______ in a $34 billion cash and debt deal, marking
its biggest ever acquisition till date.
Ans- Red Hat

106. Prime Minister of Italy,_______ has arrived in New


Delhi on a day-long official visit to India.
Ans- Giuseppe Conte

6 www.bankersadda.com | www.sscadda.com | www.careerpower.in | Adda247 App


REPORT THE ERROR IN CAPSULE at banking@adda247.com

Interesses relacionados