Você está na página 1de 24

HỘI CÁC TRƯỜNG THPT KÌ THI CHỌN HỌC SINH GIỎI KHU VỰC MỞ RỘNG

CHUYÊN NĂM HỌC 2011- 2012


KHU VỰC DH & ĐB BẮC BỘ MÔN THI: ………LỚP: ……..
Ngày thi: 21 tháng 4 năm 2012

ĐỀ CHÍNH (Thời gian làm bài 180 phút không kể thời gian giao đề)
Ứ Đề thi gồm … trang

PART ONE. LISTENING (20p.)


Question 1 (10p.)
Listen and complete the notes below. WRITE NO MORE THAN THREE WORDS AND/
OR A NUMBER for each answer. Write your answers in the space provided. Be careful as
you can listen only ONCE.

TOTAL INSURANCE INCIDENT REPORT


Example Answer
Name Michael Alexander
Address 24 Manly Street 1._____________________Sydney
Shipping agent 2. _____________________
Place of origin China
Date of arrival 28 November
Reference number 3. _____________________

Item Damage Cost to repair or replace


Television The Not known
4. ______________ needs to
be replaced
The bathroom cabinet The 5. ______________ of $140.
the cabinets is damaged
6. ______________ A 7. ______________ is split 8. $_____________
Set of China Six plates were About 10. $_____________
9. ______________. in total

1
Questions 2. Listen and choose the correct letter A, B or C. Write your answers in the
space provided. You are going to listen TWICE. (10p.)
1. The Counselling Service may contact tutors if ______.
A. they are too slow in making assignments
B. they give students a lot of work
C. they don’t inform students about their progress
2. Stress may be caused by ______.
A. new teachers
B. time pressure
C. unfamiliar subject matter
3. International students may find stress difficult to handle because ______.
A. they lack support from family and friends
B. they don’t have time to make new friends
C. they find it difficult to socialize
4. A personal crisis may be caused by ______.
A. studying for too long overseas
B. business problems in the student’s own country
C. disruptions to personal relationships
5. Students may lose self-esteem if ______.
A. they have to change courses
B. they don’t complete a course
C. their family puts too much pressure on them
6. Students should consult Glenda Roberts if ______.
A. their general health is poor
B. their diet is too strict
C. they can’t eat the local food
7. Students in financial difficulties can receive ______.
A. assistance to buy books
B. a loan to pay their course fees
C. a no-interest loan to cover study expenses
8. Loans are also available to students who ______.
A. can’t pay their rent
B. need to buy furniture
C. can’t cover their living expenses
9. The number of students counselled by the service last year was ______.
A. 214 B. 240 C. 2,600
10. The speaker thinks the Counselling Service______.
A. has been effective in spite of staff shortages
B. is under-used by students
C. has suffered badly because of staff cuts

Your answers:
1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10.

2
PART TWO. LEXICO – GRAMMAR (30p.)
Question 1. Choose the word or phrase which best completes each sentence. Write your
answers (A, B, C, or D) in the space provided under this part. (10p.)
1. The ______ of two houses prove such a financial burden that they were forced to sell one
A. upshot B. upkeep C. uproar D. upsurge
2. In his student days, he was as poor as a church ______
A. beggar B. miser C. mouse D. pauper
3. Harry doesn’t ______ to great fame and fortune, he just wants to make a decent living.
A. crave B. hanker C. yearn D. aspire
4. I wrote to them a fortnight ago but ______ I haven’t had a reply
A. as yet B. these days C. so long D. just now
5. I couldn’t stop myself from ______ with boredom during the lecture.
A. sighing B. gasping C. panting D. blowing
6. She didn’t show even a ______ of emotion when the court found her guilty.
A. gleam B. wink C. flicker D. flash
7. It’s not surprising that he became a writer because he always longed to see his
name______.
A. in type B. in print C. in letters D. in edition
8. The police are looking into new ways of ______ major crime.
A. contending B. wrestling C. combating D. striving
th
9. The technological and economic changes of the 19 century had a marked ______ on
workers.
A. cause B. effect C. impact D. consequence
10. The first sign of vitamin A disorder is night ______.
A. loss of sight B. lack of vision C. invisibility D. blindness
11. The ______ are against her winning a fourth consecutive gold medal.
A. chances B. bets C. prospects D. odds
12. References can have a considerable ______ on employment prospects.
A. cause B. decision C. weight D. bearing
13. The prospects of picking up any survivors are now ______.
A. thin B. narrow C. slim D. restricted
14. From time to time he ______ himself to a weekend in a five-star hotel.
A. craves B. indulges C. treats D. benefits
15. Men still expect their jobs to take ______.
A. superiority B. imposition C. priority D. seniority
16. The police have been ordered not to ______ if the students attack them.
A. combat B. rebuff C. retaliate D. challenge
17. Meg had a ______ escape when she was hang-gliding yesterday.

3
A. slender B. close C. near D. narrow
18. I can’t tell you the exact amount, but I can give you a ______ estimate.
A. smooth B. tidy C. rough D. similar
19. Marge walked away from the discussion. Otherwise, she ______ something she would
regret later.
A. will say B. said
C. might say D. might have said
20. You are not supposed to park on the hard ______ except in an emergency.
A. lane B. shoulder C. leg D. area
Your answers

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20.

Question 2. There are TEN mistakes in this paragraph. Write them down & give the
correction. Write your answers in the space provided. (5p.)
Line 1 Skiing is one of the most popular sports in the world. According to
2 recent estimation, about one hundred million of people ski regularly or
3 occasionally.
4 Sliding across the snow on skis is also one of the most ancient
5 methods of transport known to the man. It has demonstrated that men were
6 already traveling across the snow by means of primitive skis before the
7 invention of the wheel. In the Asiatic region of Altai and in Scandinavia,
8 for example, the remains of skis have been found which dated back to
9 4,000 BC. Further evidence is supplied by ancient cave paintings which
10 depict people skiing, and a Norwegian saga which tells the story of an
11 invasion of its territory 8,000 years ago by a tribe of skiers who came from
12 the north.
13 Nowadays, skiing, apart from a sport, has become a big industry and a
14 notable feature of leisure culture. Ski resorts and all the activity that they
15 generate is the main source of wealth in many mountain regions, which
16 were previously remote and inaccessible. And far from its once elitist
17 image, skiing is now enjoyed by an increasingly broader spectra of society.

4
Your answers
Line Mistake Correction
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10

Question 3. Complete each of the following sentences with the correct form of one verb
from the box and a suitable particle. Write your answers in the space provided (5p.)
lag jump lie fall bring
work bring jot get tick
1. My purse has just _______ behind the sofa even though I thought I’d lost it for good.
2. It was Tony who would always _______ the rest of the party. He would stop at every
window and gaze for hours.
3. He’s a nature enthusiast and he will certainly _______ the opportunity of visiting the
wildlife reserve in Ohio.
4. “Keep talking while I _______ my notes.” she said.
5. Unless your wife stops leading her extravagant lifestyle, you won’t _______ on the poor
salary you obtain.
6. The exact cost of the whole venture isn’t known yet, but our best accounts have been
trying to _______(it).
7. I don’t quite like the new apprentice’s approach. He seems to _______ the job.
8. Those naughty boys went on making terrible noise in the park even though they had been
_______ by the annoyed constable.

5
9. His heart attack was _______ by too much stress at work.
10. I am not friends with Peter anymore. We’ve_______.
Your answers
1. 6.
2. 7.
3. 8.
4. 9.
5. 10.

Question 4. Use the correct form of each bracketed word in the numbered space. Write
your answers in the space provided. (5 p.)
The spiral and the helix
They are everywhere, (1-GRACE), curving shapes whose incredible (2- REGULAR)
contrasts so sharply with the random world around them. We call them spirals and helices but
that hardly does (3-JUST) to their diversity or their significance. Over the centuries,
mathematicians have identified many different types, but the most intriguing are those that
(4-REPEAT) occur in the natural world.
The need to (5-RAVEL) the mysteries of the existence of spirals and helices has
exercised some of the best scientific brains in the world and opened the way to a number of
(6-BREAK) in fields as widely varied as genetics and meteorology.
The most (7-SPETACLE) spirals on earth are also the most unwelcome hurricanes.
Their (8-AWE) power comes from the sun’s heat, but they owe their shape to the force
caused by the rotation of the earth. After (9-NUMBER) years of study, however, Nature’s
spirals and helices have yet to (10-CLOSE) all their secrets. For example, why, astronomers
wonder, are so many galaxies spiral-shaped?
Your answers
1. 6.
2. 7.
3. 8.
4. 9.
5. 10.

6
Question 5. Read the text below and decide which answer (A, B, C or D) best fits each gap.
Write your answers in the space provided. (10p.)
Although the earth was formed about 4,500 million years ago, human beings have inhabited
it for less than half a million years. Within this time, population has increased hugely and
people have had a vast (1)...... upon the earth. They have long been able to (2)...... the forces
of nature to use. Now, with modern technology, they have the power to alter the balance of
life on earth.
Reports back from the first astronauts helped dispel the dangerous (3)...... that the world had
no boundaries and had limitless resources. Moreover, ecologists have shown that all forms of
life on earth are interconnected, so it (4)...... that all human activity has an effect on the
natural environment.
In recent years, people have been putting the environment under stress. As a result, certain
(5)...... materials such as timber, water and minerals are beginning to (6)...... short. Pollution
and the (7)...... of waste are already critical issues, and the (8)...... of the environment is fast
becoming the most pressing problem (9)...... us all. The way we respond to the challenge will
have a profound effect on the earth and its life support (10)...... .
1. A. imprint B. indication C. impression D. impact
2. A. put B. make C. place D. stand
3. A. judgment B. notion C. reflection D. concept
4. A. results B. follows C. complies D. develops
5. A. raw B. coarse C. crude D. rough
6. A. turn B. come C. go D. run
7. A. disposal B. displacement C. dismissal D. disposition
8. A. state B. situation C. case D. circumstance
9. A. encountering B. opposing C. meeting D. confronting
10. A. projects B. systems C. methods D. routines

Your answers
1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10.

7
PART THREE: READING (30p.)
Question 1. Read the following passage and choose the best answer A, B, C or D for each
question. Write your answers in the space provided. (10p.)
We are descendents of the ice age. Periods of glaciation have spanned the whole of
human existence for the past 2 million years. The rapid melting of the continental glaciers at
the end of the last ice age spurred one of the most dramatic climate changes in the history of
the planet. During this interglacial time, people were caught up in a cataclysm of human
accomplishment, including the development of agriculture and animal husbandry. Over the
past few thousand years, the Earth’s climate has been extraordinarily beneficial, and humans
have prospered exceedingly well under a benign atmosphere.
Ice ages have dramatically affected life on Earth almost from the very beginning. It is
even possible that life itself significantly changed the climate. All living organisms pull
carbon dioxide out of the atmosphere and eventually store it in sedimentary rocks within the
Earth’s crust. If too much carbon dioxide is lost, too much heat escapes out into the
atmosphere. This can cause the Earth to cool enough for glacial ice to spread across the land.
In general the reduction of the level of carbon dioxide in the atmosphere has been
equalized by the input of carbon dioxide from such events as volcanic eruptions. Man,
however, is upsetting the equation by burning fossil fuels and destroying tropical rain forests,
both of which release stored carbon dioxide. This energizes the greenhouse effect and causes
the Earth to warm. If the warming is significant enough, the polar ice caps eventually melt.
The polar ice caps drive the atmospheric and oceanic circulation systems. Should the
ice caps melt, warm tropical waters could circle the globe and make this a very warm,
inhospitable planet.
Over the past century, the global sea level has apparently risen upwards of 6 inches,
mainly because of the melting of glacial ice. If present warming trends continue, the seas
could rise as much as 6 feet by the next century. This could flood coastal cities and fertile
river deltas, where half the human population lives. Delicate wetlands, where many marine
species breed, also would be reclaimed by the sea. In addition, more frequent and severe
storms would batter coastal areas, adding to the disaster of the higher seas.
The continued melting of the great ice sheets in polar regions could cause massive
amounts of ice to crash into the ocean. This would further raise the sea level and release more
ice, which could more than double the area of sea ice and increase correspondingly the
amount of sunlight reflected back into space. The cycle would then be complete as this could
cause global temperatures to drop enough to initiate another ice age.
1. According to the passage, carbon dioxide is stored in each of the following EXCEPT

8
A. polar ice caps. B. sedimentary rocks. C. rain forests. D. fossil fuel.
2. What does the final paragraph of the passage mainly discuss?
A. The relationship between the ocean and the sun
B. The amount of sunlight reflected into space
C. A rise in global temperatures
D. The conditions that could lead to an ice age
3. Which of the following does the author NOT mention as a consequence of a large rise in
global sea level?
A. The destruction of wetlands B. The flooding of cities
C. A more diverse marine population D. Severe storms
4. According to the passage, what is the relationship between carbon dioxide and the Earth’s
climate?
A. Carbon dioxide, which is trapped in glacial ice, is released when warm temperatures
cause the ice melt.
B. The greenhouse effect, which leads to the warming of the climate, is result of too much
carbon stored in the Earth’s crust.
C. Rain causes carbon dioxide to be washed out of the atmosphere and into the ocean.
D. An increase in atmospheric carbon dioxide results in the warming of the climate.
5. The word beneficial in the first paragraph is closest in meaning to
A. calm B. inviting C. thoughtful D. favorable
6. The word massive can be replaced to
A. wide B. huge C. dense D. thick
7. It can be inferred from the passage that the development of agriculture
A. preceded the development of animal husbandry.
B. withstood vast changes in the Earth’s climate.
C. did not take place during an ice age.
D. was unaffected by the greenhouse effect.
8. The word “this” in the third paragraph refers to
A. man’s upsetting the equation B. the reduction of the level of carbon dioxide.
C. a volcanic eruption D. the melting of the polar ice caps
9. The word “inhospitable” is closest in meaning to
A. imperfect. B. uninhabitable. C. unlikable D. cruel.
10. What is the main topic of the passage?
A. The possibility that the popular ice caps will melt
B. The coming of another ice age
C. Man’s effect on the carbon dioxide level in the atmosphere
D. The climate of the Earth over the years
Your answers:

9
1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10.
Question 2. There are five extracts which have been removed from the following passage.
Put an extract from A-G in the correct gap 1-5 to complete the passage. There is two
extracts you're not going to need. Write your answers in the space provided. (5p.)
Children between the ages of 4 and 12 are the most common sufferers of sleepwalking,
however, (1)………., somnambulism, as it is observed in adults, increases in severity and
frequency with age. It is reported that more boys sleepwalk than girls and it is between the
ages of 11 and 12 that the most number of cases is reported. Also, many children tend to
grow out of it and because of this, it is surmised (2)………….that may relate to the
physiology of the younger body and mind that does not relate to adulthood.
Sleepwalking also seems to occur with more intensity or frequency in a person (3)……….
not remember the incident at all. It is also a common misconception that it is dangerous to
wake a sleepwalker. It is, in fact, more dangerous to not wake a sleepwalker. This is due to
the actions that can be done by a sleepwalker. A person might drive a car, walk out into
traffic, try cooking, etc. All of these actions are highly dangerous to a person
(4)…………what they are doing.
This disorder can be just a mild annoyance to some but can also be a life-altering disorder to
others. Sleepwalking is more serious than aggressive so the danger lies more with self-injury
than injuries to others. Sleepwalkers are not allowed in the Armed Services at least partly due
to the damage they can cause themselves and also partly to the fact (5)………………
Treatments can range from relaxation techniques to anti-depressant medications.
A. that there are other sources for sleepwalking
B. who is sleep-deprived and a sleepwalker often will
C. that advise women to exercise for a good night’s sleeps
D. while pre-adolescents make up the larger number
E. who want to have an early night sleep
F. that they are around dangerous equipment
G. who is asleep and unaware of
Your answers
1. 2. 3. 4. 5.

10
Question 3. Match each of the following headings with its suitable paragraph. The first
one (0: H) as an example has been done for you. There are two extra headings which you
do not need to use. Write your answers in the space provided. (5p.)
A. Research holds the key to success B. New and improved techniques
C. A new kind of athlete D. New equipment has made a difference
E. Athletes are what they eat F. Personalized programs will help
G. The influence of drugs H. Is there a limit to record-breaking?
[0: ___H __]
A world record is every athlete’s dream, but the hard-won records of a few years ago are
mostly just today’s qualifying times. Roger Bannister’s famous four-minute mile of 1956 has
been beaten by nearly 15 seconds, while almost an hour and twenty minutes has been taken
off the women’s marathon since 1953. ‘Faster, higher, stronger’ is the Olympic motto, and
today’s competitors continue to push back the boundaries of what the body can achieve. But
one wonders if this can continue.
[1: ______ ]
The last forty years have seen many important technological advances. For example, since
the introduction of strong, flexible fiberglass poles, over a meter has been added to the pole
vault record. There have also been important developments in the design the running shoe.
And while a shoe won’t actually make someone run faster, modern shoes do mean many
more miles of comfortable, injury-free training.
[2: ______ ]
Pushing back the limits now depends more on science, technology and medicine than
anything else. Athletic technique, training programs and diets are all being studied to find
ways of taking a few more seconds off or adding a few more cm to that elusive world record.
It seems that natural ability and hard work are no longer enough.
[3: ______ ]
The search to find more efficient ways of moving goes on. Analysis of an athlete’s style is
particularly useful for events like jumping and throwing. Studies show that long jumpers
need to concentrate not on the speed of approach, as once thought, but on the angle their
bodies make with the ground as they take off. However, the rules governing each sport limit
advances achieved by new styles. For instance only one-footed takeoffs are allowed in the
high jump.

11
[4: ______ ]
In the future, it should be possible to develop a more individual approach to training
programs. Athletes will keep detailed diaries and collect data to help predict the point when
training becomes overtraining, the cause of many injuries. If athletes fee all the information
into a database, it may then be possible to predict patterns and to advise them individually
when they should cut down.
[5: ______ ]
Combining the right diet with a training program is vital. Athletes are continually searching
for that special ‘go-faster’ ingredient, but apparently it’s still a battle to get them to drink
sufficient liquid and to follow a balanced healthy diet throughout all phases of training,
competition and recovery. Diet in the period after an event is particularly important and often
neglected. An athlete who doesn’t replace all the liquid lost immediately after a hard run
won’t be able to repeat the performance at the same level 24 hours later.
Your answers
1. 2. 3. 4. 5.

Question 4. Fill each of the numbered blanks in the following passage with one suitable
word. Write your answers in the space provided. (10p.)
For over two hundred years, scholars have shown an interest in the way children learn to
speak and understand their language. Several small-scale studies were carried out, especially
towards the end of the nineteenth century, (1)_______ data recorded in parental diaries. But
detailed, systematic investigation did not begin until the middle decades of the twentieth
century, when the tape recorder (2) _______ into routine use. This made it possible to keep a
permanent record of samples of child speech, so that analysts could listen repeatedly to
obscure (3) _______, and thus produce a detailed and accurate description. The problems that
have (4) _______ when investigating child speech are quite different from (5) _______
encountered when working with adults. It is not possible to carry out certain kinds of
experiments, because aspects of children’s cognitive development, such as their ability to (6)
_______ attention or to remember instructions, may not be sufficiently advanced. (7)
_______ is it easy to get children to (8) _______ systematic judgments about language – a
task that is virtually impossible below the age of three. Moreover, anyone who has tried to
make a tape recording of a representative sample of a child’s speech knows how frustrating
this can be. Some children, it seems, are innately programmed to (9) _______ off as soon as
they notice a tape recorder (10) _______ switched on.

12
Your answers
1. 6.
2. 7.
3. 8.
4. 9.
5. 10.

PART IV: WRITING (20p.)


Question 1: Finish each of the following sentences in such a way that it is as similar as
possible in meaning to the sentence printed before it. (5p.)
Example: We expect he will arrive by nine o’clock
He is____________________________
Answer: He is expected to arrive by nine o’clock
1. The journalists only heard about the changes to the wedding plans when they arrived at the
venue.
It was only ______________________________________________________
2. We only came to this restaurant because you insisted that we did so.
It was at _________________________________________________________
3. Arguing with her won’t get you anywhere.
It won’t do _______________________________________________________
4. The thief must have come in through the window.
The thief almost ___________________________________________________
5. What put me off the idea was simply how expensive it was going to be.
The sheer _________________________________________________________
Question 2. For each of the sentence below, write a new sentence as similar as possible in
meaning to the original sentence but using the word given. This word must not be altered
in any way. (5p.)
Example: We couldn't find the cat anywhere.
(NOWHERE )

13
Answer: The cat was nowhere to be found.

1. She is determined to become a doctor.


(HEART)
_________________________________________________________________
2. She just pretended to welcome him, then quickly left the waiting room.
(MOTIONS)
_________________________________________________________________
3. The success of the venture cannot be guaranteed.
(SUCCEED)
_________________________________________________________________
4. We simply must pay them the whole amount before the end of the month.
(ALTERNATIVE)
_________________________________________________________________
5. Ours is the only company allowed to import these chemicals.
(MONOPOLY)
_________________________________________________________________
Question 3. Essay writing (10p.)
Do you agree or disagree with the following statement?
Face-to-face communication is better than other types of communication
such as letters, e-mail, or telephone calls.
Use specific reasons and details to support your answer.
You should write about 250 words.
______________________________________________________________________
______________________________________________________________________
______________________________________________________________________
______________________________________________________________________
______________________________________________________________________
______________________________________________________________________

14
______________________________________________________________________
______________________________________________________________________
______________________________________________________________________
______________________________________________________________________
______________________________________________________________________
______________________________________________________________________
______________________________________________________________________
______________________________________________________________________
______________________________________________________________________
______________________________________________________________________
______________________________________________________________________
______________________________________________________________________
______________________________________________________________________
______________________________________________________________________
______________________________________________________________________
______________________________________________________________________
______________________________________________________________________
______________________________________________________________________
______________________________________________________________________
______________________________________________________________________
______________________________________________________________________
______________________________________________________________________
______________________________________________________________________
______________________________________________________________________
______________________________________________________________________
______________________________________________________________________
______________________________________________________________________
______________________________________________________________________
______________________________________________________________________

15
-THE END-

16
BIỂU ĐIỂM VÀ ĐÁP ÁN CHẤM

PART ONE. LISTENING (20p.)


Questions 1 (10p.) 1p for each correct answer
1. Milperra
2. First class movers
3. 601 ACK
4. Screen
5. Door
6. Dining room table
7. Leg
8. broken
9. 200
10. 60
Questions 11 – 20 (10p.) 1p for each correct answer
11. C 12. B 13. A 14. C 15. B 16. C 17. A 18. B 19. B 20. A

PART TWO. LEXICO – GRAMMAR (30p.)


Question 1. Choose the word or phrase which best completes each sentence. Write your
answers (A, B, C, or D) in the space provided under this part. (10p.) 0.5p for each correct
answer.

1. B 2. C 3. D 4. A 5. A 6. C 7. B 8. C 9. C 10. D
11. D 12. D 13. C 14.C 15. C 16. C 17. D 18. C 19. D 20. B

Question 2. There are TEN mistakes in this paragraph. Write them down & give the
correction. Write your answers in the space provided. (5p.) 0.5p for each correct answer.
Line Mistake Correction
1. 2 estimation estimates
2. 2 one hundred million of people one hundred million people
3. 5 the man man

17
4. 5 has demonstrated has been demonstrated
5. 6 dated date
6. 10 Norway Norwegian
7. 13 from a sport from being a sport
8. 15 is are
9. 16 accessible inaccessible
10 17 spectra spectrum
Question 3. Complete each of the following sentences with the correct form of one verb
from the box and a suitable particle. (5p.) 0.5p for each correct answer.
1. turned up 6. work it out
2. lag behind 7. lie on
3. jump at 8. ticked off
4. am jotting down 9. brought on
5. get by 10. fallen out

Question 4. Use the correct form of each bracketed word in the numbered space. Write
your answers in the space provided. (5 p.) 0.5p for each correct answer.
1. graceful 6. breakthroughs
2. regularity 7. spectacular
3. justice 8. awesome
4. repeatedly 9. innumerable
5. unravel 10. disclose
Question 5. Read the text below and decide which answer (A, B, C or D) best fits each
gap. (10 p.) 1p for each correct answer.
1. D 2.A 3.B 4.B 5.A 6.D 7.A 8.A 9.D 10.B

PART THREE: READING (30p.)


Question 1. Read the following passage and choose the best answer A, B, C or D for each
question. (10p.) 1p for each correct answer.

1. A 2. D 3. C 4. D 5. D 6. B 7. C 8. A 9. B 10. A
Qu
estion 2. There are five extracts which have been removed from the following passage. Put

18
an extract from A-G in the correct gap 1-5 to complete the passage. (5p.) 1p for each
correct answer.
1. D 2. A 3. B 4. G 5. F

Question 3. Match each of the following headings with its suitable paragraph. (5p.) 1p for
each correct answer.
1. D 2. A 3. B 4. F 5. E

Question 4. Fill each of the numbered blanks in the following passage with one suitable
word. (10p.) 1p for each correct answer.
1. using/ analysing 6. pay
2. came 7. nor
3. extracts/ sounds/ utterances 8. make
4. faced/ tackled/ considered/ solved 9. switch
5. those 10. being

PART IV: WRITING (20p.)


Question 1: Finish each of the following sentences in such a way that it is as similar as
possible in meaning to the sentence printed before it. (5p.) 1p for each correct answer.
1. It was only when the journalists arrived at the venue that they heard about the changes to
the wedding plans.
2. It was at your insistence that we came to this restaurant.
3. It won’t do you any good to argue with her.
4. The thief almost certainly came in through the window.
5. The sheer expense/ cost was what put me off the idea.
Question 2. For each of the sentence below, write a new sentence as similar as possible in
meaning to the original sentence but using the word given. This word must not be altered
in any way. (5p.) 1p for each correct answer.
1. She has set her heart on becoming a doctor.
2. She just went through the motions of welcoming him, then quickly left the waiting room.
3. It cannot be guaranteed that the venture will succeed.

19
4. We have no alternative but to pay them the whole amount before the end of the month.
5. Our company has got monopoly of importation.
Question 3. Essay writing
Do you agree or disagree with the following statement?
Face-to-face communication is better than other types of communication
such as letters, e-mail, or telephone calls.
Use specific reasons and details to support your answer.
The impression mark í based on the following scheme:
1. Content: (4p.) a provision of all main ideas and details as appropriate.
2. Language: (3p.) a variety of vocabulary and structures appropriate to the level of English
language gifted upper-secondary school students
3. Presentation: (3p.) coherence, cohesion, and style appropriate to the level of English
language gifted upper-secondary school students

20
BIỂU ĐIỂM VÀ ĐÁP ÁN CHẤM

PART ONE. LISTENING (20p.)


Questions 1 (10p.) 1p for each correct answer
1. Milperra
2. First class movers
3. 601 ACK
4. Screen
5. Door
6. Dining room table
7. Leg
8. broken
9. 200
10. 60
Questions 11 – 20 (10p.) 1p for each correct answer
1. A 2. C 3. A 4. A 5. A 6. A 7. C 8. A 9. C 10. B

PART TWO. LEXICO – GRAMMAR (30p.)


Question 1. Choose the word or phrase which best completes each sentence. Write your
answers (A, B, C, or D) in the space provided under this part. (10p.) 0.5p for each correct
answer.

1. B 2. C 3. D 4. A 5. A 6. C 7. B 8. C 9. C 10. D
11. D 12. D 13. C 14.C 15. C 16. C 17. D 18. C 19. D 20. B

Question 2. There are TEN mistakes in this paragraph. Write them down & give the
correction. Write your answers in the space provided. (5p.) 0.5p for each correct answer.
Line Mistake Correction
1. 2 Estimation estimates
2. 2 one hundred million of people one hundred million people
3. 5 the man man

21
4. 5 has demonstrated has been demonstrated
5. 6 Dated date
6. 10 Norway Norwegian
7. 13 from a sport from being a sport
8. 15 Is are
9. 16 accessible inaccessible
10 17 Spectra spectrum
Question 3. Complete each of the following sentences with the correct form of a suitable
verb from the box and a suitable particle. (5p.) 0.5p for each correct answer.
1. turned up 6. work it out
2. lag behind 7. lie on
3. jump at 8. ticked off
4. am jotting down 9. brought on
5. get by 10. fallen out

Question 4. Use the correct form of each bracketed word in the numbered space. Write
your answers in the space provided. (5 p.) 0.5p for each correct answer.
1. graceful 6. breakthroughs
2. regularity 7. spectacular
3. justice 8. awesome
4. repeatedly 9. innumerable
5. unravel 10. disclose
Question 5. Read the text below and decide which answer (A, B, C or D) best fits each
gap. (10 p.) 1p for each correct answer.
1. C 2. B 3. C 4. C 5. B 6. C 7. B 8. B 9. C 10. C

PART THREE: READING (30p.)


Question 1. Read the following passage and choose the best answer A, B, C or D for each
question. (10p.) 1p for each correct answer.

1. B 2. C 3. A 4. B 5. C 6. B 7. A 8. C 9. A 10. D

22
Question 2. There are five extracts which have been removed from the following passage.
Put an extract from A-G in the correct gap 1-5 to complete the passage. (5p.) 1p for each
correct answer.
1. G 2. E 3. D 4. F 5. B

Question 3. Match each of the following headings with its suitable paragraph. (5p.) 1p for
each correct answer.
1. D 2. A 3. B 4. F 5. E

Question 4. Fill each of the numbered blanks in the following passage with one suitable
word. (10p.) 1p for each correct answer.
1. using/ analysing 6. pay
2. came 7. nor
3. extracts/ sounds/ utterances 8. make
4. faced/ tackled/ considered/ solved 9. switch
5. those 10. being

PART IV: WRITING (20p.)


Question 1: Finish each of the following sentences in such a way that it is as similar as
possible in meaning to the sentence printed before it. (5p.) 1p for each correct answer.
1. It was only when the journalists arrived at the venue that they heard about the changes to
the wedding plans.
2. It was at your insistence that we came to this restaurant.
3. It won’t do you any good to argue with her.
4. The thief almost certainly came in through the window.
5. The sheer expense/ cost was what put me off the idea.
Question 2. For each of the sentence below, write a new sentence as similar as possible in
meaning to the original sentence but using the word given. This word must not be altered
in any way. (5p.) 1p for each correct answer.
1. She has set her heart on becoming a doctor.
2. She just went through the motions of welcoming him, then quickly left the waiting room.

23
3. It cannot be guaranteed that the venture will succeed.
4. We have no alternative but to pay them the whole amount before the end of the month.
5. Our company has got monopoly of importation.
Question 3. Essay writing
Do you agree or disagree with the following statement?
Face-to-face communication is better than other types of communication
such as letters, e-mail, or telephone calls.
Use specific reasons and details to support your answer.
The impression mark í based on the following scheme:
1. Content: (4p.) a provision of all main ideas and details as appropriate.
2. Language: (3p.) a variety of vocabulary and structures appropriate to the level of English
language gifted upper-secondary school students
3. Presentation: (3p.) coherence, cohesion, and style appropriate to the level of English
language gifted upper-secondary school students

24