Você está na página 1de 15
FACULTATE DE MARKETING-ID BAZELE MARKETINGULUI

FACULTATE DE MARKETING-ID

BAZELE MARKETINGULUI

Cuprins

 • 1. Descrierea generală a firmei Sushi Master.....................................3

 • 2. Mediul de marketing.......................................................................4

  • 2.1 Micromediul de marketing.........................................................4

  • 2.2 Macromediul de marketin…………………………………… ...5

2.3 Analiza PEST

..............................................................................

6 3.

de marketing

.........................................................................

8

Mixul

 • 3.1 Politica de produs 9 .......................................................................

 • 3.2 Politica de preț

..........................................................................

11

 • 3.3 Politica de promovare 11 ...............................................................

 • 3.4 Politica de plasare 12 .....................................................................

 • 4. Conculzia 13 ........................................................................................

 • 5. Bibliografie 14 .....................................................................................

~ 2 ~

Analiza activității de marketing în cadrul firmei Sushi Master Brașov

Analiza activității de marketing în cadrul firmei Sushi Master Brașov 1. Descrierea generală a firmei Sushi

1. Descrierea generală a firmei Sushi Master Brașov

Restaurantul Sushi Master Brașov este un punct de lucru în Brașov al

firmei Sushi Master. A fost inființată în anul 2016.

Statutul juritic

al firmei este cel de societate cu răspundere limitată (SRL), (S.C. GURMAND

PLĂMĂDEALĂ S.R.L.). Firma având un capital social subscris și varsat de

5000 RON.

Numărul angajaților care își desfășură în

prezent activitatea în firmă este de 10, dar acesta urmând să crească într-un viitor apropiat (anul 2018). Restaurantul își desfășoare activitatea în Brașov, jud Brașov într-un spațiu închiriat. Este o galerie externă la Carrefour, este unul din aspectele cheie în succesul unei afaceri, deoarece Carrefour-ul este un hipermarket. Restaurantul a fost inființat cu scopul de a veni în întâmpinarea dorințelor și nevoilor clienților într-un mod cât mai profesional, cât mai plăcut cu putință. Principalul indicator pe care restaurantul l-a avut în vedere la stabilirea serviciilor pe care a decis să le ofere a fost clientul (clientul să fie mulțumit). Restaurantul oferă o gamă variată

~ 3 ~

de servicii pentru toți clienții săi. Publicul țintă a firmei este alcătuită din oameni tineri de 18-35 de ani.

2. Mediul de marketing

Prin mediul de marketing se înțelege ansamblul de fractori și forțe care scapă controlului imediat al firmei și care influențează menținerea sau dezvoltarea relației sale cu clienții profitabili.Mediul de marketing este foarte dinamică și trebuie mereu urmărit.Poate fi intern sau extern, cu alte cuvinte micrimediul și macromediul de marketing.

2.1 Micromediul de marketing

Micromediul de marketing al firmei Sushi master Brașov cuprinde

o mulțime de factori externi care afectează în mod direct intreprinderea și asupra cărora se poate exercita un anume control. Componenții principali ai micromediului sunt: furnizorii, clienții, intermediarii, concurenții și alți deținători de interese (indivizi sau grupuri ce au anumite interese într-o

intreprindere).

Furnizorii pentru firma Sushi Master Brașov sunt în

principali furnizori locali. Excepție face firma Foodpanda, care asigură principalele materii prime: surimi, ton și nori. Furnoziri locali sunt Expert factor care asigură materii importante ( orez, masago, sos soia, oțeț, ulei palmier, creveți, tobiko, masago etc), Ground Group care asigură materii consumabile (detergent de vase, pardoseală, geam, inox etc, pahare, lavete, mănuși, halat, prosoape etc), Prosoft care asigura băuturi răcoritoare, Amigo care asigură băuturi alcoolice, Abdul care asigura băuturi japoneze și UnicBv care asigură uniforma personală. Scuccesul formei Sushi Master Brașov se datorează faptului că

~ 4 ~

politica sa este îndreptată către clienți, oferindu-i o calitate superioară. Specializarea în crearea clientelei și sprijinarea acesteia reprezintă puncte esențiale în succesul obținut. Clientul și consumatorul ocupă un loc foarte important printe obiectvele și deciziile ce urmează a fi luate, firma asigurând service și asistență de specialitate. Concurența firmei este Sushi Ya. În Brașov sunt două restaurante cu sushi. Sushi Master restaurant japonez și concurența este chinez. Cunoașterea concurenței joacă un rol hotărât în planificarea de marketing.

2.2 Macromediul de marketing

Macromediul de marketing este greu de controlat față de micromediul de marketing. Macromediul firmei reprezintă ansamblul factorilor incorporabile ce constituie climatul general în care acesta își desfășoară activitatea. Există patru categorii de astfel de factori (politici, economici, sociali și tehnologici) care influențează modul în care firmele își abordează activitățile de marketing.

Analiza PEST (factori politici, economici, sociali și tehnologici) examinează mediul extern de afaceri și este un instrument strategic adecvat pentru înțelegerea “imagini de ansamblu” a mediului în care funcționează afacerea, fapt care permite să se profite de oportunități și să se minimizeze amenințările pe care le întâmpină activitățile sale. Atunci când planificarea strategic se face corect, acesta oferă o bază solidă pentru dezvoltarea viitoare. O analoza PEST permite companiei să adopte o perspectivă pe termen lung, și să clarifice oportunitpțile strategice și amenințările cu care se confruntă.

2.3Analiza PEST-SUSHI MASTER BRAȘOV

~ 5 ~

Analiza politică În general factorul politic este prezent la orice firmă, companiile sunt obligate să-i plătească

Analiza politică

În general factorul politic este prezent la orice firmă, companiile sunt obligate să-i plătească impozite, cum ar fi impozitul de vânzari sau impozitul de salarii către guvern. De factori politici putem vorbi când guvernul este prezent. Ca orice firmă și Sushi Master Brașov este obligat să plătească taxele stabilite de guvern, de către protecția consumatorilor, finanțe etc.

Analiza economică

Factorii economici joacă un rol important. Dacă economia a unei țări este bună (crescător) atunci afacerea merge bine (are profit), iar în chimb dacă economia nu este char atât de bună afacerea va avea un impact negativ asupra vânzărilor (nu are profit sau chiar are și pierderi). Sushi Master Brașov se încadrează în prima categorie, este o firmă cu profit. Vânzarea în mare parte depinde de economia țări, deoarece dacă țara are economia bună, clienții au un venit mai mare și automat vor cheltui mai mult pentru a consuma produse alimentare (sushi) de la Sushi Master.

~ 6 ~

Analiza socioculturală

Factorii sociali au un rol important din punc de vedere a lua decizii strategice de afaceri. Cultura, stilul oamenilor este diferită. Sushi Master este pregătită și are diverse sortimente de produs. Au produse speciale pentru cei vegetariani, oameni religioase, oameni din India etc. Sushi Master tot timpul se lucrează să fie bine pentru toate lumea. Clienții sunt obligați să completeze o ancheta ca să afle părerea, dorințele clienților. Tot timpul se lucrează ca să fie un loc, spațiu plăcut pentru toate lumea.

Analiza tehnologică

Sushi Master se atrage clienții pe pagini de socializare de exemplu Facebook, Youtube, colaborează cu vlogeri, cu vedete din România și nu numai și cei din afara țării. Are pagina principlă pe internet, lucrează cu un call center cu BoogIt-ul din Brașov și are panoiri cu rulouri săptămânii, cu oferte. Colaborează cu televoziunea, reclamele sunt afișate peste tot în țară și chiar și în afara țării.

~ 7 ~

3.Mixul de marketing Mixul de marketing poate fi definit ca un instrument de realizare a politicii

3.Mixul de marketing

Mixul de marketing poate fi definit ca un instrument de realizare a politicii de marketing a firmei, care constă dintr-o combinație unitară a diferitelor variabile de marketing, în patru domenii diferite: produs, preț,

promovare și distribuție.

Noțoune de mix provine de la

cuvântul “mixture”, care în limba engleză are semnificația de amestec,

îmbinare, combinare. Cele mai impirtante elemente sunt produs, preț, promovare și plasare, cu un singur cuvânt cei “4P”

~ 8 ~

3.1 Politica de produs

În general un produs este ceva ce poate fi oferit unei piețe pentru a atrage atenția, a fi cumpărat și folosit cu scopul de a

satisface o nevoie, cerință sau preferință. Din perspectiva marketingului, conceputul are o arie de cuprindere mai larg ( produsul în viziunea de marketing are în vedere bunul/serviciul/persoanele/ideile). Tot din perspectiva marketingului, produsul presupune o utilizare complexă având trei nivele de caracterizare:

Produs/serviciu ca atare

Servicii legate de produs

Dacă vorbim de politica de produs putem confirma că este cea mai importantă componentă a mix-ului de marketing. Ea se constituie ca un ansamblu de strategii și tactici vizând consolidarea poziției întreprinderii

pe piață, un process economic complex de raportare a firmei la cerințele

pieței.

Când vine vorba de un produs/bun ne gândim în primul rând

la componențe corporale, componențe acorporale, comunicațiile

privitoare la produs și imaginea produsului.

În cadrul firmei Sushi

Master Brașov vorbim strict de produse alimentare, de sushi japonez.

Firma are 83 de diferite sortimente de produs. Ca de exemplu: Hoshi-mini roll cu somon

afumat

-- Componențe corporale: -calitate I

-forma rotundă

-conținutul:-orez

-nori

-cremă de brânză

- ceapă verde

~ 9 ~

- somon afumat

-greutate: 102g

 • - Componențe acorporale: -numele-HOSHI

- marca- SUSHI MASTER

-modul de folosință- mâncare

-prețul- 14lei

-termen de valabilitate- 24h

 • - Comunicațiile private la produs:

-Firma folosește orez japonez adevărat, gătit în conformitate cu o tehnologie special, ceea ce îl face extreme de friabil, delicious și parfumat

-Produsul este marcat cu bonus pe el. Firma are o sistem de bonusare. Prețul produsului se acumulează în puncte bonus, și începând de la 200-250 de puncte clienții primesc sushi (cadou) gratuit

~ 10 ~

-Imaginea produsului

-Imaginea produsului 3.2 Politica de preț Prețul reprezintă cea mai mobilă componență a mixului de marketing.

3.2 Politica de preț

Prețul reprezintă cea mai mobilă componență a mixului de marketing. Ea poate fi modificat rapid, spre deosebire de celelalte

componențe ale mixului, iar schimbările de preț atrag de regulă un

răspuns imediat din partea pieței. poate varia între două limite:

Prețul unui produs

1. Limita inferioară:- prețul produsului este calculate într-un fel să aducă profit. Se calculează în firma noastră foodcostul, munca angajatului și timpul de preparare.

2. Limita superioară: -cerința clientului

~ 11 ~

-clientul să accepte prețul produsului

Prețul se poate modificat rapid cu ușurință, câd cerința crește crește și prețul produsului, iar când cerința scade, scade și prețul. Oferta intră în vigoare. Ofertele se atrag clienții. La Sushi Master în fiecare zi este un produs în oferta, este oferta săptămânii care se schimbă fiecare luni, marți sunt în ofertă 2 produse la un preț, miercuri și joi platouri reduse și de vineri până duminică oferta de weekend.

3.3 Politic de promovare

Termenul de promovare își are originea în cuvântul latinesc “promovere” care înseamnă a mișca înainte. Promovarea reprezintă acea parte a produsului de comunicație al firmei prin care acest folosind un ansamblu de metode și tehnici specific (concretizare în activități promoționale), încearcă să influențeze comportamentul clienților săi actuali și potențiali în vederea obținării unor rezultat cât mai bun (profituri) pe o perioadă mai lungă de timp. Ea se desfășoară în două direcții principale:

1. Promovarea produselor

-Produsele în restaurant sunt promovate de șefii de tură și prin imaginea pusă pe panou care este așezat exact lângă ușa de intrare. Ruloul săptămânii este pusă pe panoul respectiv.

2. Promovarea vânzărolor:

-Clienții cumpăr sushi cu bonus pe el și-i adun punctele de bonul. 1 leu echivalent cu un punct. Clienții vor să strâng punctele ca să-și cumpere sushi gratuit și comand de minim 200de lei.

Sunt 6 tipuri de promivare:

-publicitate

-promovarea vânzărolor

~ 12 ~

-relații publice

-utilzarea mărcilor

-manifestările promoționale

-forțele de vânzare

Promovarea vânzărilor se realizează prin mai multe tipuri de acțiuni:- publicitate (pe internet, TV, cu pliante sau cu motanul Sushi), și promovarea direct prin șefii de tură, relații publice (ziare, internet etc.), merchandising, promovarea vânzărilor (sistemul de bonusre).

3.4 Politica de plasare (distribuție)

Distribuția se referă la totalitatea activităților ecinomice care au loc pe “traseul” parcurs de marfă între producător și consumatorul final.

Ea cuprinde două procese, distanțe, imortante părți economice a traseului mărfurilor și logistica mărfurilor (distribuția fizică) care are în vedere latura fizică a traseului de la producător șa consumatri final.

Produsele în restaurant sunt distribuite de la diverse firme, cu cei care au un contract pe temen lung. Firmele sunt:SC Expect factor SRL, BoogIt, Prosft, Amigo, Abdul, FoodPanda, etc.

Restaurantul prin firma BoogIt livrează produsul final la clienți. BoogIt- ul joacă un rol important.

Concluzia este: fără marketing nu există o firmă de success. În orice domeniu marketingul are un rol foarte important. Firmele sunt construite pe bazele marketingului. Când vine vorba de bazele markeingukui în primul și primul rând ne gândim la mediul de marketing și la mixul de marketing.

~ 13 ~

Bibliograie  Cursul bazele marketingului  PPT  Analiza PEST-online  <a href=www.bazele mk.ro  www.mixul de marketing.ro ~ 14 ~ " id="pdf-obj-13-2" src="pdf-obj-13-2.jpg">

Bibliograie

Cursul bazele marketingului

PPT

Analiza PEST-online

www.mixul de marketing.ro

~ 14 ~

SWOT vs PEST

Wilkipedia

~ 15 ~