Você está na página 1de 18

2/3/2019 Web-scrapping

1. Bowman’s Capsule’ works as a part of the functional unit of which among


the following human physiological system?

[A] Circulatory System[B] Respiratory System[C] Excretory System[D] Reprod


uctive System
Correct Answer: C [Excretory System]
2. Plants which are adapted to grow in soils containing high concentration
of salt are known as:

[A] Xerophytes[B] Mesophytes[C] Halophytes[D] Thallophytes


Correct Answer: C [Halophytes]
3. Which among the following have a ‘mixed heart’ ,that is the heart in wh
ich the oxygenated and the deoxygenated blood is mixed?

[A] Birds[B] Fishes[C] Reptiles[D] Nematodes


Correct Answer: C [Reptiles]
4. Saffron’ is obtained from which among the following parts of the plant?

[A] Stigma[B] Anther[C] Stamen[D] Pollen


Correct Answer: A [Stigma]
5. The bacterium ‘Escherichia coli’ is found mainly in:

[A] Human Intestine[B] Pteridophytes[C] Root Nodules of leguminous plants


[D] Paddy fields for nitrogen fixation
Correct Answer: A [Human Intestine]
6. Which among the following is not a ‘heriditary’ disease?

[A] Thalessemia[B] Colour-Blindness[C] Haemophilia[D] Leukemia


Correct Answer: D [Leukemia]
7. Human Papilloma Virus is related to which of the following diseases?

[A] Prostate Cancer[B] Cervical Cancer[C] Lymphatic Filariasis[D] Leukemia


Correct Answer: B [Cervical Cancer]
8. The nutritional supplements Spirulina, Chorella and the Vitamin-C suppl
ement, Dunaliella are actually :

[A] Algae[B] Lichens[C] Probiotics[D] Bryophytes


Correct Answer: A [Algae]
9. Anemophily’ is pollination by :

[A] Birds[B] Wind[C] Ants[D] Bats


Correct Answer: B [Wind]
10. Pest-resistant cotton commonly known as ‘Bt-Cotton’ is genetically eng
ineered by inserting a gene from a:

[A] Bacterium[B] Virus[C] Microalgae[D] Protist


Correct Answer: A [Bacterium]
11. Penicillin’ which is used as an antibiotic is obtained from :

[A] Bacteria[B] Fungi[C] algae[D] Lichens


Correct Answer: B [Fungi]
12. The instrument that measures arterial blood pressure is known as :

[A] Pyknometer[B] Hypsometer[C] Sphygmoscope[D] Sphygmomanometer


Correct Answer: D [Sphygmomanometer]
13. Meg-1 is an imprinted gene which finds expression only from maternal c
hromosomes which regulates the transfer of nutrients from the plant to the
seed. This gene has been discovered in :

[A] Maize[B] cotton[C] jute[D] Sugarcane


Correct Answer: A [Maize]
file:///C:/Users/manish/Downloads/Web-scrapping%20(2).html 4/21
2/3/2019 Web-scrapping

14. Which of the following statements is NOT true regarding the Vitamin C?

[A] Only Vitamin C is to be taken externally, all others are produced in t


he human body.[B] Vitamin C is the only vitamin which is also a hormone.
[C] Scurvy is caused by the deficiency of Vitamin C[D] Vitamin C is a wate
r-soluble vitamin.
Correct Answer: B [Vitamin C is the only vitamin which is also a hormone.]
15. Which of the following tests is used for the diagnosis of ‘Colour-Blin
dness’ in people ?

[A] Ishihara Test[B] Widal Test[C] ELISA test[D] Rorschach test


Correct Answer: A [Ishihara Test]
16. Which of the following artificial sweeteners is not broken down by the
body and therefore it is non-caloric (no-calorie sweetener) :

[A] Aspartame[B] Saccharin[C] Sucralose[D] Cyclamate


Correct Answer: C [Sucralose]
17. The Science of using mechanical devices with human muscle skeleton and
nervous systems to assist or enhance motor control lost by trauma, disease
or defect is called:

[A] Gerontechnology[B] Biomechatronics[C] Orthotics[D] Bionics


Correct Answer: B [Biomechatronics]
18. Which among the following is not among Micronutrients required for pla
nts?

[A] Molybdenum[B] Magnesium[C] Manganese[D] Zinc


Correct Answer: B [Magnesium]
19. How does calcium carbide ripen mangoes?

[A] It reacts with moisture and releases Ethylene[B] It reacts with moistu
re and releases Acetaldehyde, which in turn releases ethylene[C] It reacts
with starch and releases Acetylene[D] It reacts with moisture and releases
Ethyne
Correct Answer: A [It reacts with moisture and releases Ethylene]
20. Which among the following is the edible part in Rice?

[A] Fruit[B] Cotyledons[C] Endosperm[D] Embryo


Correct Answer: C [Endosperm]
21. Late Hargobind Khorana had received Nobel Prize in physiology in 196
8, for work on which among the following?

[A] Mechanisms of the action of hormones[B] Chemical Structure of antibodi


es[C] Interpretation of the genetic code[D] Structural and functional orga
nization of the cell
Correct Answer: C [Interpretation of the genetic code]
22. A person with “Bombay Blood group” can receive blood from a person who
is from____?

[A] A Group or B Group[B] AB Group[C] O Group[D] None of them


Correct Answer: D [None of them]
23. What is the average life of the Red Blood corpuscles?

[A] 100-120 days[B] 120-140 days[C] 80-95 days[D] 70-85 days


Correct Answer: A [100-120 days]
24. “Daps one” immunotherapy is related to which among the following disea
ses?

[A] AIDS[B] Tuberculosis[C] Leprosy[D] Malaria


Correct Answer: C [Leprosy]
25. What is PRINT (Particle Replication in Non-wetting Templates) Technol
file:///C:/Users/manish/Downloads/Web-scrapping%20(2).html 5/21
2/3/2019 Web-scrapping

ogy ?

[A] It’s a technology related to genetic engineering and refers to duplica


tion of the DNA codes[B] It’s a technology related to climate change and r
efers to a new technique of combating air pollution[C] It’s a new technolo
gy related to synthesis of artificial blood[D] None of them
Correct Answer: C [It’s a new technology related to synthesis of artificia
l blood]
26. The vaccine of which of the following diseases was not included in the
Expanded Programme on Immunization (EPI) initiated by the Government of In
dia in 1978?

[A] Polio[B] Diphtheria[C] Measles[D] Tuberculosis


Correct Answer: C [Measles]
27. The term Cyberknife is most closely associated with which among the fo
llowing?

[A] Magnetic Resonance[B] Cancer Surgery[C] Software Security[D] Remote se


nsing
Correct Answer: B [Cancer Surgery]
28. Deposition of which among the following in the joints, causing inflamm
ation is reason of Gout, one of the forms of arthritis?

[A] Lactic Acid[B] Oxalic Acid[C] Acetic Acid[D] Uric Acid


Correct Answer: D [Uric Acid]
29. The phenomenon in which seeds germinate and seedlings grow while still
attached to their mother plant before dropping down to establish themselve
s or be transported elsewhere, is most commonly found in which among the f
ollowing plants?

[A] Allium cepa[B] Rhizophora[C] Solanum tuberosum[D] Solanum melongena


Correct Answer: B [Rhizophora]
30. The hormonal activities of which of the following substances were disc
overed while studying “foolish seedling” disease in rice?

[A] Cytokinins[B] Ethylene[C] Auxins[D] Gibberellin


Correct Answer: D [Gibberellin]
31. The useful part of Zingiber officinale is ____?

[A] Roots[B] Rhizome[C] Leaves[D] fruits


Correct Answer: B [Rhizome]
32. Beta-Keratin is found in which among the following in abundance?

[A] Fishes[B] Reptiles[C] Mammalians[D] Amphibians


Correct Answer: B [Reptiles]
33. Antipyretic medicines are used for which among the following purposes?

[A] In fever[B] In Diarrhea[C] In Cough[D] In Allergy


Correct Answer: A [In fever]
34. A health problem which is characterized by inability of the bone marro
w to produce the red blood cells is placed in which among the following gr
oups?

[A] Anuria[B] Aplastic Anemia[C] Pernicious Anemia[D] Aplasia


Correct Answer: B [Aplastic Anemia]
35. In context with the connective tissues, which among the following conn
ect join Bones to Bones?

[A] Ligaments[B] Tendons[C] Reticular fibers[D] Raphe


Correct Answer: A [Ligaments]
36. Brachytherapy is commonly used as an effective treatment for cervical,
file:///C:/Users/manish/Downloads/Web-scrapping%20(2).html 6/21
2/3/2019 Web-scrapping

prostate, breast, and skin cancer in many parts of the world. Why Brachyth
erapy is an offshoot of which among the following forms of Cancer Treatmen
t?

[A] Radiotherapy[B] Chemotherapy[C] Surgery[D] None of them,


Correct Answer: A [Radiotherapy]
37. From the point of view of evolution of living organisms, which of the
following set of animals is a correct sequence of evolution?

[A] Whale, Kangaroo, Echidna[B] Echidna, Whale, Kangaroo[C] Kangaroo, Whal


e, Echidna[D] Echidna, Kangaroo, Whale
Correct Answer: D [Echidna, Kangaroo, Whale]
38. Which among the following live tissues of the Human Eye does not have
blood vessels?

[A] Sclera[B] Cornea[C] Choroid[D] Iris


Correct Answer: B [Cornea]
39. Which among the following is involved in the Research on Desert Flora
and Fauna?

[A] CAZRI[B] SIPRI[C] AFRI[D] CRIJ


Correct Answer: A [CAZRI]
40. The Indian Pipe Plant or Monotrapa can be best placed in which among t
he following groups?

[A] Parasite[B] Saprophyte[C] Insectivorous[D] Lithophyte


Correct Answer: B [Saprophyte]
41. The monocarpic plants produce flowers only ________?

[A] Once in a year[B] Once in a season[C] Once in lifetime[D] One flower p


er plant
Correct Answer: C [Once in lifetime]
42. Which among the following is the correct meaning of Phyllotaxy?

[A] Classification of plants as per the leaves structure[B] The manner of


arrangement of leaves in stem or branch[C] The manner the leaves fall from
the branches[D] The anatomy of leaves in angiosperms
Correct Answer: B [The manner of arrangement of leaves in stem or branch]
43. In which of the following insects, a pigment called luciferin is foun
d?

[A] Housefly[B] Firefly[C] Sandfly[D] Fruitfly


Correct Answer: B [Firefly]
44. A plant belonging to which of the following groups would show least ad
aptation to marine water?

[A] Pteridophytes[B] Gymnosperms[C] Angiosperms[D] Bryophytes


Correct Answer: C [Angiosperms]
45. A treatment with which among the following plant hormones would preven
t water loss from the plant leaves, by reducing transpiration, in times of
low water availability?

[A] Ethylene[B] Abscisic Acid[C] Gibberelic Acid[D] Auxin


Correct Answer: B [Abscisic Acid]
46. A tablet of which among the following Vitamins should be advised to be
used after purification of water by Iodine as a disinfectant?

[A] Vitamin A[B] Vitamin B[C] Vitamin C[D] Vitamin D


Correct Answer: C [Vitamin C]
47. Who among the following scientists is known for devising four criteria
designed to establish a causal relationship between a causative microbe an
file:///C:/Users/manish/Downloads/Web-scrapping%20(2).html 7/21
2/3/2019 Web-scrapping

d a disease?

[A] Louis Pasteur[B] Emil Behring[C] Ivan Pavlov[D] Robet Koch


Correct Answer: D [Robet Koch]
48. A combination of several medicines called SHREZ is used in the treatme
nt of which among the following diseases?

[A] HIV/ AIDS[B] Diphtheria[C] Tuberculosis[D] Malaria


Correct Answer: C [Tuberculosis]
49. The most popular Zero Calorie sugar substitutes in the market are made
up of Sucralose, as an artificial sweetner. Why sucralose does not have ca
lories?

[A] Because the Sucralose is 600 times more sweet than Sucrose (Natural Su
gar) and thus its low quantity gives same taste but zero calories when it
is digested in the body.[B] Because the chemical composition of Sucralose
is such that its oxidation gives less calories in body compared to the Suc
rose.[C] Because Sucralose is not a Carbohydrate[D] Because Sucralose is n
ot digested in the body
Correct Answer: D [Because Sucralose is not digested in the body]
50. As per the WHO definition, within how many days of the termination of
pregnancy, the death of a woman is counted in the Maternal Mortality?

[A] 36 Days[B] 42 Days[C] 56 Days[D] 60 Days


Correct Answer: B [42 Days]
51. Which among the following have been found to produce a protein called
Defensin-1, which has been found potential to develop drugs for antibiotic
resistant bacteria?

[A] Codfish[B] Cuttle Fish[C] Honey bee[D] Domestic Fly


Correct Answer: C [Honey bee]
52. The Gram Positive Bacteria can be identified by the Gram staining beca
use of the following reasons?

[A] The cell walls have more lipids compared to peptidoglycan[B] The Cells
walls have more Peptidoglycan compared to Lipids[C] The Cells membrane has
more fatty acids[D] The plasma has Peptidoglycans
Correct Answer: B [The Cells walls have more Peptidoglycan compared to Lip
ids]
53. The Bovine spongiform encephalopathy (BSE) is commonly known as ______
_?

[A] Foot & Mouth Disease[B] Mad Cow Disease[C] Fog fever[D] Creutzfeldt-Ja
kob disease
Correct Answer: B [Mad Cow Disease]
54. The natural Pacemaker in the Human Heart is located in the SA node whi
ch is present in which among the following chambers?

[A] Right Auricle[B] Left Auricle[C] Right Ventricle[D] Left Ventricle


Correct Answer: A [Right Auricle]
55. Overdose of antibiotics will cause the suppression of synthesis of whi
ch among the following vitamins in human body?

[A] Vitamin A[B] Calciferol[C] Vitamin K[D] Biotin


Correct Answer: D [Biotin]
56. Who among the following first synthesized “gene” in a laboratory ?

[A] Arthur kornberg[B] Hargobind Khorana[C] Gregor Mendel[D] Watson and cr


ick
Correct Answer: B [Hargobind Khorana]
57. Which among the following is correct definition of Bacteriophage?
file:///C:/Users/manish/Downloads/Web-scrapping%20(2).html 8/21
2/3/2019 Web-scrapping

[A] A Bacteria that destroys Virus[B] A Virus that destroys Bacteria[C] A


Bacteria that destroys another bacteria[D] A Bacteria that destroys Fungi
Correct Answer: B [A Virus that destroys Bacteria]
58. A particular cell organelle is sometimes referred certain enzymes that
can break down the cell components or even the whole cell. which one of th
e following is such an organelle ?

[A] Lysosome[B] Mesosome[C] Phagosome[D] Ribosome


Correct Answer: A [Lysosome]
59. The disorder “Pityriasis simplex capillitii ” is most commonly known a
s which among the following?

[A] Tulip fingers[B] Dandruff[C] Baldness[D] Eczema


Correct Answer: B [Dandruff]
60. What is the number of the Chromosomes affected by Turner syndrome?

[A] 44[B] 45[C] 46[D] 47


Correct Answer: B [45]
61. Ornithophily refers to the pollination through which among the followi
ng?

[A] Wind[B] Insects[C] Birds[D] Water


Correct Answer: C [Birds]
62. The insect “Apis mellifera” is commonly known as which among the follo
wing?

[A] Sand Fly[B] Domestic Fly[C] Honey Bee[D] Spider


Correct Answer: C [Honey Bee]
63. Which among the following element in the human body / organ makes the
main basis of working of the MRI (Magnetic resonance imaging)?

[A] Nitrogen[B] Hydrogen[C] Calcium[D] Sodium


Correct Answer: B [Hydrogen]
64. The term “Halitosis” denotes which among the following?

[A] Bad hearing[B] bad breathe[C] Baldness[D] Excessive Sweating


Correct Answer: B [bad breathe]
65. The term “Gypsophils” is associated with the people who have liking fo
r which among the following?

[A] Vultures[B] Eagles[C] Hawks[D] Falcons


Correct Answer: A [Vultures]
66. Bubo bubo is the scientific name of which of the following species?

[A] Hen[B] Peacock[C] Eagle[D] Owl


Correct Answer: D [Owl]
67. Which among the following Vitamin is added to the milk in some countri
es as it is lost during the process of Fat Removal (Skimming)?

[A] Vitamin A[B] Vitamin B[C] Vitamin C[D] Vitamin D


Correct Answer: A [Vitamin A]
68. Which among the following diseases is very rare in women compared to t
he men affected with the same disorder?

[A] Osteoporosis[B] Color blindness[C] Nyctalopia[D] Down Syndrome


Correct Answer: B [Color blindness]
69. Which among the following disease has the minimum incubation period, c
omparing to other ones?

[A] Small Pox[B] Influenza[C] Measles[D] Mumps


file:///C:/Users/manish/Downloads/Web-scrapping%20(2).html 9/21
2/3/2019 Web-scrapping

Correct Answer: B [Influenza]


70. Deficiency of Vitamin D leads to lack of absorption of which of the fo
llowing minerals?

[A] Iodine[B] Phosphorus[C] Calcium[D] Iron


Correct Answer: C [Calcium]
71. Which among the following indicates Vitamin B12?

[A] Niacin[B] Pyridoxine[C] Cobalamine[D] Thiamine


Correct Answer: C [Cobalamine]
72. Hodophobia is the fear of which of the following?

[A] Sleeping[B] Travel[C] Drugs[D] Cattle


Correct Answer: B [Travel]
73. “Pratham” the first animal born in 1990 by the IVF (In vitro Fertiliza
tion) at the National Dairy Research Institute, Karnal was a ________ ?

[A] Cow[B] Buffalo[C] Sheep[D] Goat


Correct Answer: B [Buffalo]
74. Genetic Modification (GM) technique RIDL was in news. RIDL is being de
veloped for combating which of the following disease?

[A] Swine Flu[B] Malaria[C] Cancer[D] AIDS


Correct Answer: B [Malaria]
75. Which among the following acid is NOT a Vitamin ?

[A] Folic Acid[B] Oleic Acid[C] Pantothenic Acid[D] Ascorbic Acid


Correct Answer: B [Oleic Acid]
76. Which among the following is found in a Bacteriophage?

[A] only RNA[B] only DNA[C] Both RNA & DNA[D] Either RNA or DNA
Correct Answer: D [Either RNA or DNA]
77. The correct group of animals that suffer from the “Foot & Mouth ” dise
ase is as follows:

[A] Only Cattle[B] Cattle & Sheeps[C] Cattle and Pigs[D] Cattle, Sheeps an
d Pigs
Correct Answer: D [Cattle, Sheeps and Pigs]
78. Turmeric belongs to from which one of the following family of plants?

[A] Radish[B] Ginger[C] Onion[D] Clove


Correct Answer: B [Ginger]
79. For which of the following diseases first successful vaccination was d
evloped (it is caused by Variola virus)?

[A] Cow pox[B] Chicken pox[C] Small pox[D] Polio


Correct Answer: C [Small pox]
80. In which of the following era began the Self replicating RNA molecules
on Earth ?

[A] Basin Era[B] Nectarian Era[C] Early Imbrian[D] Cryptic Era


Correct Answer: A [Basin Era]
81. What fraction of Body’s calcium is stored in Bones and teeth?

[A] 85%[B] 90%[C] 94%[D] 99%


Correct Answer: D [99%]
82. Which among the following is NOT a true bast fiber?

[A] Jute[B] Hemp[C] Flax[D] Cotton


Correct Answer: D [Cotton]
83. The metals in which among the following groups are required in maximum
file:///C:/Users/manish/Downloads/Web-scrapping%20(2).html 10/21
2/3/2019 Web-scrapping

quantities in a living organism?

[A] Potassium, Manganese, Molybdenum, Calcium[B] Potassium, Molybdenum, Co


pper, Calcium[C] Pottassium,Sodium, Magnesium, Calcium[D] Sodium, Magnesiu
m, Copper, Manganese
Correct Answer: C [Pottassium,Sodium, Magnesium, Calcium]
84. Which among the following helps to determine the character of a cell?

[A] Nucleus[B] Chromosomes[C] Genes[D] Plasma


Correct Answer: C [Genes]
85. What name has been given to the fear of crossing roads?

[A] Arthrophobia[B] Atychiphobia[C] Aichmophobia[D] Agyrophobia


Correct Answer: D [Agyrophobia]
86. What is the average life of Red Blood cells in our body?

[A] 30-40 days[B] 70-80 days[C] 100-120 days[D] 160-180 days


Correct Answer: C [100-120 days]
87. Which of the following plant growth hormone was recognized by Japanese
scientists?

[A] Auxin[B] Gibberellins[C] Abscisic acid[D] Cytokinin


Correct Answer: B [Gibberellins]
88. Which among the following does not fall in the category of morbid fear
or Phobia?

[A] Claustrophobia[B] Photophobia[C] Algophobia[D] Anthophobia


Correct Answer: B [Photophobia]
89. Which among the following is the correct location of pyloric sphincter
in human body?

[A] between Oral cavity and esophagus[B] between Esophagus and Stomach[C]
between Stomach and duodenum[D] between duodenum and Jejunum
Correct Answer: C [between Stomach and duodenum]
90. In which of the following, the cellular power plants – Mitochondria ar
e absent ?

[A] Red algae[B] Green Algae[C] Bacteria[D] Brown Algae


Correct Answer: C [Bacteria]
91. Which among the following is essential gene material ?

[A] Protein[B] Fat[C] DNA[D] RNA


Correct Answer: C [DNA]
92. Which among the following is the smallest Human Chromosome?

[A] Chromosome 10[B] Chromosome 16[C] Chromosome 20[D] Chromosome 21


Correct Answer: D [Chromosome 21]
93. Which among the following group represents the most commonly found can
cers in the world?

[A] Carcinoma[B] Sarcoma[C] Lymphoma[D] Germ cell tumor


Correct Answer: A [Carcinoma]
94. Anesthesia which allows patients to undergo surgery without the distre
ss and pain they would otherwise experience, has been practiced by man sin
ce ancient times. Which among the following plant is the most ancient sour
ce of anesthesia preparations?

[A] Opium (poppy)[B] Cannabis[C] Datura[D] Coca


Correct Answer: A [Opium (poppy)]
95. It has been demonstrated by the scientists that, certain wines such a
s Red Wine posses health benefits because they contain antioxidants, which
file:///C:/Users/manish/Downloads/Web-scrapping%20(2).html 11/21
2/3/2019 Web-scrapping

work in the body as Free Radical Scavengers and slow the oxidation of othe
r molecules by capturing the free radicals. Which among the following is t
he most common antioxidant found in Red Wine?

[A] Catechin[B] Tetrodotoxin[C] Polyphenol[D] Tocopherol


Correct Answer: C [Polyphenol]
96. Biologists have been able to demonstrate the hearing and sound sensory
mechanism through the acoustico-lateralis system in which of the following
vertebrates ?

[A] amphibians[B] snakes[C] fishes[D] Birds


Correct Answer: C [fishes]
97. The Red color of Red wine is mainly because of _____?

[A] Chemicals in Wine[B] Pigments[C] Color blended[D] Ageing


Correct Answer: B [Pigments]
98. What is RuBisCO?

[A] A Sugar[B] An Enzyme[C] A Fat[D] A Carbohydrate


Correct Answer: B [An Enzyme]
99. Which of the following part of the body stores Vitamin A, Vitamin D as
well as Vitamin B12?

[A] Brain[B] Liver[C] Pancreas[D] Red Blood Cells


Correct Answer: B [Liver]
100. Which of the following organ in human body produces albumin, one of t
he major components of blood serum?

[A] Bone Marrow[B] Liver[C] Pancreas[D] Spleen


Correct Answer: B [Liver]
101. Which among the following is the only internal human organ which can
regenerate?

[A] Pancreas[B] Kidney[C] Liver[D] Spleen


Correct Answer: C [Liver]
102. Horses can also digest cellulose from grasses because _______?

[A] They are ruminants and have two stomachs[B] They have a long alimentar
y Canal[C] They have hind gut[D] They don’t digest cellulose
Correct Answer: C [They have hind gut]
103. Jamnapari is a breed of which of the following?

[A] Goat[B] Sheep[C] Horse[D] Cow


Correct Answer: A [Goat]
104. Due to which of the processes in plants the Radiocarbon dating is pos
sible to estimate their age?

[A] Growth[B] Chemosynthesis[C] Photosynthesis[D] Assimilation


Correct Answer: C [Photosynthesis]
105. Which among the following vitamins is involved in the breakdown of en
ergy molecules such as glucose?

[A] Vitamin A[B] Vitamin B[C] Vitamin C[D] Vitamin D


Correct Answer: B [Vitamin B]
106. Which among the following correctly refers to Ischemia?

[A] restriction in blood supply due to factors in the blood vessels[B] Abr
upt fall in the blood Pressure[C] necrosis in a blood vessel due to a loca
l lack of oxygen[D] condition of severely deficient supply of oxygen to th
e body
Correct Answer: A [restriction in blood supply due to factors in the blood
file:///C:/Users/manish/Downloads/Web-scrapping%20(2).html 12/21
2/3/2019 Web-scrapping

vessels]
107. What is the correct name of premature death of cells and living tissu
e?

[A] Neutrophilia[B] Necrosis[C] Neoplasia[D] Nephrosis


Correct Answer: B [Necrosis]
108. Which of the following groups of plants is known as Magnoliophyta?

[A] Gymnosperms[B] Angiosperms[C] Algae[D] Bryophyte


Correct Answer: B [Angiosperms]
109. Which among the following is a correct definition of Hematocrit?

[A] proportion of blood volume that is occupied by red blood cells[B] prop
ortion of blood volume that is occupied by white blood cells[C] proportion
of blood volume that is occupied by Leucocytes and Thromobocytes[D] propor
tion of blood volume that is occupied by plasma
Correct Answer: A [proportion of blood volume that is occupied by red bloo
d cells]
110. Which among the following was the first vaccine ever to be developed?

[A] Cholera[B] Smallpox[C] Rabies[D] Tetanus


Correct Answer: B [Smallpox]
111. Which among the following is the correct definition of Oxygen toxicit
y?

[A] A condition resulting from the harmful effects of breathing oxygen at


high pressures[B] A condition resulting from the contamination of oxygen w
ith Carbon Monoxide[C] A condition in which the body as a whole or a tissu
e is deprived of adequate oxygen supply[D] A condition in which due to wat
er pollution, the aquatic animals in water bodies get died
Correct Answer: A [A condition resulting from the harmful effects of breat
hing oxygen at high pressures]
112. Which among the following is true attribute to Polar bear?

[A] Herbivore[B] Omnivore[C] Carnivore[D] Marsupial


Correct Answer: C [Carnivore]
113. In which year India was certified as being free of variola (small pox
virus) due to Indian national smallpox eradication programme (NSEP) and it
s intensified version (INSEP)?

[A] 1975[B] 1977[C] 1980[D] 1985


Correct Answer: B [1977]
114. With which of the following animals Galton’s whistle is most commonly
associated?

[A] Horses[B] Dogs[C] whales[D] Shark


Correct Answer: B [Dogs]
115. Causing agent of which of the following disease produces Integrase en
zyme?

[A] Malaria[B] Small Pox[C] Swine flu[D] AIDS


Correct Answer: D [AIDS]
116. Apart from the temporal bone, which among the following is considered
as strongest bone in human body?

[A] Humerus[B] Fibula[C] Femur[D] Tibia


Correct Answer: C [Femur]
117. world’s first cloned Buffalo was born in which country?

[A] India[B] China[C] USA[D] Russia


Correct Answer: A [India]
file:///C:/Users/manish/Downloads/Web-scrapping%20(2).html 13/21
2/3/2019 Web-scrapping

118. Global Fund to Fight AIDS, Tuberculosis and Malaria commonly called
“The Global Fund” or “GFATM” was established In which year ?

[A] 1999[B] 2000[C] 2002[D] 2004


Correct Answer: C [2002]
119. Non-vascular embryophytes are also known as following?

[A] Pteridophytes[B] Algae[C] Bryophytes[D] Gymnosperms


Correct Answer: C [Bryophytes]
120. How many arteries are present in Human Umbilical Cord?

[A] 1[B] 2[C] 3[D] 4


Correct Answer: B [2]
121. For Lemurs, which among the following is a correct group to place in
?

[A] Rodents[B] Primates[C] Bats[D] Sloths


Correct Answer: B [Primates]
122. Lacrimal apparatus, Lacrimal artery, Lacrimal bone, Lacrimal ducts, L
acrimal fossa, Lacrimal fluid & Lacrimal gland are parts of which organ of
the body?

[A] Ear[B] Nose[C] Eye[D] Throat


Correct Answer: C [Eye]
123. Rafflesia is the plant with largest flowers and found in many parts o
f the South East Asia. It is a ______?

[A] Mangrove Plant[B] Ornamental Plant[C] Parasitic Plant[D] Carnivorous P


lant
Correct Answer: C [Parasitic Plant]
124. Who among the following is called father of Modern Genetics ?

[A] William Bateson[B] Robert Hooke[C] E J Butler[D] F O Bower


Correct Answer: A [William Bateson]
125. Which among the following is correct about biocenosis?

[A] The study of energy transformations in the living systems[B] Community


of organisms occupying an area[C] Study of the parts of an ecosystem with
specific species[D] A kind of abnormality related to organism living in a
particular habitat
Correct Answer: B [Community of organisms occupying an area]
126. Apart from sugarcane (most commonly Saccharum officinarum) which amon
g the following plants is widely known in the world as a commercial source
of table sugar ?

[A] Toona cilata[B] Gloriosa superba[C] Asparagus pulmosus[D] Beta vulgari


s
Correct Answer: D [Beta vulgaris]
127. For purity of which of the following commodity is expressed in ICUMS
A numbers?

[A] Refined Edible Oil[B] Refined Edible Sugar[C] Refined Vegetable Oil[D]
Milk
Correct Answer: B [Refined Edible Sugar]
128. From which part, Coconut coir is obtained?

[A] Epicarp[B] Mesocarp[C] Endocarp[D] Seed


Correct Answer: B [Mesocarp]
129. Which of the following plants have respiratory roots?

[A] Marshy Plants[B] Mangroves[C] Epiphytes[D] Submerged Hydrophytes


file:///C:/Users/manish/Downloads/Web-scrapping%20(2).html 14/21
2/3/2019 Web-scrapping

Correct Answer: B [Mangroves]


130. From which part of the plant Glycyrrhiza glabra , Liquorice or Muleth
i is obtained?

[A] Leaves[B] Roots[C] Fruits[D] Stem


Correct Answer: B [Roots]
131. Which among the following plants is known as Indian ginseng?

[A] Withania somnifera[B] Datura ceratocaula[C] Iberis amara[D] Capsella b


ursa pastoris
Correct Answer: A [Withania somnifera]
132. Which part of the plant Raphanus sativus is edible?

[A] Fruit[B] Leaves[C] Roots[D] All the above


Correct Answer: D [All the above]
133. Who among the following coined the term Bacterium?

[A] Antonie van Leeuwenhoek[B] Christian Gottfried Ehrenberg[C] Louis Past


eur[D] Robert Koch
Correct Answer: B [Christian Gottfried Ehrenberg]
134. Which among the following is a correct definition of Saprophytes?

[A] A parasitic plant that can complete its life cycle independent of a ho
st[B] A heterotrophic plant that feeds upon other living plants[C] A heter
otrophic plant that feeds upon dead organic matter[D] A plant that is unab
le to synthesize a particular organic compound
Correct Answer: C [A heterotrophic plant that feeds upon dead organic matt
er]
135. In which profession a qualification FRCS is awarded in many parts of
the world?

[A] Doctors[B] Architectures[C] Engineers[D] Chemists


Correct Answer: A [Doctors]
136. Hodophobia is a fear associated with which of the following?

[A] Sleeping[B] Walking[C] Traveling[D] Running


Correct Answer: C [Traveling]
137. In which part of the human body “Pleura” is found?

[A] Lungs[B] Brain[C] Liver[D] Heart


Correct Answer: A [Lungs]
138. Plants growing on marshy areas are commonly called as _____?

[A] Oxylophytes[B] Lithophytes[C] Helophytes[D] Psilophytes


Correct Answer: C [Helophytes]
139. Who among the following were awarded Nobel Prize in 1958 for One Gene
One Enzyme Concept?

[A] Landsteiner & Weiner[B] Avery, Mccleod and mc Carthy[C] Jacob & Wollma
n[D] George Beadle and Edward Tatum
Correct Answer: D [George Beadle and Edward Tatum]
140. Which among the following is not a beverage plant?

[A] Camellia sinensis[B] Theobroma cacao[C] Coffea Arabica[D] Alonsoa gran


diflora
Correct Answer: D [Alonsoa grandiflora]
141. Which of the following organism grows on Common Bread?

[A] Bacterium[B] Yeast[C] Mucor[D] Virus


Correct Answer: C [Mucor]
142. Which among the following correctly defines Hypoglycemia ?
file:///C:/Users/manish/Downloads/Web-scrapping%20(2).html 15/21
2/3/2019 Web-scrapping

[A] Lower than normal level of thyroxin secretion[B] Lower than normal lev
el of protein[C] Lower than normal secretion of one or more of the eight h
ormones normally produced by the pituitary gland[D] Lower than normal leve
l of blood glucose
Correct Answer: D [Lower than normal level of blood glucose]
143. Who among the following is best known for his discovery and developme
nt of the first safe and effective polio vaccine.?

[A] Jonas Salk[B] David Bodian[C] Almroth Wright[D] Albert Sabin


Correct Answer: A [Jonas Salk]
144. Who among the following scientists is known for developing techniques
for DNA fingerprinting and DNA profiling which are now used all over the w
orld in forensic science to assist police detective work?

[A] Vernon Heywood[B] Patrick Laidlaw[C] Alec Jeffreys[D] Heinz Wolff


Correct Answer: C [Alec Jeffreys]
145. Which among the following is not rightly matched : (Ailments and affe
cted parts of Body)

[A] Dermatitis – Skin[B] Glossitis – Tongue[C] Peritonitis – Abdomen[D] Cy


stitis – Caecum
Correct Answer: D [Cystitis – Caecum]
146. Any disease which has a name with a suffix encephalitis is a disorder
of ______?

[A] Nerves[B] Brain[C] Lungs[D] Heart


Correct Answer: B [Brain]
147. In which of the following diseases copper accumulates in tissues ?

[A] Fabry disease[B] Canavan disease[C] Wilson’s disease[D] Gunther diseas


e
Correct Answer: C [Wilson’s disease]
148. Which among the following is essential for both activation and action
of thrombin ?

[A] Na+[B] Cl-[C] Ca2+[D] Mg2+


Correct Answer: C [Ca2+]
149. Which among the following is correct about Blood Group B ?

[A] It has B antigen on its red cells and Anti A antigen in its plasma[B]
It has B antigen on its red cells and Anti B antigen in its plasma[C] It h
as no antigens on its red cells but, anti A antigen in its plasma[D] It ha
s B antigen on its red cells but no antigen in its plasma
Correct Answer: A [It has B antigen on its red cells and Anti A antigen in
its plasma]
150. Which among the following is not a function of Sympathetic nerves in
Autonomic nervous system?

[A] Enhancing the heart beats[B] constricting the blood vessels[C] dilate
pupils[D] contract urinary bladder
Correct Answer: D [contract urinary bladder]
151. Which among the following is largest animal Phylum?

[A] Mollusca[B] Arthropoda[C] Mammalia[D] Annelida


Correct Answer: B [Arthropoda]
152. Which among the following enzyme plays an important role in adding th
e building blocks to the primer in a sequence determined by the DNA templa
te?

[A] Helicase[B] Primase[C] Polymerase[D] Diastase


file:///C:/Users/manish/Downloads/Web-scrapping%20(2).html 16/21
2/3/2019 Web-scrapping

Correct Answer: C [Polymerase]


153. Which among the following bacterial cells are found in cubical packet
s?

[A] Tetracocci[B] Streptococci[C] Staphylococci[D] Sarcinae


Correct Answer: D [Sarcinae]
154. Which among the below is not a food plant?

[A] Allium cepa[B] Allium sativum[C] Asparagus officinalis[D] Atropa bella


dona
Correct Answer: D [Atropa belladona]
155. The pneumatophores are negatively geotropic roots which grow upward &
meant for gaseous exchange. These are a characteristic of _______?

[A] Halophytes[B] Heliophytes[C] Sciophytes[D] Lithophytes


Correct Answer: A [Halophytes]
156. In which of the following Cloaca which is the posterior opening that
serves as the only such opening for the intestinal, reproductive and urina
ry tracts is present?

[A] Aves only[B] Aves & Amphibians[C] Aves, Amphibians and Reptiles[D] Pis
ces, Aves, Amphibians & Reptiles
Correct Answer: C [Aves, Amphibians and Reptiles]
157. Which among the following is correct about Viruses?

[A] They have DNA only[B] They have RNA only[C] They have both DNA & RNA
[D] They have either DNA or RNA
Correct Answer: D [They have either DNA or RNA]
158. Lepidopterology is a branch of biology, which deals with the followin
g?

[A] Ferns[B] animals in stagnant waters[C] Lipids and Fats[D] Moths & Butt
erflies
Correct Answer: D [Moths & Butterflies]
159. The existence of genes was first suggested by?

[A] Gregor Mendel[B] George Wells Beadle [C] Edward Lawrie Tatum [D] Frede
rick Griffith
Correct Answer: A [Gregor Mendel]
160. The human musculoskeletal system consists of

[A] human skeleton[B] bones attached to other bones with joints[C] skeleta
l muscle attached to the skeleton by tendons.[D] All the above
Correct Answer: D [All the above]
161. Lipoproteins which are the large molecules and which transport the ch
olesterol in the bloodstream are ______-?

[A] protein molecules[B] fat molecules[C] protein and fat molecules[D] Lip
ids
Correct Answer: C [protein and fat molecules]
162. Cobalt is a component of which of the following Vitamins?

[A] Vitamin A[B] Vitamin D[C] Vitamin E[D] Vitamin B12


Correct Answer: D [Vitamin B12]
163. Which among the following conditions will give birth to Fraternal Twi
ns?

[A] a single egg is fertilized to form one zygote which then divides into
two separate embryos[B] sperm cells fertilize both the ovum and the second
polar body[C] two eggs are independently fertilized by two different sperm
cells[D] none of the above
file:///C:/Users/manish/Downloads/Web-scrapping%20(2).html 17/21
2/3/2019 Web-scrapping

Correct Answer: C [two eggs are independently fertilized by two different


sperm cells]
164. In which of the following conditions a person is born with both ovari
an and testicular tissues i.e. both female & male organs?

[A] Swyer syndrome[B] Penile agenesis[C] Polyorchidism[D] Hermaphroditism


Correct Answer: D [Hermaphroditism]
165. In which of the following branches of science study of functions, cha
racteristics, and phenomena observed in the living world and the applicati
on of this knowledge to world of machine is studied?

[A] Biometry[B] Bionics[C] Bionomy[D] Bionomy


Correct Answer: B [Bionics]
166. Which of the following places are main centers of silicosis and silic
o-tuberculosis diseases affecting the workers in India?

[A] Glass Factories[B] Stone quarries and stone crushing factories.[C] Fir
eworks Factories[D] Brick Kilns
Correct Answer: B [Stone quarries and stone crushing factories.]
167. Which among the following correctly denotes Net Reproduction Rate?

[A] Average number of children that would be born to a woman over her life
time[B] Average number of children that would be born to a couple over the
ir life time[C] Birth Rate — Death rate[D] The rate at which women are rep
laced by daughters who will have children
Correct Answer: D [The rate at which women are replaced by daughters who w
ill have children]
168. Which among the following is correct about Saliva of a Healthy Human?

[A] It is slightly acidic[B] It is slightly saline[C] It is slightly alkal


ine[D] It is neutral
Correct Answer: C [It is slightly alkaline]
169. With which of the following diseases Project Kavach is related to

[A] Malaria[B] Dengue[C] AIDS[D] Swineflu


Correct Answer: C [AIDS]
170. Which among the following is the first country to issue research lice
nses for human embryonic cloning to create stem cells?

[A] United States[B] Australia[C] Germany[D] Britain


Correct Answer: D [Britain]
171. Japanese encephalitis is a disease caused by __ ?

[A] Virus[B] Protozoa[C] Bacteria[D] Fungi


Correct Answer: A [Virus]
172. Which among the following is caused by Virus?

[A] Mumps[B] Beri Beri[C] Tuberculosis[D] Dysentery


Correct Answer: A [Mumps]
173. Which among the following causes ‘Dumdum Fever’ or Kala Azar?

[A] Bacteria[B] Fungi[C] protozoa[D] Virus


Correct Answer: C [protozoa]
174. Who among the following worked on Tuberculosis?

[A] Robert Koch[B] Karl Ernst von Baer[C] Erwin Neher[D] Richard Goldschmi
dt
Correct Answer: A [Robert Koch]
175. Which among the following is not a carnivorous plant?

[A] Pitcher plant[B] Venus Fly Trap[C] waterwheel plant[D] Marsh Mallow
file:///C:/Users/manish/Downloads/Web-scrapping%20(2).html 18/21
2/3/2019 Web-scrapping

Correct Answer: D [Marsh Mallow]


176. A four chambered heart is found in which of the following?

[A] mammals only[B] mammals and fish[C] mammals & Birds[D] mammals and Amp
hibians
Correct Answer: C [mammals & Birds]
177. What would be the percentage of Glucose in the Urine of a healthy per
son?

[A] less than 1%[B] More than 1%[C] More than 0.1%[D] 0%
Correct Answer: D [0%]
178. Which among the following is not an Enzyme?

[A] Gastrin[B] Ptyalin[C] Pepsin[D] Rennin


Correct Answer: A [Gastrin]
179. The blood pressure is denoted as following?

[A] Systolic Pressure / Diastolic Pressure[B] Diastolic Pressure / Systoli


c Pressure[C] Venous Pressure / Systolic Pressure[D] Systolic Pressure / P
ulse Pressure
Correct Answer: A [Systolic Pressure / Diastolic Pressure]
180. Who among the following proved that Bacteria don’t originate by spont
aneous generation?

[A] Redi[B] Pasteur[C] Hooke[D] Shleiden


Correct Answer: B [Pasteur]
181. Which component in light causes suppression of melatonin produced by
the pineal gland?

[A] Red[B] Blue[C] Green[D] Indigo


Correct Answer: B [Blue]
182. The Chlorophyll cells within the plant leaves are perfectly optimized
to absorb which of the following waves of the Sun Light?

[A] Green[B] Red & Blue[C] Red & Yellow[D] Yellow and Blue
Correct Answer: B [Red & Blue]
183. Which among the following suspension in water is often called milk of
magnesia because of its milk-like appearance?

[A] Magnesium Carbonate[B] Magnesium Hydroxide[C] Magnesium Lactate[D] Mag


nesium Oxide
Correct Answer: B [Magnesium Hydroxide]
184. Kazimierz Funk or Casimir Funk, was a Polish biochemist, generally cr
edited with the first formulation of the concept of which of the following
?

[A] Amino Acids[B] DNA[C] RNA[D] Vitamins


Correct Answer: D [Vitamins]
185. Which among the following are the building blocks of human body ?

[A] Muscles[B] Cells[C] Neurons[D] Proteins


Correct Answer: B [Cells]
186. Which among the following disease is caused by deficiency of Nicotini
c acid?

[A] Anemia[B] Pellagra[C] Dermatitis[D] Goiter


Correct Answer: B [Pellagra]
187. Which among the following is not correctly matched?

[A] Penicillin – Alexander Flemming[B] Barometer – Torricelli[C] X- Ray –


W. Roentgen[D] Parachute – W H carothers
file:///C:/Users/manish/Downloads/Web-scrapping%20(2).html 19/21
2/3/2019 Web-scrapping

Correct Answer: D [Parachute – W H carothers]


188. Which among the following contributes to the replenishment of soil?

[A] Bacteria[B] Fungi[C] Algae[D] Earthworm


Correct Answer: D [Earthworm]
189. Which among the following test is most suitable to judge paternity ?

[A] Blood Grouping[B] Tissue Culture[C] DNA Test[D] Genetic Codes


Correct Answer: C [DNA Test]
190. Which among the following is not correctly matched?

[A] Malleus – Middle Ear Bone[B] Maxilla – Cranial Bone[C] Lunate Carpal B
on[D] All are corrrect
Correct Answer: B [Maxilla – Cranial Bone]
191. Which among the following is wood cellulose?

[A] Rayon[B] Balata[C] Cork[D] None of the above


Correct Answer: A [Rayon]
192. Which among the following is correct ?

[A] Caffeine which is a diuretic is a constituent of coffee but not found


in tea[B] Vitamin C which is also called ascorbic acid can be replaced wit
h citric acid in our food[C] Citric acid is used in Cola drinks[D] All are
wrong statements
Correct Answer: B [Vitamin C which is also called ascorbic acid can be rep
laced with citric acid in our food]
193. The pitcher plant is characterized by which of the following plants ?

[A] Autotrophes[B] Insectivorous[C] Allergen[D] None of the above


Correct Answer: B [Insectivorous]
194. Sexual cannibalism is a concept in which the female kills the male af
ter mating and is normally found in _________?

[A] Dragon fly[B] Spider[C] Honey Bee[D] None of the above


Correct Answer: B [Spider]
195. The cultivation of which of the plants on wastelands has a potential
to generate biofuel in large quantities?

[A] Jatropha curcas[B] Copaifera langsdorffii[C] Camelina sativa[D] None o


f the above
Correct Answer: A [Jatropha curcas]
196. If Red blood cells in kept in distilled water what will happen?

[A] Shrink and collapse[B] Stick together[C] increase in volume and burst
[D] Remains same
Correct Answer: C [increase in volume and burst]
197. How many vertebrae does a human being have ?

[A] 33[B] 36[C] 29[D] 19


Correct Answer: A [33]
198. What fraction of Human Blood is Plasma?

[A] 35%[B] 45%[C] 50%[D] 65%


Correct Answer: D [65%]
199. A genetic code specifies how many kinds of amino acids?

[A] 12[B] 15[C] 20[D] 25


Correct Answer: C [20]
200. Which among the following function as locus of biochemical reactions?

file:///C:/Users/manish/Downloads/Web-scrapping%20(2).html 20/21
2/3/2019 Web-scrapping

[A] Cell plasma[B] Cell membrane[C] Cell walls[D] None of the above
Correct Answer: B [Cell membrane]

file:///C:/Users/manish/Downloads/Web-scrapping%20(2).html 21/21