Você está na página 1de 6

APLAYA NATIONAL HIGH SCHOOL

S.Y. 2017-2018
THIRD PERIODICAL TEST IN MATHEMATICS 10
Name:___________________________________ Score:___________________
Grade 10 - _______________________________ Date:____________________

DIRECTION: Choose the best answer. Shade the letter of your choice on the answer sheet.

1. It is a closed curve formed by a set of points on a plane that are equidistant from its center.
a. radius b. diameter c. circle d. plane
2. It is a line segment drawn from the center to any point of circle.
a. radius b. diameter c. circle d. plane
3. An arc of a circle that measures more than a semicircle.
a. circle b. major arc c. minor arc d. semicircle
4. Line which if extended in either direction, will only intersect the circle once.
a. chord b. secant c. tangent d. point of tangency
5. An arc of a circle that measures less than a semicircle
a. circle b. major arc c. minor arc d. semicircle
6. It is a line segment with both endpoints on the circle.
a. chord b. secant c. tangent d. point of tangency
7. It is an angle in a circle with vertex at the center of the circle.
a. external angle b. inscribed angle c. central angle d. internal angle
8.The point at which it touches the circle.
a. chord b. secant c. tangent d. point of tangency
9. An arc measuring one-half of the circumference of a circle.
a. circle b. major arc c. minor arc d. semicircle
10. It is a line that is tangent to two circles in the same plane.
a. common tangent b. common external tangents
c. common internal tangents d. external secant segment
11. It intersect the segment joining the centers of two chords.
a. common tangent b. common external tangents
c. common internal tangents d. external secant segment
12. It does not intersect the segment joining the centers of two circles.
a. common tangent b. common external tangents
c. common internal tangents d. external secant segment

For numbers 13- 22: Analyze Figure 1: Circle A, then identify the following parts of a circle.

M L

R A
K

Y E

Figure no. 1: Circle A


13. Radius
a. ͞͞RK b. LE c. KAY d. AR
14. Diameter
a. MK b. MRK c. AY d. RK
15. Tangent line
a. KR b. LK c. MK d. LE
16. Minor arc
a. arc RK b. arc MKY c. arc YK d. arc RMK
17. Major arc
a. arc RYK b. arc RMK c. arc MRY d. arc MYK
18. Central angle
a. ∠ YAK b. ∠ MKR c. ∠ KAR d. ∠ LKE
19. Inscribed angle
a. ∠ YAR b. ∠ LKM c. ∠ KAR d. ∠ KAY
20. How many central angles are there in the figure 1?
a. 0 b. 1 c. 2 d. 4
21. What is the point of tangency?
a. • A b. • K c. • M d. • Y
22. How many inscribed are there in the figure?
a. 6 b. 5 c. 4 d.3
For numbers 24-30,analyze the figure below then answer the following questions.

M I

V C

Figure 2: Circle A

23. If the measure of arc IC is 108°, what is the measure of ∠ IAC?


a. 216° b. 108° c. 180° d. 80°
24. If an ∠ MAI measures 72°, what is the measure of ∠ MAC?
a. 216° b. 108° c. 180° d. 80°
25. What is the measure of arc MIC?
a. 216° b. 108° c. 180° d. 80°
26. If an ∠ MVI is 40°, what is the measure of arc IM?
a. 216° b. 108° c. 180° d. 80°
27. What is the measure of ∠MCI?
a. 216° b. 108° c. 180° d. 80°
28. If an ∠ MVC is 93°, what is the measure of angle MIC?
a. 87° b. 90° c. 93° d. 180°
29. What is the total measure of vertical angles of a quadrilateral?
a. 87° b. 90° c. 93° d. 180°

For numbers 30-37, analyze each given figure then answer what is asked.

30. Given a radius of 14cm and measure of an arc of 270°,


what is the area of a sector of a circle?
a. 65.97 cm2 b. 245.71 cm2
c. 363.81 cm2 d. 461.81 cm2

31. Given a radius of 24 and measure of an arc of 120°,


what is the area of a segment of a circle?
a. 603.19 units b. 315.19 units
c. 603.19 units2 d. 315.19 units2

32. Given a radius of 15 inches and measure of an arc of 130°,


what is the length of an arc?
a. 34.03 inches c. 255. 25 inches
b. 34.03 inches2 d. 255. 25 inches 2

33. Arc FG is 88° and arc EH is 76 °, what is the measure of angle 4?


a. 98° b. 82°
c. 51° d. 6°

34. Arc PT measures 144° and arc TS is 136°,


what is the measure of angle RPS?

a. 125° b. 123°
c. 55° d. 35°

35. The measure of a long arc is 120° and shorter arc is 50°,
what is the measure of the external angle?
a. 85 units b. 85°
c. 35 units d. 35°

36. The measure of a long arc is 141° and the measure of


external angle is 62°, what is the measure shorter arc
a. 101.5 ° b. 17°
c. 39.5 ° d. 10°

37. The measure of arc RP is 120 °, find the measure


of angle RQP.
a. 30 ° b. 60°
c. 120° d. 240°

For numbers 38-40, using the Power Theorem,


solve for the value of x.

38. a. 2.77 units b. 6 units


c. 16 units d. 20.35 units

39. a. 1 unit b. 1.5 units


c. 2 units d. 2.5 units
40. a. 36 units b. 26 units
c. 20 units d. 10 units

For numbers 41-42, answer the following questions based on the figure.

41. Which line is a common internal tangent?


a. AB b. PQ c. BQ d. AY

42. Which line is a common external tangent?


a. AB b. PQ c. BQ d. AY

43. The distance between points M((x,5) and C(5,-1) is 10 units. What is the x-coordinated of M
if it lies in the second quadrant?
a. -7 b. -3 c. -1 d. 13

44. What is the distance between points D(-10,2) and E(6,10)?


a. 16 units b. 20 units c. 14.14 units d. 17.89 units

45. Which of the following equation describes a circle on the coordinate plane with a center at
(2,-3) and a radius of 5 units?
a. (x-2)2 + (y+3)2 =252 b. (x+2)2 + (y-3)2 =52
c. (x-3)2 + (y+3)2 =252 d. (x-2)2 + (y+3)2 =52

46.The endpoints of a segment are (-5,2) and (9,12) respectively. What are the coordinates of
its midpoint?
a. (7,5) b. (2,7) c. (-7,5) d. (7,2)

47. The coordinates of vertices of a rectangle are W(-2,6), I(10,6), N(10,-3),and D (-2,-3). What
is the length of a diagonal of the rectangle?
a. 7.5 units b. 9 units c. 12 units d. 15 units

48. The endpoints of the diameter of a circle are E( -6,8) and G (4,-2). What is the length of the
radius of the circle?
a. 14.14 units b. 7.07 units c. 6.32 units d. 6.32 units

49. What is the center of the circle x2 + y2 -4x + 6y -36=0?


a. (9,3) b. (3,-2) c. (2,-3) d. (2,-10)

50. What is the general equation of a circle with center C(4, -1) and a radius of 7 units.
a. x2 - y2+8x-2y+32=0 b. x2 + y2-8x+2y-32=0
c. x2 - y2-8x-2y-32=0 d. x2 + y2+8x+2y+32=0

Life has only one rule: NEVER QUIT… (“,)


ferlynlibao@gmail.com
APLAYA NATIONAL HIGH SCHOOL
TABLE OF SPECIFICATION
SECOND PERIODICAL TEST IN MATHEMATICS 10
LESSON COMPETENCIES NO. NO. PERCENTAGE ITEM NUMBER ITEM PLACEMENT
OF OF EASY AVE DIFFICULT
DAYS ITEMS K C A A E

MODULE 1-9 1,2,3,4


4 derives inductively the 3 9 18% ,5,6,7,
CIRCLES relations among 8,9
chords, arcs, central
angles, and inscribed
angles.

13-22 21 13, 14, 20, 25,


proves theorems 10 17 34 23-29 15,16, 22 26,
related to chords, arcs, 17,18, 23, 27,
central angles, and 19 24, 28,
inscribed angles. 29

10-12 10,11, 30
illustrates secants, 7 8 16% 30-32 12, ,32,
tangents, segments, 41-42 41,42 31
and sectors of a circle.

8 8 16% 33-40 35,37, 33,34,


proves theorems on 36,38,
secants, tangents, and 39,40
segments.

derives the distance 43,44 44,46 43,47


formula, applies the 4 4 8% 46,47
distance formula to
prove some geometric
properties.

48,49 48,49
illustrates the center- 4 2 4%
radius form of the
equation of a circle.
MODULE
5 45,50 45 49
PLANE determines the center 4 2 4%
COORDINATE and radius of a circle
GEOMETRY given its equation and
vice versa.

TOTAL 40 50 100% 50 20 18 7 5 0
Days Items

Prepared by:

FERLYN R. LIBAO
Teacher I
APLAYA NATIONAL HIGH SCHOOL
KEY TO CORRECTION
THIRD PERIODICAL TEST IN MATHEMATICS 10
1. C
2. A
3. B
4. C
5. C
6. A
7. C
8. D
9. D
10. A
11. C
12. B
13. D
14. D
15. D
16. C
17. D
18. A
19. B
20. C
21. B
22. B
23. B
24. C
25. C
26. D
27. C
28. A
29. C
30. D
31. D
32. A
33. A
34. C
35. D
36. B
37. B
38. C
39. C
40. D
41. D
42. A
43. C
44. D
45. D
46. B
47. D
48. B
49. C
50. B