Você está na página 1de 7

TRIGO 1 – Pre Test

Name: __________________________________________Course: ______________ SCORE: _____________


Direction: Answer the following problems by writing the letter (USE UPPERCASE LETTER) corresponding
to the best answer on the space provided just before the number. Strictly NO CHANGING of
ANSWER/S.

_______1. A giant redwood tree casts a shadow 532 ft long. Find the height of the tree if the angle of
elevation of the sun is 25.7⁰.
A. 128 ft B. 256 ft C. 64 ft D. 512 ft

Solution:


tan 25.7° =
532
𝒉 𝒉 = 𝟐𝟓𝟔 𝒇𝒕

𝟐𝟓. 𝟕°
532 𝑓𝑡
_______2. A pilot sets out from an airport and heads in the direction N 20⁰ E, flying at 200 mi/h. After one
hour, he makes a course correction and heads in the direction N 40⁰ E. Half an hour after that,
engine trouble forces him to make an emergency landing. Find the distance between the
airport and his final landing point.
A. 296 ft B. 269 mi C. 296 mi D. 926 ft

Solution:

Cosine Law:
𝑁 𝟏𝟎𝟎𝒎𝒊 𝑑 2 = 2002 + 1002 − 2(200)(100) cos 160°
40° 𝒅 = 𝟐𝟗𝟔 𝒎𝒊

Using vector algebra:


160° 𝑑 =? 𝑑 = 100∠160° + 200∠0°
𝟐𝟎𝟎𝒎𝒊 |𝒅| = 𝟐𝟗𝟔 𝒎𝒊

20°

_______3. Write sin 7x + sin 3x as a product.


1
A. sin 5x cos 2x B. sin 10x cos 4x C. 2sin 5x cos 2x D. 2sin 10x cos 4x
2

Solution:
sin 7𝑥 = sin(5𝑥 + 2𝑥) = sin 5𝑥 cos 2𝑥 + sin 2𝑥 cos 5𝑥 ------- equation 1
sin 3𝑥 = sin(5𝑥 − 2𝑥) = sin 5𝑥 cos 2𝑥 − sin 2𝑥 cos 5𝑥 ------- equation 2

Adding two equations:


sin 7x + sin 3x = 2 sin 5𝑥 cos 2𝑥
_______4. An airplane heads due north at 300 mi/h. It experiences a 40 mi/h crosswind flowing in the
direction N 30⁰ E, find the true speed of the airplane.
A. 355.2 mi/h B. 335.2 mi/h C. 535.2 mi/h D. 233.5 mi/h

Solution: 𝑣 =? Using Cosine Law:


𝑣 2 = 402 + 3002 − 2(40)(300) cos 150°
40𝑚𝑝ℎ 𝑤𝑖𝑛𝑑 𝑑𝑖𝑟𝑒𝑐𝑡𝑖𝑜𝑛 𝑣 = 335.2 𝑚𝑝ℎ

150° Using Vector Algebra:


𝑣 = 40∠150° + 300∠0°
𝟑𝟎° |𝒗| = 𝟑𝟑𝟓. 𝟐 𝒎𝒑𝒉

300𝑚𝑝ℎ

_______5. A clock has a minute hand 16 cm long and an hour hand 11 cm long. Find the distance
between the outer tips of the hands at 2:30 o’clock.
A. 19.6 cm B. 20.6 cm C. 21.6 cm D. 22.6 cm

Solution:
Using Cosine Law:
𝑑 2 = 112 + 162 − 2(11)(16)𝑐𝑜𝑠105°
𝑑 = 21.6 𝑐𝑚

Using Vector Algebra:


𝑑 = 11∠105° − 16∠0°
|𝑑 | = 21.6 𝑐𝑚

_______6. Simplify 𝑠𝑖𝑛 𝜃/( 1 − 𝑐𝑜𝑠 𝜃) − ( 1 + 𝑐𝑜𝑠 𝜃)/ 𝑠𝑖𝑛 𝜃


A. sin²θ B. cos²θ C. 1 D. 0

Solution:
sin2 𝜃−(1−cos2 𝜃 ) sin2 𝜃−sin2 𝜃
(1−cos 𝜃) sin 𝜃
= (1−cos =0
𝜃) sin 𝜃
_______7. Solve for x if 𝐴𝑟𝑐𝑡𝑎𝑛 ( 1 – 𝑥 ) + 𝐴𝑟𝑐𝑡𝑎𝑛 ( 1 + 𝑥 ) = 𝐴𝑟𝑐𝑡𝑎𝑛 ( 1/8 ).
A. 2 B. 4 C. 6 D. 3

Solution:
Let 𝐴 = 𝐴𝑟𝑐𝑡𝑎𝑛 ( 1 – 𝑥 ) then tan 𝐴 = 1 − 𝑥
𝐵 = 𝐴𝑟𝑐𝑡𝑎𝑛 ( 1 – +𝑥) then tan 𝐵 = 1 + 𝑥
1 1
Then 𝐴 + 𝐵 = arctan so tan(𝐴 + 𝐵) =
8 8
tan 𝐴+tan 𝐵 1−𝑥+1+𝑥 2 1
= = =
1−tan 𝐴 tan 𝐵 1−(1−𝑥)(1+𝑥) 𝑥2 8
Therefore:
𝑥=4
_______8. Two buildings with flat roofs are 15 m apart. From the edge of the roof of the lower building,
the angle of elevation of the edge of the roof of the taller building is 32°. How high is the taller
building if the lower building is 18 m high?
A. 26.4 m B. 27.4 m C. 28.4 m D. 29.4 m

Solution:

ℎ − 18
tan 32 =
15
ℎ = 27.4 𝑚𝑒𝑡𝑒𝑟𝑠

_______9. Two cars start at the same time from the same station and move along straight roads that
form an angle of 30°, one car at the rate of 30 kph and the other at the rate of 40 kph. How far
apart are the cars at the end of half an hour ?
A. 10.17 km B. 10.27 km C. 10.37 km D. 10.47 km

Solution:
Using Cosine Law:
𝑑 2 = 152 + 202 − 2(15)(20) cos 30
𝑑 = 10.27 𝑘𝑚

Using Vector Algebra:


𝑑 = 15∠30° − 20∠0°
|𝑑 | = 10.27 𝑘𝑚

_______10. Find the volume of a cone to be constructed from a sector having a diameter of 72 cm and
a central angle of 150 deg.
A. 7711.82 cm^3 B. 5533.32 cm^3 C. 6622.44 cm^3 D. 8866.44 cm^3

Solution:

150
𝑠= 𝜋 ∙ 36 = 30𝜋
180
36 𝑐𝑚

𝑟 = 15 𝑐𝑚

The arc length of the sector is equal to the circumference of the base of the cone
𝐶 = 2𝜋𝑟 = 30𝜋 then 𝑟 = 15𝑐𝑚
Solving for the height of the cone
ℎ = √362 − 152
1
Solving for the volume of the cone: 𝑉 = 𝜋(152 )√362 − 152 = 7711.82 𝑐𝑚3
3
TRIGO 1 – Post Test

Name: __________________________________________Course: _____________ SCORE: _____________


Direction: Answer the following problems by writing the letter (USE UPPERCASE LETTER) corresponding
to the best answer on the space provided just before the number. Strictly NO CHANGING of
ANSWER/S.

_______1. A circular piece of cardboard with a diameter of one meter will be made into a conical hat
40 cm high by cutting a sector off and joining the edges to form a cone, determine the
diameter of the cone in cm.
A. 30 cm B. 60 cm C. 90 cm D. 120 cm

Solution:
50 𝑐𝑚 Using Phytagorean Theorem
502 = 402 + 𝑟 2
40 𝑐𝑚 𝑟 = 30 𝑐𝑚
𝑑 = 2𝑟 = 60 𝑐𝑚
𝑟

_______2. If the angles of the triangle are 2x, x + 15, and 2x + 15, find the smallest of the angle in mils.
A. 500 mils B. 600 mils C. 800 mils D. 900 mils

Solution:
2𝑥 𝑥 + 15 The sum of the angles in the triangle is 180°
2𝑥 + 𝑥 + 15 + 2𝑥 + 15 = 180°
2𝑥 + 15 𝑥 = 30°
6400 𝑚𝑖𝑙𝑠
𝑥 + 15 = 45° ( ) = 800 𝑚𝑖𝑙𝑠
360°

_______3. If the bearing of point A from B is S 40° W, then the bearing of B from A is:
A. N40° E B. S40° W C. N50° W D. N50° E

Solution:

𝑁 𝐵

40°
40°
𝐴
𝐸
_______4. A chord is 36 cm long and its mid-point is 36 cm from the mid-point of the longer arc. Find the
radius of the circle.
A. 18 cm B. 9 cm C. 22.5 cm D. 25.2 cm

Solution:
Using Ptolemy’s Theorem:
36𝑥 = (18)(18)
𝑥=9
𝑅 36 𝑐𝑚 𝐷 = 36 + 9 = 2𝑅
𝑅 = 22.5 𝑐𝑚

18 𝑐𝑚 18 𝑐𝑚

_______5. Two angles of a triangle are the same size. The third angle is 12 degrees smaller than the first
angle. Find sum of the angles.
A. 128 B. 52 C. 64 D. 180

Solution:
The sum of the angles inside a triangle is always 180 degrees

_______6. From the top of a 200-ft lighthouse, the angle of depression to a ship in the ocean is 23
degrees. How far is the ship from the base of the lighthouse?
A. 152 ft B. 162 ft C. 318 ft D. 471.17 ft

Solution:
200
tan 23° =
𝑥
200
𝑥=
tan 23°
23°
𝑥 = 471.17 𝑓𝑡
200 𝑓𝑡

𝑥 =?

_______7. Three circles of radii 4, 5, and 6 cm are mutually tangent. Find the area enclosed between
the circles.
A. 3.85 B. 5.87 C. 6.67 D. zero

Solution: Solving for the Angles of the triangle:

102 +92 −112


cos 𝐴 = ;𝐴 = 70.529°
2(9)(10)
92 +112 −102
cos 𝐵 = ;𝐵 = 58.992°
2(9)(11)
102 +112 −92
cos 𝐶 = ;𝐶 = 50.479°
2(10)(11)
Solving the Areas:

𝐴𝑟𝑒𝑎 𝑏𝑒𝑡𝑤𝑒𝑒𝑛 3 𝑚𝑢𝑡𝑢𝑎𝑙𝑙𝑦 𝑡𝑎𝑛𝑔𝑒𝑛𝑡 𝑐𝑖𝑟𝑐𝑙𝑒𝑠 = 𝑎𝑟𝑒𝑎 𝑜𝑓 𝑡ℎ𝑒 𝑡𝑟𝑖𝑎𝑛𝑔𝑙𝑒 − (𝑡𝑜𝑡𝑎𝑙 𝑎𝑟𝑒𝑎 𝑜𝑓 𝑡ℎ𝑒 𝑠𝑒𝑐𝑡𝑜𝑟𝑠)

Using Heron’s Formula


𝑎+𝑏+𝑐 9+10+11
𝐴𝑟𝑒𝑎 𝑡𝑟𝑖𝑎𝑛𝑔𝑙𝑒 = √𝑠(𝑠 − 𝑎)(𝑠 − 𝑏)(𝑠 − 𝑐); 𝑠 = = = 15
2 2
𝐴𝑟𝑒𝑎 𝑡𝑟𝑖𝑎𝑛𝑔𝑙𝑒 = √15(15 − 9)(15 − 10)(15 − 11) = 30√2
1 1 𝜋
𝐴𝑟𝑒𝑎 𝑜𝑓 𝑠𝑒𝑐𝑡𝑜𝑟 𝐴 = 𝑟 2 𝜃 = (42 ) (70.529° ∙ ) = 9.85
2 2 180
1 𝜋
𝐴𝑟𝑒𝑎 𝑜𝑓 𝑠𝑒𝑐𝑡𝑜𝑟 𝐵 = (52 ) (58.992° ∙ ) = 12.87
2 180
1 𝜋
𝐴𝑟𝑒𝑎 𝑜𝑓 𝑠𝑒𝑐𝑡𝑜𝑟 𝐶 = (62 ) (50.479° ∙ ) = 15.86
2 180
𝐴𝑟𝑒𝑎 𝑏𝑒𝑡𝑤𝑒𝑒𝑛 3 𝑚𝑢𝑡𝑢𝑎𝑙𝑙𝑦 𝑡𝑎𝑛𝑔𝑒𝑛𝑡 𝑐𝑖𝑟𝑐𝑙𝑒𝑠 = 30√2 − (9.85 + 12.87 + 15.86) = 3.85

_______8. Two boats leave the same port at the same time. One travels at a speed of 30 mi/h in the
direction N 50 degrees E and the other travels at a speed of 26 mi/h in a direction S 70
degrees E. How far apart are the two boats after one hour?
A. 26.5 mi B. 31.6 mi C. 13.6 mi D. 28.21 mi

Solution: 𝑁
Using Cosine Law:
30 𝑚𝑖 𝑑 2 = 302 + 262 − 2(30)(26) cos 60°
50° 𝑑 = 28.21 𝑚𝑖
40° 𝑑 =?
Using Vector Algebra:
70° 20° 𝑑 = |30∠60° − 26|
26 𝑚𝑖 𝑑 = 28.21 𝑚𝑖

_______9. A rotating wheel has radius of 2 ft and 6 inches. A point on the rim of the wheel moves 30 ft in
2 seconds. Find the angular velocity of the wheel.
A. 4 rad/s B. 5 rad/s C. 6 rad/s D. 2 rad/s

Solution:
30𝑓𝑡
𝜐 (2 𝑠𝑒𝑐) 𝑟𝑎𝑑
𝜔=𝑅= =6
2.5 𝑓𝑡 𝑠

𝜔
_______10. From a point outside an equilateral triangle, the distances of the vertices are 10 m, 18 m and
10 m respectively. Find the side of the triangle.
A. 19.9 m B. 20.9 m C. 21.9 m D. 22.9 m

Solution:

𝑦 2𝑦
tan 60° = 𝑥 =
𝑥
2

1
𝑥 𝑥 𝑦 = 𝑥 tan 60° ----- equation 1
2

𝑦 Using Pythagorean Theorem:


𝑥 2
102 = ( ) + (18 − 𝑦)2 ---- eq 2
2
𝑥 𝑥
60° substitute 𝑦 of eq 1 to eq 2:
2 2
𝑥2 1
100 = + (18 − 𝑥 tan 60°)
4 2

18 − 𝑦 using calculator:
𝑥 = 19.9 𝑚𝑒𝑡𝑒𝑟𝑠
10𝑚 10 𝑚