Você está na página 1de 115

AERONÁUTICA

CFS

(SOMENTE PARA OS CANDIDATOS QUE OPTAREM PELA ESPECIALIDADE CONTROLE DE


TRÁFEGO AÉREO – BCT)

2.1 GRAMÁTICA: Artigos: definido e indefinido; ................................................................................. 1


Substantivos: gênero, singular e plural, composto, contável e incontável e forma possessiva; ........... 7
Adjetivos: posição, formação pelo gerúndio e pelo particípio e grau de comparação; ....................... 12
Pronomes: pessoal do caso reto e do oblíquo, indefinidos (pronomes substantivos e adjetivos),
relativos, demonstrativos (pronomes substantivos e adjetivos), possessivos (pronomes substantivos e
adjetivos), reflexivos e relativos; Pronomes e advérbios interrogativos; ................................................. 19
Determinantes (Determiners: all, most, no, none, either, neither, both, etc.); Quantificadores
(Quantifiers: a lot, a few, a little, etc.); .................................................................................................... 25
Advérbios: formação, tipos e uso; ..................................................................................................... 31
Numerais; ......................................................................................................................................... 37
Preposições; ..................................................................................................................................... 39
Conjunções; ...................................................................................................................................... 47
Verbos: regulares, irregulares e auxiliares; Tempos verbais: Simple present, Present progressive,
Simple past, Past progressive, Future e Perfect tenses; Modal verbs; Infinitivo e gerúndio; Modos
imperativo e subjuntivo; Vozes do verbo: ativa, passiva e reflexiva; Phrasal verbs; Forma verbal
enfática;.................................................................................................................................................. 63
Question tags e tag answers; ............................................................................................................ 92
Discurso direto e indireto; ................................................................................................................. 94
Estrutura da oração: período composto (condicionais, relativas, apositivas, etc.); ............................ 97
Prefixos e sufixos; e Marcadores do discurso (By the way, on the other hand, in addition, in my opinion,
etc.). .................................................................................................................................................... 100
2.2 COMPREENSÃO DE TEXTOS: Textos de assuntos técnicos e gerais. .................................... 106

Candidatos ao Concurso Público,


O Instituto Maximize Educação disponibiliza o e-mail professores@maxieduca.com.br para dúvidas
relacionadas ao conteúdo desta apostila como forma de auxiliá-los nos estudos para um bom
desempenho na prova.
As dúvidas serão encaminhadas para os professores responsáveis pela matéria, portanto, ao entrar
em contato, informe:
- Apostila (concurso e cargo);
- Disciplina (matéria);
- Número da página onde se encontra a dúvida; e
- Qual a dúvida.
Caso existam dúvidas em disciplinas diferentes, por favor, encaminhá-las em e-mails separados. O
professor terá até cinco dias úteis para respondê-la.
Bons estudos!

. 1
1441227 E-book gerado especialmente para THAIS CAMILA DE SOUZA METZLER
2.1 GRAMÁTICA: Artigos: definido e indefinido;

Caro(a) candidato(a), antes de iniciar nosso estudo, queremos nos colocar à sua disposição, durante
todo o prazo do concurso para auxiliá-lo em suas dúvidas e receber suas sugestões. Muito zelo e técnica
foram empregados na edição desta obra. No entanto, podem ocorrer erros de digitação ou dúvida
conceitual. Em qualquer situação, solicitamos a comunicação ao nosso serviço de atendimento ao cliente
para que possamos esclarecê-lo. Entre em contato conosco pelo e-mail: professores@maxieduca.com.br

Artigos: definidos e indefinidos

Artigo Definido

THE = o, a, os, as

- Usamos antes de substantivos tomados em sentido restrito.

Exemplos:

The coffee produced in Brazil is of very high quality.

I hate the music they’re playing.

The people you’ve just met are my neighbors.

- Emprega-se também antes de nomes de países no plural ou que contenham as palavras


Kingdom, Republic, Union, Emirates.

Exemplos:

The United States

The Netherlands

The United Kingdom

The Dominican Republic

- Antes de adjetivos ou advérbios no grau superlativo.

Exemplos:

John is the tallest boy in the family.

The best students will be awarded.

- Antes de acidentes geográficos (rios, mares, oceanos, cadeias de montanhas, desertos e ilhas
no plural), mesmo que o elemento geográfico tenha sido omitido.

Exemplos:

The Nile (River)

The Sahara (Desert)

The Pacific (Ocean)

. 1
1441227 E-book gerado especialmente para THAIS CAMILA DE SOUZA METZLER
- Antes de nomes de famílias no plural.

Exemplos:

The Smiths have just moved here.

The Browns are our friends.

- Antes de adjetivos substantivados.

Exemplos:

You should respect the old.

I feel sorry for the blind.

- Antes de numerais ordinais.

Exemplos:

He is the eleventh on the list.

This is the third time I hear you say that.

- Antes de nomes de hotéis, restaurantes, teatros, cinemas, museus.

Exemplos:

The Hilton (Hotel)

The British Museum

- Antes de nacionalidades.

Exemplos:

The Dutch

The Chinese

- Antes de nomes de instrumentos musicais.

Exemplos:

She plays the piano very well.

Can you play the guitar?

- Antes de substantivos seguidos de preposição.

Exemplos:

The Battle of Trafalgar

The Houses of Parliament

Omissões

- Antes de substantivos tomados em sentido genérico.

. 2
1441227 E-book gerado especialmente para THAIS CAMILA DE SOUZA METZLER
Exemplos:

Roses are my favorite flowers.

Salt is used to flavor food.

- Antes de nomes próprios no singular.

Examples:

John didn’t come to the party yesterday.

She lives in South America.

- Antes de possessivos.

Exemplo:

My house is more comfortable than theirs.

- Antes de nomes de idiomas, não seguidos da palavra language.

Exemplo:

She speaks French and English. (Mas: She speaks the French language.)

- Antes de nomes de estações do ano.

Exemplo:

Summer is hot, but winter is cold.

Casos especiais

- Não se usa o artigo THE antes das palavras church, school, prison, market, bed, hospital,
home, university, college, market, quando esses elementos forem usados para seu primeiro
propósito.

Exemplos:

She went to church. (para rezar)

She went to the church. (talvez para falar com alguém)

- Sempre se usa o artigo THE antes de office, cathedral, cinema, movies e theater.

Exemplos:

Let’s go to the theater.

They went to the movies last night.

Artigo Indefinido

A / AN = um, uma

. 3
1441227 E-book gerado especialmente para THAIS CAMILA DE SOUZA METZLER
Emprego do artigo A:

- Antes de palavras iniciadas por consoantes.

Exemplos:

A boy
A girl
A woman

- Antes de palavras iniciadas por vogais, com som consonantal.

Exemplos:

A uniform
A university
A European
Emprego do artigo AN:

- Antes de palavras iniciadas por vogais.


Examples:

AN egg
AN orange
AN umbrella

- Antes de palavras iniciadas por H mudo (não pronunciado).

Examples:

AN hour
AN honor
AN heir

Usa-se os artigos indefinidos para:

- Dar ideia de representação de um grupo, antes de substantivos.

Exemplo:

A chicken lays eggs. (Todas as galinhas põem ovos.)

- Antes de nomes próprios no singular, significando “um tal de”.

Exemplo:

A Mr. Smith phoned yesterday.

- No modelo:
WHAT + A / AN = adj. + subst.
Exemplos:

What a nice woman! (Que mulher bondosa!)

What a terrible situation! (Que situação terrível!)

. 4
1441227 E-book gerado especialmente para THAIS CAMILA DE SOUZA METZLER
- Em algumas expressões de medida e frequência.

Exemplos:

A dozen (uma dúzia)

A hundred (uma centena, ou cem)

Twice a year (duas vezes ao ano)

- Em certas expressões.

Exemplos:

It’s a pity (é um a pena)


It’s a shame (é uma vergonha)
It’s an honor (é uma honra)

- Antes de profissão ou atividades.

Exemplos:

James is a lawyer.

Her sister is a physician.

Omissões

- Antes de substantivos contáveis no plural.

Exemplos:

Lions are wild animals.

I’ve seen (some*) good films lately.

- Antes de substantivos incontáveis.

Exemplos:

Please, bring me (some*) bread.

Water is good for our health.

* Em alguns casos, podemos usar SOME antes dos substantivos.


Fonte: objetivo.br (com adaptações)

Questões

Marque a alternativa adequada para cada questão abaixo, de acordo com as regras estudadas:

01. I love living in this __________ city.


A) no article
B) a
C) the
D) an

02. Generally speaking, __________ boys are physically stronger than girls.

. 5
1441227 E-book gerado especialmente para THAIS CAMILA DE SOUZA METZLER
A) no article
B) a
C) the
D) an

03. The boss gave me __________ hour to finish the report.


A) no article
B) a
C) the
D) an

04. Do you remember __________ girl that we saw last night?


A) no article
B) a
C) the
D) an

05. P1: Did you go to the Thai restaurant?


P2: No, I went to __________ place where you and I normally go.
A) the
B) a
C) no article
D) an

06. He is __________ really good person.


A) the
B) a
C) no article
D) an

07. My brother is __________ expert at fixing cars.


A) the
B) no article
C) an
D) a

08. __________ Paris is a beautiful city.


(A) no article
(B) a
(C) the
(D) an

09. My __________ teacher's name is William.


A) no article
B) a
C) the
D) an

10. We got our son __________ dog for Christmas.


A) the
B) a
C) no article
D) an

Respostas

01. A – “Amo morar nesta cidade”, não há necessidade de um artigo antes de cidade.
02. A – A frase cita meninos em geral, e nesse caso, não se usa artigo.
03. D - Usa-se antes de substantivo iniciando com som de consoante.

. 6
1441227 E-book gerado especialmente para THAIS CAMILA DE SOUZA METZLER
04. C - Trata-se de uma menina específica, logo, usa-se o artigo the.
05. A – Trata-se de um local específico, logo, usa-se o artigo the.
06. B - Usa-se antes de palavra iniciada com som de consoante.
07. C – Artigo indefinido, usado antes de palavra com som de vogal.
08. A – Antes de nome de cidade, não se usa artigo.
09. A – Trata-se de um teacher específico, portando, não se usa artigo.
10. B – Usa-se antes de substantivo iniciando com som de consoante.

Substantivos: gênero, singular e plural, composto, contável e incontável e forma


possessiva;

Substantivos

Substantivos, que no inglês são conhecidos como nouns, são palavras que dão nome a pessoas,
lugares, coisas, conceitos, ações, sentimentos, etc. Também chamados de nomes, eles funcionam de
muitas maneiras nas sentenças. Na maioria das vezes, posicionam-se como o sujeito de um verbo,
funcionando como o ator ou agente dele. Os nomes também podem receber uma ação quando funcionam
como objeto do verbo. Quando atuam como sujeitos ou objetos, os substantivos podem ser apenas uma
palavra, frases, ou cláusulas.

Exemplos:
The plane crashed. (substantivo como sujeito da frase)
He kicked the dog. (substantivo como objeto direto do verbo)

A maioria dos substantivos forma o plural com o acréscimo de -s. Por exemplo:

Singular Plural
dog dogs
cat cats

Quando o substantivo termina em -y e é precedido por consoante, faz-se o plural com -ies.

a canary canaries
a library libraries
a pony ponies
a story stories

Se o substantivo termina em -s, -ss, -z, -sh, -ch, -x (exceção: ox => oxen), acrescentamos -es para
formar o plural:

A beach two beaches


A church two churches
A dish two dishes
A fox two foxes

Existem algumas formas irregulares de plural. Alguns exemplos comuns são:

Woman women
Man men
Child children
Tooth teeth
Foot feet
Goose geese
Mouse mice
Person people

Para alguns terminados em -f ou -fe, trocamos estas letras por -ves. Para outros, apenas usamos -s:

. 7
1441227 E-book gerado especialmente para THAIS CAMILA DE SOUZA METZLER
Knife knives
Wife wives
Life lives

Substantivos contáveis e não contáveis

Fonte: http://goo.gl/oiXKLN

Na tabela acima nós temos os exemplos de alguns alimentos divididos nas duas categorias que iremos
explicar abaixo, contáveis e incontáveis. Aqui iremos também traduzir todos os alimentos da lista, assim
o estudante não precisa ficar procurando em um dicionário um por um.

Countables – Contáveis Uncountables – Incontáveis


Bun – Bolinho Bread – Pão
Sandwich – Sanduiche Fruit – Fruta
Apple – Maça Juice – Suco
Orange – Laranja Meat – Carne
Burguer – Hamburguer Rice – Arroz
Fries – Batata frita Cereal – Cereal
Eggs – Ovos Jam – Geléia
Salad – Salada Milk – Leite
Vegetables – Vegetais Coffee – Café
Cookies – Biscoitos Sugar – Açucar
Potatoes – Batatas Flour – Farinha
Tomato – Tomates Oil – Óleo
Carrot – Cenoura Salt – Sal
Hot Dog – Cachorro quente Soup – Sopa
Candies – Doces Tea – Chá
Olives – Azeitonas Cottage Cheese – Coalhada

. 8
1441227 E-book gerado especialmente para THAIS CAMILA DE SOUZA METZLER
Peanuts – Amedoins Pasta – Massa
Pancakes – Panquecas Honey – Mel
Onion – Cebola Water – Água
Watermelon – Melancia Cheese – Quejo
Pea – Ervilha Butter – Queijo
Grapes – Uvas Seafood – Frutos do mar
Cherries – Cerejas Mustard – Mostarda

Contáveis são aqueles substantivos que podemos enumerar e contar, ou seja, que podem possuir
tanto forma singular quanto plural. Eles são chamados de countable nouns ou de count nouns, em inglês.

Por exemplo, podemos contar pencil. Podemos dizer one pencil, two pencils, three pencils, etc.

Incontáveis são os substantivos que não possuem forma no plural. Eles são chamados de
uncountable nouns, de non-countable nouns, ou até de non-count nouns, em inglês. Podem ser
precedidos por alguma unidade de medida ou quantificador. Em geral, eles indicam substâncias, líquidos,
pós, conceitos, etc., que não podemos dividir em elementos separados. Por exemplo, não podemos
contar “water” em por exemplo one water ou two waters. Podemos, sim, contar "bottles of water" ou
"liters of water", mas não podemos contar “water” em sua forma líquida.

Outros exemplos de substantivos incontáveis são: music, art, love, happiness, advice, information,
news, furniture, luggage, rice, sugar, butter, water, milk, coffee, electricity, gas, power, money, etc.

Em geral, estudantes de língua inglesa têm dificuldade de saber quando um substantivo é contável e
quando é não-contável. As dicas são sempre conferir a informação num bom dicionário e também tentar
memorizar alguns dos mais comuns para agilizar o seu estudo. Nos dicionários, normalmente você
encontra o símbolo [U] para identificar os uncountable nouns e [C] para os countable nouns.

Em várias situações necessitamos de fazer o uso de determinantes/quantificadores em conjunto com


substantivos contáveis e incontáveis.

Há determinantes específicos para os incontáveis: a little, little, less, much.

Exemplos:

I have little time to study today.


Eu tenho pouco tempo para estudar hoje.

She has little patience with her kids.


Ela tem pouca paciência com seus filhos.

He demonstrates less aptitude.


Ele demonstra menos aptidão.

Judy and her husband have much money.


Judy e seu marido têm bastante dinheiro.

E há alguns específicos para uso com substantivos contáveis: a few, few, fewer, many.

Exemplos:

There are a few coins in my wallet.


Há algumas moedas na minha carteira.

Few people went to the show.


Poucas pessoas foram ao show.

We can see fewer cars on the streets today.

. 9
1441227 E-book gerado especialmente para THAIS CAMILA DE SOUZA METZLER
Nós podemos ver menos carros nas ruas hoje.
He has many friends.
Ele tem muitos amigos.

Existe ainda o determinante a lot of que pode ser utilizado tanto para substantivos contáveis como
incontáveis. Ele é apelidade de “coringa” porque serve para ambas as categorias. Mas lembre-se de focar
os estudos nos demais principalmente no much e many. Os concursos sempre focm mais no much e
many na tentativa de confundir o candidato.

Exemplo:

I have a lot of money.


Eu tenho um monte de dinheiro.

I have much money.


Eu tenho muito dinheiro.

There are a lot of cars in the street tonight.


Tem um monte de carros na rua esta noite.

There are many cars in the street tonight.


Tem muitos carros na rua esta noite.

Modificadores de substantivos

Modifiers são palavras, locuções, frases, ou cláusulas que qualificam o significado de outras palavras.
O termo é bem genérico: qualquer parte da fala que funciona como um adjetivo ou advérbio é um
modificador.

Nos exemplos abaixo, o modifier está em negrito e a palavra que ele modifica está sublinhada; a
função do modificador está descrita abaixo.

Adjetivos — descrevem ou modificam nomes. Uma locução adjetiva ou cláusula adjetiva funciona da
mesma maneira que uma simples palavra funcionaria.

Exemplos:

The yellow balloon flew away over the crying child.


O balão amarelo voou sobre a criança chorona.

O adjetivo yellow modifica o substantivo balloon; crying modifica child.

Artigos — são palavras que acompanham os substantivos e tem função de classifica-los.

Exemplos:

The killer selected a knife from an antique collection.


O assassino escolheu uma faca de uma antiga coleção.

The, a, e an são artigos que especificam ou delimitam seus respectivos substantivos.

Advérbios — descrevem verbos, adjetivos, ou outros advérbios, completando a ideia de como, quanto
ou quando. Uma locução adverbial ou cláusula adverbial funciona da mesma forma que um único advérbio
funcionaria.

Exemplos:

The woman carefully selected her best dress for the party.
A mulher cuidadosamente escolheu seu melhor vestido para a festa.

. 10
1441227 E-book gerado especialmente para THAIS CAMILA DE SOUZA METZLER
Carefully é um advérbio que modifica o verbo selected.

Questões

1. I love reading. I've got hundreds of _____.


A) book
B) bookes
C) books
D) booken

2. Today is a busy day at school. I have five _______.


A) clases
B) class
C) classes
D) class's

3. I normally have two long ________ a year.


A) holiday
B) holidays
C) holidaies
D) holidayes

4. They have four ________, all girls.


A) childs
B) childes
C) childen
D) children

5. You must remember to brush your _____ after eating.


A) tooths
B) toothes
C) teeth
D) teeths

6. _____ are cheaper than taxis normally.


A) Bus
B) Buss
C) Bus's
D) Buses

7. My ____ hurt! We walked for hours today!


A) foots
B) footen
C) feet
D) feets

8. There were a lot of ______ shopping this morning.


A) persons
B) person
C) people
D) peoples

9. I have visited more than ten different _________.


A) countrys
B) countries
C) countris
D) country

10. In England, a lot of _____ like playing football.

. 11
1441227 E-book gerado especialmente para THAIS CAMILA DE SOUZA METZLER
A) woman
B) womans
C) women
D) wimmen

11. I stayed in Hong Kong for seven ______.


A) month
B) months
C) monthis
D) monthes

12. This year I want to grow some ________ in the garden.


A) tomatoes
B) tomatos
C) tomato
D) tomatose

Respostas
1. (C) / 2. (C) / 3.(B) / 4. (D) / 5. (C) / 6. (D) / 7. (C) / 8. (C) / 9. (B) / 10. (C) / 11. (B) / 12. (A)

Adjetivos: posição, formação pelo gerúndio e pelo particípio e grau de


comparação;

Adjectives

Os adjetivos em inglês são invariáveis tanto em gênero, quanto em número. Assim, enquanto no
Português fala-se “O menino é rico / A menina é rica”, em inglês, fala-se “The boy is rich / The girl is
rich”, sem mudança de gênero.
O mesmo ocorre com a questão de singular e plural, veja os exemplos:

“Eles são felizes” / “They are happy”


“Nós gostamos de ler bons jornais” / “We like to read good newspapers”

Alguns adjetivos comuns em inglês:


ACCEPTABLE ACEITÁVEL
AMAZING INCRÍVEL
ANGRY BRAVO
BORING CHATO / TEDIOSO
BUSY OCUPADO
DANGEROUS PERIGOSO
DIRTY SUJO
EMPTY VAZIO
FAST RÁPIDO
FULL CHEIO
HUGE ENORME
YOUNG JOVEM
Ordem dos Adjetivos

Posição: os adjetivos em inglês são colocados nas frases antes dos substantivos. Exemplos: hard
lesson / clean house / black cat.

Observação: os adjetivos devem posicionar-se na frase após os verbos “To Be” (ser / estar):
They were happy.
The baby is healthy.

. 12
1441227 E-book gerado especialmente para THAIS CAMILA DE SOUZA METZLER
Os adjetivos em inglês seguem a seguinte ordem:

OPINION SIZE AGE SHAPE COLOR ORIGIN MATERIAL PURPOSE NOUN


opinião tamanho idade forma cor origem matéria propósito substantivo

Example: Lovely small old square black Chinese leather school backpack.

Adjetivos: grau comparativo e superlativo

As formas comparativas e superlativas dos adjetivos ou advérbios na língua inglesa, são usadas de
acordo com a quantidade de coisas (objetos, pessoas, animais, cidades, etc.) que são comparadas.

Usamos o grau Comparativo para compararmos sempre duas coisas.

Usamos o grau Superlativo para destacarmos uma coisa dentro de um grupo de três ou mais.

Formas Invariáveis

As formas invariáveis são aquelas que o Adjetivo ou Advérbio não mudam a escrita, apenas
acrescentamos as formas de igualdade, superioridade ou inferioridade. Veja a tabela abaixo:

Exemplos:

as cold as tão frio quanto


NOT so (as) cold as não tão frio quanto
Less cold than menos frio que
the least cold o menos frio
as expensive as tão caro quanto
NOT so (as) expensive as não tão caro quanto
Less expensive than menos caro que
The least expensive o menos caro

Formas Variáveis

As formas variáveis são aquelas onde o adjetivo ou advérbio mudam a escrita. São aplicadas apenas
as palavras curtas, ou seja, aquelas com uma ou duas sílabas. Modificamos as terminações seguindo
algumas observações que serão estudadas abaixo:

. 13
1441227 E-book gerado especialmente para THAIS CAMILA DE SOUZA METZLER
Observações:

1. Usamos os sufixos –ER ou –EST com adjetivos / advérbios de uma só sílaba.

Exemplos:

taller than = mais alto que the tallest = o mais alto

bigger than = maior que the biggest = o maior

2. Usamos os sufixos –ER ou –EST com adjetivos de duas sílabas.

Exemplos:
happier than = mais feliz que

cleverer than = mais esperto que

the happiest = o mais feliz

the cleverest = o mais esperto

3. Usamos os prefixos MORE e MOST com adjetivos de mais de duas sílabas.

Exemplos:
MORE comfortable than = mais confortável que

MORE careful than = mais cuidadoso que

THE MOST comfortable = o mais confortável

THE MOST careful = o mais cuidadoso

. 14
1441227 E-book gerado especialmente para THAIS CAMILA DE SOUZA METZLER
4. Usamos os prefixos MORE e MOST com advérbios de duas sílabas.

Exemplos:
MORE afraid than = mais amedrontado que

MORE asleep than = mais adormecido que

THE MOST afraid = o mais amedrontado

THE MOST asleep = o mais adormecido

5. Usamos os prefixos MORE e MOST com qualquer adjetivo terminado em –ED, –ING, –FUL, –RE, –
OUS.

Exemplos:

tired – more tired than – the most tired (cansado)


charming – more charming than – the most charming (charmoso)
hopeful – more hopeful than – the most hopeful (esperançoso)
sincere – more sincere than – the most sincere (sincero)
famous – more famous than – the most famous (famoso)

Variações Ortográficas

1. Adjetivos monossilábicos terminados em uma só consoante precedida de uma só vogal, dobram


a consoante final antes de receberem –ER ou –EST.

Exemplos:

fat – fatter than – the fattest (gordo)


thin – thinner than – the thinnest (magro)

2. Adjetivos terminados em Y precedido de vogal trocam o Y para I antes do acréscimo de


-ER ou –EST.

Exemplos:

angry – angrier than – the angriest (zangado)


happy – happier than – the happiest (feliz)

EXCEÇÃO
shy – shyer than – the shyest (tímido)

3. Adjetivos terminados em E recebem apenas –R ou –ST.

Exemplos:

nice – nicer than – the nicest (bonito, simpático)


brave – braver than – the bravest (corajoso)

. 15
1441227 E-book gerado especialmente para THAIS CAMILA DE SOUZA METZLER
Formas Irregulares

1. Alguns adjetivos e advérbios têm formas irregulares no comparativo e superlativo de superioridade.

Good (bom / boa) Better than - the best


Well (bem)
Bad (ruim / mau) Worse than - the worst
Badly (mal)
Little (pouco) Less than - the least

2. Alguns adjetivos e advérbios têm mais de uma forma no comparativo e superlativo de superioridade.

Farther than – the farthest (distância)


Far (longe) further (than) – the furthest (distância /
adicional)
older than – the oldest
Old (velho) elder – the eldest (só para elementos da
mesma família)
Late (tarde) the latest (o mais recente)
the last (o último da série)

Parallel Increase

Usamos a estrutura the + comparativo... the + comparativo para dizer


que uma coisa depende de outra.

The warmer the weather, the better I feel. (Quanto mais quente o tempo, melhor eu me sinto.)

The more expensive the hotel, the better the service. (Quanto mais caro o hotel, melhor o serviço.)

The longer the phone call, the more you have to pay. (Quanto mais longo o telefonema, mais você
tem de pagar.)

Gradual Increase

Usamos dois comparativos juntos para indicar que algo está mudando
continuamente.

It’s becoming harder and harder to find a job. (Está ficando cada vez mais difícil achar um emprego.)

Traveling is becoming more and more expensive. (Viajar está ficando cada vez mais caro.)

The weather is becoming hotter and hotter. (A temperatura está ficando cada vez mais quente.)

ATENÇÃO

ELDER é usado antes de substantivos.


Exemplo: My elder brother lives in Chicago.

Fonte: objetivo.br (com adaptações)

. 16
1441227 E-book gerado especialmente para THAIS CAMILA DE SOUZA METZLER
Questões

01. (STF – Analista Judiciário – CESPE)

The aging process affects us all at different rates. Some people of fifty-three, like the esteemed author,
look a mere thirty-five, with sparkling brown eyes, a handsome gait and the virility of a steam train. Others,
like the author’s friend Colin, look like little middle-aged men at twenty-one with middle-aged outlooks of
set ways and planned futures. In women the former condition is common but women rarely suffer from the
latter, being fired with the insatiable drive of ambition for either an independent and distinguished career
in a still male-dominated world, or a home and seven children by the time they are thirty followed by an
independent and distinguished career as a Cheltenham councillor or a public relations agent for Jonathan
Cape, in later life.
No such luck for Charles Charlesworth, who was born on the 14th of March, 1829, in Stafford. At the
age of four Charles had a beard and was sexually active.
In the final three years of his life his skin wrinkled, he developed varicose veins, shortness of breath,
grey hair, senile dementia and incontinence. Some time in his seventh year he fainted and never gained
consciousness
The coroner returned a verdict of natural causes due to old age.

Hugh Cory. Advanced writing with english in use. Oxford University Press, p. 34.
According to the text above,
It is rather common for women to look older than they really are.
( ) CERTO ( ) ERRADO

02. Lisa is staying home. Her cold is a lot ___________ today.


(A) bad
(B) worst
(C) worse and worst
(D) worse
(E) the worst

03. We complained about the service in our hotel, but instead of improving, it got ______________.
(A) best
(B) the best
(C) worse
(D) the worst
(E) better and better

04. If you need any __________________ information, please contact our head office.
(A) far
(B) farther
(C) more far
(D) the furthest
(E) further

05. The more you practice your English, the _____ you’ll learn.
(A) faster
(B) farther
(C) fastest
(D) furthest
(E) more fast

06. The parcel seemed to get __________________ as I carried it along the avenue.
(A) more heavy
(B) heaviest
(C) heavier and heavier
(D) the heaviest
(E) most heavy

. 17
1441227 E-book gerado especialmente para THAIS CAMILA DE SOUZA METZLER
07. You look _______________. Have you put on weight?
(A) more fat
(B) more thin
(C) fatter
(D) the thinnest
(E) the fattest

08. It’s too noisy here. Can we go somewhere _______?


(A) quietest
(B) most quiet
(C) quieter
(D) more and more quieter
(E) more and most quiet

09. “What time shall we leave?” “The ________, the _______.”


(A) earlier, best
(B) sooner, better
(C) sooner, worst
(D) earliest, worse
(E) sooner, worst

10. Ann’s younger sister is still at school. Her ________ sister is a physician.
(A) elder
(B) older than
(C) the eldest
(D) the oldest
(E) the older

Respostas

01. ERRADO
O item diz que: " É bastante comum para as mulheres parecerem mais velhas do que realmente são.
Nas linhas 4 e 5 podemos ler o contrário:
“...In women the former condition is common but women rarely suffer from the latter...”
"... Nas mulheres a condição anterior é comum (quando diz que algumas pessoas com 53 anos,
parecem que têm 35) mas mulheres raramente sofrem da outra condição (onde diz que outros parecem
estar na meia idade aos 25) "

02. (D) – Estamos comparando o resfriado entre ontem e hoje. Bad – worse (comparativo irregular)

03. (C) – O serviço do hotel está sendo comparado entre antes e depois da reclamação. Bad – worse
(comparativo irregular).

04. (E) – Further é forma irregular de far(longe), mas tem sentido de algo adicional.

05. (A) - Essa estrutura é o Parallel Increase, usamos a forma comparativa, nesse caso de fast (faster).

06. (C) – Esta estrutura é o Gradual Increase, usamos o comparativo repetidamente (heavy – heavier).

07. (C) – A frase pede comparativo (fat – fatter), pois está sendo comparado o peso da pessoa antes
e agora.

08. (C) – A pessoa quer um lugar mais quieto do que onde ela está. Comparando dois lugares, usamos
logo, quieter.

09. (B) - Usamos o Parallel Increase para dizer que algo depende de outra coisa.

10. (A) – Ao falarmos de uma pessoa mais velha que outra, podemos usar a forma irregular de old
(elder).

. 18
1441227 E-book gerado especialmente para THAIS CAMILA DE SOUZA METZLER
Pronomes: pessoal do caso reto e do oblíquo, indefinidos (pronomes
substantivos e adjetivos), relativos, demonstrativos (pronomes substantivos e
adjetivos), possessivos (pronomes substantivos e adjetivos), reflexivos e
relativos; Pronomes e advérbios interrogativos;

Pronouns

Os Pronomes são palavras utilizadas para substituir os substantivos.

1. Pronomes Pessoais:
Em inglês existem dois tipos de pronomes pessoais, eles são: Subject Pronouns e Object Pronouns.

Subject Pronouns
I EU
(Usados como sujeito da frase)
YOU VOCÊ
HE ELE
SHE ELA
IT ELE / ELA (COISAS E ANIMAIS)
WE NÓS
YOU VOCÊS
THEY ELES / ELAS
Exemplos:
I study English and Japanese.
She works in a big city.

Object Pronous
(Usados como objeto da frase) ME
YOU
HIM
HER
IT
US
YOU
THEM

Exemplos:
They gave me the book.
She always see him at school.

2. Pronomes Possessivos:
Em inglês há, também, dois tipos de pronomes possessivos, os Possessive Adjectives e os
Possessive Pronouns.

POSSESSIVE POSSESSIVE
ADJECTIVES PRONOUNS
MY MINE
YOUR YOURS
HIS HIS
HER HERS
ITS ITS
OUR OURS
YOUR YOURS
THEIR THEIRS

. 19
1441227 E-book gerado especialmente para THAIS CAMILA DE SOUZA METZLER
* Possessive Adjectives são usados antes de substantivos, precedidos ou não de adjetivos.
Exemplos:
Her parents live in London.
I want your new dress.

* Possessive Pronouns são usados para substituir a construção possessive adjective +


substantivo, evitando, portanto, a repetição.
Exemplo:
My car is red, but theirs is black.

3. Pronomes reflexivos: MYSELF


YOURSELF
HIMSELF
HERSELF
ITSELF
OURSELVES
YOURSELVES
THEMSELVES

Exemplos:
He hurt himself. (Ele se cortou)
I cut myself. (Eu me cortei)

Observação:
Os pronomes reflexivos também possuem função enfática. Veja alguns exemplos:
They themselves built their houses. (Eles próprios construíram a casa)
We ourselves made this surprise to you. (Nós mesmos preparamos essa surpresa para você)

4. Pronomes Demonstrativos:

SINGULAR Tradução Exemplo


THIS esse / essa This is my favorite book.
THAT aquele / aquela That is my cat.

PLURAL Tradução Exemplo


THESE esses / essas These are my friends from school.
THOSE aqueles / aquelas Those are the English teachers.

5. Pronomes Indefinidos:

Derivações do “SOME” – SOMETIME (alguma vez)


SOMEWHERE (algum lugar)
SOMEONE (alguém)
SOMETHING (alguma coisa / algo)

Derivações do “ANY” – ANYWHERE (em qualquer lugar, em algum lugar, em nenhum lugar)
ANYBODY (qualquer pessoa, alguém, ninguém)
ANYTHING (qualquer coisa, nada, algo)

6. Pronomes Interrogativos:

Pronomes Tradução Exemplos:

WHAT O que? What do you study? (O que você estuda?)


WHERE Onde? Where do you live? (Onde você mora?)

. 20
1441227 E-book gerado especialmente para THAIS CAMILA DE SOUZA METZLER
WHEN Quando? When did he come to Brazil? (Quando ele veio para o Brasil?)

WHO Quem? Who is your friend? (Quem é seu amigo?)

WHOSE De quem? Whose wallet is this? (De quem é essa carteira?)


WHY Por que? Why is she sad? (Por que ela está triste?)

HOW Como? How do you prepare lemon pie?

7. Pronomes Relativos
Os pronomes relativos podem exercer a função de sujeito ou objeto do verbo principal.

WHO Sujeito ou Pronome Objeto para pessoas I told you about the woman who lives in Brazil
WHICH Sujeito ou Pronome Objeto para animais e Do you see the cat which is drinking milk?
coisas
WHOSE Posses para pessoas, animais e coisas This is the boy whose mother is a nurse

WHOM Pronome Objeto para pessoas The woman whom you called is my cousin

THAT Sujeito ou Pronome Objeto para pessoas, He is the man that saved my life
animais e coisas That is the dog that bit my neighbor

8. One / Ones

One (singular ) / Ones (plural) são usados para evitar repetições desnecessárias.

See those two girls? Helen is the tall one (girl) and Jane is the short one (girl).

Let’s look at the photographs. The ones (photographs) you took in Paris.

Questões

Preencha as frases com o pronome correto:


01. .......... and ........... mother are from Japan.
(A) I - my
(B) Me - my
(C) their - my
(D) I - mine
(E) She – hers

02. ............. do they study here? Because they like our school.
(A) Where
(B) When
(C) Why
(D) Who
(E) What

03. She combs .....................


(A) himself
(B) yourself
(C) myself
(D) herself
(E) itself

04. Complete the sentences with the correct pronoun.


A sister of ________ has just gotten a job.
A) your

. 21
1441227 E-book gerado especialmente para THAIS CAMILA DE SOUZA METZLER
B) their
C) my
D) our
E) ours

05. Circle the correct alternative.


Peter’s wife said: “My husband wants me to sell my bicycle, but he won’t sell __________”.
A) hers
B) his
C) yours
D) its
E) theirs

06. Circle the correct alternative.


John and Mary are my best friends, and I often go to movies with _________.
A) their
B) her
C) him
D) them
E) they

Leia o texto e responda as questões 07 e 08.

FDA seems to take light approach to Allergan and LAP-BAND

In 1960, a young inspector for the Food and Drug Administration faced down a powerful drug company
by rejecting its application to sell a morning-sickness drug in the United States. The company, Richardson-
Merrell, griped about her repeated demands for more safety data. They complained to her superiors,
branding her as nitpicker. But she stood firm. The drug is question was thalidomide, and worldwide as
many as 12.000 children were born with severe birth defects after their mothers used it, in the U.S., where
Frances Kelsey blocked Merrell from disturbing the drug expect to a few doctors for ‘experimental’ trials,
the toll was 17. Today’s FDA isn’t that FDA.
Today’s FDA can be steamrolled. Today’s FDA just approved an application by Allergan to expand the
target market of its Lap-Band weight-loss device potentially by tens of millions of patients. How much
safety data did the FDA review before giving Allergan the green light? Mainly the results of one year of
study of 149 patients. Kelsey has said that she demanded more information form Merrell, thalidomide’s
U.S. manufacturer, because its history of conflicts with the agency made her suspicious. Is there any
reason to mistrust Allergan? Let’s look at the record. In September, Allergan pleaded guilty to one criminal
count and paid $600 million in fines and penalties to settle federal charges that it had illegally marketed
Botox for uses the FDA hadn’t approved. In accepting the plea bargain, the government charged that the
company had made under-the-table payments to doctors who used Botox to treat unapproved conditions,
created front groups and websites to push the broader uses of the drug while concealing Allergan’s
backing, and coached physicians to over-diagnose a condition for which Botox could be legally marketed
so it could sell more product. Allergan took these steps, the government contended, because the approved
uses had meager sales potential. The most prevalent condition for which Botox treatment was approved,
cervical dystonia, is a neck spasm that affects only about 27.000 people, Allergan wanted doctors to
prescribe Botox for headaches. Botox’s sales grew 1.407% and by 2007, total Botox sales exceeded $500
million. More than 70% of that was unapproved uses.
This didn’t seem to enter into the FDA’s review of Allergan’s application to expand its marketing of the
Lap-Band, a device that’s surgically implanted around the stomach. So far, the approved use has been for
morbidly obese people. An FDA advisory panel, which gave preliminary approval to Allergan’s application,
wasn’t entirely happy with the company’s data supporting its safety and efficacy claims for the Lap-Band
– its own 149-patient study and six other studies, at least three of which conducted by researchers with
financial links to Allergan – but they felt that the Lap-Band’s benefits outweighed the risks.

(HILTZIKLOS, M., Adapted from Los Angeles Times, 22/02/2011)

. 22
1441227 E-book gerado especialmente para THAIS CAMILA DE SOUZA METZLER
07. ANVISA – ANALISTA ADMINISTRATIVO – CETRO)
Read the sentence below
“Botox’s sales grew 1.407% and by 2007, total Botox sales exceeded $500 million. More than 70% of
that was for unapproved uses.”

It is correct to affirm that the underlined word refers to:


(A) Botox.
(B) Million.
(C)Total.
(D)Sales.
(E)Uses.

08. ANVISA – ANALISTA ADMINISTRATIVO – CETRO)


Read the sentence below and choose the alternative that correctly links the underlined words to the
nouns they refer to.

An FDA advisory panel, (I) which gave preliminary approval to Allergan’s application, wasn’t entirely
happy with the company’s data supporting (II) its safety and efficacy claims for the Lap-Band – (III) its own
149-patient study and six other studies, at least three of (IV) which conducted by researchers with financial
links to Allergan.

(A) I. “which” refers to “panel”; II. “its” refers to “company”; III. “its” refers to “company”; IV. “which” refers
to “studies”.
(B) I. “which” refers to “DFA”; II. “its” refers to “Allergan”; III. “its” refers to “Allergan”; IV. “which” refers
to “claims”.
(C) I. “which” refers to “panel”; II. “its” refers to “data”; III. “its” refers to “Lap-Band”; IV. “which” refers to
“patient”.
(D) I. “which” refers to “FDA”; II. “its” refers to “company”; III. “its” refers to “Allergan”; IV. “which” refers
to “Studies”.
(E) I. “which” refers to “panel”; II. “its” refers to “data”; III. “its” refers to “company”; IV. “which” refers to
“data”.

09. (TERMOBAHIA – TÉCNICO DE ADMINISTRAÇÃO E CONTROLE JÚNIOR – CESGRANRIO)

Committee decides to lower the use of thermoelectric power generation

GTCIT Magazine

The Monitoring Committee of the Electric Sector (CMSE) decided on Monday (may 30, 2012), to
diminish the thermoelectric power generation in Brazil as of next week. According to the Ministry of Mines
and Energy, Márcio Zimmermann, the thermoelectric generation, which currently averages 4.000
megawatts (MW), should now be reduced to 2.500 MW.
These plants are used in Brazil mainly to prevent a power outage in the country in times of drought,
when the reservoirs of the dams are low. But the ministry assured that the reservoir of the hydroelectric
plants are satisfactory, and that there will be no need to resort to the thermoelectric resources.
According to the Minister Zimmermann, the Southeast has an average of 90% of its reservoirs full,
which is an excellent level for this time of year. Even the Northeast, whose reservoir levels are a little
lower, do not compromise system security.
“The system is operating perfectly within the current conditions, which safely allows us to reduce the
generation of thermoelectric energy. This will give us an economic surplus that can be used towards
system maintenance and in the implementation of new quality programs for the energy sector”, he said.
He also explained that: “of course, this does not mean that the committee will not be flexible as to this
decision in case the current conditions take an unexpected turn.” They will be following the reduction of
the projection for the coming months and, if necessary, the plans will be changed according to the
demands vis-avis resources.
Available at: www.gtcit.com

. 23
1441227 E-book gerado especialmente para THAIS CAMILA DE SOUZA METZLER
In the text, “They” (line 28) refers to the:

(OBS: Os números das linhas na questão podem variar por conta da diagramação do material.)

(A)Plans.
(B)Resources.
(C)Conditions.
(D)Demands.
(E)Committee.

10. (INNOVA – ADVOGADO JÚNIOR – CESGRANRIO)

The Underwater Centre secures its biggest ever contract – worth $1.3 million – to train
Russian saturation divers

Your Oil and Gas News Magazine

The world’s leading commercial diver and Remotely Operated Vehicle (ROV) training facility, based in
the Scottish Highlands and Australia, has secured its biggest contract – worth US$ 1.3millin – to train
Russian saturation divers. The award cements its reputation as a major service provider for the growing
worldwide oil and gas industry.
The men, already experienced air divers, were trained on saturation procedures and techniques and
will receive the Australian Diver Accreditation Scheme (ADAS) and the Closed Bell certification. More
advanced than the ADAS, the Closed Bell is the certification appropriate to deep water dives of 60 meters
/ 200 feet, using a trimix tank with 16 percent oxygen (O2).
During the training, divers lived in a chamber for up to 28 days, which was pressurized to the same
pressure of the sea, exactly at the depth that they will be working at. Living and working at pressure mean
that they can be transported quickly and efficiently to the work site under the water without decompression
stops, allowing divers to work in much greater depths and for much longer periods of time.
MRTS Managing Director Alexander Kolikov said: “Oil and gas firms in Russia are currently facing a
skills shortage due to the rapidly increasing amount of exploration work underway at the moment. By
investing in the training of our divers in saturation diving, we are addressing this need for experts in
maintenance and repair activities vital to maintaining Russia’s subsea infrastructure.”
Steve Ham, General Manager at the Fort William Centre said: “We were delighted when MRTS chose
The Underwater Centre to train its divers in saturation diving, and I think this is testament to the hard work
we have been putting in to ensure our reputation as a world-class training facility.

Available at: http://www.youroilandgasnews.com

The possessive pronoun its (line 6) refers to

(OBS: Os números das linhas na questão podem variar por conta da diagramação do material.)

(A) Commercial diver and Remotely Operated Vehicle (ROV) training facility (lines 1-2)
(B) Scottish Highlands and Australia (line 3)
(C) Biggest ever contract (line 4)
(D) Russian saturation divers (line 5)
(E) Oil and gas industry (line 7)

Respostas

1. (A)
I – pronome sujeito
My – pronome possessivo usado antes do substantivo mother - mãe

2. (C)

. 24
1441227 E-book gerado especialmente para THAIS CAMILA DE SOUZA METZLER
3. (D)

4. (E)

5. (B)

6. (D)

7. (D)
A questão pede que o candidato determine. Leia a sentença abaixo e afirme ao que a palavra
sublinhada se refere. As vendas de Botox cresceram 1.407% e em 2007 a venda total de Botox passou
de 500 milhões de dólares. Mais de 70% disso (vendas) foram para usos não aprovados.

8. (A)
A questão pede que o candidato determine. Leia a sentença abaixo e escolha a alternativa que
corretamente ligue as palavras sublinhadas com os substantivos os quais elas se referem. O painel de
conselhos da FDA, o qual (painel) deu aprovação preliminar para a proposta da Allergan, não estando
totalmente feliz com os dados de apoio da empresa e suas (da empresa) alegações de eficiência e
segurança para o Lap-Band – seu (da empresa) próprio estudo com 149 pacientes e outros seis estudos,
os quais (os estudos) pelo menos três foram conduzidos por pesquisadores com ligações financeiras a
Allergan.

9. (E)
A questão pede que o candidato determine. De acordo com o texto, o pronome “they” se refere à. No
último parágrafo o texto afirma que, claro que isso não quer dizer que o comitê não será flexível a sua
decisão caso as condições atuais mudem drasticamente. Eles irão seguir a redução (...). Eles se refere
aos membros do comitê que tomaram tal decisão.

10. (A)
A questão pede que o candidato determine a que o pronome possessivo “its” se refere. A primeira
parte do texto qualifica o centro de treinamento para mergulhadores e veículos operados remotamente.
Em seguida (no trecho em que temos o pronome “its”) o texto fala que o prêmio cimenta sua reputação.
No caso esse “sua” se refere ao mesmo centro.

Determinantes (Determiners: all, most, no, none, either, neither, both, etc.);
Quantificadores (Quantifiers: a lot, a few, a little, etc.);

Determiners / Quantifiers

Determiners são palavras que iniciam as orações substantivas. Eles podem ser: específicos (specific)
ou gerais (general).
Os “Specific Determiners” são usados quando se tem conhecimento exato de que o leitor ou ouvinte
sabe a que eles se referem.
“General Determiners” são empregados para falar de coisas em geral, das quais o leitor ou ouvinte
não sabe exatamente a que se referem.

Specific Determiners: THE; MY; YOUR; HIS; HER; ITS; OUR; THEIR; WHOSE; THIS; THAT; THESE;
THOSE, WHICH.

Examples:
Can you pass the glass, please? (o)
Look at this beautiful flower. (essa)
Thank you for your present. (seu)

General Determiners: A; AN; ANY; ANOTHER; OTHER; WHAT.

Examples:

. 25
1441227 E-book gerado especialmente para THAIS CAMILA DE SOUZA METZLER
A man saw the accident. (um)
Any person can solve this exercise. (qualquer)

Quantifiers são usados para informar a respeito do número de algo.

Forma Tradução Exemplo


Much Muito(a) She doesn't much coffee.

Little Pouco(a) She drinks little coffee.

Less Menos She drinks less coffee than John.

As formas much, little e less são usadas antes de substantivos incontáveis, portanto singulares.

Forma Tradução Exemplo


Many Muitos(a) She doesn't have many friends.

Few Poucos(a) She has few friends.

Fewer Menos She has fewer friender than John.

As formas many, few e fewer são usadas antes de substantivos contáveis no plural.

- Much e many são usados, preferencialmente, em orações interrogativas e negativas.

Do you have many cousins?


We didn’t spend much money.

- Many tem concordância verbal de plural.

Many students are waiting outside.

Pode-se, porém, substituir a forma many + plural por many a + singular.


Many a student is waiting outside.

Sinônimos de much e many

Em orações afirmativas, deve-se, preferencialmente, usar a lot of, lots of, a great deal of, a good
deal of, plenty of em substituição a much ou many.

A lot (sem of) não deve ser usado antes de substantivos.

. 26
1441227 E-book gerado especialmente para THAIS CAMILA DE SOUZA METZLER
She works a lot.
A lot was done by him.

As formas a lot of e lots of têm concordância verbal dependente do elemento que as seguir.

There is a lot of dust here.


There are a lot of books here.
There is a lot of rice left.
There are lots of potatoes left.

Plenty of significa “mais do que suficiente”.

There’s no need to hurry. We’ve got plenty of time.

Much e very

a) Como já vimos, much (= muito/a) é usado antes de substantivos incontáveis no singular.


Do you have much work to do? (subst. incontável)

Pode ser usado também antes de comparativos.


Jane is much taller than John. (comparativo)

This book is much more interesting than that. (comparativo)

b) Very (= muito) é usado antes de adjetivos e advérbios no grau normal.


Her daughter is very intelligent. (adjetivo)

They arrived very late yesterday. (advérbio)

Little, a little, few, a few

a) A little e a few são ideias positivas e significam “uma pequena quantidade de” ou “um pequeno
número de” e equivalem a some, em inglês.

I still have a little money in the bank. (= algum dinheiro)


The exam was extremely difficult but a few students passed it. (= alguns alunos)b) Little e few são
idéias negativas.
I have little money in the bank. (= quase nenhum dinheiro)
The exam was extremely difficult and few students passed it. (= quase nenhum aluno)

b) Little e few são ideias negativas.


I have little money in the bank (= quase nenhum dinheiro).
The exam was extremely difficult and few students passed it (= quase nenhum aluno).

So, too, very

So, too e very podem ser usados antes de much, many, little e few para ampliar, enfatizar ou
restringir o sentido dos quantificadores.

I can’t hear so much noise.


There are so many jobs to do today.
Too much noise drives me crazy.

. 27
1441227 E-book gerado especialmente para THAIS CAMILA DE SOUZA METZLER
There are too many people in the restaurant.
I’ve got very little money.
Very few students passed the examination.

Some, Any, No e None e Compostos

A. SOME (= algum, alguma, uns, umas)


SOMEONE / SOMEBODY (= alguém)
SOMETHING (= algo)

Usos:
⎯→ orações afirmativas
⎯→ orações interrogativas (oferecimentos e pedidos)

Exemplos:

Jane has bought SOME new shoes.


There’s SOMEONE / SOMEBODY knocking at the door.
I have SOMETHING important to tell you.
Would you like SOMETHING to drink?
Can you give me SOME information?

B. ANY
ANYONE / ANYBODY
ANYTHING

Usos:
⎯→ orações interrogativas
⎯→ orações negativas (com verbos negativos ou palavras negativas na oração)
⎯→ orações afirmativas significando “qualquer”

Exemplos:

Have you seen ANY good movie recently?


They don’t know ANYONE / ANYBODY here.
He left home without ANY money.

He’s lazy. He never does ANY work.


Come and visit me ANY day you want.

Observação:
Frequentemente usamos ANY, ANYONE/ANYBODY, ANYTHING após IF (se).

Exemplos:
Buy some strawberries if you see ANY.
If ANYONE has ANY question, I’ll answer it.
If you need ANYTHING, let me know.

C. NO (= nenhum, nenhuma)
NO ONE / NOBODY (= ninguém)
NOTHING (= nada)

Uso:
⎯→ orações negativas (com verbos afirmativos)

Exemplos:
He has NO friends. = He doesN’T have ANY friends.
I have talked to NOBODY / NO ONE. = I haveN’T talked to ANYBODY / ANYONE.

. 28
1441227 E-book gerado especialmente para THAIS CAMILA DE SOUZA METZLER
He has bought NOTHING for her. = He hasN’T bought ANYTHING for her.

Observação:

SO, TOO e VERY podem ser usados antes de much, many, little e few para ampliar,
enfatizar ou restringir o sentido dos “quantifiers”.
Exemplos: There are so many books to read.
I ate too much food.
Very few students passed in the exam.

Fonte: objetivo.br(Adaptado)

Questões

Complete com o quantificador apropriado:

01. Would you like more wine? Yes, but only ………………...
(A) a little
(B) fewer
(C) less
(D) much
(E) many

02. How ………… food did they bring?


(A) many
(B) few
(C) fewer
(D) much
(E) little

03. There are too ……………… people chasing too ……………… jobs.
(A) many - much
(B) few - much
(C) many - few
(D) much - many
(E) fewer – much

. 29
1441227 E-book gerado especialmente para THAIS CAMILA DE SOUZA METZLER
04. Complete with SOME or ANY.

a) _________ child can be adopted. It depends mainly on you.


b) Ann met ____________ of her friends in Paris last summer.
c) Could you please bring me _____________ water?
I’m very thirsty.
d) The room was crowded. There weren’t __________ places anymore.
e) Did you see ___________ good play last week?
f) I didn’t do ___________ homework yesterday.

05. Fill in the blanks with SOME, ANY or NO.

a) I’m sorry I can’t lend you ____________ money. I’m broke.


b) “Do you want ________ coffee?” “Yes, I want ________.”
c) I don’t have ______________ opinion about her.
d) __________ students did their homework. They’re too lazy.
e) Is there _____________ drugstore near here?
f) I see ________ person here. I think you must be mistaken.
g) “Would you like _____________ coffee?”
“No, I would like _____________ coffee.”
h) Can you lend me _____________ “reais”?
I’ll give you back some next payment.
i) Can you give me ______________ further details about the some trip?
j) If you have _______________ problem, I’ll give you a hand.

Respostas

01. Resposta A
Wine – vinho é um substantivo incontável. Logo usamos “a little”, pois dá uma ideia posivita ( a pessoa
aceitou, porém apenas um pouco). Caso contrário, colocaríamos apenas “little”.

02. Resposta D
Food – comida é um substantivo incontável. Para perguntarmos de quantidade, usamos How + much
(quanto). Se estivéssemos falando de algum substantivo contável, usaríamos How + many.

03. Resposta C
People (pessoas) e Jobs (empregos) são substantivos contáveis. Logo “muito” será “many” e “poucos”
será “few”.

04. a) any
b) some
c) some
d) any
e) any
f) any

05. a) any
b) some / some
c) any
d) no
e) any
f) no
g) some / no
h) no
i) some
j) any

. 30
1441227 E-book gerado especialmente para THAIS CAMILA DE SOUZA METZLER
Advérbios: formação, tipos e uso;

Advérbios

Os advérbios adicionam informações sobre um verbo, um adjetivo, um outro advérbio, um particípio


ou uma oração completa.

Advérbios simples: são formados por uma só palavra. Exemplos: here, sometimes.

Locuções adverbiais: são formados por duas ou mais palavras. Exemplos: in this apartment, once
every week.

Formação dos Advérbios

- Quando são derivados de adjetivos, os advérbios são, na maioria dos casos, formados pelo
acréscimo do sufixo -ly (-mente, em português) a um adjetivo.

careful (cuidadoso) / carefully (cuidadosamente, com cuidado)


especial (especial) / especially (especialmente)
extreme (extremo) / extremely (extremamente)

Observações:

1. Os adjetivos terminados em y trocam o y por i antes de receberem o sufixo -ly:

easy (fácil) - easily (facilmente)


heavy (pesado) - heavily (pesadamente)
lazy (prequiçoso) - lazily (preguiçosamente)
happy (feliz, alegre) - happily (felizmente, alegremente)

2. Os adjetivos terminados em le trocam o le por ly:

probable (provável) - probably (provavelmente)


simple (simples) - simply (simplesmente)

3. Os adjetivos terminados em e (sem l antes do e) mantêm este e, e acrescentam ly; com a


exceção de true e due:

brave (bravo) - bravely (bravamente)


immediate (imediato) - immediately (imediatamente)

Exceções:
true (verdadeiro) - truly (verdadeiramente)
due (que se deve, devido, adequado, esperado) - duly (a tempo, pontualmente, diretamente)

4. Os adjetivos terminados em ic acrescentam ally após o ic:

tragic (trágico) - tragically (tragicamente)


romantic (romântico) - romantically (romanticamente)
automatic (automático) - automatically (automaticamente)

5. Caso o adjetivo já termine em -ly, nada se acrescenta a ele para a formação do advérbio:

Justine is tired of her daily routine. - daily = adjetivo (Justine está cansada da sua rotina diária.)
Bob's column is published daily. - daily = advérbio (A coluna de Bob é publicada diariamente.)

. 31
1441227 E-book gerado especialmente para THAIS CAMILA DE SOUZA METZLER
Adjetivos e Advérbios

Muitos adjetivos e advérbios possuem a mesma forma, veja alguns exemplos:

Close
Adjective: Harry is a close friend of mine. (Harry é um amigo próximo meu.)

Adverb: Come close, I need to tell you something. (Chegue perto, preciso te contar uma coisa.)

Hard
Adjective: John is a hard worker. (John é um trabalhador esforçado.)

Adverb: John works hard. (John trabalha de maneira esforçada.)

Adverb: It rained hard. (Choveu fortemente.)

Late
Adjective: A late applicant suddenly came into the room. (Um candidato atrasado entrou de repente na
sala.)

Adverb: I usually get up late in sunday mornings. (Eu geralmente acordo tarde nas manhãs de
domingo.)

Ordem dos Advérbios

- Advérbios de frequência (OFTEN, GENERALLY, SOMETIMES, NEVER, SELDOM, ALWAYS...)


são colocados, de preferência, ANTES do verbo principal ou APÓS o verbo auxiliar ou o verbo to be.

They usually watch TV in the evenings.

She seldom eats sweets.

She is always late.

These curtains have never been cleaned.

Expressões adverbiais de frequência são colocadas no final ou no início de uma oração.

They watch TV every evening.


Once a week they go swimming.

- Advérbios de probabilidade (POSSIBLY, PROBABLY, CERTAINLY...) são colocados antes do


verbo principal mas após be ou um verbo auxiliar.

He probably knows her phone number.

He is certainly at home now.

. 32
1441227 E-book gerado especialmente para THAIS CAMILA DE SOUZA METZLER
- Perhaps e maybe (talvez) aparecem normalmente no começo de uma oração.

Perhaps I’ll see her later.


Maybe you’re right.

- Advérbios de tempo (TODAY, TOMORROW, NOW, SOON, LATELY...) são colocados no final ou
no início de uma oração.

He bought a new camera yesterday.


On monday I’m going to London.

- Advérbios de modo (SLOWLY, QUICKLY, GENTLY, SOFTLY, WELL...) aparecem normalmente


no final da oração. Alguns advérbios podem também aparecer no início de uma oração se quisermos
enfatizá-los.

She entered the room slowly.


Slowly she entered the room.
- Grande parte dos advérbios de modo é formada pelo acréscimo de LY (-mente) ao adjetivo.

serious – seriously
careful – carefully
quiet – quietly
heavy – heavily
bad – badly

- Porém, nem todas as palavras terminadas em LY são advérbios.

lonely = solitário
(adjetivo)
lovely = encantador
(adjetivo)
silly = tolo (adjetivo)
elderly = idoso
(adjetivo)

- Advérbios de lugar (HERE, THERE, EVERYWHERE...) são usados no início ou no final de


orações.

You’ll find what you want here.


There comes the bus.

MODO, LUGAR, TEMPO

- A posição normal dos advérbios em uma oração é:


He did his job CAREFULLY AT HOME YESTERDAY.

MODO LUGAR TEMPO

LUGAR, MODO, TEMPO

- Com verbos de movimento, a posição normal é:


She traveled TO LONDON BY PLANE LAST WEEK.

. 33
1441227 E-book gerado especialmente para THAIS CAMILA DE SOUZA METZLER
LUGAR MODO TEMPO

OBSERVAÇÕES

1) FAST, HARD e LATE funcionam como adjetivos ou advérbios.

John is a fast runner. (adjetivo)


John runs very fast. (advérbio)

The train is very late. (adjetivo)


Jill arrived very late. (advérbio)

This is a hard question. (adjetivo)


If you want to succeed, study hard. (advérbio)

2) Atenção para as traduções de HARDLY e LATELY.

I can hardly move my feet. (advérbio)

= mal, com dificuldade

I haven’t seen John, lately. (advérbio)

= ultimamente

3) GOOD = bom (adjetivo) BAD = mau (adjetivo)


WELL = bem (advérbio) BADLY = mal (advérbio)

Outros Advérbios

- Advérbios de grau / intensidade


Extremely: modifica um adjetivo
The water was extremely cold.

Quite: modifica um adjetivo


The movie is quite interesting.

Almost: modifica um verbo


She has almost finished.

Very: modifica um advérbio


She is running very fast.

Too: modifica um advérbio


You are walking too slowly.

Enough: modifica um advérbio


You are running fast enough.

- Advérbios de dúvida / certeza


Maybe (talvez)
Perhaps (talvez - no início ou no final da frase)

. 34
1441227 E-book gerado especialmente para THAIS CAMILA DE SOUZA METZLER
Possily (possivelmente)
Probably (provavelmente)
Definitely (definitivamente)
Certainly (certamente, seguramente, evidentemente)
Clearly (claramente, sem dúvidas, evidentemente)
Assuredly (indubitavelmente, sem dúvidas)

- Advérbios de ponto de vista


Happily, she started singing. (modifica a frase toda)

Questões

01. (SEFAZ/RJ – Auditor Fiscal – FCC)

Why Is Spain Really Taking Lionel Messi to Tax Court?

By Jonathan Mahler Sep 27, 2013

So Spain has decided to haul Lionel Messi into court for tax evasion, which strikes me as completely
insane on pretty much every level.
You may remember the story from a few months back: The greatest soccer player in the world and his
father were accused of setting up a bunch of shell companies in Belize and Uruguay to avoid paying taxes
on royalties and other licensing income.
Messi - who makes an estimated $41 million a year, about half from sponsors - reached a settlement
with Spain’s tax authorities earlier this summer, agreeing to pay the amount he apparently owed, plus
interest. The matter was settled, or so it seemed. Messi could go back to dazzling the world with his
athleticism and creativity.
Only it turns out that Spain wasn’t quite done with Messi. His adopted country - Messi is Argentine but
became a Spanish citizen in 2005 - is now considering pressing criminal charges against him.
Cracking down on tax-evading footballers has become something of a trend in Europe, where players
and clubs have been known to launder money through “image-rights companies” often set up in tax
havens. When you need money - and Europe needs money - go to the people who have it, or something
like that. Over the summer, dozens of Italian soccer clubs were raided as part of an investigation into a
tax-fraud conspiracy. A number of English Premier League clubs were forced last year to pay millions of
pounds in back taxes.
No one likes a tax cheat, and there’s little doubt that widespread tax fraud has helped eat away at the
social safety net in Spain and elsewhere, depriving schools, hospitals and other institutions of badly
needed funds. But Europe is not going to find the answers to its financial problems in the pockets of some
professional soccer players and clubs.
Messi’s defense, delivered by his father, seems credible enough to me. “He is a footballer and that’s
it,” Messi’s father Jorge said of his soccer-prodigy son. “If there was an error, it was by our financial adviser.
He created the company. My mistake was to have trusted the adviser.” Even if Messi is legally responsible
for the intricate tax dodge he is accused of having participated in, it’s pretty hard to believe that he knew
much about it.
More to the point, Lionel Messi is probably Spain’s most valuable global asset. What could possibly
motivate the Spanish government to want to tarnish his reputation, especially after he’s paid off his alleged
debt? After four years of Great-Depression level unemployment, have anxiety and despair curdled into
vindictiveness?
Here’s another explanation: Maybe this whole case has less to do with money than it does with history.
Maybe it’s no coincidence that the target of the Spanish government’s weird wrath happens to play for FC
Barcelona, which is, after all, "mes que un club." It's a symbol of Catalan nationalism - and a bitter, longtime
rival of Spain’s establishment team, Real Madrid.
Too conspiratorial? Prove it, Spain. Release Cristiano Ronaldo’s tax return.

(Adapted form http://www.bloomberg.com/news/2013-09-27/why-is-spain-really-taking-lionel-messi-to-tax-court-.html)

A synonym for badly, as it is used in the text, is


(A) closely.
(B) evenly.

. 35
1441227 E-book gerado especialmente para THAIS CAMILA DE SOUZA METZLER
(C) much.
(D) almost.
(E) not.

02. (CODEVASF - Técnico em Informática – CONSULPLAN)

The uses for oil

Oil is the largest source of liquid fuel and, in spite of attempts to develop synthetic fuels, world
consumption of oil products in increasing.
The oil industry is not much more than a hundred years old. It began when the first oil well was drilled
in 1859. In the early days, oil was used to light houses because there was no electricity and gas was very
scarce. Later, people began to use oil for heating too.
Most industries use machinery to make things. Every machine needs oil in order to run easily. Even a
small clock or watch needs a little oil from time to time.
The engines of many machines use oil fuels petrol, kerosene or diesel. Cars, buses, trucks, tractors,
and small aircraft use petroleum chemicals: synthetic rubber, plastics, synthetic fiber materials for clothes
and for the home, paints, materials which help to stop rust, photographic materials, soap and cleaning
materials (detergents), drugs, fertilizers for farms and gardens, food containers, and may others.
In 1900 the world’s oil production was less than 2 million tons a year. Today the oil industry is one of
the world’s largest and most important suppliers of raw materials.

In the sentence: “every machine needs oil in order to run easily”. Easily can be considered:
(A) an adverb.
(B) an adjective.
(C) a noun.
(D) a preposition.
(E) a conjunction.

03. (INB – Engenheiro eletrônico – CONSULPLAN)

Wolves

Tsali, an old chief of the Cherokees (a tribe of Noth American Indians that live in the Southwest of the
Unites States), often walks along the stream near the village with his grandson. They do that almost every
day. The old man knows a lot of stories full of adventure or wisdom and the boy loves to listen to them.
This morning Tsali decides to tell the boy about a battle that sometimes happens inside himself. The
old man says, “This battle is between two wolves. One is evil: cruelty, hate, anger, envy, despair, greed,
arrogance, guilt, lies, resentment, inferiority, superiority, and ego.”
The old Indian stops for a moment and then says, “the other is good: joy, peace, love, hope, empathy,
friendship, serenity, humility, kindness, generosity, truth, compassion, and faith…”
The boy is filled with curiosity. He looks at his grandfather and asks, “What happens then? Which wolf
wins?”
Tsali just smiles and answers, “The one I feed.”

They _________________ walk along the stream. They frequently do that.


(A) often
(B) sometimes
(C) every day
(D) always
(E) never

Respostas

01. C – Um dos significados do advérbio badly é o seguinte de acordo com o dicionário


Macmillan: Se você precisa ou quer algo ‘badly’, você precisa disso ‘very much’ (muito).
Ex: How successful you are depends on how badly you want to succeed. (O quão bem-sucedido que
você seja, depende muito de quanto você quer ter sucesso).

. 36
1441227 E-book gerado especialmente para THAIS CAMILA DE SOUZA METZLER
02. A
Muitos advérbios são derivados de adjetivos ou possuem a mesma forma do adjetivo. Quando são
derivados de adjetivos, os advérbios são, na maioria dos casos, formados pelo acréscimo do sufixo -ly (
mente em português) a um adjetivo.
O advérbio "easily" vem do adjetivo "easy"
Ex: easy ou easily: His success came too easy. / His success came too easily.
(O sucesso dele veio fácil / facilmente.)
Portanto na sentença: "toda máquina precisa de óleo para funcionar facilmente". "Easily" pode ser
considerado um advérbio.

03. A – A tradução correta de often é frequentemente (um sinônimo para frequently)

Numerais;

Numbers

Cardinal Numbers
Usados para:
1. Count things (contar as coisas): I have one little brother. There are thirty-one days in January.

2. Give your age (falar sobre idade): You are nineteen years old. My sister is twenty-seven years old.

3. Give your telephone number (dar número de telefone): Our phone number is two-six-nine, three-
eight-four-seven (269-3847).

4. Give years (falar sobre os anos): I was born in nineteen ninety-five (1995).

1 ONE
2 TWO
3 THREE
4 FOUR
5 FIVE
6 SIX
7 SEVEN
8 EIGHT
9 NINE
10 TEN
11 ELEVEN
12 TWELVE
13 THIRTEEN
14 FOURTEEN
15 FIFTEEN
16 SIXTEEN
17 SEVENTEEN
18 EIGHTEEN
19 NINETEEN
20 TWENTY
21 TWENTY ONE
22 TWENTY TWO
23 TWENTY THREE
24 TWENTY FOUR

. 37
1441227 E-book gerado especialmente para THAIS CAMILA DE SOUZA METZLER
25 TWENTY FIVE
26 TWENTY SIX
27 TWENTY SEVEN
28 TWENTY EIGHT
29 TWENTY NINE
30 THIRTY
31 THIRTY ONE
32 THIRTY TWO
33 THIRTY THREE
40 FORTY
50 FIFTY
60 SIXTY
70 SEVENTY
80 EIGHTY
90 NINETY
100 ONE HUNDRED
101 ONE HUNDRED AND ONE
200 TWO HUNDRED
300 THREE HUNDRED
1000 ONE THOUSAND
1,000,000 ONE MILLION
1,000,000,000 ONE BILLION

Ordinal Numbers
Usados para:
1. Give a date (falar sobre datas): My birthday is on the 27th of August. (Twenty-seventh of August)

2. Put things in a sequence or order (colocar as coisas em uma sequência ou ordem): I was the second
to be interviwed.

3. Give the floor of a building (falar sobre os andares de construções): His office is on the tenth floor.

1st FIRST
2nd SECOND
3rd THIRD
4th FOURTH
5th FIFTH
6th SIXTH
7th SEVENTH
8th EIGHTH
9th NINTH
10th TENTH
11th ELEVENTH
12th TWELFTH
13th THIRTEENTH
14th FOURTEENTH
15th FIFTEENTH
16th SIXTEENTH
17th SEVENTEENTH
18th EIGHTEENTH
19th NINETEENTH

. 38
1441227 E-book gerado especialmente para THAIS CAMILA DE SOUZA METZLER
20th TWENTIETH
21st TWENTY-FIRST
22nd TWENTY-SECOND
23rd TWENTY-THIRD
30th THIRTIETH
40th FORTIETH
50th FIFTIETH
60th SIXTIETH
70th SEVENTIETH
80th EIGHTIETH
90th NINETIETH
100th HUNDREDTH
101st HUNDRED AND FIRST
200th TWO HUNDREDTH
300th THREE HUNDREDTH
1,000th THOUSANDTH
1,000,000th TEN MILLIONTH

Preposições;

Prepositions

1. AT / ON / IN com expressões de tempo:


As regras para as preposições de tempo são mais claras e bem definidas. A ordem à seguir vai de
um tempo mais específico para um mais abrangente. Vamos a elas:
AT – usamos o “at” para horas e um tempo preciso.
IN – usamos o “in” para meses, anos, séculos e longos períodos.
ON – usamos o “on” para dias da semana e datas.

Question: When do you study English?

Specific Times (horas específicas)

Examples:

8 o’clock
7:30
AT 9 p.m
Expressions:

noon
midnight
night

Month / Season / Year / Century


(Mês / Estações / Ano / Século)

January
1964

. 39
1441227 E-book gerado especialmente para THAIS CAMILA DE SOUZA METZLER
Winter
IN the 20th century

The morning / afternoon / evening

Monday
ON May 16
(Days and Dates) Mother’s Day
(Dias e Datas) Saturday

2. AT / ON / IN com endereços:

Question: Where do you live?


Answer: I live...

621 State Street


AT
Endereços Específicos 355 Wandermere Rd.

ON Hudson Street
Nomes de ruas, avenidas, etc
Paulista Avenue

The United States


IN Europe
Nomes de cidades, estados, países, continentes, etc
São Paulo

3. AT / ON / IN com localizações:

AT ON IN
HOME THE PLANE THE CAR
SCHOOL THE TRAIN THE BED
THE LIBRARY ON THE FLOOR THE BED

. 40
1441227 E-book gerado especialmente para THAIS CAMILA DE SOUZA METZLER
4. Preposições de Lugar:

As preposições de lugar, em geral, encontram um paralelo no português, o que facilita bastante. A


coisa só se complica um pouco quando temos que lidar com o in, on e at, mas vamos por partes:

As preposições de lugar mais simples seriam:


on – em cima
under – embaixo
behind – atrás
between – entre ( usado para algo que está posicionado entre duas coisas)
in front of – na frente

Aqui é importante ressaltar o uso do “in front of“ quando estamos numa rua. Se dissermos que
estamos “in front of the bank”, estamos na frente do banco, mas na mesma calçada. Se você quiser
dizer que está na frente do banco, mas do outro lado da rua, deve dizer: “I’m opposite the bank”.

next to – ao lado de
near – perto, próximo

Cuidado com esses dois últimos que costumam ser confundidos, se você está exatamente ao lado
de alguém ou algo, deve usar next to. Exemplo:

I am sitting next to Susan. (Eu estou sentada ao lado da Susan.)

Porém, se você estiver sentada próxima a algo ou alguém, mas não necessariamente ao lado, irá
dizer: “I am sitting near the door.” (Eu estou sentada próximo à porta.)

Temos ainda:
over – sobre
below – abaixo

Outra questão importante é o uso das preposições into e onto. Muitas pessoas se perguntam: É a
mesma coisa que in e on? Definitivamente não. Usamos essas preposições quando queremos dar ideia
de movimento. Exemplos:

She is putting her keys into her purse. (Ela está colocando suas chaves dentro da bolsa.)

. 41
1441227 E-book gerado especialmente para THAIS CAMILA DE SOUZA METZLER
I saw the boy trying to climb onto the wall. (Eu vi o menino tentando subir no muro.)

Para finalizar, temos aqueles que considero um pouquinho mais complicados, que é o caso
do in, on e at. Embora em geral, in = dentro e on = em cima, nem sempre é assim quando estamos
falando da localização espacial de algo ou alguém e, para completar, não existe uma regra específica
para seu uso.

In em geral é para uma área mais fechada:


She is not here, she is in her room. (Ela não está aqui. Ela está no quarto dela.)

Contudo, dizemos “on the train”, “on the bus”, “on the ship” e “on the airplane”. Apesar de dizermos
“in the car”.

O on é mais usado para lugares mais abertos: on the farm, on the beach. O at é usado como
pensamos num lugar como sendo um ponto. Exemplo:
I’ll meet her at the airport. (Vou encontrá-la no aeroporto.)

http://www.englishexperts.com.br/2013/01/15/preposicoes-de-lugar-em-ingles/(Adaptado)

5. Algumas Expressões:

Expressões com Preposição

Existem diversas expressões idiomáticas em inglês que são iniciadas por preposição, veja alguns
exemplos:

AT
at any rate: a qualquer custo
at first: no início
at last: finalmente
at a loss: em uma perda

BEHIND
behind the scenes: por trás das cenas

BESIDE
beside the point: irrelevante

BY
by accident: por acidente
by all means: de todo jeito
by hand: à mão
by heart: de cor
by mistake: acidentalmente
by the way: a propósito

FOR
for sale: à venda
for sure: com certeza
for a while: por enquanto

FROM
from scratch: do princípio
from time to time: ocasionalmente

IN
in advance: antecipadamente
in any case: em qualquer caso
in charge: no comando

. 42
1441227 E-book gerado especialmente para THAIS CAMILA DE SOUZA METZLER
in common: em comum
in danger: em perigo
in demand: em demanda
in fact: na realidade
in a hurry: com pressa
in trouble: com problemas
in vain: em vão

INSIDE
inside out: do avesso

OF
of course: claro

ON
on account of: por causa de
on the lookout: na vigia
on the one hand: por um lado
on the other hand: por outro lado
on purpose: de propósito
on time: na hora (pontualmente)

OUT
out of the blue: subitamente
out of the ordinary: fora do comum
out of the question: for a de questão
out of tune: fora de sintonia
out of work: desempregado

TO
to a certain extent: até certo ponto

UNDER
under the circumstances: nessas circunstâncias
under control: sob controle

WITH
with the naked eye: a olho nu
with regard/respect to: no que diz respeito

WITHIN
within reason: razoável

. 43
1441227 E-book gerado especialmente para THAIS CAMILA DE SOUZA METZLER
6. Outras Preposições:

ABOUT SOBRE / A RESPEITO DE


AFTER APÓS / DEPOIS
BEFORE ANTES
DURING DURANTE
IN FRONT OF EM FRENTE DE
INSIDE DENTRO
NEAR / NEXT TO PERTO DE
SINCE DESDE
WITH COM
WITHOUT SEM

7. Algumas especificações:

a) Preposição “FOR” – para / durante / por

Usada para indicar:

Finalidade – The feed is FOR the dog to eat. (A ração é PARA o cachorro comer)

Tempo – I have studied English FOR 2 years (Eu estudei Inglês DURANTE dois anos)

Favor ou benefício - Do it for me, please. (Faça isso por mim, por favor)

b) Preposição “TO” – para / a

Usada para indicar:

Movimento ou Posição – Turn TO the right (Vire PARA a direita) / Don’t go TO the other side of the
room. (Não vá PARA o outro lado da sala)

Questões

01. Complete com “in”, “on” ou “at” as frases abaixo:

a) We could go by car, but I’d rather go ............. foot.

b) I’ll be very busy ............ Monday, but I could meet you .......... the morning instead.

c) I’m free .............. lunchtime. Shall we meet then?

d) We live ............. Michigan Avenue, ................ Chicago.

e) Do you know the girl who lives ................... number 22?

02. (ANVISA – ANALISTA ADMINISTRATIVO – CETRO)

Read the sentence below, considering the context of the text, and choose the alternative that best fills
in correctly and respectively the blanks.

. 44
1441227 E-book gerado especialmente para THAIS CAMILA DE SOUZA METZLER
“When we eat, the food is ________ down into glucose (blood sugar), the body’s main energy source.
As blood flows through the pancreas, this organ detects the high levels of glucose and knows to release
insulin, a hormone that it produces in order to allow the cells ________ the body to use the glucose. The
cells have insulin receptors that allow glucose to enter. Then the cell either uses the glucose to make
energy right away or ________ it as a future energy source.”

(A) Fall / at / saves.


(B) Break / on / save.
(C) Turned / in / store.
(D) Fallen / out / restores.
(E) Broken / throughout / stores.

03. (TCE/ES – AUDITOR DE CONTROLE EXTERNO – CESPE)

Welcome to Oxford

Many periods of English history are impressively documented in Oxford’s streets, houses, colleges and
chapels. Within one square mile alone, the city has more than 900 buildings of architectural or historical
interest. For the visitor this presents a challenge – there is no single building that dominates Oxford, no
famous fortress or huge cathedral that will give you a short-cut view of the city. Even Oxford’s famous
University is spread amidst a tangle of 35 different colleges and halls in various parts of the city centre,
flaunt its treasures; behind department stores lurk grand Palladian doorways or half-hidden crannies or
medieval architecture. The entrance to a college may me tucked down a narrow alleyway, and even then
it is unlikely to be signposted.
Oxford University Press, 1999, p. 135 (adapted)

The preposition “amidst” (L.8) can be synonymous with among.

(OBS: Os números das linhas na questão podem variar por conta da diagramação do material.)
(A) Certo.
(B) Errado.

04. (CPTM – ANALISTA ADMINISTRATIVO JÚNIOR – MAKIYAMA)

Generation Y
By Sally Kane, About.com Guide

Born in the mid-1980’s and later, Generation Y legal professionals are in their 20s and are just entering
the workforce. With numbers estimated as high as 70 million, Generation Y (also -1- as the Millennials) is
the fastest growing segment of today’s workforce. As law firms compete for available talent, employers
cannot ignore the needs, desires and attitudes of this vast generation.
Below are a few common traits that define Generation Y.
Tech-Savvy: Generation Y grew up with technology and rely on it to perform their jobs better. Armed
with BlackBerrys, laptops, cellphones and other gadgets, Generation Y is plugged-in 24 hours a day, 7
days a week. This generation prefers to communicate through e-mail and text messaging rather than face-
to-face contact and -2- webinars and online technology to traditional lecture-based presentations.
Family-Centric: The fast-track has lost much of its appeal for Generation Y who is willing to trade high
pay for fewer billable hours, flexible schedules and a better work/life balance. While older generations may
view this attitude as narcissistic or lacking commitment, discipline and drive, Generation Y legal
professionals have a different vision of workplace expectations and prioritize family over work.
Achievement-Oriented: Nurtured and pampered -3- parents who did not want to make the mistakes of
the previous generation, Generation Y is confident, ambitious and achievement-oriented. They have high
expectations of their employers, seek out new challenges and are not afraid to ask question authority.
Generation Y wants meaningful work and a soli learning curve.
Team-Oriented: As children, Generation Y participated in team sports, play groups and other group
activities. They value teamwork and seek the input and affirmation of others. Part of a no-person-left-
behind generation, Generation Y is loyal, committed and wants to be included and involved.

. 45
1441227 E-book gerado especialmente para THAIS CAMILA DE SOUZA METZLER
Attention-Craving: Generation Y craves attention in the forms of feedback and guidance. They
appreciate being kept in the loop and seek frequent praise and reassurance. Generation Y may benefit
greatly from mentors who can help guide and develop their young careers.
Font: legalcareers.about.com

The word that best complete the gap -3- is:


(A) Of.
(B) By.
(C) For.
(D) From.
(E) On.

05. (ANVISA – ANALISTA ADMINISTRATIVO – CETRO)

The alarm ________ Europe ________ the discovery ________ horse meat ________ beef products
escalated again Monday, when the Swedish furniture giant Ikea withdrew an estimated 1.670 pounds
________ meatballs ________ sale ________ 14 European countries. Ikea acted after authorities in the
Czech Republic detected horse meat in its meatballs. The company said it had made the decision even
though its tests two weeks ago did not detect horse DNA. Horse meat mixed with beef was first found last
month in Ireland, then Britain, and has now expanded steadily across the Continent. The situation in
Europe has created unease among American consumers over ________ or not horse meat might also
find its way into the food supply in the United States.
(The New York Times, 2/25/2013)

Choose the alternative that fills in, correctly and respectively, the blanks of the sentence below.

“The alarm ________ Europe ________ the discovery ________ horse meat ________ beef products
escalated again Monday, when the Swedish furniture giant Ikea withdrew an estimated 1.670 pounds
________ meatballs ________ sale ________ 14 European countries.”

(A) In / from / of / of / from / for / in


(B) In / over / of / in / of / from / in
(C) From / over / of / of / of / to / from
(D) Of / with / in / in / from / on / in
(E) Over / with / in / of / of / on / from

Respostas

01.
a) Resposta ON
Expressão fixa “ON FOOT”.

b) Resposta ON – IN
Antes de dias da semana usa-se a preposição “on”.
Antes das expressões MORNING, AFTERNOON e EVENING precisa-se da preposição “in”

c) Resposta AT
Expressão fixa “AT LUNCHTIME”

d) Resposta ON – IN
“On” – preposição de lugar para nomes de ruas, avenidas, etc.
“In” – preposição de lugar para nomes de cidades estados, países, etc.

e) Resposta AT
“At” – preposição de lugar para endereços específicos.

. 46
1441227 E-book gerado especialmente para THAIS CAMILA DE SOUZA METZLER
02. RESPOSTA E
A questão pede que o candidato determine. Leia as sentenças abaixo e escolha a alternativa que
melhor completa os espaços. Quando nós comemos, a comida é (quebrada) em glicose (...), um hormônio
que é produzido para permitir que as células (por toda a parte) do corpo usem a glicose (...) então as
células usam a glicose para fazer energia na hora ou (armazenam) ela como uma fonte de energia futura.

03. RESPOSTA A
A questão pede que o candidato determine a preposição “amidst” (entre, no meio de) é sinônimo com
“among” (entre, dentro de, no meio de)

04. RESPOSTA B
A questão pede que o candidato determine. A palavra que melhor completa o espaço -3- é. No trecho
em questão. Buscam realizações: Nutridos e cuidados (por) pais que não querem cometer os mesmos
erros da geração anterior (...)

05. RESPOSTA B
A questão pede que o candidato determine. Escolha a alternativa que completa, corretamente e
respectivamente, os espaços em branco na sentença abaixo. O alarme (na) Europa (sobre) a descoberta
(de) carne de cavalo (nos) produtos de carne aumentou novamente segunda, quando a gigante dos
móveis Sueca Ikea retirou aproximadamente 1.670 pounds (de) almondegas (das) prateleiras (em) 14
países europeus.

Conjunções;

Conjunctions

Conjunções são palavras que ligam duas orações ou termos semelhantes, dentro de uma mesma
oração. Existem três tipos de conjunções: Coordinating conjunctions, Correlative conjunctions e
Subordinating conjunctions. A partir de agora estudaremos separadamente cada um dos tipos de
conjunções da Língua Inglesa.

Coordinating conjunctions

Coordinating conjunctions ligam duas palavras ou duas orações independentes (independent clauses),
mas devem sempre ligar elementos com a mesma estrutura gramatical, por exemplo: subject + subject;
verb phrase + verb phrase; sentence + sentence; clause + clause. Uma coordinating conjunction
geralmente posiciona-se entre as orações e, antes dela, usamos vírgula (caso as orações sejam muito
pequenas e possuam o mesmo sujeito, a vírgula não é necessária). As coordinating conjunctions são as
que se encontram no quadro abaixo:

Conjunção Indicação / Função


for explicação
and adição
nor liga duas alternativas negativas
but oposição, contraste
or alternância
yet oposição, ressalva
mostra que a segunda ideia é o resultado
so
da primeira

. 47
1441227 E-book gerado especialmente para THAIS CAMILA DE SOUZA METZLER
AND
He lives in Cambridge, and (he)* studies at Harvard University.
(Ele mora em Cambridge e estuda na Universidade de Harvard.)

We stayed at home and (we)* watched television.


(Nós ficamos em casa e assistimos televisão.)

My sister is married and (she)* lives in London.


(Minha irmã é casada e mora em Londres.)

*Quando a coordinating conjunction "and" liga dois verbos que possuem o mesmo sujeito, não é
necessário repeti-lo. Isso também ocorre com artigos, pronomes, preposições e outras expressões.
Observe os exemplos do quadro:

She sings and she plays the violin. →She sings and plays the violin
He plays tennis and he plays football. → He plays tennis and football.
They have offices in Britain and in France. → They have offices in Britain and France.
We stayed with my brother and my sister. → We stayed with my brother and sister.
The house and the garden were full of people. → The house and garden were full of people.
I've been to Greece and I've been to Turkey. → I've been to Greece and Turkey.
I washed my shirt and I dried my shirt. → I washed and dried my shirt.

I went downstairs and (I) opened the door.


(Eu fui ao andar de baixo e abri a porta.)

Could I have a knife and (a) fork, please?


(Eu gostaria de um garfo e uma faca, por favor.)

When Robert went to the bookstore, he bought a notebook and several pens.
(Quando Roberto foi à livraria, ele comprou um caderno e várias canetas.)

- Podemos usar vírgula (,) diante de and quando esta conjunção for usada para adicionar o último
item de uma lista ou série. Esse tipo de construção é bastante comum no Inglês, contudo a série deve
conter pelo menos três ítens. Quando a construção não for longa, o uso da vírgula também é facultativo.
Observe os exemplos abaixo:

You had a holiday at Christmas, at New Year and at Easter. (Neste caso, não é necessário usar vírgula,
pois os ítens da série não são longos.)

I spent yesterday playing cricket, listening to jazz records, and talking about the meaning of life.

Claudia spent her summer studying basic math, writing, and reading comprehension.
Observe que, nestes dois últimos exemplos, os ítens são maiores, portanto a vírgula pode ser usada.

She bought carrots, lettuce, a pineapple, and a dozen eggs. (Como a lista contém mais de três ítens,
podemos usar vírgula antes da conjunção.)

He drinks beer, whisky, wine, and rum.*

He drinks beer, whisky, wine and rum.*


* Ambas estão corretas, a vírgula é opcional quando a conjunção and é usada com a última palavra
de uma lista.

. 48
1441227 E-book gerado especialmente para THAIS CAMILA DE SOUZA METZLER
- A vírgula também pode ser usada antes de and quando liga duas orações independentes
(independent clauses) que não possuem o mesmo sujeito. Caso as orações sejam pequenas e tenham o
mesmo sujeito, não é comum usar vírgula. Observe:

Rachel decided to try the chocolate cake, and Peter ordered a strawberry pie. (Aqui a vírgula pode ser
usada, pois o sujeito das orações não é o mesmo.)

I bought a bottle of wine, and we drank it together. (Aqui a vírgula pode ser usada, pois o sujeito das
orações não é o mesmo.)

Rachel had a cake and Peter had a strawberry pie.


(Embora o sujeito das orações não seja o mesmo, a vírgula não foi usada, pois as duas orações são
pequenas. Lembre-se de que a construção com vírgula também seria aceitável neste caso.)

BUT

Grace was a serious woman, but a very sensitive person.


(Grace era uma mulher séria, mas uma pessoa muito sensível.)

My sofa isn't very soft, but it's comfortable.


(Meu sofá não é muito macio, mas é confortável.)

They tried, but did not succeed.


(Eles tentaram, mas não obtiveram sucesso.)

John is Canadian, but Sara is Irish. (João é canadense, mas Sara é irlandesa.)

Our players did their best but they lost the game. (Nossos jogadores fizeram o melhor que puderam,
mas perderam o jogo.)

- But é uma conjunção adversativa, ou seja, expressa um contraste. Assim como and,
usaremos vírgula(,) antes de but quando ela ligar duas orações independentes (independent clauses)
que sejam longas. Observe que, mesmo quando as orações possuem o mesmo sujeito, pode ocorrer
vírgula diante de but se as orações são longas. Compare os exemplos:

She had very little to live on, but she would never have dreamed of taking what was not hers. (Aqui,
embora o sujeito das duas orações seja o mesmo, a vírgula é usada, pois as orações são longas.)

She was poor but she was honest. (As orações são curtas e o sujeito é o mesmo, assim não se faz
obrigatório o uso da vírgula.)

Veja outros exemplos com but:

I like him, but I don't like her. (Gosto dele, mas não gosto dela.)

I wanted to phone you, but I didn't have your number.


(Queria ligar para você, mas não tinha o número do seu telefone.)

The child was found abandoned but unharmed. (A criança foi encontrada abandonada, porém ilesa.)

I got it wrong. It wasn't the red one but the blue one.
(Entendi tudo errado. Não era a vermelha, mas a azul.)

By the end of the day we were tired but happy. (No final do dia estávamos cansados, mas felizes.)

Observação: Além de significar mas ou porém, but também pode significar exceto:

Everybody but Robert is trying out for the team.


(Todos, exceto Roberto, estão competindo para ficar no time)

. 49
1441227 E-book gerado especialmente para THAIS CAMILA DE SOUZA METZLER
I had no choice but to sign the contract. (Eu não tinha escolha, exceto assinar o contrato.)

OR

A conjunção or indica alternância ou exclusão:

I could cook some supper, or we could order a pizza.


(Eu poderia fazer uma janta ou nós poderíamos pedir uma pizza.)

Do you want to go out, or are you tired? (Você quer sair, ou está cansado?)

He could go, or stay a little more. (Ele poderia ir ou ficar mais um pouco.)

Have you seen or heard the opera by Paul Richardson?


(Você assistiu ou ouviu a ópera de Paul Richardson?)

They must approve his political style or they wouldn't keep electing him mayor. (Eles decerto devem
aprovar seu estilo político, ou não continuariam o elegendo para prefeito.)

You can study hard for this exam or you can fail.
(Você pode estudar bastante para esta prova ou pode ser reprovado.)

We can broil chicken on the grill tonight, or we can just eat leftovers.
(Podemos fazer frango grelhado hoje à noite ou somente comer a comida que sobrou.)

SO

A conjunção so (assim, portanto, por isso) expressa o que acontece / aconteceu /


acontecerá em razão de alguma coisa:
My grandmother was sick, so she went to the doctor.
(Minha avó estava doente, por isso foi ao médico.)

It was raining, so I took my umbrella.


(Estava chovendo, então peguei meu guarda-chuva.)

Laura does a lot of sport, so she's very fit.


(Laura pratica vários esportes, por isso tem uma ótima forma física.)

We didn't study, so we didn't pass.


(Não estudamos, por isso não passamos.)

I want to work as an interpreter in the future, so I am studying English at university.


(No futuro, quero trabalhar como intérprete, por isso vou estudar Inglês na universidade.)

The party was boring, so I went home. (A festa estava chata, então fui para casa.)
- A conjunção so também é usada no início de orações para introduzir algo novo, significando "então":

So, the judge removed the child from the custody of his parents.
(Então, o juiz tirou dos pais a custódia da criança.)

FOR

A função da conjunção for é introduzir uma explicação. Nestes casos, for é sinônimo
de because. Hoje em dia, o uso de for neste sentido é usado, na maioria das vezes, na escrita literária.
Observe os exemplos:

. 50
1441227 E-book gerado especialmente para THAIS CAMILA DE SOUZA METZLER
Eric tought he had a good chance to get the job in the company, for his father was one of the owners.
(Eric achou que tinha grande chance de conseguir o emprego na companhia, pois seu pai era um dos
donos.)

We listened eagerly, for he brought news of our families. (Escutamos avidamente, já que ele trouxe
notícias de nossas famílias.)

This movie is particularly interesting to feminist film theorists, for the screenplay was written by Diana
Lers. (Este filme é particularmente interessante para teóricos de filmes feministas, porque o roteiro foi
escrito por Diana Lers.)

I believed her, for surely she would not lie to me. (Acreditei nela porque tenho certeza de que ela não
mentiria pra mim.)

NOR
A conjunção nor liga duas alternativas negativas e é usada, na maioria das vezes, com neither e not.
Veja:

That is neither what I said nor what I meant. (Isto não foi o que eu disse nem o que eu quis dizer.)

She seemed neither surprised nor worried. (Ela não parecia nem surpresa nem preocupada.)

Not a building nor a tree was left standing. (Nem um prédio nem uma árvore foi deixada em pé.)

- Nor também é usado antes de um verbo positivo concordando com algo negativo que recém foi
dito:

She doesn't like them nor does Jeff. [Ela não gosta deles e nem o Jeff (gosta deles).]

A. I'm not going. (Eu não vou.)


B. Nor am I. (Eu também não.)

YET

A conjunção yet (contudo, mas, não obstante, porém, no entanto) indica oposição, ressalva:

It's a small car, yet it is surprisingly spacious.


(É um carro pequeno, todavia é surpreendentemente espaçoso.)

He has a good job, and yet he never seems to have any money.
(Ele tem um bom emprego, e apesar disso parece que nunca tem dinheiro.)

John plays basketball very well, yet his favorite sport is tennis.
(João joga basquete muito bem, contudo seu esporte favorito é tênis.)

OBSERVAÇÃO: Como conjunção, yet sempre aparece no início da oração.

Correlative Conjunctions

As Correlative conjunctions são sempre usadas aos pares, ou seja, elas nunca aparecem sozinhas.
No entanto, elas nunca aparecem uma logo do lado da outra. Assim como as coordinating conjunctions,
usamos as correlative conjunctions para ligar elementos com mesma função gramatical, por
exemplo: subject + subject; verb phrase + verb phrase; sentence + sentence; clause + clause. Veja
quais são as correlative conjunctions no quadro abaixo:

Correlative Conjunctions
both...and

. 51
1441227 E-book gerado especialmente para THAIS CAMILA DE SOUZA METZLER
either...or
neither...nor
not only...but also
as/so...as
whether...or

Observe alguns exemplos de cada um dos pares:

BOTH...AND

I'd like to work with both animals and children. (Eu gostaria de trabalhar com animais e crianças.)

Both my grandfather and my father worked in the steel plant.


(Ambos meu avô e meu pai trabalhavam na fábrica de aço.)

She both sings and dances. (Ela canta e dança.)

She is both pretty and clever. (Ela é tão bonita e esperta.)

I spoke to both the director and her secretary.


(Falei com a diretora e com a secretária dela.)

Observação: Both...and sempre concordará com o verbo no plural:

Both David and Amanda know the importance of speaking another language.
(Ambos David e Amanda sabem a importância de falar outra língua.)

Joana plays both the trumpet and the violin.


(Joana toca trombeta e violino.)

Both his mother and his father will be there.


(O pai e a mãe dele estarão lá.)

For this job you will need a good knowledge of both French and Spanish.
(Para este trabalho você precisará de um bom conhecimento de francês e espanhol.)

NOT ONLY...BUT ALSO

"To accomplish great things, we must not only act, but also dream; not only plan, but also believe."
(Anatole France)
(Para realizarmos coisas grandes, precisamos não somente agir, mas também sonhar; não somente
planejar, mas também acreditar.)

The teacher is not only intelligent but also friendly.


(A professsora não é so inteligente, mas também simpática.)

We go there not only in the winter, but also in summer. (Vamos lá não apenas no inverno, mas
também no verão.)

She not only sings like an angel, but also dances divinely.
(Ela não apenas canta como um anjo, mas também dança divinamente.)

Not only the bathroom was flooded, but also the rest of the house.
(Não só o banheiro estava alagado, mas também o resto da casa.)

. 52
1441227 E-book gerado especialmente para THAIS CAMILA DE SOUZA METZLER
The place was not only cold, but also damp.
(O lugar não estava só frio, mas também úmido.)
The explosion destroyed not only the school, but also the museum. (A explosão destruiu não só a
escola, mas também o museu.)

Clara wants not only money, but also fame.


(Clara não quer só dinheiro, mas também fama.)

Not only pode se posicionar no início da oração para dar ênfase ao que se quer dizer. Nesta
estrutura, not only deve ser seguido por auxiliary verb (and non-auxiliary have and be) + subject; do é
usado* caso não haja outro auxiliar:

Not only has she been late three times; she has also done no work.
(Ela não só chegou atrasada três vezes, como também não fez trabalho algum.)

*Not only do they need clothing, but they are also short of water.
(Eles não somente necessitam de roupas, mas também estão com falta d'água.)

Not only is the food in this restaurant awful, but also the prices are too high.
(Como se não bastasse a comida nesse restaurante ser terrível, os preços também são altos
demais.)

Not only were you late for class, but also forgot to do the homework.
(Você não apenas se atrasou para a aula, mas também esqueceu de fazer a lição de casa.)

AS / SO...AS

If you are as/so intelligent as your father, it will not be difficult for you to run your family business. (Se
você é tão inteligente quanto seu pai, não vai ser difícil para você administrar os negócios da sua família.)

She is as/so beautiful as her mother.


(Ela é tão bonita quanto a mãe.)

He is not as/so bad as many think.


(Ele não é tão ruim quanto muitos pensam.)

She is as/so successful as her sister. (Ela é tão bem sucedida quanto sua irmã.)

The situation is not as/so difficult as people make out.


(A situação não está tão difícil quanto as pesoas dizem.)

WHETHER... OR

Whether you win this race or lose it doesn't matter as long as you do your best.
(Não importa se você ganhar ou perder essa corrida, contanto que faça o melhor que pode.)

Have you decided whether you will come or not? (Você decidiu se virá ou não?)

The ticket will cost the same, whether we buy it now or wait until later.
(O ingresso custará o mesmo valor se comprarmos agora ou esperarmos até mais tarde.)

You need to decide whether you go to the movies or to the park today.
(Você precisa decidir se vai ao cinema ou ao parque hoje.)

Whether we go by bus or train, it'll take at least six hours.


(Independente de irmos de ônibus ou trem, a viagem levará pelo menos seis horas.)

I don't know whether my father is arriving by the eight o'clock flight or nine o'clock fight.
(Não sei se meu pai vai chegar no voo das oito ou das nove horas.)

. 53
1441227 E-book gerado especialmente para THAIS CAMILA DE SOUZA METZLER
Whether he comes or not makes no difference.
(Se ele vem ou não, não faz diferença.)

I don't know whether I should stay or leave.


(Não sei se devo ficar ou ir embora.)

Subordinating Conjunctions

Assim como as Coordinating e Correlative Conjunctions, as Subordinating Conjunctions estabelecem


relação entre orações, frases ou termos semelhantes. Entretanto, diferentemente da primeira,
estabelecem relaçõesentre uma oração dependente (dependent clause)* e uma oração
independente (independent clause).

* Dependent clause: orações que não são completas em si mesmas. Observe o exemplo abaixo:

Because it was raining, I took my umbrella.

Este período contém duas orações, "Because it was raining" e "I took my umbrella". A primeira oração
é uma dependent clause, ou seja, não possui sentido em si mesma. Se dissermos apenas

"Because it was raining" e nada mais, as pessoas não compreenderão o que queremos dizer. Contudo,

"I took my umbrella" é uma independent clause, pois possui sentido em si mesma, ou seja,
compreendemos seu sentido mesmo se falarmos apenas "I took my umbrella".
Esses tipos de conjunções posicionam-se no início da oração dependente (dependent clause).
Porém, a oração dependente pode vir antes ou depois da oração independente.

Observe abaixo exemplos com as principais subordinating conjunctions da Língua Inglesa:

AFTER
(depois, após)

I went home after the concert finished.


(Fui para casa depois que o concerto acabou.)

After the party, we started talking.


(Depois da festa, começamos a conversar.)

ALTHOUGH / THOUGH / EVEN THOUGH


(apesar de (que), embora, ainda que)

Although it was raining, we went out.


(Saímos, embora estivesse chovendo.)

The weather was nice, although it was a bit cold.


(O tempo estava bom, embora estivesse um pouco frio.)

His clothes, though old and worn, looked clean and of good quality.
(As roupas dele, embora velhas e surradas, pareciam limpas e de boa qualidade.)

He bought me this ring, even though I had told him not to.
(Ele me comprou esse anel, muito embora eu o tenha avisado para não comprar.)

Observação: A conjunção though é mais usada na linguagem falada.

AS (enquanto, assim que, logo que, como, porque, à medida que)

. 54
1441227 E-book gerado especialmente para THAIS CAMILA DE SOUZA METZLER
He left the bedroom, as he saw his daughter sleeping.
(Ele saiu do quarto assim que / logo que viu a filha dormindo.)

Leave the papers as they are. (Deixem os papéis como eles estão.)

As you were out, I left a message. (Já que /Como você não estava, deixei uma mensagem.)

As she grew older she gained in confidence.


(À medida que ficou mais velha, ficou mais confiante em si mesma.)

As you know, Julia is leaving soon. (Como você sabe, Julia está indo embora em breve.)

AS IF / AS THOUGH
(como se)

She behaved as if/as though nothing had happened.


(Ela se comportou como se nada tivesse acontecido.)

She was acting as if/as though she was in a great movie.


(Ela estava agindo/atuando como se estivesse em um grande filme.)

Observação: Quando falamos sobre coisas que sabemos que não são verdades, podemos usar,
após asif/as though, o verbo no passado com significado futuro. Este uso enfatiza o fato de sabermos
que algo não é verdade. Compare:

He talks as if/as though he was very rich. (Ele fala como se fosse muito rico.)

No caso acima, temos certeza absoluta de que ele não é rico.

He talks as if/as though he is rich. (Ele fala como se fosse rico.)

Já neste exemplo, não temos certeza se ele é rico ou não.

Why is he looking at me as if/as though he knew me? I've never seen him before. (Por que ele está
olhando para mim como se me conhecesse? Eu nunca o vi antes.)

Na linguagem formal, podemos usar were ao invés de was quando fazemos esse tipo de comparação.
Este uso é comum no Inglês Americano:

He talks as if/as though he were rich.

AS / SO LONG AS / PROVIDED THAT


(contanto que, desde que, com a condição de que)

We will go to the beach as/so long as the weather is good.


(Iremos para praia contanto que/ desde que o tempo esteja bom.)

You can take my car as/so long as you drive carefully.


(Você pode usar o meu carro contanto que / desde que dirija cuidadosamente.)

They can stay here provided that they behave well.


(Eles podem ficar aqui contanto que / desde que se comportem bem.)

BECAUSE
(porque, pois)

I went to England because my boyfriend was there.


(Fui para a Inglaterra porque meu namorado estava lá.)

. 55
1441227 E-book gerado especialmente para THAIS CAMILA DE SOUZA METZLER
I didn't buy the handbag because it was too expensive.
(Não comprei a bolsa porque era muito cara.)

- Because e a oração dependente podem vir tanto antes como depois da oração independente ou
principal. Observe:

I finished early because I worked fast. (Terminei cedo porque trabalhei rápido.)

Because I worked fast, I finished early. (Porque trabalhei rápido, terminei cedo.)

Não confunda: Because é uma conjunção, mas because of é uma preposição.


Veja a diferença:

We were late because it rained. (NOT ... because of it rained.)


(Estávamos atrasados porque choveu.)

We were late because of the rain. (NOT ... because the rain.)
(Estávamos atrasados por causa da chuva.)

I'm happy because I met you. (NOT ... because of I met you.)
(Estou feliz porque conheci você.)

I'm happy because of you. (NOT ... because you.)


(Estou feliz por causa de você.)

BEFORE
(antes de, antes que)

Before I have breakfast, I spend half an hour doing physical exercises.


(Antes de tomar café da manhã, passo meia hora fazendo exercícios físicos.)

Do it before you forget. (Faça antes que você esqueça.)


I'll telephone you before I get home.
(Vou ligar para você antes de chegar em casa.)

You can't go home before I have signed the letters.


(Você não pode ir para casa antes de eu assinar as cartas.)

He went out before I had finished my test. (Ele saiu antes de eu terminar minha prova.)

DESPITE / IN SPITE OF
(apesar de)

Despite her efforts, she could not find a job.


(Apesar dos esforços, ela não conseguiu achar um emprego.)

Despite the traffic, we got there on time.


(Apesar do tráfego, chegamos na hora.)

In spite of the rain, we went for a walk in the park.


(Apesar da chuva, fomos dar uma volta no parque.)

Observação: Os verbos que vierem imediatamente após despite / in spite of devem estar
no gerúndio:

Despite being a big star, she's very approachable.


(Apesar de ser uma estrela, ela é bastante acessível.)

. 56
1441227 E-book gerado especialmente para THAIS CAMILA DE SOUZA METZLER
In spite of having a headache, I enjoyed the film.
(Apesar de estar com dor de cabeça, gostei do filme.)

HOWEVER / NONETHELESS / NEVERTHELESS / NOTWITHSTANDING


(Porém, entretanto, todavia, contudo, no entanto, não obstante)

He was feeling bad. However, he went to work and tried to concentrate. (Ele estava se sentindo mal.
Contudo, foi trabalhar e tentou se concentrar.)

I hadn't slept well that night. However, I was not sleepy during the following day. (Eu não tinha dormido
bem naquela noite. Entretanto, não estava com sono no dia seguinte.)

The problems are not serious. Nonetheless, we shall solve them soon. (Os problemas não são graves.
Todavia, devemos resolvê-los logo.)

I haven't had lunch. Nevertheless, I'm not hungry. (Não almocei. Todavia, não estou com fome.)

Notwithstanding, the problem is a significant one. (Contudo, o problema é significativo.)

The man is, notwithstanding, sufficient. (O homem é, entretanto, suficiente.)

Observação: Notwithstanding também é sinônimo de despite e insipite of. Contudo, nestes casos,
funciona como uma preposição.

IF
(se)

Ask her if she is staying at home tonight. (Pergunte se ela vai ficar em casa hoje à noite.)

If you meet my sister, give her this note. (Se você encontrar minha irmã, dê a ela este bilhete.)

You can stay for the weekend if you like. (Você pode ficar para o fim de semana se quiser.)

If I knew her name, I would tell you. (Se eu soubesse o nome dela, eu lhe diria.)

ONCE (uma vez que, já que, desde que, assim que...)

We didn't know how we would pay our bills once the money had gone. (Não sabíamos como
pagaríamos nossas contas uma vez que o dinheiro tinha acabado.)

Once he had gone... (Assim que ele saiu...)

Observação: Como conjunção, once é sinônimo de 'after', 'when' e 'as soon as' e na maioria das
vezes é usado com perfect tense. Veja:

Once you know how to ride a bike you never forget it.
(Depois que você aprende a andar de bicicleta, nunca mais esquece.)

Once you've passed your test I'll let you drive my car.
(Assim que / Quando você passar na prova, vou deixar você dirigir meu carro.)

Once he had found somewhere to live he started looking for work.


(Depois / Assim que encontrou um lugar para morar, ele começou a procurar trabalho.)
- Observe também que depois de once não se usa that.

. 57
1441227 E-book gerado especialmente para THAIS CAMILA DE SOUZA METZLER
OTHERWISE
(senão, caso contrário, do contrário)

Be here before noon, otherwise you will not have lunch with your father.
(Esteja aqui antes do meio-dia, do contrário / senão você não almoçará com seu pai.)

You have to study hard, otherwise you won't pass the exam.
(Vocês devem estudar bastante, caso contrário / senão não vão passar na prova.)

Shut the window, otherwise it'll get too cold in here.


(Feche a janela, do contrário / senão vai ficar muito frio aqui.)

My parents lent me the money. Otherwise I couldn't have bought the house.
(Meus pais me emprestaram o dinheiro. Do contrário / Senão eu não poderia ter comprado a casa.)

SINCE (já que, visto que, como, desde)

Since you are here, help us, please! (Já que você está aqui, ajude-nos, por favor!)

Since she knows you well, she'll disagree with you.


(Visto que / Já que ela lhe conhece bem, não vai concordar com você.)

Since you don't mind, I'll leave now. (Visto que / Já que você não se importa, vou embora agora.)

Cath hasn't phoned since she went to Belfast. (Cath não ligou desde que foi para Belfast.)

SO THAT / IN ORDER THAT / IN ORDER TO / SO AS TO


(de modo que, a fim de que, para que)

She worked hard so that everything would be ready in time.


(Ela trabalhou muito para que / a fim de que tudo ficasse pronto a tempo.)

She's spending here for six months so that she can perfect her English.
(Ela vai ficar aqui seis meses para que / a fim de que possa aperfeiçoar seu Inglês.)

Mary talked to the shy girl so that she wouldn't feel left out.
(Mary falou com a menina tímida para que / a fim de que ela não se sentisse excluída.)

He got up early in order to have time to pack.


(Ele acordou cedo para / a fim de ter tempo de arrumar as malas.)
We send monthly reports in order that they may have full information.
(Mandamos relatórios mensais para que eles possam ter informações completas.)

UNLESS
(a menos que, a não ser que, salvo se)

Don't leave the room unless you receive permission.


(Não saia da sala a menos que / a não ser que receba permissão.)

Come tomorrow unless I phone (= ... if I don't phone / except if I phone.)


(Venha amanhã a menos que / a não ser que eu ligue.)

I'll take the job unless the pay is too low (= if the pay isn't too low / except if the pay is too low.)
(Ficarei com o emprego a menos que / a não ser que o salário seja muito baixo.)

Let's have dinner out - unless you're too tired. (= if you aren't too tired.)
(Vamos jantar fora - a menos que / a não ser que você esteja muito cansada.)

. 58
1441227 E-book gerado especialmente para THAIS CAMILA DE SOUZA METZLER
Unless I'm mistaken, she was wearing a black dress.
(A menos que / a não ser que eu esteja enganado, ela estava usando um vestido preto.)

UNTIL / TILL (até, até que)


Essas duas palavras possuem o mesmo significado, porém o uso de till é considerado mais informal.

Do I have to wait unitl / till tomorrow? (Tenho que esperar até amanhã?)

You are not going out until / till you've finished your homework.
(Você não vai sair até que tenha terminado sua lição de casa.)

Until now I have always lived alone. (until now = so far = até agora, por enquanto)
(Até agora sempre vivi sozinho.)

You can stay on the bus until / till London. (= until you reach London.)
(Você pode ficar no ônibus até chegar a Londres.)

WHEN / BY THE TIME


(quando)

She left her job when she knew she was pregnant.
(Ela saiu do emprego quando soube que estava grávida.)

When we got to New York the shops were already closed. (Quando chegamos a Nova Iorque as lojas
já estavam fechadas.)

He'll phone you when he arrives. (Ele vai ligar para você quando chegar.)

By the time I leave work, the sun will be setting. (Quando eu sair do trabalho, o sol estará se pondo.)

By the time I arrive, they'll be eating dinner. (Quando eu chegar, eles estarão jantando.)

WHENEVER
(quando, toda vez que, sempre que)

Come whenever you like. (Venha quando quiser / a hora que quiser.)

You can borrow my car whenever you want.


(Você pode usar meu carro sempre que quiser / toda hora que quiser.)

You can ask for help whenever you need it. (Você pode pedir ajuda sempre que precisar.)

Whenever she comes, she brings a friend. (Sempre que ela vem, traz um amigo.)

Observação: A conjunção whenever também é usada quando o momento em que algo ocorre não é
importante:

A. When do you need it by? (Para quando você precisa disso?)


B. Saturday or Sunday. Whenever. (Sábado ou Domingo. Tanto faz.)

It's not urgent - we can do it next week or whenever. (Não é urgente - podemos fazer isso na
semana que vem ou em qualquer outro momento.)

WHERE
(onde)

Seat where I can see you, please. (Sente onde eu consiga lhe enxergar, por favor.)

This is where I live. (Aqui é onde eu moro.)

. 59
1441227 E-book gerado especialmente para THAIS CAMILA DE SOUZA METZLER
Stay where you are. (Fique onde está.)

WHEREAS
(ao passo que, enquanto)

Some of the studies show positive results, whereas others do not.


(Alguns dos estudos mostram resultados positivos, enquanto / ao passo que outros, não.)

She was crazy about him, whereas for him it was just another affair.
(Ela era doida por ele, ao passo que / enquanto que para ele aquilo era apenas mais um caso.)

He likes broccoli, whereas she hates it. (Ele adora brócolis, ao passo que / enquanto ela detesta.)

WHILE
(enquanto)

They were burgled while they were out. (A casa deles foi assaltada enquanto eles estavam fora.)

You can go swimming while I'm having luch. (Você pode nadar enquanto eu almoço.)

While Andrew is very good at Biology, his brother doesn't know anything about that.
(Enquanto Andrew é muito bom em biologia, seu irmão não sabe nada sobre essa matéria.)

Observações:
- No início de orações, while pode significar although, despite the fact that.... Observe:

While I am willing to help, I do not have much time available.


(Embora eu esteja com vontade de ajudar, não tenho muito tempo disponível.)

- Algumas vezes, while é sinônimo de until:


I waited while five o'clock. (Esperei até às cinco horas.)

Fonte: http://www.solinguainglesa.com.br/conteudo/Conjunctions1.php (Adaptado)

Questões

01. IFB - Professor - Português/Inglês – IFB/2017)


Choose the CORRECT conjunction to complete the sentence: “you can have my bike ___________
you bring it back tomorrow”.
a) so
b) as long as
c) as if
d) as though
e) whereas

Leia o texto e responda as questões 2 e 3.

Brazil’s Average Unemployment Rate Falls to Record Low in 2012

By Down Jones Business News


January 31, 2013

Brazil’s unemployment rate for 2012 fell to 5.5%, down from the previous record low of 6.0% recorded
last year, the Brazilian Institute of Geography and Statistics, or IBGE, said Thursday. In December,
unemployment fell to 4.6% compared with 4.9% in November, besting the previous record monthly low of
4.7% registered in December 2011, the IBGE sad.
The 2012 average unemployment rate was in line with the 5.5% median estimate of economists polled
by the local Estado news agency. Analysts had also pegged December’s unemployment rate at 4.4%.

. 60
1441227 E-book gerado especialmente para THAIS CAMILA DE SOUZA METZLER
Brazil’s unemployment rate remains at historically low levels despite sluggish economic activity.
Salaries have also been on the upswing in an ominous sign for inflation – a key area of concern for the
Brazilian Central Bank after a series of interest rate cuts brought local interest rates to record lows last
year. Inflation ended 2012 at 5.84%.
The average monthly Brazilian salary retreated slightly to 1.805,00 Brazilian reais ($908.45) in
December, down from the record high BRL 1.809,60 registered in November, the IBGE said. Wages
trended higher in 2012 as employee groups called on Brazilian companies and the government to increase
wages and benefits to counter higher local prices. Companies were also forced to pay more to hire and
retain workers because of the country’s low unemployment.
The IBGE measures unemployment in six of Brazil’s largest metropolitan areas, including São Paulo,
Rio de Janeiro, Salvador, Belo Horizonte, Recife and Porto Alegre. Brazil’s unemployment rate, however,
is not fully comparable to jobless rates in developed countries as a large portion of the population is either
underemployed or works informally without paying taxes. In addition, workers not actively seeking a job in
the month before the survey don’t count as unemployed under the IBGE’s methodology. The survey also
doesn’t take into account farm workers.
(www.nasdaq.com, Adaptado)

2. (CTA – ANALISTA EM C&T JÚNIOR – ADMINISTRAÇÃO – VUNESP)


No trecho do último parágrafo – In addition, workers not actively seeking a job – a expressão in addition
pode ser substituída, sem alteração de sentido, por:
(A) Otherwise.
(B) Nevertheless.
(C) However.
(D) Furthermore.
(E) Therefore.

3. (CTA – ANALISTA EM C&T JÚNIOR – ADMINISTRAÇÃO – VUNESP)


No trecho do quinto parágrafo – Brazil’s unemployment rate, however, is not fully comparable to jobless
rates in developed countries as a large portion of the population is either underemployed or works
informally – a palavra as pode ser substituída, sem alteração de sentido, por:
(A) But.
(B) Nor.
(C) Such.
(D) Likely.
(E) Since.

4. (ANVISA – ANALISTA ADMINISTRATIVO – CETRO/2013)

An increased incidence of kidney stones and renal failure in infants has been reported in China, believed
to be associated with the ingestion of infant formula contaminated with melamine. It has been discovered
that melamine has been deliberately added to raw milk for a number of months in order to boost its
apparent protein content. In 2007 there was a large outbreak of renal failure in cats and dogs in the USA
associated with ingestion of pet food found to contain melamine and cyanuric acid. Melamine alone is of
low toxicity; ________ experimental studies have shown that combination with cyanuric acid leads to
crystal formation and subsequent kidney toxicity.
(World Health Organization, 30/10/2008)

Choose the alternative that fills in correctly the blank of the sentence below.

“Melamine alone is of low toxicity; ________ experimental studies have shown that combination with
cyanuric acid leads to crystal formation and subsequent kidney toxicity”.

(A) Therefore.
(B) So.
(C) However.
(D) Unless.
(E) Since.

. 61
1441227 E-book gerado especialmente para THAIS CAMILA DE SOUZA METZLER
5. (ANVISA – ANALISTA ADMINISTRATIVO – CETRO/2013)
The alarm ________ Europe ________ the discovery ________ horsemeat ________ beef products
escalated again Monday, when the Swedish furniture giant Ikea withdrew an estimated 1.670 pounds
________ meatballs ________ sale ________ 14 European countries. Ikea acted after authorities in the
Czech Republic detected horsemeat in its meatballs. The company said it had made the decision even
though its tests two weeks ago did not detect horse DNA. Horsemeat mixed with beef was first found last
month in Ireland, then Britain, and has now expanded steadily across the Continent. The situation in
Europe has created unease among American consumers over ________ or not horsemeat might also find
its way into the food supply in the United States.
(The New York Times, 2/25/2013)

According to the formal rule of the English language, choose the alternative that fills in correctly the
blank of the sentence below.

“The situation in Europe has created unease among American consumers over ________ or not horse
meat might also find its way into the food supply in the United States.”

(A) Rather.
(B) Whether.
(C) Perhaps.
(D) Either.
(E) If.
Respostas

1. (B)
As long as => DESDE QUE - denota um condição.
Logo => Você pode ficar com a minha bicicleta DESDE QUE você a traga de volta amanhã.

2. (D)
No trecho em questão. Além (do fato exposto na frase anterior), trabalhadores que não procuram
ativamente por um emprego (...). Otherwise – caso contrário. Nevertheless – todavia, porém. Furthermore
– além disso, ademais. Therefore – portanto, por isso, assim.

3. (E)
No trecho em questão – A taxa de desemprego brasileira, entretanto, não é completamente comparável
com as taxas de desemprego dos países desenvolvidos (uma vez que) uma grande parte da população
é desempregada ou trabalha informalmente (...)

4. (C)
A questão pede que o candidato determine. Escolha a alternativa que melhor completa o espaço na
frase abaixo. A melanina sozinha é de baixa toxicidade. (Porém) estudos experimentais mostram que sua
combinação com ácido cianúrico leva a formação de cristais e subsequente intoxicação do rim.

5. (B)
A questão pede que o candidato determine de acordo com a regra formal da língua inglesa, escolha a
alternativa que completa corretamente o espaço na sentença abaixo. A situação na Europa tem criado
um desconforto entre os consumidores americanos (caso aconteça) ou não da carne de cavalo conseguir
entrar na fonte alimentícia dos Estados Unidos.

. 62
1441227 E-book gerado especialmente para THAIS CAMILA DE SOUZA METZLER
Verbos: regulares, irregulares e auxiliares; Tempos verbais: Simple present,
Present progressive, Simple past, Past progressive, Future e Perfect tenses;
Modal verbs; Infinitivo e gerúndio; Modos imperativo e subjuntivo; Vozes do
verbo: ativa, passiva e reflexiva; Phrasal verbs; Forma verbal enfática;

O Verbo To Be

Verbo é a classe de palavras que nomeia, descreve um estado ou uma ação. A maioria dos verbos em
Inglês é dividida em verbos regulares (regular verbs) e verbos irregulares (irregular verbs). Os
verbos irregulares são os que não são conjugados da mesma maneira que os regulares e para os quais
não existe uma regra geral; para cada verbo irregular há uma regra. Em Inglês, toda a sentença precisa
ter um verbo, pelo menos.

Começaremos a estudar os verbos a partir do Verbo "to be", que é um dos verbos mais básicos
em língua inglesa.

Verbo to be - Verb to be

O verbo to be significa ser e estar em português e, além desses dois significados, este verbo é muito
usado no sentido de ficar (tornar-se). Observe os usos e as formas deste verbo:

- USOS:
Usa-se o verbo to be:

1. Para identificar e descrever pessoas e objetos:


Richard is my friend. (Ricardo é meu amigo.)
I am Italian. (Eu sou Italiano.)
They will be at the club waiting for me. (Eles estarão no clube esperando por mim.)
They are French actors. (Eles são atores franceses.)
I will be very grateful to you. (Eu ficarei muito grato a você.)
Is she your sister? (Ela é sua irmã?)

2. Nas expressões de tempo, idade* e lugar:


It was raining this morning. (Hoje de manhã estava chovendo.)
It is sunny today. (Hoje o dia está ensolarado.)
I am twenty years old. (Tenho vinte anos.)
We are spending our vacation in San Francisco. (Estamos passando nossas férias em São
Francisco.)
Rachel is four years older than me. (Raquel é quatro anos mais velha do que eu.)

*OBSERVAÇÃO: Nas expressões que se referem a idades o verbo to be equivale ao verbo ter, em
Português.

Verbo To Be - Presente do Indicativo / Verb To Be - Simple Present/Present Simple

O Simple Present é o equivalente, na língua inglesa, ao Presente do Indicativo, na língua


portuguesa.

- FORMAS:
Apresentamos a seguir as formas do Simple Present (Presente Simples) do verbo to be. Na 1ª
coluna encontra-se a forma sem contração e, na 2ª, mostramos a forma contraída. A forma interrogativa
não possui contração:

. 63
1441227 E-book gerado especialmente para THAIS CAMILA DE SOUZA METZLER
1 - AFFIRMATIVE FORM / FORMA AFIRMATIVA:

Forma sem Forma


Contração Contraída
I am I'm
You are You're
He is He's
She is She's
It is It's
We are We're
You are You're
They are They're

Examples:
I'm a waiter. (Eu sou garçom.)
They are friends of mine. (Eles são meus amigos.)
She is in the kitchen. (Ela está na cozinha.)

2 - NEGATIVE FORM / FORMA NEGATIVA:

Forma sem
Forma Contraída
Contração
I am not ---x---
You are not You aren't
He is not He isn't
She is not She isn't
It is not It isn't
We are not We aren't
You are not You aren't
They are not They aren't

Examples:
Mary is not happy. (Mary não está feliz.)
It is not correct. [(Isto) Não está certo.]

3 - INTERROGATIVE FORM / FORMA INTERROGATIVA:

Forma sem
Forma Contraída
Contração
am I? ---x---
are you? ---x---
is he? ---x---
is she? ---x---
is it? ---x---
are we? ---x---
are you? ---x---
are they? ---x---

Example:
Is she a journalist? (Ela é jornalista?)

. 64
1441227 E-book gerado especialmente para THAIS CAMILA DE SOUZA METZLER
Verbo To Be - Passado / Verb To Be - Past Simple/Simple Past

- FORMAS:
Apresentamos a seguir as formas do Simple Past (Passado Simples) do verbo to be. As formas
afirmativas e interrogativas do Simple Past não possuem contração; a forma negativa é organizada da
seguinte maneira: na 1ª coluna encontra-se a forma sem contração e na 2ª, mostramos a forma contraída:

1 - AFFIRMATIVE FORM / FORMA AFIRMATIVA:


Forma Sem Forma
Contração Contraída
I was ---x---
You were ---x---
He was ---x---
She was ---x---
It was ---x---
We were ---x---
You were ---x---
They were ---x---

Examples:
We were in a hurry last night and didn't stop to talk to him. (Estávamos com pressa ontem à noite e
não paramos para falar com ele.)
It was too cold yesterday. (Estava muito frio ontem.)

2 - NEGATIVE FORM / FORMA NEGATIVA:

Forma Sem
Forma Contraída
Contração
I was not I wasn't
You were not You weren't
He was not He wasn't
She was not She wasn't
It was not It wasn't
We were not We weren't
You were not You weren't
They were not They weren't

Examples:
They were not good students. (Eles não eram bons alunos.)
Mary wasn't the main actress. (Mary não era a atriz principal.)

3 - INTERROGATIVE FORM / FORMA INTERROGATIVA:

Forma Sem
Forma Contraída
Contração
was I? ---x---
were you? ---x---
was he? ---x---
was she? ---x---
was it? ---x---

. 65
1441227 E-book gerado especialmente para THAIS CAMILA DE SOUZA METZLER
were we? ---x---
were you? ---x---
were they? ---x---

Example:
Were you occupied when I called to you? (Você estava ocupado quando lhe liguei?)

Verbo To Be - Futuro / Verb To Be - Simple Future

Apresentamos a seguir as formas do Simple Future (Futuro Simples) do verbo to be. Na 1ª coluna
encontra-se a forma sem contração e na 2ª, mostramos a forma contraída. A forma interrogativa não
possui contração:

1 - AFFIRMATIVE FORM / FORMA AFIRMATIVA:

Forma Sem
Forma Contraída
Contração
I will be I'll be
You will be You'll be
He will be He'll be
She will be She'll be
It will be It'll be
We will be We'll be
You will be You'll be
They will be They'll be

Examples:
We will be on vacation next month. (Estaremos de férias no mês que vem.)
I think it will be raining tomorrow. (Acho que estará chovendo amanhã.)
She will be the most beautiful bride in the whole world! (Ela será a noiva mais linda do mundo inteiro!)

2 - NEGATIVE FORM / FORMA NEGATIVA:

Forma Sem
Forma Contraída
Contração
I will not be I'll not be / I won't be
You will not be You'll not be / You won't be
He will not be He'll not be / He won't be
She will not be She'll not be / She won't be
It will not be It'll not be / It won't be
We will not be We'll not be / We won't be
You will not be You'll not be / You won't be
They'll not be / They won't
They will not be
be

Examples:
I won't be here next week. (Não estarei aqui na semana que vem.)
He will not be a spoiled child. (Ele não será uma criança mimada.)
We will not be ready to play the game tomorrow. (Não estaremos preparados para jogar o jogo
amanhã.)

. 66
1441227 E-book gerado especialmente para THAIS CAMILA DE SOUZA METZLER
3 - INTERROGATIVE FORM / FORMA INTERROGATIVA:

Forma Sem
Forma Contraída
Contração
Will I be? ---x---
Will you be? ---x---
Will he be? ---x---
Will she be? ---x---
Will it be? ---x---
Will we be? ---x---
Will you be? ---x---
Will they be? ---x---

Examples:
Will you be at home tomorrow evening? (Você vai estar em casa amanhã à noite?)
Will I be late if I get there at nine o'clock? (Vou estar atrasado se chegar lá às nove horas?)
Will he be waiting for me in the station? (Ela estará esperando por mim na estação?)

Fonte: http://www.solinguainglesa.com.br/conteudo/VerbToBe1.php (Adaptado)

Questões

1. Complete as frases com uma das formas adequadas do verbo To Be no presente:

1) The buses ___ green.

2) People ___ happy today.

3) Their friend ___ happy today.

4) I ___ a teacher.

5) You ___ students.

6) He ___ well.

7) The men ___ young.

8) The man ___ young.

9) People ___ sad.

10) Where_____the men?

2. They __________________ good friends, but my sister___________________.


a) is / are
b) isn’t / is
c) are / isn’t
d) are / are

3. Marque a alternativa que completa CORRETAMENTE as sentenças abaixo:

“Hello, ______________________ we all here today? No, someone_________________ missing.

a) are / am
b) is / am

. 67
1441227 E-book gerado especialmente para THAIS CAMILA DE SOUZA METZLER
c) are / is
d) are / are

4. “Is Henry tired? “” – Yes, ________________ is tired”.


a) he
b) she
c) him
d) they

5. Substitua o que estiver grifado pelo pronome correspondente, assinalando a alternativa


CORRETA:
“Paul, Robert and I gave flowers to Helen”.
a) they – its
b) we – her
c) we – its
d) they – them

6. There __________________ any kids outside.


a) is
b) isn’t
c) be
d) aren’t

7. Paul loves Carol, and Carol loves Paul, substituindo-se os nomes grifados por pronomes,
teremos:
a) him / she / he / she
b) he / she / she / he
c) him / her / she / he
d) he / her / she / him

8. The baby is crying.


a) he
b) him
c) they
d) we

9. Sobre o uso do verbo TO BE, identifique a oração que foi escrita CORRETAMENTE:
a) Marcos are tired.
b) My parents is very old.
c) The student is very intelligent.
d) Ana and I am cousins.

10. Escolha a alternativa CORRETA:


“Everybody __________________ waiting, because the American people_______________ working
on the project”.
a) are - is
b) are - are
c) is - is
d) is – are

Respostas

1.
1) are = The buses = os ônibus = sujeito = eles = they
2) are = People = pessoas = sujeito = elas = they
3) is = Their friend = o/a amigo(a) dele(a) = sujeito = ele(a) = he/she
4) am
5) are
6) is

. 68
1441227 E-book gerado especialmente para THAIS CAMILA DE SOUZA METZLER
7) The men = os homens = eles = they = are.
8) The man = o homen = ele = he = is.
9) People = as pessoas = elas = they = are.
10) the men = they = are

2. (C) / 3. (C) / 4. (A) / 5. (B) / 6. (D) / 7. (D) / 8. (A) / 9. (C) / 10. (D)

Verbal Tenses

Na língua Inglesa, assim como em outras, existem os tempos verbais que são as variações do verbo
usadas para indicar em qual momento a ação expressada está acontecendo. São ao todo, doze tempos
verbais, que estudaremos a seguir.

Presente Simples (Simple Present)

O Simple Present Tense expressa: Ações habituais e Verdades eternas. Usamos o verbos no
infinitivo, sem a partícula “to”.

Formação:

Em frases afirmativas, usamos o verbo sem nenhuma modificação, exceto para as terceiras pessoas
do singular (he, she, it). Para esses, seguem as regras a seguir:

1) De modo geral, a maioria dos verbos recebe um -s ao final:

read » reads
sing » sings
run » runs
write » writes
sit » sits

. 69
1441227 E-book gerado especialmente para THAIS CAMILA DE SOUZA METZLER
sleep » sleeps
open » opens

2) Mas, se o verbo terminar com as letras -o, -s, -sh, -ch, -x ou -z você terá de acrescentar -es:

go » goes
do » does
miss » misses
wash » washes
watch » watches
fix » fixes
buzz » buzzes

3) Caso o verbo termina em uma sequência de consoante e ‘y’ – exemplos são try, reply,
hurry, cry e outros – você deverá jogar o pobre do ‘y’ na lata do lixo e colocar ‘-ies‘. Veja,

try » tries
reply » replies
hurry » hurries
cry » cries

Preste atenção ao fato de isso se aplicar apenas a verbos terminados em uma sequência de
consoante e ‘y’. Verbos que terminam com vogal e ‘y’ prevalece a regra geral, ou seja,
acrescente apenas o ‘s‘.

stay » stays
play » plays
pray » prays

4) Como não poderia deixar de ser, há uma exceção a tudo isto. Tem um verbo que tem forma
própria para as terceiras pessoas do singular (he, she e it). Trata-se do verbo have, que com
estes pronomes vira ‘has‘:

have » has

Não se esqueça que essas regras são apenas para as frases afirmativas!

Short Answers

São respostas curtas, que são dadas, sempre que a pergunta começa com DO ou DOES:

. 70
1441227 E-book gerado especialmente para THAIS CAMILA DE SOUZA METZLER
Do you play tennis?
Yes, I Do.
No, I don't.

Does Jannie speak French?


Yes, she does.
No, she doesn't.

Passado Simples (Simple Past)

Verbos Regulares

O passado simples dos verbos regulares é formado acrescentando-se ED ao infinitivo. A mesma


forma é usada para todas as pessoas.
A forma negativa dos verbos regulares (e irregulares) é formada com DID NOT e o infinitivo do
verbo (sem TO).
A forma interrogativa dos verbos regulares (e irregulares) é formada com DID mais o sujeito e
o infinitivo (sem TO).

Usos do Simple Past

Ação terminada no passado, com expressões como: yesterday, the day before yesterday; qualquer
expressão formada com last e ago.

Examples: I studied English yesterday.


He bought a car the day before yesterday.
We travelled last month.
She made a cake two days ago.

Short Answer: Did you work yesterday?


Yes, I did. / No, I didn’t.

Did not = didn’t.

Verbos Irregulares

Os Verbos irregulares variam consideravelmente na sua forma no passado. Mas eles também são
iguais para todas as pessoas. Assim como os verbos regulares, os irregulares também são usados
somente nas frases afirmativas. Nas formas negativas e interrogativas, o verbo volta para sua forma
presente, pois o auxiliar já está no passado (DID – Passado de DO).

Segue a lista dos principais verbos irregulares:

Forma Passado Particípio Tradução


Base Simples Passado Português
arise arose arisen surgir,
erguer-se
awake awoke awoken despertar
be was, were been ser, estar
bear bore borne suportar
beat beat beaten bater
become became become tornar-se

. 71
1441227 E-book gerado especialmente para THAIS CAMILA DE SOUZA METZLER
begin began begun começar
bend bent bent curvar
bet bet bet apostar
bid bid bid oferecer
bite bit bitten morder
bleed bled bled sangrar
blow blew blown assoprar,
explodir
break broke broken quebrar
bring brought brought trazer
build built built construir
buy bought bought comprar
catch caught caught pegar,
capturar
choose chose chosen escolher
come came come vir
cost cost cost custar
cut cut cut cortar
deal dealt dealt negociar,
tratar
dig dug dug cavocar
do did done fazer
draw drew drawn desenhar
drink drank drunk beber
drive drove driven dirigir, ir de
carro
eat ate eaten comer
fall fell fallen cair
feed fed fed alimentar
feel felt felt sentir, sentir-
se
fight fought fought lutar
find found found achar,
encontrar
fly flew flown voar, pilotar
forbid forbade forbidden proibir
forget forgot forgot, esquecer
forgotten
forgive forgave forgiven perdoar
freeze froze frozen congelar,
paralisar
get got gotten, got Obter, pegar,
chegar
give gave given dar
go went gone ir
grow grew grown crescer,
cultivar
have had had ter, beber,
comer
hear heard heard ouvir
hide hid hidden, hid esconder
hit hit hit bater
hold held held segurar
hurt hurt hurt machucar

. 72
1441227 E-book gerado especialmente para THAIS CAMILA DE SOUZA METZLER
keep kept kept guardar,
manter
know knew known saber,
conhecer
leave left left deixar, partir
lend lent lent dar
emprestado
let let let deixar,
alugar
lie lay lain deitar
lose lost lost perder,
extraviar
make made made fazer,
fabricar
mean meant meant significar
meet met met encontrar,
conhecer
overcome overcame overcome superar
pay paid paid pagar
put put put colocar
quit quit quit abandonar
read read read ler
ride rode ridden andar
ring rang rung tocar
rise rose risen subir,
erguer-se
run ran run correr
saw sawed sawn serrar
say said said dizer
see saw seen ver
sell sold sold vender
send sent sent mandar
shine shone shone brilhar,
reluzir
shoot shot shot atirar, alvejar
show showed shown mostrar,
exibir
shut shut shut fechar,
cerrar
sing sang sung cantar
sink sank sunk afundar,
submergir
sit sat sat sentar
sleep slept slept dormir
speak spoke spoken falar
spend spent spent gastar
spread spread spread espalhar
spring sprang sprung fazer saltar
stand stood stood ficar de pé
steal stole stolen roubar
strike struck struck golpear,
atacar
sweep swept swept varrer
swim swam swum nadar
take took taken Tomar, pegar

. 73
1441227 E-book gerado especialmente para THAIS CAMILA DE SOUZA METZLER
teach taught taught ensinar, dar
aula
tell told told contar
think thought thought pensar
throw threw thrown atirar,
arremessar
understand understood understood entender
wear wore worn vestir, usar,
gastar
win won won vencer,
ganhar
write wrote written escrever,
redigir

Futuro Simples (Simple Future)

Usos do Simple Future

- Expressar ações no futuro com expressões de tempo, porém de maneira incerta.


They will arrive soon.

- Expressar pedidos.
Will you be quiet?

O Simple Future diferencia-se do Near Future exatamente nesse aspecto. O Near Future indica um
futuro certo, pois é planejado.

I will travel next holidays. (Simple Future)

I am going to travel this afternoon. (Near Future)

Formação

Forma Afirmativa:

Sujeito + WILL + verbo no infinitivo sem o –to

Exemplos:
The girls will travel TOMORROW.
He will arrive SOON.

Forma Negativa:

Sujeito + WILL + NOT + verbo no infinitivo sem o –to

Exemplos:
The girls will not travel TOMORROW.
He won’t arrive SOON.

Forma Interrogativa:

WILL + sujeito + verbo no infinitivo sem o –to

Exemplos:
Will the girls travel TOMORROW?
Will he arrive SOON?

. 74
1441227 E-book gerado especialmente para THAIS CAMILA DE SOUZA METZLER
Will = Shall

Shall é mais comumente usado na forma interrogativa, para expressar sugestão, oferta ou aguardo
de ordem.

Exemplos:
Shall we meet tromorrow? - sugestão
Shall I help you pack? - oferta
Where shall I leave my bags? - aguardo de ordens

Short Answers – são respostas curtas, dadas para perguntas que começam com WILL.

Will the children be here tomorrow?

Yes, they will.


No, they won’t.

Will you come to my party?


Yes, I will.
No, I won’t.

Presente Contínuo (Present Continuous)

Usos:

- Ações ou acontecimentos ocorrendo no momento da fala com as expressões now, at present,


at this moment, right now e outras.

Exemplos:
Why is Jennifer crying now?
It is raining at present.

- Ações temporárias.

Exemplos:
I’m sleeping on a sofa these days because my bed is broken.
Tom isn’t playing soccer this season. He wants to concentrate on his studies.

- Futuro próximo.

Exemplos:
The bus is leaving at 10 pm.
Ann is coming tomorrow.

OBSERVAÇÕES:

1) Alguns verbos não são normalmente usados nos tempos contínuos. Devemos usá-los,
preferencialmente, nas formas simples: see, hear, smell, notice, realize, want, wish, recognize, refuse,

. 75
1441227 E-book gerado especialmente para THAIS CAMILA DE SOUZA METZLER
understand, know, like, love, hate, forget, belong, seem, suppose, appear, have (= ter,
possuir), think (= acreditar).

Exemplos:
He doesn’t understand what the teacher is saying.
Do you hear some steps coming from the kitchen?

2) Verbos monossilábicos terminados em uma só consoante, precedida de uma só vogal, dobram a


consoante final antes do acréscimo de –ing.

Exemplos:
run → running
swim → swimming

3) Verbos dissilábicos terminados em uma só consoante, precedida de uma só vogal, dobram a


consoante final somente se o acento tônico incidir na segunda sílaba.

Exemplos:
prefer → preferring
admit → admitting
listen → listening
enter → entering

4) Verbos terminados em –e perdem o –e antes do acréscimo de –ing, mas os terminados em –


ee apenas acrescentam –ing.

Exemplos:
make → making
dance → dancing
agree → agreeing
flee → fleeing

5) Verbos terminados em –y recebem –ing, sem perder o –y.

Exemplos:
study → studying
say → saying

6) Verbos terminados em –ie, quando do acréscimo de –ing, perdem o –ie e recebem –ying.

Exemplos:
lie → lying
die → dying
Porém, os terminados em –ye não sofrem alterações.
dye → dyeing

. 76
1441227 E-book gerado especialmente para THAIS CAMILA DE SOUZA METZLER
Passado Contínuo (Past Continuous)

O Past Continuous é formado com o passado do verbo TO BE + VERBO no - ING.

Usos

- Para ações que estavam acontecendo no passado, num momento definido ou não.
- Em frases ligadas por:

When - quando
Example:
She was studying when the telephone rang.

Past Continuous Simple Past

While - enquanto
Example:

She was studying while he was sleeping.

Past Continuous Past Continuous

E também usamos com AS e BY THE TIME.

Como acrescentar -ING:

As regras são as mesmas do Present continuous, porém, vamos relembrar.

1. Verbos monossílabos terminados em uma consoante precedida de uma vogal dobram a


consoante final para acrescentarmos – ING.

Example: to stop - stopping


to cut - cutting

Exceções: não se dobram w, x e y.


Ex.: snow - snowing
say - saying
fix - fixing

2. Verbos terminados em – E perdem o – E para acrescentarmos – ING.


Example: to slice - slicing

Observação:

. 77
1441227 E-book gerado especialmente para THAIS CAMILA DE SOUZA METZLER
- Os verbos terminados em – EE permanecem inalterados em sua forma com o acréscimo de –
ING.
Example: to agree - agreeing

3. Verbos dissílabos terminados em uma consoante precedida de uma vogal dobram a consoante
final para o acréscimo de – ING(Somente se o acento tônico recair na última sílaba; caso contrário,
nada se altera).

Examples: to begin (be’gin) - beginning


to prefer (pre’fer) - preferring

Attention: to enter (’enter) - entering


to open (’open) - opening

4. Verbos terminados em – L dobram o – L somente se ele estiver precedido de uma vogal; caso
contrário, nada se altera.
Example: to travel - travelling

Nos EUA mantém-se a forma traveling, sem dobrar o L.


mas: to feel - feeling

5. Verbos terminados em – IE perdem o – IE que vira – Y para acrescentar – ING.


Examples: to tie - tying
to lie - lying
to die - dying

6. Aos verbos terminados em – YE apenas se acrescenta – ING.


Example: to dye (= tingir) - dyeing

Futuro Contínuo (Future Continuous)

Future Progressive ou Future Continuous - Futuro Progressivo ou Futuro Contínuo

O Future Progressive é usado para:

1. Expressar ações que estarão em andamento num momento determinado no futuro. Para
indicar este momento determinado, expressões do tempo futuro são usadas:

Tomorrow they'll be taking pictures of the animals. (Amanhã eles estarão tirando fotos dos animais.)
At this time next Tuesday we will be sleeping in our new apartment. (Neste horário, na próxima
terça-feira, nós estaremos dormindo em nosso novo apartamento.)
When I wake up tomorrow morning, the sun will be shining. (Quando eu acordar amanhã de manhã,
o sol estará brilhando.)

2. Falar de fatos programados para o futuro:

The President elect will be visiting some coutries in Europe next month. (O Presidente eleito estará
visitando alguns países europeus no mês que vem.)

3. Perguntar sobre planos futuros:

Next semester, will you be taking the same courses? (No próximo semestre você estará fazendo as
mesmas matérias?)

O Future Progressive, basicamente, expressa ações que estarão ocorrendo em algum momento no
futuro. Observe as formas e usos deste tempo verbal:

. 78
1441227 E-book gerado especialmente para THAIS CAMILA DE SOUZA METZLER
- FORMA AFIRMATIVA:
Na forma afirmativa do Future Progressive utilizamos o futuro simples do verbo to be (will be) + o
gerúndio do verbo principal:

He will be working in Madrid next year.


(Ele estará trabalhando em Madrid no ano que vem.)

Tomorrow, at this same time I will be leaving my job. (Amanhã, neste mesmo horário, estarei saindo
do meu trabalho.)

Please, don't call me at nine, I'll be having dinner.


(Por favor, não me ligue às nove horas, estarei jantando.)

Affirmative form: suj. + futuro simples do verbo to be (will be) + gerúndio do verbo principal

- FORMA NEGATIVA:
A forma negativa do Future Progressive se faz acrescentando not entre o auxiliar modal will e o
verboto be:

* FORMA CONTRAÍDA: WILL + NOT = WON'T

When you arrive, I will not be waiting for your at the airport. (Quando você chegar eu não estarei lhe
esperando no aeroporto.)

Robert won't be working next week; he will be on vacation. (Roberto não estará trabalhando na
semana que vem, ele estará de férias.)

It is too early at eight pm, I won't be sleeping this time. (Oito horas da noite é muito cedo, não
estarei dormindo a esta hora.)

Negative form: sujeito + will not be + gerúndio do verbo principal

- FORMA INTERROGATIVA:

Na forma interrogativa do Future Progressive o auxiliar modal will se posiciona antes do sujeito.
Observe:

Will you be studying tomorrow night?


(Você estará estudando amanhã à noite?)

Will they be flying to Miami the same time our meeting? (Eles estarão indo para Miami na mesma
hora da nossa reunião?)

Will Nicholas and Harold be playing tennis in the club on weekend? (Nicolas e Haroldo estarão
jogando tênis no clube no final de semana?)

Interrogative form: will + sujeito + to be + gerúndio do verbo principal

. 79
1441227 E-book gerado especialmente para THAIS CAMILA DE SOUZA METZLER
Presente Perfeito (Present Perfect)

O Present Perfect é formado com o presente do verbo to have + o particípio passado;

- O particípio passado dos verbos regulares tem exatamente a mesma forma do passado;
- O particípio passado dos verbos irregulares varia de verbo para verbo;
- A forma negativa do Present Perfect é feita acrescentando-se not depois de have ou has;

- A forma interrogativa é formada invertendo-se o auxiliar have ou has com o sujeito da frase;
- Podemos responder às questões feitas com o Present Perfect utilizando Short Answers:

Have you seen John?


Yes, I have.
No, I haven’t.

Has Ann gone to London?


Yes, she has.
No, she hasn’t.

Usos:

- Em frases que expressem ações ou acontecimentos no passado, nas quais não conste o tempo da
ocorrência da ação (passado sem tempo definido).
Example:

They have gone to the theater.


Translation: Eles foram ao teatro.

Note a diferença com:


They went to the theater yesterday.

- Com expressões de tempo como lately (ultimamente), recently (recentemente), once (uma
vez), twice (duas vezes), several times (várias vezes), many times (muitas vezes).
Example:

Paul has been there many times.


Translation: Paul esteve lá muitas vezes.

I have seen her once.


Translation: Eu a vi uma vez.

- Com os advérbios just (acabar de), always (sempre), never (nunca), ever (já, alguma vez – uso em
frases interrogativas), yet(ainda – usado no final de frases negativas), already (já – usado em frases
afirmativas e interrogativas).
Examples:
They have just left home.
Translation: Eles acabaram de sair de casa.

Igor has always lived in Canada.


Translation: Igor sempre morou no Canadá.

. 80
1441227 E-book gerado especialmente para THAIS CAMILA DE SOUZA METZLER
- Com as expressões since (desde) e for (há, indicando tempo).
Examples:
We haven't seen her since April.
Translation: Nós não a vemos desde Abril.

It has rained for two weeks.


Translation: Chove há duas semanas.

Passado Perfeito (Past Perfect)

Usamos para expressar ações e acontecimentos que tenham ocorrido antes de outros. Está
sempre em correlação com uma ação no Simple Past.

Example:

When I arrived, John had left. (Quando cheguei, John tinha saído.)

Observe que há duas ações, ambas no passado. A ação que está no Past Perfect (had left) é a mais
antiga, e a que está no Simple Past (arrived) é a mais recente. É dessa forma que identificamos na frase
qual a ação que aconteceu antes e qual aconteceu depois. Lembre-se que as ações acontecem
separadamente, ou seja, uma ação não interrompe a outra.

O Past Perfect é usado:

1. Para expressar um fato que ocorreu no passado antes de outro que também aconteceu no
passado (passado anterior a outro passado). O Past Perfect, que expressa o primeiro fato está
sempre em correlação com o Simple Past, que expressa o fato posterior:

They couldn't board the plane because they had left their passports at home.
(Eles não conseguiram embarcar no avião porque tinham deixado seus passaportes em casa.)
Had left - Passado anterior ao passado couldn't board.

I got the promotion because I had sold more than 30 life insurances.
(Fui promovida porque tinha vendido 30 seguros de vida.)
Had sold - Passado anterior ao passado got.

2. Com o advérbio just para expressar uma ação que tinha acabado de acontecer:
When I saw him, I had just seen his sister. (Quando o vi, eu tinha acabado de ver sua irmã.)

3. Com os advérbios already, when, by the time, never, ever, before, after, para enfatizar a
ideia de que a ação estava totalmente acabada:

He had already decided not to go. (Ele já tinha decidido não ir.)

By the time the police arrived, the thief had already escaped.
(Quando a polícia chegou, o ladrão já tinha fugido.)

I had made a cake when my mother arrived at home.


(Eu tinha feito um bolo quando minha mãe chegou em casa.)

. 81
1441227 E-book gerado especialmente para THAIS CAMILA DE SOUZA METZLER
Futuro Perfeito (Future Perfect)

Este tempo verbal se refere a ações que estarão terminadas (ou não) em um determinado momento
do futuro. Observe suas formas:

Forma afirmativa:

A forma afirmativa do Future Perfect é formada com o Simple Future do verbo to have (will have)
seguido do Past Perfect do verbo principal:
By the time we get the airport, the plane will have already left. (Quando chegarmos ao aeroporto o
avião já terá partido.)
By the time you arrive, I will have already done my homework. (Quando você chegar já terei feito
meu tema de casa.)
They will have gone to their house by next week. (Eles terão ido para a casa deles na semana que
vem.)

AFFIRM. FORM: SUJ. + WILL HAVE +PARTICÍPIO PASSADO DO VERBO PRINCIPAL

Forma negativa:

A forma negativa do Future Perfect se faz acrescentando not após o auxiliar modal will.

* Forma contraída: will + not = won't

They will not have finished the job by April. (Eles não terão terminado o trabalho em Abril.)

When Mom arrives, I'll not have washed the dishes yet. (Quando mamãe chegar eu não terei lavado
a louça ainda.)

NEG. FORM: SUJ. + WILL NOT HAVE + PARTICÍPIO PASSADO DO VERBO PRINCIPAL

Forma interrogativa:

Na forma interrogativa do Future Perfect o auxiliar modal will se posicina antes do sujeito:

Will you have studied all the subjects by tomorrow?


(Você terá estudado todos os conteúdos até amanhã?)

Will they have already published your article by Monday?


(Eles já terão publicado seu artigo até Segunda-Feira?)

INTERROG. FORM: WILL + SUJEITO + HAVE + PARTICÍPIO PASSADO DO VERBO PRINCIPAL

Presente Perfeito Contínuo (Present Perfect Continuous)

Ação que se iniciou no passado e que continua até o momento presente. É frequentemente usado
com THE WHOLE (morning, day, week...), SINCE e FOR.

Forma afirmativa:

A forma afirmativa do Present Perfect Continuous é feita com o Presente Simples do verbo to have
(have / has) + Presente Perfeito do verbo to be + o gerúndio do verbo principal:

. 82
1441227 E-book gerado especialmente para THAIS CAMILA DE SOUZA METZLER
She has been working as a Mathematics teacher for 10 years.
(Ela trabalha como professora de Matemática há 10 anos.)

I've been playing tennis for one hour.


(Estou jogando tênis há uma hora.)

Women have been fighting for their rights during the last decades.
(As mulheres têm lutado pelos seus direitos durante as últimas décadas.)

You have been talking on the phone since I got home.


(Você está falando ao telefone desde que eu cheguei em casa.)

They have been studying for three hours. (Eles estão estudando há três horas.)

Carol has been going to school by bus since her father's car broke.
(Carol vai/tem ido de ônibus para a escola desde que o carro de seu pai estragou.)

They have been studying hard. (Eles estão estudando bastante.)

My parents' ve been travelling around Europe for four months.


(Meus pais estão viajando pela Europa há quatro meses.)

He’s been playing guitar for two hours.


(Ele está tocando violão há duas horas.)

AFFIRM. FORM: SUJ. + HAVE/HAS + PRESENTE PERFEITO DO VERBO TO BE + GERÚNDIO


DO VERBO PRINCIPAL

Forma negativa:

A forma negativa do Present Perfect Continuous é feita acrescentando-se not entre o Presente Simples
do verbo to have (have / has) e o Presente Perfeito do verbo to be. O verbo principal permanece no
gerúndio:

FORMA CONTRAÍDA: haven't / hasn't

I have not been sleeping well since last week because my husband snores a lot.
(Não estou dormindo bem desde a semana passada porque meu marido ronca muito.)

They have not been using the blender for months.


(Eles não usam o liquidificador há meses.)

She hasn't been living in San Diego since 1995. She has been living there since 1997.
(Ela não está morando em San Diego desde 1995. Ela mora lá desde 1997.)

Susan has not been reading any book for one year! (Susan não lê livro algum há um ano!)

NEG. FORM: SUJEITO + HAVE/HAS + NOT + PRESENTE PERFEITO DO VERBO TO BE +


GERÚNDIO DO VERBO PRINCIPAL

Forma interrogativa:

A forma interrogativa do Present Perfect Continuous é feita com o Presente Simples do verbo to
have (have / has) posicionado antes do sujeito. O verbo to be permanece no Presente Perfeito e o
verbo principal no gerúndio:

Has he been washing his car for two hours?


(Ele está lavando o carro dele há duas horas?)

. 83
1441227 E-book gerado especialmente para THAIS CAMILA DE SOUZA METZLER
Have you been working since eight o' clock?
(Você está trabalhando desde as oito horas?)

What have you been doing since I last saw you?


(O que você fez/tem feito desde a última vez que o vi?)

How long have you been living here?


(Há quanto tempo você mora aqui?)

INTERROG. FORM: HAVE/HAS + SUJEITO + PRESENTE PERFEITO DO VERBO TO BE +


GERÚNDIO DO VERBO PRINCIPAL

O Present Perfect Continuous é usado para:

1. Falar de uma atividade que começou no passado e que continua até o presente, enfatizando a
duração ou a intensidade da ação. Nesse caso, para expressar o tempo, geralmente usa-se since, for,
all day, all morning, all week, etc.:

She has been running for half an hour.


(Ele está correndo há meia hora.)

It's been raining a lot all week.


(Tem chovido bastante toda esta semana.)

2. Falar sobre ações passadas que acabam de ser concluídas, cujos efeitos ou consequências são
evidentes no presente:

I'm hot because I've been runnnig. (Estou com calor porque estava correndo.)

3. Expressar um fato genérico que está em progresso em período de tempo não específico. Nesses
casos podem ser usados os advérbios lately (ultimamente), recently (recentemente) etc.:

My hand hurts, so I've not been using the computer lately.


(Minha mão dói, então não estou usando o computador ultimamente.)

Não confunda:

Present Continuous x Present Perfect Continuous x Present Perfect

O Present Continuous expressa uma ação que está ocorrendo no momento, agora:
She is making a cake now. (Ela está fazendo um bolo agora.)

O Present Perfect Continuous expressa uma ação que começou no passado e continua até o
presente:
He has been cooking for one hour. (Ele está cozinhando há uma hora.)

O Present Perfect expressa ações que que acabaram em um tempo não definido no passado:
She has made a cake. (Ela fez um bolo.)

Passado Perfeito Contínuo (Past Perfect Continuous)

O Past Perfect Continuous é usado para enfatizar a repetição ou a duração de uma ação no
passadoanterior à outra ação também no passado. Observe as formas deste tempo verbal:

Forma afirmativa:

A forma afirmativa do Past Perfect Continuous é feita com o Simple Past do verbo to have (had)
+Past Perfect do verbo to be (been) seguido do gerúndio do verbo principal:

. 84
1441227 E-book gerado especialmente para THAIS CAMILA DE SOUZA METZLER
He was tired because he had been studying for seven hours.
(Ele estava cansado porque tinha estudado por sete horas.)

I had been saving my money to buy this house.


(Eu estava guardando dinheiro para comprar essa casa.)

AFFIRMATIVE FORM: SUJEITO + HAD + PASSADO PERFEITO DO VERBO TO


BE (BEEN) + GERÚNDIO DO VERBO PRINCIPAL

Negative form:

A forma negativa do Past Perfect Continuous é feita acrescentando-se not entre o Simple
Past do verbo to have (had) e o Past Perfect do verbo to be (been). O verbo principal permanece no
gerúndio:

Forma contraída: had + not = hadn't

They didn't pass the exam because they hadn't been studying a lot. (Eles não passaram no teste
porque não tinham estudado muito.)

NEGATIVE FORM: SUJEITO + HAD + NOT + PASSADO PERFEITO DO VERBO TO


BE (BEEN) + GERÚNDIO DO VERBO PRINCIPAL

Forma interrogativa:

A forma interrogativa do Past Perfect Continuous é feita com o Simple Past do verbo to have
(had) posicionado antes do sujeito. O verbo to be permanece no Passado Perfeito e o verbo
principal no gerúndio. Observe:

Had he been waiting for her for a long time?


(Ele tinha esperado por ela por muito tempo?)

INTERROGATIVE FORM: HAD + SUJEITO + PASSADO PERFEITO DO VERBO TO


BE (BEEN) + GERÚNDIO DO VERBO PRINCIPAL

Futuro Perfeito Contínuo (Future Perfect Continuous)

O Futuro Contínuo Perfeito indica uma ação que será completada em algum ponto no futuro. Ele é um
tempo verbal pouco usado pelos nativos do inglês, o que torna o seu aprendizado um pouco mais difícil.
Uma qualidade marcante desse tempo verbal é que ele expressa algo muito preciso, pois, quando o
utilizamos, passamos a exata intenção do que queremos dizer para nosso interlocutor.

O Futuro Contínuo Perfeito é formado por dois elementos: o futuro perfeito do verbo “to be” e o
particípio presente do verbo principal.

Exemplo:
"Next Friday, I will have been studying on this book for one week.”
(Na próxima sexta, fará uma semana que estarei estudando este livro.)

Forma:
Sujeito + will + have been + verbo no gerúndio (ING)

She will have been reading.


Subject: She
will + have been: will have been
present participle: reading

Exemplos:

. 85
1441227 E-book gerado especialmente para THAIS CAMILA DE SOUZA METZLER
As I'll arrive at the airport at 6p.m, when you arrive at 8p.m I will have been waiting you for two
hours.
(Como chegarei ao aeroporto às 18hrs, quando você chegar às 20hrs, fará duas horas que eu estarei
esperando por você.)

By 2018 I will have been living in London for a year.


(Em 2018 fará um ano que eu estarei vivendo em Londres.)

Resumo dos tempos verbais

Colocaremos a seguir, um resumo dos tempos verbais, seguidos de uma linha do tempo, onde cada
tempo verbal é expressado, tornando visualmente mais fácil de compreender. Estas linhas do tempo
são bastante usadas em livros de gramática.

. 86
1441227 E-book gerado especialmente para THAIS CAMILA DE SOUZA METZLER
Questões

1. Last week, our teacher ____ us a difficult spelling test. I hope we don't have another one this
week.
a) gave
b) has given
c) was giving
d) was give

2. Rashed ______ to drive a car when he was only twleve years old.
a) learns
b) learnt
c) learning
d) has learnt

3. This morning the weather is good. The sun __________ and it is quite warm.
a) shines
b) shone
c) is shining
d) has shone

4. Our teacher, Charlie ___________ France three times but he doesn't speak French very well.
a) visited
b) has visited
c) is visiting
d) visits

5. When he goes to London next month, Sultan wants _____ to Buckingham Palace and meet the
Queen.
a) go
b) went
c) going
d) to go

6. At nine o'clock in every English lesson, our teacher _____ us about an interesting part of English
culture.
a) tell
b) tells
c) has told
d) is telling

7. This morning, Mohamed _______ at seven o'clock because he used two different alarm clocks.
a) wakes up
b) has woken up
c) is waking up
d) woke up

8. Every year, the people of Bristol ____ a harbour festival in the centre of the city.
a) hold
b) have held
c) held
d) are holding

9. Thomas can't play football with us next week because he __________ his leg.
a) breaks
b) broke
c) has broken
d) is breaking

. 87
1441227 E-book gerado especialmente para THAIS CAMILA DE SOUZA METZLER
10. Please be very quiet. Mary ___________ . We don't want her to wake up.
a) sleeps
b) slept
c) is sleep
d) is sleeping

11. Would anybody like _____ to the pub with me tonight to celebrate the end of May?
a) go
b) going
c) went
d) to go

12. I don't want to go to the cinema with you to see Harry Potter 6. I _________ this film twice
already on the Internet.
a) see
b) am seeing
c) have seen
d) seeing

Respostas
1. (A) / 2. (B) / 3. (C) / 4. (B) / 5. (D) / 6. (B) / 7. (D) / 8. (A) / 9. (C) / 10. (D) / 11. (D) / 12. (C)

Phrasal Verbs

O termo “Phrasal Verb” determina a junção de um verbo a uma preposição ou a uma partícula
adverbial. Em detrimento de tal união o verbo assume uma nova significação.

Segue abaixo alguns exemplos de Phrasal Verbs:

LOOK UP TO admirar I always looked up to my parentes.

LET DOWN desapontar He won't let you down.

BRING UP educar We brought three children up.

CALL OFF cancelar I need to call off our meeting.

PUT OFF adiar He keeps putting off going to the dentist.

If you keep those results up you will get into a


KEEP UP manter
great college.

SHOW UP aparecer She finally showed up.

Alegrar / animar alguém They brought you some flowers to cheer you
CHEER UP
ou algo up.

ASK OUT convidar alguém para sair He asked me out last week.

GET ALONG dar-se bem com alguém I get along well with my sister

Separable and Inseparable Phrasal Verbs

Diversos Phrasal Verbs podem ter o verbo e a preposição separados por meio de um objeto, esse tipo
de Phrasal Verb é denominado “Separable”.
No entanto, há outros em que o verbo e a preposição devem estar juntos, esses são os “Inseparable”.

Run into (topar, bater, atropelar algo ou alguém) – I always run into Dr. Freman at the supermarket.
(Inseperable)

. 88
1441227 E-book gerado especialmente para THAIS CAMILA DE SOUZA METZLER
Write down (anotar) – I write everything he says down.
(Separable)

Segue abaixo uma lista com os principais Phrasal Verbs:

GIVE UP - desistir
GO ON - continuar
GET OVER - acabar
COME BACK - voltar
CALL BACK- retornar a ligação
FIND OUT - descobrir
HANG ON - esperar
DROP OFF – deixar algo em algum lugar
LOOK OVER - revisar
THROW AWAY – jogar fora
THINK OVER - considerar
FILL IN – preencher
FIX UP - consertar
HOLD ON - esperar
WORK OUT – malhar, exercitar-se

To Call – chamar
Call for – exigir, requerer.
Exemplo: This work calls for a lot of patience.

Call in – convidar
Call off – cancelar
Exemplo: I'm going to call off my medical appointment because I feel much better now.

Call out – gritar para


Call up – telefonar
Exemplo: They called up the man.

To come – vir
Come across – encontrar por acaso
Come down – descer

Come in – entrar
Come off – sair, desprender-se
Come on – entrar em cena
Come out – sair
Come up – subir, surgir

To get – adquiri, obter


Get along with – dar-se bem com alguém
Get away – escapar
Get away with – safar-se
Get in – entrar
Get into – entrar
Get off – descer, apesar de
Get on – subir, montar
Get on with – continuar
Get out – sair
Exemplo: Get out of here!

Get over – superar, livra-se de


Get over with – terminar, acabar

. 89
1441227 E-book gerado especialmente para THAIS CAMILA DE SOUZA METZLER
Get up – levantar-se
Exemplo: I usually get up early.

To give - dar
Give away – doar
Exemplo: She gave away her old dress.

Give back – devolver


Give in – ceder, entregar-se
Give off – exalar
Give onto – dar para
Give up – desistir

To go – ir
Go after – ir atrás, perseguir
Go at – atacar lançar-se sobre
Go away – ir embora
Go down – descer
Go for – ir buscar
Go off – explodir
Go on – continuar
Go out – sair
Go over – rever, repassar
Go with – combinar com
Go up – subir

To look – olhar
Look after – cuidar de
Exemplo: Could you look after the children this evening?

Look at – olhar para


Look down on – menosprezar
Look for – procurar
Exemplo: What are you looking for?

Look forward – aguardar ansiosamente


Look into – examinar, analisar
Look out – tomar cuidado
Look up – consultar (livro, literatura)
Look up to – admirar
Exemplo: You have to look up the dollar exchange rate every day.

To make - fazer
Make into – transformar
Make off – fugir, escapar
Make out – preencher (cheque)
Make out – entender, captar
Make up – inventar, criar
Exemplo: You can attend classes on Saturdays to make up for the classes you missed.

Make up – fazer as pazes

To put – pôr, colocar


Put aside – guardar, economizar
Put away – guardar, pôr no lugar
Put off – adiar
Exemplo: I think I'll have to put off my dental appointment.

Put on – vestir

. 90
1441227 E-book gerado especialmente para THAIS CAMILA DE SOUZA METZLER
Put out – pôr para fora
Exemplo: The firemen put out the fire.

Put up – hospedar
Put up with – tolerar, suportar

To run – correr
Run after – correr atrás
Run away – fugir
Run down – escorrer
Run into – encontrar inesperadamente
Run out of – ficar sem
Run over – atropelar
Exemplo: He ran over my bicycle with his car.

To take – tomar, levar


Take after – puxar, assemelhar-se
Take away – levar embora
Exemplo: Take it away from here.

Take down – derrubar


Take in – enganar
Take off – tirar
Exemplo: Take your coat off!

Take on – contratar
Take out – levar para fora
Exemplo: I'm going to drink tonight and don't try to take me out of it.

Take over – assumir chefia, direção

Questões

1. I'd like to stop smoking but I just can't ______ it up.


a) give
b) turn
c) put
d) hurry

2. I'm getting really unfit. I think I should ______ up a sport.


a) speak
b) take
c) put
d) hurry

3. I'm fed up hearing you talk all the time. Why don't you just ______ up and listen for once?
a) cheer
b) move
c) put
d) shut

4. He's a really irritating person. I don't see how you ______ up with him.
a) speak
b) move
c) put
d) hurry

5. If you don't put any oil in the motor when the warning light comes on, it's likely to ______ up.
a) send

. 91
1441227 E-book gerado especialmente para THAIS CAMILA DE SOUZA METZLER
b) seize
c) put
d) set

6. There's not enough room for all my papers. I'm going to ask maintenance to ______ up some
more shelves.
a) cheer
b) move
c) put
d) hurry

7. If you ever come to my city you must ______ me up and we'll have dinner together.
a) speak
b) move
c) put
d) look

8. Let's ask Andrew and see if he can ______ up with any good ideas.
a) come
b) set
c) put
d) turn

9. It was really embarassing. I'd had too much to drink and when we left the bar I was sure I was
going to ______ up.
a) cheer
b) sign
c) throw
d) hurry

10. It's a difficult market to enter but we intend to ______ up a small subsidiary anyway.
a) cheer
b) turn
c) throw
d) set
Respostas
1. (A) / 2. (B) / 3. (D) / 4. (C) / 5. (B) / 6. (C) / 7. (D) / 8. (A) / 9. (C) / 10. (D)

Question tags e tag answers;

Tag questions

Question-Tag (Tag ending)

A Question-Tag é uma pequena pergunta colocada no final das frases. Sempre corresponde ao
inverso-interrogativo da frase inicial. O objetivo da Question-Tag é obter uma confirmação do que foi
dito anteriormente.

Pode ser de dois tipos:


Q.T.1 – Frase Afirmativa + Q.T. interrogativo/negativo:

Example: They are friends, aren’t they?


You love me, don’t you?
He loved me, didn’t he?
They have slept, haven’t they?

. 92
1441227 E-book gerado especialmente para THAIS CAMILA DE SOUZA METZLER
Q.T.2 – Frase Negativa + Q.T. interrogativo

Example: They aren’t friends, are they?


You don’t love me, do you?
He didn’t love me, did he?
They haven’t slept, have they?

Observações:

1) Nunca aparecem nomes próprios ou substantivos no Question-Tag.


Example: Fred is a good student, isn’t he?

2) Os compostos de “body” e “one” têm o pronome he como correspondente.

Example: understood the lesson, didn’t he?

3) As palavras de sentido negativo como “never / hardly / nobody” etc. equivalem a orações negativas.
Example: He hardly comes to see me, does he?

4) O question-tag correspondente à afirmação “I am” é “aren’t I?”.


Example: I am a teacher, aren’t I?

5) A Tag Question deve sempre vir após a vírgula

6) Estrutura: Verbo auxiliar + pronome

Exemplos:
Your mother is working, ins’t she?
Maria and Greg aren’t traveling, are we?
They live here, don’t they?
You can’t swim, can you?
Fred plays tennis, doesn’t he?
She talked to you, didn’t she?
They will not come tomorrow, will they?

* Quando a frase estiver na 1ª pessoa do singular (I) e houver verbo TO BE a Tag Question não
segue a regra geral.
Exemplo: I am fat, aren’t I?

* Quando a frase contém uma expressão negativa como: nobody, never, rarely, etc., a Tag
Question é positiva.
Exemplo: She never reads books, does she?

* Quando a frase é um imperativo, a Tag Question é will you?


Exemplo: Don’t go there, will you?

* A Tag Question que corresponde a Let’s + verb é shall we?


Exemplo: Let’s have a drink, shall we?

. 93
1441227 E-book gerado especialmente para THAIS CAMILA DE SOUZA METZLER
Questões

Preencha com a “Tag Question” correta:

1. She is collecting stickers, .................................?

2. John and Max don't like maths, .............................?

3. Peter played handball yesterday, ...............................?

4. Kevin will come tonight, ...........................................?

5. Mary didn't do her homework last Monday, ................................?

Respostas

1. Resposta: ins’t she?

2. Resposta: do they?

3. Resposta: didn’t he?

4. Resposta: won’t he?

5. Resposta: did she?

Discurso direto e indireto;

Discurso direto e indireto

No discurso indireto (Indirect ou Reported Speech), relatamos as palavras de uma pessoa, sem aspas,
fazendo algumas alterações.

Direct Speech
He said, “I study English”.

Indirect (Reported) Speech


He said that he studied English.

Alterações necessárias:
- Quando o verbo SAID for seguido de um objeto indireto, usa-se no REPORTED SPEECH told +
objeto indireto sem to.

Exemplo
Jane said to her sister, “The baby is crying”.
Jane told her sister that the baby was crying.

- Se no DIRECT SPEECH uma pergunta for introduzida por um pronome interrogativo (who, when,
why, where, what, how etc.), esse pronome se mantém no INDIRECT SPEECH e mudamos os verbos
SAID e TOLD para ASKED.

. 94
1441227 E-book gerado especialmente para THAIS CAMILA DE SOUZA METZLER
Exemplo
The teacher said, “Who broke the window?”
The teacher asked who had broken the window.

- Se não houver um pronome interrogativo no DIRECT SPEECH, usamos IF ou WHETHER no


REPORTED SPEECH.

Exemplo
The boss said, “Do you speak English?”
The boss asked IF (WHETHER) I spoke English.

- Se o DIRECT SPEECH indicar um pedido ou ordem, mudamos o verbo SAID para TOLD (ORDERED,
ASKED, COMMANDED).

Exemplo
The mother said to her kids, “Behave yourselves!”

- Ao transformarmos um DIRECT SPEECH em REPORTED SPEECH, fazemos alterações nos


tempos verbais. Em geral, o tempo verbal muda para um tempo verbal anterior.

Exemplos

She said, “I am too busy”. (simple present)


She said (that) she was too busy. (simple past)
John said, “I am writing a letter”. (present continuous)
John said (that) he was writing a letter. (past continuous)
Peter said, “I have bought a car”. (present perfect)
Peter said (that) he had bought a car. (past perfect)
Peter said, “I bought a car in January”. (simple past)
Peter said (that) he had bought a car in January. (past perfect)
Ann said, “I will travel in July”. (future)
Ann said (that) she would travel in July. (conditional)
The teacher said, “Sit down!” (imperative)
The teacher told his students to sit down. (infinitive)
The teacher said, “Don’t open your books”. (imperative negative)
The teacher told his students not to open their books. (infinitive negative)

- Ao transformarmos um DIRECT SPEECH em REPORTED SPEECH, fazemos alterações nos


pronomes pessoais e possessivos.

Exemplo
Jennifer said: “Can I borrow your book?”
Jennifer asked if she could borrow my book.

- Ao transformarmos um DIRECT SPEECH em REPORTED SPEECH, fazemos alterações nos


demonstrativos e nos advérbios de tempo e de lugar.

Exemplo
Jane said: “This castle was built four centuries ago”.

. 95
1441227 E-book gerado especialmente para THAIS CAMILA DE SOUZA METZLER
Jane said (that) that castle had been built four centuries before.

Principais alterações

now then

today that day

tonight that night

yesterday the day before

ago before

next month the following month

tomorrow the next day

this that

these those

here there

Fonte: objetivo.br (com adaptações)

Questões

01. Prefeitura de Aroeiras/PB – Professor de Inglês – ACAPLAM/2010)


She Said, “I’m not going to call you again!” In other words, she said:
(A) She was not going to call him again.
(B) She was not going to call you again.
(C) I am not going to call you again.
(D) She is not going to call him again.
(E) N. D. A.

02. "Do you play chess?"


(A) He asked me do I play chess.
(B) He asked me if I did play chess.
(C) He asked me did I play chess.
(D) He asked me if I played chess.

03. "Why don’t you start again?"


(A) He suggested me to start again.
(B) He suggested that I started again.
(C) He suggested why didn’t I start again.

04. "Can you help me, please?"


(A) John wanted me to help him.
(B) John wanted that I helped him.
(C) John wanted that I help him.

05. Do not tell her what I said.


(A) He begged me to not tell her what he had said.
(B) He begged that I didn’t tell her what he had said.
(C) He begged me not to tell her what he had said.

Respostas

01. (A) / 02. (D) / 03. (B) / 04. (A) / 05. (C)

. 96
1441227 E-book gerado especialmente para THAIS CAMILA DE SOUZA METZLER
Comentário: Em todos os casos, o Reported Speech pede, como regra, um tempo mais antigo que o
usado no Direct Speech. Logo, ao usarmos o presente simples, passamos as frases para o passado
simples.

Estrutura da oração: período composto (condicionais, relativas, apositivas, etc.);

Estrutura da oração

A distribuição correta das palavras na frase ou oração, na língua inglesa, segue o mesmo padrão da
língua portuguesa. Embora seja mais usada de forma rigorosa na primeira.
A ordem correta é:

SUJEITO VERBO COMPLEMENTOS


(S) (V) (C)

1. Sujeito

O sujeito, que sempre ocupa a primeira posição na frase, contrário ao que ocorre na língua portuguesa,
nunca é omitido. O sujeito pode ser representado por um ou vários substantivos ou por pronomes
pessoais.

Exemplos:

- The Microsoft is one of the richest corporations in the world.

- Explorer and Navigator are two famous browsers.

- The United States, Canada, England and Japan are some of the countries where people
make the best use of internet.

O sujeito também pode ser representado por locuções ou por sintagmas nominais.

Exemplos:

- My parents prefer the eletronic typewriter than the computer for typing their texts.

- Some of the software we use in the lab must be replaced.

- The world Bank and The United Nations Organization invest money in projects that improve
the information technology.

Encontraremos também orações inteiras que exercem a função de sujeito de uma oração.

Exemplos:

- Retraining the staff over and over and much of repeated reworking is what most businesses
expect to eradicate with investments in highly advanced technology.

- Better education, an increase in the living conditions and a serious health care program
would suffice to establish a desirable welfare status for the poor population in this country.

- From now on, not only machines, such as computers, watches and vehicles, but also books,
trees and even shoes will be equipped with microchips.

2. Verbo

. 97
1441227 E-book gerado especialmente para THAIS CAMILA DE SOUZA METZLER
Como se pode observar nos exemplos anteriores, o verbo ou a locução verbal (sublinhados) ocupa
a segunda posição na estrutura frasal inglesa.
Na poesia, na música ou no inglês falado coloquial, pode-se encontrar exemplos em que esta regra
não é observada.
Entretanto, em linguagem técnico-científica, como no inglês computacional, o formato S+V+C é
usado rigorosamente.
Os dois únicos casos estabelecidos pela gramática inglesa em que um verbo pode iniciar uma
oração são:

a) Modo imperativo (nunca é acompanhado de sujeito)

- The computer is off. Turn it on.

- Execute the instructions following the manual procedures.

- Please, wait.

b) Frases Interrogativas (um verbo auxiliar sempre antecede o sujeito da frase).

- Would you please show me how I can run this program?

- Is this the correct way to write it in English ?

- Can you tell me what your e-mail is ?

Em casos ainda mais raros, podemos encontrar orações introduzidas pelo infinitivo (to stop, to love,
to work, etc). Quem nunca ouviu ou falou a clássica shakespeareana: to be or not to be?
Embora coubesse um auxiliar nessa frase, o que a tornaria mais específica, o uso do infinitivo
desempenha exatamente a função de tornar o sentido do verbo infinitivo, genérico, atemporal ou
impessoal. Basta se reportar ao evento em que esta frase foi citada.
Um tradutor eletrônico, por razões óbvias, não aplica regras de sintaxe, e traduz as palavras nas
orações, na mesma sequência em que elas lhe forem apresentadas. Portanto, tome cuidado!

3. Complementos

Os complementos são palavras ou frases inteiras que detalham ou completam as informações


estabelecidas pelo sujeito e o verbo, que são os únicos termos essenciais da oração.
Analisemos estas frases: “A secretária chegou”, “O ônibus saiu”, “O avião caiu”. Sintaticamente, já
temos os dois elementos indispensáveis: 0 sujeito que determina quem está envolvido na execução de
uma determinada ação e o verbo que responde pelo ato executado.
As perguntas que fazemos ao verbo para saber os detalhes (Como? Quando? Com quem? Onde? Por
quê? Etc) são respondidas através destes complementos. Então, teremos: “A secretária chegou em casa
chorando”. “O ônibus saiu vazio da frente da escola às onze horas”.” O avião caiu por causa de uma falha
mecânica”.

Os principais complementos da oração são os elementos de transitividade dos verbos (objetos direto
e indireto) e os advérbios (que determinam o modo, tempo, lugar, causa, etc).

a) Objeto direto
É o complemento que responde a pergunta: “o quê” feita ao verbo.

Exemplos:

- He bought a book.

- My father is a computer programmer.

- I don´t know what to do.

. 98
1441227 E-book gerado especialmente para THAIS CAMILA DE SOUZA METZLER
b) Objeto indireto

É o complemento que responde a pergunta : “de quê?””com quê?””de quem?””para quem?” etc,
feitas ao verbo. O objeto indireto, na maioria dos casos, está ligado ao verbo indiretamente, ou seja, este
complemento precisa de uma preposição para se ligar ao verbo.
Outras vezes não, ele simplesmente responde pelo complemento relacionado a pessoas.

Exemplos:

a. She´s helping him finish his work.

b. She got home with her husband.

c. I´m tired of speaking.

d. Diana told me what happened.

Quanto a ordem de colocação dos objetos em inglês, esta se dá de forma contrária à da nossa língua.
O objeto indireto antecede o objeto direto. Veja em Give peace a chance! No português nós temos que
inverter essa ordem.
Lembre-se bem disso!

Fonte: http://files.tiunibratec2010-2012.webnode.com.br/200000019-3b2783b6d4/estrutura_frasal_inglesa%5B1%5D.doc.

Questões

01. (EBC – Ansalista – CESPE) In the sentence:

“The new gas stove in the kitchen which I bought last month has a very efficient oven.”, the subject is
“The new gas stove in the kitchen”.

( ) Certo ( ) Errado

02. (EBC – Ansalista – CESPE) In the sentence:

“Bernard is now the best student at that college.”, “the best student” is a direct object.

( ) Certo ( ) Errado

03. (EBC – Ansalista – CESPE) In the sentence:

“Seeing the large crowd, John stopped his car.”, “Seeing the large crowd” is an adverbial clause.

( ) Certo ( ) Errado

04. (EBC – Ansalista – CESPE) In the sentence:

“They elected Prof. Palmer the head of that department for the second time.”, “the head of that
department” is a direct object.

( ) Certo ( ) Errado

05. (EBC – Ansalista – CESPE)

Translation exists because men speak different languages. This truism is, in fact, founded on a
situation, which can be regarded as enigmatic and posing problems of extreme difficulty. Why should
human beings speak thousands of different, mutually incomprehensible tongues? Why does homo
sapiens, whose digestive tract has evolved and functions in precisely the same complicated ways the

. 99
1441227 E-book gerado especialmente para THAIS CAMILA DE SOUZA METZLER
world over, whose biochemical fabric and genetic potential are, orthodox science assures us, essentially
common, the delicate runnels of whose cortex are wholly akin in all peoples and at every stage of social
evolution – why does this unified, though individually unique mammalian species not use common
language?
We do not speak one language, nor half a dozen, nor twenty or thirty. Four to five thousand languages
are thought to be in current use. This figure is almost certainly on the low side. It seems reasonable to
assert that the human species developed and made use of at least twice the number we can record today.
A genuine philosophy of language must grapple whit the phenomenon and rationale of the human
‘invention’ and retention of anywhere between five and ten thousand distinct tongues. However difficult
and generalizing the detour, a study of translation ought to put forward some view of the evolutionary,
psychic needs or opportunities, which have made translation necessary. To speak seriously of translation
one must first consider the possible meanings of Babel, their inherence in language and mind.

George Steiner. After Babel: aspects of language and translation. 2ª ed.


Oxford University Press, 1992, p. 51-4 (adapt ed).

In line 4, the verbal form “functions” has as its subject “homo sapiens”.

( ) Certo ( ) Errado

Respostas

01. Errado - O sujeito da oração principal é gas stove. O período tem 2 orações, logo, tem 2 sujeitos.

02. Errado - complemento nominal por ter verbo de ligação (linking verb).

03. Certo – Mesmo que uma frase seja usada para descrever uma ação, pode-se dizer que tem uma
função adverbial na sentença geral.

04. Errado - “the head of the department” é apenas um modificador do objeto real da sentença:
“prof. Palmer.

05. Errado - O sujeito correto é ‘digestive tract’.

Prefixos e sufixos; e Marcadores do discurso (By the way, on the other hand, in
addition, in my opinion, etc.).

Prefixos e Sufixos

A morfologia ocupa um lugar importante no inglês técnico e científico. Muitas palavras são formadas
pelo acréscimo de uma partícula antes (prefixo) ou depois (sufixo).

Sufixos

1. Os sufixos mais comuns que formam substantivos de verbos são –er, -or e – ar, que
significam “a pessoa ou a coisa que faz”

Exemplo:
- programmer (programador) – do verbo “to program”
- navigator (navegador) – do verbo “to navigate”
- liar (mentiroso) – do verbo “to lie”
- worker (trabalhador) – do verbo “to work”
- reader (leitor) – do verbo “to read”
- actor (ator) – do verbo “to act”
- conductor (condutor) – do verbo “to conduct”

. 100
1441227 E-book gerado especialmente para THAIS CAMILA DE SOUZA METZLER
2. Os sufixos –ist e –i(na) também são usados para indicar “a pessoa que faz”, por associação
a certas coisas lugares

Exemplo:
- scientist (cientista) – que vem de science.
- geologist (geólogo) – que vem de geology.
- biologist (biólogo) – que vem de biology.
- archeologist (arqueólogo) – que vem de archeology.

3. O sufixo –(i)an indica uma pessoa que estuda e se aplica a

Exemplo:
- Uma pessoa que estuda “mathematics” é um “mathematician” (matemático)
- Uma pessoa que estuda “statistics” é um statistician
- Uma pessoa que estuda “politics” é um politician
- Uma pessoa que estuda “musics” é um musician

4. O sufixo –ion (-ation, -ition) forma substantivos de verbos, significando “o processo” ou o


“resultado de”

Exemplo:
Action – do verbo “to act”
Application – do verbo “to apply”
Addition – do verbo “to add”
Construction – do verbo “to construct”
Relation – do verbo “to relate”
Selection – do verbo “to select”
Observation – do verbo “to observe”
Definition – do verbo “to define”
Transmition – do verbo “to transmit”

5. As terminações –ment, -ance e –ence também são acrescentadas a verbos para formar
substantivos que significam “a ação de” ou o “resultado da ação de”

Exemplo:
-Development (desenvolvimento) – do verbo “to develop”
-Performance (desempenho) – do verbo ” to perform“
-Residence (residência) – do verbo ” to reside“
Improvement – do verbo “to improve”
Assistance – do verbo “to assit”
Attendance – do verbo “to attend”
Resistance – do verbo “to resist”
Interference – do verbo “to interfere”
Reference – do verbo “to refer”

6. Os sufixos –al e –age são igualmente usados para formar substantivos derivados de verbos
com o significado de “o ato de” ou “o resultado do ato de”.

Exemplo:
-Removal (remoção) – do verbo “to remove”
-Reversal (inversão) – do verbo “to reverse”
-Approval – do verbo “to approve”
-Arrival – do verbo “to arrive”
-Passage – do verbo “to pass”
-Postage – do verbo “to post”

. 101
1441227 E-book gerado especialmente para THAIS CAMILA DE SOUZA METZLER
7. Os sufixos –hood, -ship, -dom e –ery formam substantivos com o significado de “status,
domínio, condição”.

Exemplo:
-Brotherhood (irmandade) – do substantivo “brother”
-Friendship (amizade) – do substantivo “friend”
-Kingdom (reino) – do substantivo “king”
-Childhood – do substantivo “child”
-Fatherhood – do substantivo “father”
-Leadership – do substantivo “leader”
-Relationship – do substantivo “relation”
-Freedom – do substantivo “free”
-Nursery – do substantivo “nurse”

8. O sufixo –ing forma substantivos e significa “resultado de atividade” ou “atividade”.

Exemplo:
Learning (aprendizado, erudição) – do verbo “to learn”
Happening (acontecimento) – do verbo “to happen”

9. O sufixo –ful forma substantivos com o significado de “a quantidade contida em”.

Exemplo:
mouthful (bocado) – do substantivo “mouth”
spoonful (colherada) – do substantivo “spoon”

10. Os sufixos –ness e –ity formam substantivos abstratos de adjetivos.

Exemplo:
Greatness (grandeza) – do adjetivo “great”
Usefulness (utilidade) – do adjetivo “useful”
Actvity (atividade) – do adjetivo “active”
Clearness – do adjetivo “clear”
Directness – do adjetivo “direct”
Exactness – do adjetivo “exact”
Complexity – do adjetivo “complex”
Relativity – do adjetivo “relative”
Responsibility – do adjetivo “responsable”

Sufixos formadores de adjetivos:

1. O sufixo –ful forma adjetivos de substantivos, significando “cheio de” ou “que tem”.

Exemplo:
Faithful (fiel) – do substantivo “faith”
Useful (útil) – do substantivo “use”

2. O sufixo –less é freqüentemente usado com o sentido de “falta de”, “ausência de”, e pode
vir ligado a substantivos para formar adjetivos

Exemplo:
Powerless (fraco) – do substantivo “power”
Useless (inútil) – do substantivo “use”
Faithless (infiel) – do substantivo “faith”

. 102
1441227 E-book gerado especialmente para THAIS CAMILA DE SOUZA METZLER
3. O sufixo –able (-ible) é acrescentado a verbos ou substantivos para formar adjetivos,
significando “que pode ser”

Exemplo:
Considerable – que pode ser considerado (do verbo “to consider”)
Accessible
Contemptible

NOTE:

A forma –ible já está incorporada a algumas palavras em inglês, como em possible, visible, legible.

4. Os sufixos –y e –ly geralmente são acrescentados a substantivos para formar adjetivos,


significando “que tem a qualidade” ou “que tem a aparência de “

Exemplo:
Greasy (gorduroso) – do substantivo “grease”
Salty (salgado) – do substantivo “salt”
Weekly (semanal) – do substantivo “week”
Mistly – do substantivo “mist”
Oily – do substantivo “oil”
Sunny – do substantivo “sun”
Costly – do substantivo “cost”
Daily – do substantivo “day”
Friendly – do substantivo “friend”

NOTE:
O sufixo –ly também pode formar advérbios quando adicionamos a adjetivos.
Exemplo:
Recently (recentemente) – do adjetivo “recente”
Easily (facilmente) – do adjetivo “easy”
Confidently – do adjetivo “confident”
Finaly – do adjetivo “final”
Privately – do adjetivo “private”
Socialy – do adjetivo “social”

5. O sufixo – ive é acrescentado a verbos para formar os adjetivos correspondentes.

Exemplo:
Destructive (destrutivo) – do verbo “to destry”
Relative (relativo) – do verbo “to relate”

6. O sufixo –ed é acrescentado a substantivos ou grupos nominais para formar adjetivos


significando “feitos de” ou “tendo a aparência ou as características de”.

Exemplo:
Pointed (pontiagudo) – do substantivos “point”
Wooded (de madeira) – do substantivos “wood”
Blue-eyed (de olhos azuis) – do grupo nominal “blue yes”

7. Os sufixos –ed e –ing são acrescentados a verbos para formar adjetivos. O primeiro
significa “o que recebe a ação do verbo correspondente” e o último, “o que realiza a ação do
verbo correspondente”

Exemplo:
charmed (encantada) – charming (encantadora) – do verbo “to charm”
frigtened (assustado) – frightening (assustador) – do verbo “to frighten”

. 103
1441227 E-book gerado especialmente para THAIS CAMILA DE SOUZA METZLER
NOTE:
Nem todas as palavras terminadas com –ed e –ing funcionam como verbo, no caso de palavras
terminadas por –ed funcionam como adjetivos.

Exemplo:
Described
Developed
Powered

Aquelas terminadas em –ing, além de atuarem como adjetivos, podem ainda atuar como
substantivos:

Exemplo:
developing country (país em desenvolvimento) – Adjetivo
shopping center (centro de compras) – Adjetivo
The illegal trafficking of women (o tráfico ilegal de mulheres) – Substantivo
Atomic testing (teste atômico) – Substantivo

8. O sufixo –ic, quando acrescentado ao substantivo, forma adjetivo.

Exemplo:
Artistic (artístico/a) – do substantivo “artist”
Basic (básico) – do substantivo “base”
Rhythmic (rítmico) – do substantivo “rhythm”

Fonte: http://inglestecnico2b.blogspot.com.br/2010/05/prefixos-e-sufixos.html

Prefixos

1. In transforma-se em im antes de palavras que começam com ‘m’ ou ‘p’.


Ex: immature, impatient, impossible, impolite.

2. Desta mesma forma, in transforma-se em ir antes de palavras que começam com ‘r’.
Ex.: irregular; irresponsible.

3. Seguindo ainda a mesma ideia, in será transformado em il com palavras que começam com ‘l’.
Ex.: Illegal, illiterate, illegible.

OBS- O prefixo in e suas variações, nem sempre dão um sentido negativo às palavras. Geralmente
dão ideia de “interno”, “dentro”.
Ex.: internal, import, insert.

4. Os prefixos un e dis também dão ideia de oposição aos verbos. Estes prefixos são geralmente
usados para reverter a ação dos verbos.
Ex.: conver/uncover, lock/unlock, agree/disagree, like/dislike.

5. O prefixo non também dá ideia de negação.


Ex.: non-smoker, non-conformist.

6. O prefixo anti dá ideia de oposição “against” e pode ser aplicado para verbos e substantivos.
Ex.: anti-war; antisocial; antibiotic; antibody.

7. O prefixo auto é reflexivo e dá ideia de autossuficiente.


Ex.: autograph, auto-pilot, automobile.

8. O prefixo bi dá ideia de duplicação (dois ‘twice’).


Ex.: bycicle, bilateral, bilingual.

9. O prefixo ex é igual a ‘antigo’, ‘anterior’, ‘passado’.

. 104
1441227 E-book gerado especialmente para THAIS CAMILA DE SOUZA METZLER
Ex.: ex-wife, ex-smoker, ex-boss.

Ex também pode ser usado como ‘retirado de’.


Ex.: extract.

10. Micro é igual a ‘pequeno’, ‘mínimo’, ‘minúsculo’.


Ex.: microwave, microbiotic, microchip.

11. Mis dá ideia de ‘erroneamente’. Observe os exemplos abaixo:


Ex.: misunderstand, mistranslate, mislead.

12. O prefixo mono dá ideia de único (single).


Ex.: monolingual, monologue, monosyllabic.

13. Multi dá ideia de múltiplos (many).


Ex.: multinational, multimídia.

14. Over dá ideia de excesso (a lot).


Ex.: overwork, overtired, oversleep.

15. Post dá ideia de postergação.


Ex.: postgraduate, post-war, postpone.

16. O prefixo pre é o mesmo que ‘antes’.


Ex.: pre-war, pre-judge, pre-school.

17. Pro é o mesmo que ‘em favor de’.


Ex.: pro-government, pro-student, pro-revolutionary.

18. Pseudo, como no português, é o mesmo que ‘falso’.


Ex.: peseudo-scientific, pseudo-intellectual.

19. O prefixo re dá ideia de ‘novamente (again)’.


Ex: rewrite, replay, restart, renew.

20. Semi é o mesmo que metade (half), ‘não por completo.’


Ex.: semi-circular, semi-final, semi-finalist.

21. Sub, assim como no português dá ideia de ‘embaixo’.


Ex.: subway, submarine, subdivide.

22. O prefixo under dá ideia de ‘não suficiente’.


Ex.: Underestimate, undercooked.
Questões

1. In many countries it is ___ legal to keep a gun in your house.


a) un
b) il
c) in

2. She's thinking of going back to university and taking a ____graduate course.


a) pre
b) under
c) post

3. Thousands of people have taken part in a ______-democracy demonstration.


a) pro
b) anti
c) for

. 105
1441227 E-book gerado especialmente para THAIS CAMILA DE SOUZA METZLER
4. You shouldn't eat chicken that is ______cooked.
a) anti
b) mis
c) under

5. There was some _________agreement over the bill.


a) dis
b) mis
c) un

6. The twins got on very well together and there was no jealous_____ between them.
a) y
b) ity
c) ism

7. I was shocked at her rude______ .


a) ness
b) ment
c) ence

8. Many people don't trust politic_____ because they tell lies.


a) ists
b) ians
c) ers

9. Art classes aim to develop children's creativ______ .


a) ment
b) ship
c) ity

10. She can't accept critic_____ from her colleagues.


a) al
b) ism
c) ing

Respostas
1. (B) / 2. (C) / 3. (A) / 4. (C) / 5. (A) / 6. (A) / 7. (A) / 8. (B) / 9. (C) / 10. (B)

2.2 COMPREENSÃO DE TEXTOS: Textos de assuntos técnicos e gerais.

Interpretação de Textos

Quando estamos aprendendo inglês, é muito comum nos depararmos com textos que julgamos
indecifráveis. Ao ler tantas palavras desconhecidas, nos assustamos e muitas vezes desistimos de ler,
antes mesmo de começar, ou, então, logo pegamos o bom e velho dicionário. Mas com estas 6 dicas de
interpretação de textos em inglês, essa tarefa vai ficar mais fácil.

Usar um dicionário, claro, é muito útil, mas recorrer a ele toda vez que se depara com uma palavra
desconhecida não é a melhor forma de fazer uma leitura. Isso trunca o processo e atrapalha o
desenvolvimento da fluência do estudante. Que tal, então, antes de recorrer ao dicionário, tentar concluir
a sua leitura, com eficiência, apenas captando o contexto do conteúdo?
Veja algumas dicas para ajudá-lo na interpretação:

1. Encontre um texto para treinar


Escolha um conteúdo em inglês para fazer essa atividade: vale uma reportagem de revista, um artigo
ou, até mesmo, um trecho de um livro.

. 106
1441227 E-book gerado especialmente para THAIS CAMILA DE SOUZA METZLER
O importante é que o texto seja relativamente curto e aborde um assunto do seu interesse, para que o
exercício não fique desinteressante.

2. Faça uma leitura rápida


Esqueça os detalhes! Passe os olhos, rapidamente, por todo o texto para tentar captar sua ideia
principal. Muitas pessoas param a leitura do texto em inglês, logo no primeiro parágrafo, ao encontrar
uma palavra que não conhecem. Isso não é necessário.
Muitas vezes, nas próximas linhas, você encontrará mais referências que podem ajudar a decifrar a
palavra misteriosa. Não se preocupe com os detalhes, na primeira leitura.

3. Releia prestando atenção nos detalhes


Depois de captar a essência do texto, você terá informações suficientes para relê-lo e se ater aos
detalhes. Leia, novamente, cada parágrafo e se esforce para entender a ideia principal de todos eles.

Se, no meio do processo, encontrar palavras desconhecidas, grife-as, mas não pare a leitura. Você
ainda pode tentar entendê-las pelo contexto.

4. Reveja as palavras grifadas


Depois de ler parágrafo por parágrafo com atenção, retome as palavras que grifou e tente adivinhar o
que significam. Depois de familiarizado com o conteúdo do texto, fica muito mais fácil decifrá-las. Se
mesmo assim encontrar dificuldades, tente substituí-las por outras palavras ou expressões que conhece
e que fariam sentido no texto – talvez você encontre sinônimos.

5. Consulte o dicionário
Só depois de analisar bem o texto é hora de pegar o dicionário! Confira se você acertou o significado
das palavras desconhecidas que grifou.

Se não, anote o significado correto em um caderno: isso ajuda a fixar o novo vocabulário.

6. Releia o texto mais uma vez


Conhecer o significado de uma palavra é tão importante quanto saber empregá-la corretamente em
frases. Por isso, depois de descobrir a definição de cada vocábulo, leia o texto uma última vez para saber
como utilizá-los corretamente em conversas e textos que escrever no futuro

Técnica de leitura de texto de língua inglesa

No Brasil, de um modo geral, o inglês instrumental é uma das abordagens do ensino do Inglês que
centraliza a língua técnica e científica focalizando o emprego de estratégias específicas, em geral,
voltadas à leitura. Seu foco é desenvolver a capacidade de compreensão de textos de diversas áreas do
conhecimento. O estudo da gramática restringe-se a um mínimo necessário normalmente associado a
um texto atual ou similar que foi veiculado em periódicos. O conhecimento de uma boa quantidade de
palavras também faz parte das técnicas que serão relacionadas abaixo.

O que é Inglês Instrumental?

Também conhecido como Inglês para Fins Específicos - ESP, o Inglês Instrumental fundamenta-se no
treinamento instrumental dessa língua. Tem como objetivo essencial proporcionar ao aluno, em curto
prazo, a capacidade de ler e compreender aquilo que for de extrema importância e fundamental para que
este possa desempenhar a atividade de leitura em uma área específica.

Estratégias de leitura

Algumas estratégias de leitura são consideradas básicas no Inglês Instrumental, a saber:

- Skimming: trata-se de uma estratégia onde o leitor vai buscar a ideia geral do texto através de uma
leitura rápida, sem apegar-se a ideias mínimas ou específicas, para dizer sobre o que o texto trata.

. 107
1441227 E-book gerado especialmente para THAIS CAMILA DE SOUZA METZLER
- Scanning: através do scanning, o leitor busca ideias específicas no texto. Isso ocorre pela leitura do
texto à procura de um detalhe específico. Praticamos o scanning diariamente para encontrarmos um
número na lista telefônica, selecionar um e-mail para ler, etc.

- Cognatos: são palavras idênticas ou parecidas entre duas línguas e que possuem o mesmo
significado, como a palavra “vírus” é escrita igualmente em português e inglês, a única diferença é que
em português a palavra recebe acentuação. Porém, é preciso atentar para os chamados falsos cognatos,
ou seja, palavras que são escritas igual ou parecidas, mas com o significado diferente, como “evaluation”,
que pode ser confundida com “evolução” onde na verdade, significa “avaliação”.

- Inferência contextual: o leitor lança mão da inferência, ou seja, ele tenta adivinhar ou sugerir o
assunto tratado pelo texto, e durante a leitura ele pode confirmar ou descartar suas hipóteses.

- Reconhecimento de gêneros textuais: são tipo de textos que se caracterizam por organização,
estrutura gramatical, vocabulário específico e contexto social em que ocorrem. Dependendo das marcas
textuais, podemos distinguir uma poesia de uma receita culinária, por exemplo.

- Informação não-verbal: é toda informação dada através de figuras, gráficos, tabelas, mapas, etc. A
informação não-verbal deve ser considerada como parte da informação ou ideia que o texto deseja
transmitir.

- Palavras-chave: são fundamentais para a compreensão do texto, pois se trata de palavras


relacionadas à área e ao assunto abordado pelo texto. São de fácil compreensão, pois, geralmente,
aparecem repetidamente no texto e é possível obter sua ideia através do contexto.

- Grupos nominais: formados por um núcleo (substantivo) e um ou mais modificadores (adjetivos ou


substantivos). Na língua inglesa o modificador aparece antes do núcleo, diferente da língua portuguesa.

- Afixos: são prefixos e/ou sufixos adicionados a uma raiz, que modifica o significado da palavra.
Assim, conhecendo o significado de cada afixo pode-se compreender mais facilmente uma palavra
composta por um prefixo ou sufixo.

- Conhecimento prévio: para compreender um texto, o leitor depende do conhecimento que ele já
tem e está armazenado em sua memória. É a partir desse conhecimento que o leitor terá o entendimento
do assunto tratado no texto e assimilará novas informações. Trata-se de um recurso essencial para o
leitor formular hipóteses e inferências a respeito do significado do texto.
Fonte: http://canaldoensino.com.br/blog/6-dicas-de-interpretacao-de-textos-em-ingles (Adaptado e ampliado)

Questões

1. (MRE – Oficial de Chancelaria – FGV/2016)


TEXT I
How music is the real language of political diplomacy
Forget guns and bombs, it is the power of melody that has changed the world

Marie Zawisza
Saturday 31 October 2015 10.00 GMT
Last modified on Tuesday 10 November 201513.19 GMT

. 108
1441227 E-book gerado especialmente para THAIS CAMILA DE SOUZA METZLER
An old man plays his cello at the foot of a crumbling wall. The notes of the sarabande of Bach’s Suite
No 2 rise in the cold air, praising God for the “miracle” of the fall of the Berlin Wall, as Mstislav Rostropovich
later put it. The photograph is seen around the world. The date is 11 November 1989, and the Russian
virtuoso is marching to the beat of history.
Publicity stunt or political act? No doubt a bit of both – and proof, in any case, that music can have a
political dimension. Yo-Yo Ma showed as much in September when the cellist opened the new season of
the Philharmonie de Paris with the Boston Symphony Orchestra. As a “messenger of peace” for the United
Nations, the Chinese American is the founder of Silk Road Project, which trains young musicians from a
variety of cultures to listen to and improvise with each other and develop a common repertoire. “In this
way, musicians create a dialogue and arrive at common policies,” says analyst Frédéric Ramel, a professor
at the Institut d’Études Politiques in Paris. By having music take the place of speeches and peace talks,
the hope is that it will succeed where diplomacy has failed.[…]
Curiously, the study of the role of music in international relations is still in its infancy. “Historians must
have long seen it as something fanciful, because history has long been dominated by interpretations that
stress economic, social and political factors,” says Anaïs Fléchet, a lecturer in contemporary history at the
Université de Versailles-St-Quentin and co-editor of a book about music and globalisation.
“As for musicologists,” she adds, “until quite recently they were more interested in analysing musical
scores than the actual context in which these were produced and how they were received.” In the 1990s
came a cultural shift. Scholars were no longer interested solely in “hard power” – that is, in the balance of
powers and in geopolitics – but also in “soft power”, where political issues are resolved by mutual support
rather than force. […]

Gilberto Gil sings while then UN secretary general Kofi Annan plays percussion at a September 2003
concert at the UN headquarters honouring those killed by a bomb at a UN office in Baghdad a month
earlier. Photograph: Zuma/Alamy
Since then, every embassy has a cultural attaché. The US engages in “audio diplomacy” by financing
hip-hop festivals in the Middle East. China promotes opera in neighbouring states to project an image of
harmony. Brazil has invested in culture to assert itself as a leader in Latin America, notably by establishing
close collaboration between its ministries of foreign affairs and culture; musician Gilberto Gil was culture
minister during Luiz Inácio Lula da Silva᾽s presidency from 2003 to 2008. He was involved in France’s
Year of Brazil. As Fléchet recalls, “the free concert he gave on 13 July, 2005 at the Place de la Bastille
was the pinnacle. That day, he sang La Marseillaise in the presence of presidents Lula and Jacques
Chirac.” Two years earlier, in September 2003, Gil sang at the UN in honour of the victims of the 19 August
bombing of the UN headquartes in Baghdad. He was delivering a message of peace, criticising the war on
Iraq by the US: “There is no point in preaching security without giving a thought to respecting others,” he
told his audience. Closing the concert, he invited then UN secretary general Kofi Annan on stage for a
surprise appearance as a percussionist. “This highly symbolic image, which highlighted the conviction that
culture can play a role in bringing people together, shows how music can become a political language,”
Fléchet says.
(adapted from http://www.theguardian.com/music/2015/oct/31 /music-language-human-rights-political-diplomacy)

The word that is closer in meaning to “stunt” in the question “Publicity stunt or political act?” is:
(A) tip;
(B) event;
(C) brand;
(D) story;
(E) poster.

. 109
1441227 E-book gerado especialmente para THAIS CAMILA DE SOUZA METZLER
2. (TRE-MT – Conhecimentos Gerais para o Cargo 3 – CESPE/2015)
In the short term, the justice system can gain consistency by striving for standardization and by
publishing the result of that effort. Broadly speaking, the court system resolves disputes by providing
answers where the parties themselves cannot find them. It generates public trust by honouring arguments
with new solutions, and this fundamental task must be supported by proportional and adequate use of
technology, never reduced. In this sense, judicial organizations need to pay serious attention to their
information technology policies to guarantee that justice is served.
Public guidelines for frequently occurring decisions can fulfil the need for consistency. Automating the
guidelines can be a next step. Public guidelines can reduce the number of points in dispute, and perhaps
even entire disputes, to be put before the judge. Thus, increasing consistency also shortens turnaround
time. There is more to this than just implementing technology, however. Developing routines and public
guidelines require active work on the part of the judges and their staff in the courts. Judiciaries need to be
responsible for their own performance as administrators of justice.

Internet: <http://home.hccnet.nl> (adapted).

According to the text, public guidelines.


(A) show that judges and their staff are responsible for the administration of justice.
(B) will increase the amount of time needed for a court decision.
(C) can become automated for frequent decisions.
(D) solve the points in dispute.
(E) have the power to certainly reduce entire disputes.

Leia o texto e responda as questões 3 e 4.


Text 1
The good oil boys club

It should have been a day of high excitement. A public auction on July 15th marked the end of a
77-year monopoly on oil exploration and production by Pemex, Mexico`s state-owned oil company, and
ushered in a new era of foreign investment in Mexican oil that until a few years ago was considered
unimaginable.
The Mexican government had hoped that its firstever auction of shallow-water exploration blocks in
the Gulf of Mexico would successfully launch the modernisation of its energy industry. In the run-up to
the bidding, Mexico had sought to be as accommodating as its historic dislike for foreign oil companies
allowed it to be. Juan Carlos Zepeda, head of the National Hydrocarbons Commission, the regulator,
had put a premium on transparency, saying there was “zero room” for favouritism.
When prices of Mexican crude were above $100 a barrel last year (now they are around $50), the
government had spoken optimistically of a bonanza. It had predicted that four to six blocks would be
sold, based on international norms.
It did not turn out that way. The results fell well short of the government’s hopes and underscore
how residual resource nationalism continues to plague the Latin American oil industry. Only two of 14
exploration blocks were awarded, both going to the same Mexican-led trio of energy fi rms. Offi cials
blamed the disappointing outcome on the sagging international oil market, but their own insecurity about
appearing to sell the country’s oil too cheap may also have been to blame, according to industry experts.
On the day of the auction, the fi nance ministry set minimum-bid requirements that some considered
onerously high; bids for four blocks were disqualifi ed because they failed to reach the offi cial fl oor.

(Source: http://www.economist.com/news/business/21657827-
latinamericas-oil-fi rms-need-more-foreign-capital-historic-auctionmexico-shows)

3. (ESAF – Analista de Planejamento e Orçamento – ESAF/2015)


According to text 1 above, Juan Carlos Zepeda
(A) disliked all foreign oil companies.
(B) was for favouritism.
(C) gave reluctant support to the first auction.

. 110
1441227 E-book gerado especialmente para THAIS CAMILA DE SOUZA METZLER
(D) was certain that no rigging was to happen.
(E) was against the auction.

4. (ESAF – Analista de Planejamento e Orçamento – ESAF/2015)


As stated in the passage, the public auction
(A) gave rise to new times concerning oil production.
(B) started the monopoly on oil exploration.
(C) cut off the hopes for a bonanza.
(D) was successful in achieving the modernization of Mexican economy.
(E) set out apprehension for the expansion of oil exploration and production.

5. (Receita Federal – Auditor Fiscal da Receita Federal – ESAF)


The IRS Chief Counsel is appointed by the President of the United States, with the advice and consent
of the U.S. Senate, and serves as the chief legal advisor to the IRS Commissioner on all matters pertaining
to the interpretation, administration, and enforcement of the Internal Revenue Code, as well as all other
legal matters. Under the IRS Restructuring and Reform Act of 1998, the Chief Counsel reports to both the
IRS Commissioner and the Treasury General Counsel. Attorneys in the Chief Counsel’s Office serve as
lawyers for the IRS. They provide the IRS and taxpayers with guidance on interpreting Federal tax laws
correctly, represent the IRS in litigation, and provide all other legal support required to carry out the IRS
mission. Chief Counsel received 95,929 cases and closed 94,323 cases during fiscal year 2012. Of the
new cases received, and cases closed, the majority related to tax law enforcement and litigation, including
Tax Court litigation; collection, bankruptcy, and summons advice and litigation; Appellate Court litigation;
criminal tax; and enforcement advice and assistance. In Fiscal Year 2012, Chief Counsel received 31,295
Tax Court cases involving taxpayers contesting an IRS determination that they owed additional tax. The
total amount of tax and penalty in dispute at the end of the fiscal year was almost $6.6 billion.

(Source: Internal Revenue Service Data Book, 2012.)

During fiscal year 2012, the Chief Counsel's office succeeded in


(A) turning down over 30,000 appeals by taxpayers.
(B) securing over $6 billion for the State.
(C) winning the majority of litigation cases.
(D) processing most of the cases it received.
(E) voiding 1,606 cases fled by taxpayers.

6. (Receita Federal – Auditor Fiscal da Receita Federal – ESAF)


We've been keeping our veterinarian in business lately. First Sammy, our nine-year-old golden retriever,
needed surgery. (She's fine now.) Then Inky, our curious cat, burned his paw. (He'll be fine, too.) At our
last visit, as we were writing our fourth (or was it the fifth?) consecutive check to the veterinary hospital,
there was much joking about how vet bills should be tax-deductible. After all, pets are dependents, too,
right? (Guffaws all around.)
Now, halfway through tax-fling season, comes news that pets are high on the list of unusual deductions
taxpayers try to claim. From routine pet expenses to the costs of adopting a pet to, yes, pets as
"dependents," tax accountants have heard it all this year, according to the Minnesota Society of Certified
Public Accountants, which surveys its members annually about the most outlandish tax deductions
proposed by clients. Most of these doggy deductions don't hunt, but, believe it or not, some do. Could
there be a spot for Sammy and Inky on our 1040?
Scott Kadrlik, a certified public accountant in Eden Prairie, Minn., who moonlights as a stand-up
comedian (really!), gave me a dog's-eye view of the tax code: "In most cases our family pets are just family
pets," he says. They cannot be claimed as dependents, and you cannot deduct the cost of their food,
medical care or other expenses. One exception is service dogs. If you require a Seeing Eye dog, for
example, your canine's costs are deductible as a medical expense. Occasionally, man's best friend also
is man's best business deduction. The Doberman that guards the junk yard can be deductible as a
business expense of the junk-yard owner, says Mr. Kadrlik. Ditto the convenience-store cat that keeps the
rats at bay

. 111
1441227 E-book gerado especialmente para THAIS CAMILA DE SOUZA METZLER
For most of us, though, our pets are hobbies at most. Something's a hobby if, among other things, it
hasn't turned a profit in at least three of the past five years (or two of the past seven years in the case of
horse training, breeding or racing). In that case, you can't deduct losses-only expenses to the extent of
income in the same year. So if your beloved Bichon earns $100 for a modeling gig, you could deduct $100
worth of vet bills (or dog food or doggy attire).

(Source: Carolyn Geer, The Wall Street Journal, retrieved on 13 March 2014 - slightly adapted)

The title that best conveys the main purpose of the article is:
(A) Sammy and Inky Run Up a Hospital Bill.
(B) Vet Bills Should Be Tax-Deductible.
(C) Are Your Pets Tax Deductions?
(D) The Case for Pets as Dependents.
(E) How to Increase Your Tax Refund.

7. (TJ-SE – Conhecimentos Básicos – CESPE)

Procedural programming has been around since the inception of computers and programming. Object-
oriented paradigms arrived a little later - in the late 1950s to early 1960s - which means over 50 years of
object-oriented problem solving. Still, many developers lack a full understanding of the thought process in
developing object-oriented software and therefore can’t take advantage of its concepts. I’m happy to see
that this book, The Object-Oriented Thought Process, has taken this fairly old perspective and given it full
attention and renewed interest.
Not having read the previous editions, I’m not familiar with the changes represented in this fourth edition.
Author Matt Weisfeld is a professor who understands these important concepts and the level of knowledge
and process required for readers and students to grasp what they need to know. The examples in the book
are concise, clear, and easy to follow. Additionally, the book makes good use of white space, lists, pictures,
and diagrams to make the content easier to follow and scan quickly.
Weisfeld has organized the concepts to build on each other, ensuring that students understand one
concept well before moving to the next. On the other hand, readers who already understand the
fundamentals can go directly to object-oriented thought processes for particular programming paradigms,
such as Web services or client-server applications.
The book is language-neutral. Its examples are in C#, but a supplementary website offers example
code in other languages. If your language isn’t fairly represented, don’t be deterred from acquiring this
book because object-oriented concepts and semantics are mostly universal - just the particular
implementation might vary due to the language.
Each chapter contains UML and example code to better understand the concepts and see how they’re
implemented. The last chapter introduces design patterns but without going into great detail about how to
use them. This lets the inexperienced reader know that design patterns would be the next step in the path
to developing good code.
Overall, I can recommend this book to code developers, designers, and testers - to anyone with an
interest in proper software development semantics. It's available in a digital format that serves as a useful
ready reference.
Scott Brookhart. Thinking about objects.Internet: (adapted).

According to the text, judge the items below.


The example codes are presented in C#, but the book offers support for those who use other
languages.
( ) Certo ( ) Errado

8. (Funasa – Todos os cargos – CESPE)


1 The difficulty for health policy makers the world over is
this: it is simply not possible to promote healthier lifestyles
through presidential decree or through being overprotective

. 112
1441227 E-book gerado especialmente para THAIS CAMILA DE SOUZA METZLER
4 towards people and the way they choose to live. Recent history
has proved that one-size-fits-all solutions are no good when
public health challenges vary from one area of the country to
7 the next. But we cannot sit back while, in spite of all this, so
many people are suffering such severe lifestyle-driven ill health
and such acute health inequalities.

Internet: <www.gov.uk> (adapted).

In the text above,


the author suggests that some public health policies that have already been used did not work.
( ) Certo ( ) Errado

9. (Pref. De Biguaçu-SC – Professor III – Inglês – UNISUL/2016) Which of the options below cannot
be considered part of Reading strategies.
a) Having previous knowledge about the topic.
b) Making wild guesses and assumptions.
c) False cognate identification.
d) Context.
e) Skimming and scanning.

10. (Pref. De Biguaçu-SC – Professor III – Inglês – UNISUL/2016) Regarding Reading strategies in
English, what is true about skimming and scanning respectively.

a) Skipping the reading of the text – imagining ends for texts using the reader’s imagination.
b) Looking up all words from the text in a dictionary – having a scanner to able to digitalize the texts.
c) Guessing meanings – selecting always the last paragraph of a text because it usually has all the
necessary information.
d) The text is analyzed through a quick read in order to capture the general idea of the text – a more
detailed look to search for specific information.
e) The text is read very carefully – the text is read superficially.

Respostas

1. (B)
Stunt n (advertising, attention): algo feito fora do comum para publicidade; montagem sf; truque
publicitário loc sm

2. (C)
Public guidelines for frequently occurring decisions can fulfil the need for consistency. Automating the
guidelines can be a next step.

3. (D)
was certain that no rigging was to happen
Rigging tem o sentido de armação.
Alguns sinônimos: frame, framework, fittings, truss, cage
Juan Carlos Zepeda, head of the National Hydrocarbons Commission, the regulator, had put a
premium on transparency, pois onde há transparência, teoricamente, não há armação.

4. (A)
Gave rise to new times concerning oil production. = deu origem a novos tempos em matéria de
produção de petróleo.
No texto: ...ushered in a new era of foreign investment in Mexican oil that until a few years ago was
considered unimaginable (marcou o início de uma nova era de investimento estrangeiro em petróleo
mexicano que até há alguns anos atrás foi considerado inimaginável).

5. (D)
Chief Counsel received 95,929 cases and closed 94,323 cases during fiscal year 2012.
Se ele terminou 94 de 95 ele processou a maioria dos casos recebidos.

. 113
1441227 E-book gerado especialmente para THAIS CAMILA DE SOUZA METZLER
6. (C)
Vá por eliminação e descarte aquelas que não tem as palavras chave do texto. No caso, elimina-se
logo as opções A e E.
b) Vet Bills Should Be Tax-Deductible. = Gastos com Veterinário Deveriam Ser Dedutíveis dos
Impostos
Observe o uso do auxiliar modal SHOULD. Vimos no curso que ele é usado quando se expressa uma
obrigação. O texto não está dizendo que todas as despesas com veterinário deveriam ser dedutíveis dos
impostos. Portanto, errada.
c) Are Your Pets Tax Deductions? = Os seus Animais de Estimação São Deduções Fiscais?
Veja que esse título resume as palavras chaves do texto: animais de estimação e impostos. É
justamente isso que o texto discute, que animais de estimação devem ter suas despesas com veterinário
dedutíveis nos impostos. Esta é a opção correta.
d) The Case for Pets as Dependents. = O Caso de Animais como Dependentes.
Esse título é vago. Ele não resume a mensagem principal do texto. Fica a pergunta no ar, que tipo de
dependência é essa? O tema nem sequer mencionou o assunto impostos ou dedução. Errada.

7. Errado
The book offers support - o livro não oferece suporte, quem oferece é o website.
"but a supplementary website offers example code in other languages"

8. Certo
O texto deixa claro que algumas políticas, por exemplo as do tipo "uma solução geral e universal", não
funcionam devido às diferenças regionais. Isso fica claro na linha cinco, quando o autor diz:
"Recent history has proved that one-size-fits-all solutions are no good when public health challenges
vary from one area of the country to the next."
Cuja tradução livre poderia ser:
"A história recente vem demonstrando que uma solução geral e universal não é boa quando os desafios
da saúde pública variam de uma região do país para outra."

9. (B)
Inferência é uma das estratégias, e não adivinhações ou suposições “selvagens”, sem fundamento.

10. (D)
Skimming consiste em observamos o texto rapidamente apenas para detectar o assunto geral do
mesmo, sem nos preocuparmos com os detalhes.
The text is analyzed through a quick read in order to capture the general idea of the text
Scanning é uma técnica de leitura que consiste em correr rapidamente os olhos pelo texto até localizar
a informação específica desejada.
A more detailed look to search for specific information.

. 114
1441227 E-book gerado especialmente para THAIS CAMILA DE SOUZA METZLER