Você está na página 1de 8

SIMPLE PAST AND

PAST PROGRESSIVE

SIMPLE PAST Geralmente, o “Simple Past” é usado na frase com um advérbio


de tempo no passado para indicar que a ação já ocorreu.
O passado é usado para indicar que uma ação ocorreu num
determinado tempo no passado: Exemplo:
Ex.: Thiago bought many books last Saturday.
L L
simple Past Adv. de
tempo
Em alguns casos, uma oração adverbial é que vai indicar quando
a ação aconteceu.
Exemplo:
Ex.: He visited Corcovado when he was in Rio.

Lsimple Past Loração adverbial

Todos os verbos regulares são acrescidos de –ed em suas formas


de passado e de particípio passado. Aqueles terminados em –e, ou
–ee, são apenas acrescidos de –d.

Exemplo: age aged


Jane went to Montreal last month. live lived
Usado para indicar um período de tempo no passado. agree agreed
hope hoped
order ordered
play played
ski skied

Verbos regulares terminados em Y precedidos de consoante


substituem o Y por –ied.

hurry hurried
study studied

Exemplo: cry cried


She worked at Petrobras from 2010 to 2014. apply applied

Sequência de ações ou fatos no passado: Verbos regulares terminados em Y precedidos de vogal recebem a
terminação –ed, normalmente.

play played
stay stayed

Verbos regulares com apenas uma sílaba, terminados em apenas


uma consoante precedida de uma só vogal, dobram essa última
consoante antes de receberem –ed. Essa regra não se aplica a verbos
regulares terminados em W, X ou Y, nas mesmas situações.

ban banned fax faxed


trim trimmed play played
bow bowed
Exemplo:
In 2000 she moved to São Paulo. Two years after she lived in Rio O auxiliar do “Simple Past” é o verbo “did” que é usado nas
and in 2014 she went to Curitiba. formas interrogativas e negativas.

PROMILITARES.COM.BR 251
SIMPLE PAST AND PAST PROGRESSIVE

Exemplos:
INTERROGATIVE FORM
I didn’t do my exercises.
Did she go to the movies alone? Was there?

Were there?
Alguns advérbios/expressões no passado:
Last month; last night; last year; yesterday; last spring; today; last
carnival; the day before yesterday; two months ago etc. Exemplos:
Was there a meeting at the office yesterday?
O PASSADO HABITUAL: WOULD AND USED TO Were there two trains at the platform this morning?
would e used to: são usados parar indicar ações repetidas no How many cars were there on the patio?
passado e que não mais acontecem no momento em que se fala.
Exemplos: PAST CONTINUOUS
As a child, Helen used to (would) spend all day in her room. O “Past Continuos” é formado com o verbo to be no passado
They used to (would) play kite for hours in their childhood. (como auxiliar) e mais o verbo principal no infinitivo com “ING” no
Did he use to attend Escola Naval or AFA? final.
Exemplo:
CONJUGAÇÃO DO “SIMPLE PAST”

AFIRMATIVA INTERROGATIVA NEGATIVA

You went Did you go You did not (didn’t) go


O “Past Continuous” é usado para indicar uma ação progressiva
no passado ou um período de tempo, num momento definido ou não.
They did Did they do They did not (didn’t) do

I had Did I have I did not (didn’t) have

You bought Did you buy You did not (didn’t) buy

He visited Did he visit He did not (didn’t) visit

She took Did she take She did not (didn’t) take

It fell Did it fall It did not (didn’t) fall


Exemplo:

We sank Did we sink We did not (didn’t) sink She was reading a book from 8 o’clock to 10 o’clock.

Usado para indicar simultaneidade no passado (Simple past + Past


Continuous ou Past Continuous + Past Continuous). Nesse caso, a
THERE WAS / THERE WERE ligação é feita principalmente pelos advérbios WHEN, WHILE, AS
SOON AS, TILL, UNTIL, BEFORE, AFTER, AS LONG AS, WHENEVER
AFIRMATIVE FORM e BY THE TIME.

There was havia/existia – Usado no singular

There were havia/existiam – Usado no plural

_ _ _ _ ___,.�
�---� �,---+----FUTURE
��-----'�
Exemplos: PA ST l'-
There was a scientist in the lab last night. PRESENT
There were many people on the beach yesterday.

NEGATIVE FORM 1 was studying last night


There was not There wasn’t CPast Continuous

There were not There weren’t When the light went

Simple past
Exemplos:
There wasn’t any student in class this morning.
There weren’t soldiers in the lodgment last night. Exemplo:
Peter was studying Math when I arrived.
My wife was talking on the phone while I was having lunch.

252 PROMILITARES.COM.BR
SIMPLE PAST AND PAST PROGRESSIVE

CONJUGAÇÃO DO “PAST CONTINUOUS” FUTURO - GOING TO OU


AFIRMATIVA INTERROGATIVA NEGATIVA
PRESENT CONTINUOUS
Indica um futuro com mais certeza, indica a situação como certa.
I was not (wasn’t) Exemplos:
I was going Was I going?
going
She’s going to start her classes tomorrow.
You were not They are visiting the museum this afternoon.
You were having Were you having?
(weren’t) having My sister is going to have a baby in December.
He was not (wasn’t)
He was taking Was he taking?
taking Ideias usadas com o futuro “going to”:
She was not Prediction (previsão com base em evidências no presente):
She was driving Was she driving?
(wasn’t) driving It’s going to rain soon.
She’s going to make an excellent nurse.
It was not (wasn’t)
It was showing Was it showing?
showing
Plan, decision or intention (plano, decisão ou intenção):
We were not
We were picking Were we picking? I’m going to start a new job on Monday. Or (I’m starting a new
(weren’t) picking
job on Monday.)
You were not I’m going to have a baby.
You were eating Were you eating?
(weren’t) eating

They were painting


Were they They were not FUTURO COM SIMPLE PRESENT
painting? (weren’t) painting Usado para indicar eventos oficiais e a partida ou chegada de
meios de transportes.
Exemplos:
SIMPLE FUTURE The show starts at 9 today at Ipanema Beach.
O futuro Will indica que a ação pode ou não acontecer, logo
The plane leaves at 8:00 P.M.
implica ideias como se fosse um plano, uma previsão para o futuro.
Caetano Veloso opens the season at Sambódromo tomorrow.
Exemplos:
She thinks she will study in the U.S.A. next year.
I believe I will leave in ten minutes.
THE FUTURE CONTINUOUS TENSE
Indica que as ações ou eventos estarão ocorrendo ou não em
My mother will bring me a DVD from The U.S.A.
um ponto no futuro, período de tempo no futuro ou relação de
simultaneidade.
Forma afirmativa:
Ponto no futuro:
Exemplo:
Exemplos:
I will go to the movies tonight.
What will the senator be doing at 4:00? He’ll be resting.
We will be meeting him at the office tomorrow.
Forma interrogativa:
Exemplo:
Período de tempo no futuro:
Will you take Jane at school today?
Exemplos:
Forma negativa: What will you be doing from 5:00 to 7:00? I’ll be studying at home.
Exemplo: She’ll be living in Gávea from June to July.
He will not (won’t) meet Mary during their trip next month.
Simultaneidade no futuro:
Ideias usadas com o futuro “will”: Exemplos:
Prediction (previsão, planos): By the time I get to Petrópolis, the sun will be rising.
Nancy will visit the Russia soon. Whenever you call, I will be waiting.
Don’t worry! You won’t feel a thing!
Time expressions: soon, sometime, before long, in a few minutes etc. EXERCÍCIOS DE

FIXAÇÃO
Promise (promessa): I’ll (I will) never do it again.
Request (pedido): It’s raining. Will you give me a ride?
Offer (oferta): You look cold. I’ll get you a jacket.
Willingness (disposição, boa vontade): Who will do the house 01. (FCC-SP) “His lawyer _______ here yesterday”.
cleaning? I will.
a) came
Unwillingness (refusal) (indisposição): I won’t (will not) leave
b) come
until I have seen Mr. Smith.
c) comes
Invitation (convite): Will you stay for dinner?
d) goes
e) went

PROMILITARES.COM.BR 253
SIMPLE PAST AND PAST PROGRESSIVE

02. (PUC-CAMP) Assinale a alternativa que traz os verbos entre how to code. He runs a tech company that depends on access to a
parênteses em sua forma correta para preencher a seguinte frase: constantly growing pipeline of talent. But it could be in your interest
“The dinosaur (live) 100 million years ago. It (walk) on two legs. Its too: studying coding could increase your chances of pulling in a big
arms (be) very small. Its mouth (be) very big. It (have) long teeth. salary. A computer-science education, at least in countries like the US,
A alternativa correta é: is one of the most viable and lucrative career paths open to young
people today.
a) lived - walked - were - was - had
But, Cook says, the benefits go beyond that. “It’s the language
b) was living - was walking - was - were - had that everyone needs, and not just for the computer scientists. It’s for
c) lived - walked - was - were - was having all of us”. He added that programming encourages students of all
d) lived - was walking - was - were - were having disciplines to be inventive and experimental: “Creativity is the goal.
Coding is just to allow that. Creativity is in the front seat; technology
e) lives - were walking - was - were - had
is in the backseat. With the combination of both of these you can do
such powerful things now.”
03. (UFRGS 2007) Leia.
(Adapted from https://www.cnbc.com/2017/10/12/apple-
Mr. Eugene Foster lives with his wife in a large house in New York ceo-tim-cook-learning-to-code-is-so-important.html.)
City, and they 1have four servants. On this particular morning, there is
a great deal of bustling about. One maid is distributing dust sheets to Which one from the underlined verbs in the text conveys a verb tense
every room, while another 2is draping them over the furniture. The butler that is different from the others?
is bringing down suitcases, and Mrs. Foster herself is flying from room a) says (paragraph 1)
to room and pretending to supervise these operations. Actually, she is
b) made (paragraph 1)
thinking of nothing at all except that she is going to miss her plane if her
husband doesn't come out of his study soon and get ready. c) think (paragraph 2)
Mr. Foster may possibly have a right to be irritated with his wife's d) runs (paragraph 3)
foolishness, but he can have no excuse for increasing her misery by e) needs (paragraph 4)
keeping her waiting 4unnecessarily. It is by no means certain that this
is what he 3does, yet whenever they go somewhere, his timing is so 05. (AFA) Mark the option that completes the gaps respectively: “I
accurate and his manner so bland that it is hard to believe he isn't ________ in Freeport, Illinois. My first job was at the local carwash.
purposely inflicting a nasty torture of his own on the 5unhappy lady. I ________ sixteen years old. I ________ every day, all summer, for a
And one thing he must know - that she would never dare to call out dollar an hour. I worked with ten other guys. All of us ________from
and tell him to hurry. He disciplined her too well for that. He must different racial, religious and economic backgrounds. We had to clean
also know that if he is prepared to wait even beyond the last moment cars in teams, and we quickly learned to work together”.
of safety, he can 6drive her nearly into hysterics. It seems almost as
a) woke up - were - came back - came
though he 'wanted' to miss the plane simply to intensify the poor
woman's suffering. b) was born - had - traveled - got
(Adapted from: DAHL, Roald. The way up to heaven. In: Tales c) grew up - was - worked - were
of the unexpected. London: Penguin Book, 1979. p. 179-180.)
d) lived - got - tried - lived
Se, em vez de narrar a história no presente, o autor a tivesse situado
no passado, as formas verbais HAVE (ref. 1), IS (ref. 2) e DOES (ref. 3) 06. (EFOMM) “On the way home I _________Jane at the bus stop.
teriam de ser substituídas, respectivamente, por: She __________ a beautiful dress but she _____________ happy”.
a) had, were e did. a) met – was wearing – didn’t look
b) have, was e done. b) meet – was wearing – didn’t look
c) had, was e did. c) met – wore – doesn’t looked
d) have, were e done. d) meet – is wearing – didn’t look
e) have, been e did. e) met – wears – doesn’t looked

04. (ESPCEX/AMAN 2019) Leia o texto a seguir e responda à questão 07. (ITA) Dadas as sentenças:
a seguir. I. I stayed at the Menezes for only two days.
LEARN TO CODE, IT’S MORE IMPORTANT THAN II. When she cried, her eyes used to get swollen.
ENGLISH AS A SECOND LANGUAGE III. He arrived and saw the patient.
Apple CEO Tim Cook says coding is the best foreign language
that a student in any country can learn. The tech executive made the Constamos que está (ão) correta (s):
remarks to French outlet Konbini while in the country for a meeting a) apenas a I.
with French President Emmanuel Macron. The tech leader gave some b) apenas a II.
brief thoughts on education:
c) apenas a III.
“If I were a French student and I were 10 years old, I think it would
d) apenas a II e a III.
be more important for me to learn coding than English. I’m not telling
people not to learn English in some form – but I think you understand e) todas estão corretas.
what I am saying is that this is a language that you can use to express
yourself to 7 billion people in the world. I think that coding should be 08. (ITA) Dadas as sentenças:
required in every public school in the world.” I. Shall we begin, now?
Of course, it’s in Cook’s best interest to have the world learning II. By 2050, Brazil will have overcome many of its social problems.
III. I can’t go out with you next Saturday, I will be working.
Constamos que está(ão) correta(s):

254 PROMILITARES.COM.BR
SIMPLE PAST AND PAST PROGRESSIVE

a) apenas a I. EXERCÍCIOS DE
b) apenas a II.
c) apenas a III. TREINAMENTO
d) apenas a I e a II.
e) todas as sentenças. 01. (UFSM 2007)
TEENS LIFE QUALITY AFFECTED BY A LACK OF SLEEP
09. (AFA) Complete the text: “Of course they are no angels, but they
______________ us pretty well and they __________ to kill us, like the According to a new 1survey of teenagers across the U.S., many of
Russian.” them are losing out on quality of life because of a lack of sleep.
(Yelena Kapran, one of the hundreds of Russian civilians taken hostage in The poll by the National Sleep Foundation (NSF) found that as
Budyonnovsk, after her release by Chechen Guerrillas.) consequence of insufficient sleep, teens are falling asleep in class, lack
the energy to exercise, feel depressed and are driving while feeling
a) cared - attacked 2
drowsy.
b) treated - didn’t try The 3poll results support previous studies by Brown Medical
c) haven’t treated - haven’t tried School, and Lifespan affiliates Bradley Hospital and Hasbro Children's
d) have worked - haven’t shooted Hospital, which found that adolescents are not getting enough sleep,
and suggest that 4this can lead to a number of physical and emotional
impairments.
10. (UNESP 2008)
Mary A. Carskadon, PhD, with Bradley Hospital and Brown Medical
HERE IS THE FIRST PART OF A LETTER, WRITTEN BY A
School, 5chaired the National Sleep Foundation poll taskforce and has
98-YEAR-OLD PENSIONED LADY TO HER BANK MANAGER.
been a leading authority on teen sleep for more than a decade.
Dear Sir,
Carskadon, director of the Bradley Hospital Sleep and
I am writing to thank you for bouncing my cheque with which Chronobiology Sleep Laboratory and a professor of psychiatry and
I endeavoured to pay my plumber last month. By my calculations, human behavior at Brown Medical School, says the old adage 6'early
three "nanoseconds" must have elapsed between his presenting to bed, early to rise' presents a real 7challenge for adolescents.
the cheque and the arrival in my account of the funds needed to
Her research on adolescent circadian rhythms indicates that the
honour it. I refer, of course, to the automatic monthly deposit of my
internal clocks of adolescents undergo maturational changes making
Pension, an arrangement, which, I admit, has been in place for only
them different from 8those of children or adults.
eight years You are to be commended for seizing that brief window
of opportunity, and also for debiting my account to the tune of 30 But teens must still meet the demands of earlier school start times
pounds by way of a penalty for the inconvenience caused to your that make it nearly impossible for them to get enough sleep.
bank. My thankfulness springs from the manner in which this incident Carskadon's work has been instrumental in influencing school
has caused me to rethink my errant financial ways. start times across the country.
I noticed that whereas I personally attend to your telephone Carskadon's newest finding indicates that, in addition to the
calls and letters, when I try to contact you, I am confronted by that changes in their internal clocks, adolescents experience slower sleep
impersonal, overcharging, prerecorded, faceless entity, which your pressure, which may contribute to an overall shift in teen sleep cycles
bank has become. to later hours.
From now on, I, like you, choose only to deal with a flesh- and- Judy Owens, MD, a national authority on children and sleep, is the
blood person. My mortgage and loan payment will therefore and director of the pediatric sleep disorders center at Hasbro Children's
hereafter no longer be automatic, but will arrive at your bank by Hospital and an associate professor of pediatrics at Brown Medical
cheque, addressed personally and confidentially to an employee at School, and says the results are especially important in light of the fact
your bank whom you must nominate. Be aware that it is an offence that 90% of the parents polled 9believed that their adolescents were
under the Postal Act for any other person to open such an envelope. getting enough sleep during the week.
Please find attached an Application Contact Status, which I require She says the message to parents is that teens are 10tired; but
your chosen employee to complete. I am sorry it runs to eight pages, parents can help by eliminating sleep stealers such as 11caffeinated
but in order that I know as much about him or her as your bank drinks and TV or computers in the teen's bedroom, as well as enforcing
knows about me, there is no alternative. Please note that a Solicitor reasonable bed times.
must countersign all copies of his or her medical history, and the
mandatory details of his/her financial situation (income, debts, assets A major, report last year by Carskadon, Owens, and Richard
and liabilities) must be accompanied by documented proof. Millman, MD, professor of medicine at Brown Medical School,
indicated that adolescents 12aged 13 to 22 need 9 to 10 hours of
(Adapted from: forums.film.com/showthead.php?t=15516)
sleep each night.
Indique a alternativa que completa a sentença: “The lady was sorry According to the National Center on Sleep Disorders Research at
the Application ________ to eight pages, but she ______ it to get the the National Institutes of Health, school-age children and teenagers
information she _______”. should get at least 9 hours of sleep a day. Other studies have also
a) runs - needs - wanted shown that young people between 16 and 29 years of age were the
most likely to be involved in 13crashes caused by the driver falling
b) runs - need - wanted asleep.
c) run - needs - wants The NIH also says without enough sleep, a person has trouble
d) ran - needed - wanted focusing and responding quickly and there is growing evidence linking
e) run - need - want a chronic lack of sleep with an 14increased risk of obesity, diabetes,
heart disease and infections.
(http://www.news-medical.net/?id=16969. Acesso em 03/7/06.)

O vocábulo "chaired" (ref. 5) tem a mesma função gramatical e


tempo verbal que:

PROMILITARES.COM.BR 255
SIMPLE PAST AND PAST PROGRESSIVE

a) believed (ref. 9) 04. (CN 2017) Complete the sentences with the correct use of the
b) tired (ref. 8) Simple Past and the Past Continuous.
c) caffeinated (ref. 11) – I was waiting for the bus when I __________ (see) her.
d) aged (ref. 12) – The children __________ (argue) when the teacher arrived.
e) increased (ref. 14) – Everyone __________ (listen) to music when the lights __________
(go) out.
02. (FATEC 2007) Leia. To fill in the gaps respectively, mark the right option.
OPTICAL FIBERS a) saw - was arguing - were listening - went
Optical fibers carry a dizzying amount of data each second, but a b) was seeing - was arguing - listened - were
great deal of communication still gets beamed, via slower microwaves, c) were weeing - argued - listenned - were
from one dish antenna to another. Engineers didn't think there was d) saw - were arguing - was listening - went
any improvement to tease out of this technology, but researchers at
the University of Paris recently reported in the journal Science that e) was seing - argued - listened - were going
they'd found a way of focusing microwaves into a narrow beam,
tripling the data rate. 05. (UNESP 2013) Leia a tira para responder à questão a seguir.
(Newsweek, March, 12, 2007)

Assinale a alternativa que corresponde à forma afirmativa do


segmento: "Engineers didn't think..."
a) “Engineers thought [...].”
b) “Engineers though [...].”
c) “Engineers through [...].”
d) “Engineers thru [...].”
e) “Engineers throw [...].” O trecho do segundo quadrinho – I’m going to – introduz uma:
a) possibilidade.
03. (IFBA 2018) b) dúvida.
My name is Luka c) resolução.
1
I live on the second floor
d) condição.
I live upstairs from you
2
Yes, I think you’ve 3seen me before e) obrigação.

If you hear something late at night 06. (EPCAR/CPCAR 2017) Read the text below and answer the
Some kind of trouble, some kind of fight question according to it.
4
Just don’t ask me what it 5was MOST COMMON PREJUDICES
What are some of the most common ways people discriminate
I think it’s ‘cause I’m clumsy
against each other? Some of the areas where people show their
I try not to talk too loud
intolerance are well-known, such as race. But 1others are less
Maybe it’s because I’m crazy 2
acknowledged, even if more common:
I try not to act too proud
[...]
They only hit until you cry Religion: Religious discrimination and 3persecution has been
After that you don’t ask why common throughout history. But 4prejudice based on religious
You just don’t argue anymore affiliation doesn’t end with organized religion; 5atheists are 6prone to
discrimination and being discriminated against.
Yes, I think I’m okay
[...]
I walked into the door again
6 7

8
If you ask that’s what I’ll say Which prejudice do you have? Which prejudice have you
18

And it’s not your business anyway experienced?


(Adapted from https://aloftyexistence.wordpress.com)
I guess I’d like to be alone
With nothing 9broken, nothing 10thrown Mark the correct question for the sentence “prejudice based on
Just don’t ask me how I am religious affiliation” (ref. 4).
(From: http://www.songtexte.com/songtext/suzanne- a) Which prejudice did you talk about?
vega/luka-2bd27c72.html.Access on Jul 24th, 2017.)
b) Which religion talked you about?
Which of the following verbs is regular? c) Which affiliation talk you about?
Check the correct alternative. d) Which religious prejudice you talked about?
a) seen (ref. 3).
07. (EEAR 2019) Choose the best alternative to complete the dialogue.
b) was (ref. 5). Jane: Hi Susan, how are you doing?
c) broken (ref. 9). Susan: Everything is Okay!
d) walked (ref. 7). Jane: Do you have any plans for this weekend?
e) thrown (ref. 10). Susan: Not sure… I _________ probably give a party this weekend.
Jane: Cool!

256 PROMILITARES.COM.BR
SIMPLE PAST AND PAST PROGRESSIVE

a) am going to 02. (CFOE) Mark the alternative that complete the excerpt: “There
b) am going __________ no special treatment for the women cadets during the
last war”.
c) will be
a) was
d) will
b) were
08. (CN 2017) Mark the option in which all the verbs are written in c) be
the Simple Past. d) is
a) put – drunk – ate – heard – taken
b) knew – brought – wanted – made – was 03. (AFA) “He ________ smoke a lot but he stopped because he was
running a big risk”.
c) wrote – come – felt – had – flew
a) has
d) told – were – begun – gave – read
b) loves
e) left – spent – slept – swum – traveled
c) hates
09. (CN 2017) Read the text to answer the question: “My name d) used to
is Patrick. I __________ on vacation to Brazil last Summer, and I
__________ in a five-star hotel front of the beach in Rio de Janeiro. I 04. (VUNESP) “They _________ about art last night”.
went to Rio by plane and I __________ a month there. I __________ a) talks
a lot of people and we __________ a great time! I want to go back to
Brazil as soon as possible”. b) talk

Choose the option which completes the gaps in the text respectively. c) was talking

a) traveled - stayed - spend - knew - had d) talking

b) traveled - were - spent - knew - did e) were talking

c) went - stayed - spent - met - had


05. (EFOMM) “Even though they ________ everything about the old
d) went - were - spend - met - did lady’s previous life, they still _______ her”.
e) were - went - stayed - knew - have a) know - hired
b) knew - hired
10. (EN 2016) Which is the correct way to complete the text below?
c) knew was - hiring
YOU CAN NOW EDIT AND FORMAT YOUR GOOGLE DOCS BY VOICE
d) were knowing - were hired
About six months ago, Google __________ voice typing for
Google Docs on the web __________ you to dictate your text into a e) know - is knowing
document. Today it’s taking this feature a step further by also allowing
you to edit and format your text by voice, too. 06. (COMD. AERONÁUTICA) There are several ways of expressing
future actions. Select the alternative which contains two of them.
This __________ you can now say think like “select all”, “align
center”, “bold”, “got to end of line”, or “increase font size” and a) I will stay here and rest. / I didn’t find that key.
Google Docs __________ and follow your commands. You can find a b) She is going to work and study abroad. / They will probably arrive
full list of available commands here […]. at nine o’clock.
(http://techcrunch.com//2016/02/2014/you-can- c) He thought he could win, but he didn’t. / I have to talk to that
now-edit-and-format-your-goole-docs-by-voice/)
official.
a) has introduced – to allow – means – understanding d) John and Peter want a new roommate. / I am going to have lunch
at noon.
b) introduces – allowed – meant – has understood
c) has introduced – to allow – is meaning – understood
07. (IME-RJ) “The phone _______ while I _______ my bath, as usual”.
d) introduced – to allow – means – will understand
a) rung – am having
e) introduced – allowed – meant – understand
b) rang – was having
c) rings – have
d) rung – had
EXERCÍCIOS DE

COMBATE
e) rang – have

08. (PUC-SP) Assinale a alternativa incorreta.


a) Please inform me when you will be delivering my order.
01. (AFA) b) The plane to Faro leaves at 6:30 p.m.
– ____________ you survive in that forest? c) Patrícia told me she is arriving on the 9 o’clock bus from
Campinas today.
– I had a survival course three years ago so I knew how to get food.
d) When summer is here, I will fulfill my promise of losing 20 pounds.
a) How did c) What can
e) They are going to move to Bauru when they finished the school year.
b) Why didn’t d) Who could

PROMILITARES.COM.BR 257
SIMPLE PAST AND PAST PROGRESSIVE

09. (EN) Mark the correct sentence.


a) The students was stopping talking when the teacher walked into
the room.
b) The students were stopping talking when the teacher walked into
the room.
c) The students talked when the teacher walks into the room.
d) The students were talking when the teacher were walking into
the room.
e) The students stopped talked when the teacher walked into the
room.

10. (CFO) Choose the option that correctly completes the sentence:
“When they _________ down the street they _________ Amelia”.
a) walk – saw
b) were walking – saw
c) walked – were seeing
d) was walking – was seeing
e) were walking – were seeing

GABARITO
EXERCÍCIOS DE FIXAÇÃO
01. A 04. B 07. E 10. D
02. A 05. C 08. E
03. C 06. A 09. B
EXERCÍCIOS DE TREINAMENTO
01. A 04. D 07. D 10. D
02. A 05. C 08. B
03. D 06. A 09. C
EXERCÍCIOS DE COMBATE
01. A 04. E 07. B 10. B
02. A 05. B 08. E
03. D 06. B 09. B

ANOTAÇÕES

258 PROMILITARES.COM.BR

Você também pode gostar