Você está na página 1de 7

ARHITECTURA IN EVUL MEDIU ROMANESC

In Transilvania si Banat inceputurile unei arhitecturi de tip feudal se semnaleaza inca din secolele 10-11, in legatura cu constituirea primelor formatiuni statale romanesti, de tipul voievodatelor. Cetatile de la Biharia, Satu Mare, Cenad,Moresti, Cluj si Fagaras erau de pamant cu palisade si inconjurate cu santuri adanci. In cursul sec.12, pe masura inaintarii maghiare, au fost construite cetati de garnizoana, initial de pamant,apoi cu curtine de piatra; Oradea, Cluj, Dabaca, Moldovenesti. Pentru a rezista in fata noilor veniti, romanii liberi si-au ridicat cetati de refugiu, ca acelea de la Sebes, Sascior, Orlat, Rasinari ulterior preluate de sasi si reamenajate. Dupa supunerea Transilvaniei, proces incheiat in primul sfert al sec.13, populatia romaneasca, aservita feudalitatii maghiare, a reusit cu greu sa ridice monumente durabile de zid, arhitectura curenta fiind aceea de lemn. Cele mai vechi biserici romanesti de piatra care s-au pastrat (sec.13) Densus, Gurasada, Mica, Strei, Orlea au dispozitii polimetrice si cu arhitectura romanica-gotica. Incepand cu sec.13 datorita cavalerilor teutoni, ordinelor calugaresti si mai ales colonistilor sasi, stilurile romantic si gotic s-au raspandit in Transilvania si Banat. Primele cetati de amploare au fost construite de cavalerii teutoni in Tara Barsei 12111225 (Feldioara,Codlea, Cetatea Crucii). De plan aproximativ romboidal, adaptat formelor de teren, aceste cetati erau construite din piatra, cu curtine inalte, intarite cu turnuri patrate. In sec.13,mai ales dupa marea invazie tatara din 1241-1242 au fost construite numeroase cetati si castele (Coltesti, Calnic, Hunedoara, Deva) si turnuri-locuinta (Garbova, Cheresig). Incepand cu sec.15,un fenomen reprezentativ pentru Transilvania il constituie campania de fortificare; prin efortul colectiv al breslelor, orasele se inconjoara cu centuri de ziduri intarite cu turnuri (Sighisoara, Sibiu, Brasov, Bistrita, Cluj-Napoca, Medias) in timp ce satele din zonele de colonizare, bisericile devin nucleele unor puternice cetati taranesti (Prejmer, Harman, Archita, Biertan, Valea Viilor). Arhitectura religioasa a preferat tipul bazilical cu trei nave, stilul romanic fiind predominant pana la sfarsitul secolului.

In sudul Transilvaniei au fost construite bazilici de piatra ,(Cisnadioara,Ocna Sibiului, Cisnadie,Chirpar) in timp ce in nord s-au construit din caramida.(Acas,Tamasda Bihor) Foarte sobre ca infatisare,decorul sculptat fiind localizat la portale,aceste edificii au navele tavanite si doar absidele boltite in sfert de sfera. Exceptie face catedrala din Alba Iulia,bazilica monumentala cu bolti de piatra si cu decor sculptat mai bogat care se resimte de influentele goticului timpuriu.Stilul gotic timpuriu a patruns in Transilvania curand dupa anul 1242, odata cu construirea manastirii si bisericii cisterciene de la Carta, o bazilica cu transept sub influenta careia au fost construite in zona sudica bisericile din Bartolomeu,Brasov si Prejmer. Spre deosebire de monumentele gotice din Occident la care golurile foarte mari ale ferestrelor ajung sa domine plinul zidariei,iar decoratia sculptata tinde spre o bogatie exuberanta, in Transilvania zidaria este in continuare masiva dar modesta, exceptie facand corul bisericii evanghelice din Sebes si Biserica Neagra din Brasov.In conditiile unei triple asupriri,romanii transilvaneni nu au reusit sa construiasca decat mici biserici sala, tavanite. Incepand cu secolul 15, un fenomen reprezentativ pentru Transilvania il constituie sustinuta campanie de fortificare;prin efortul colectiv al breslelor, orasele se inconjura cu curtine de ziduri intarite cu turnuri(Sighisoara,Sibiu,Brasov,Bistrita,ClujNapoca,Medias)in timp ce in satele din zonele de colonizare bisericile devin nucleele unor puternice cetati taranesti(Prejmer,Harman,Archita,Biertan). Paralel cu manifestarea goticului tarziu,in sec.15 si inceputul sec.16 apar primele semne ale Renasterii(logia Castelului din Hunedoara,castelul din Gilau,capela Lazo a catedralei din Alba Iulia,Densus). De remarcat ca influentele Renasterii privesc cu precadere pietraria ancadramentelor,volumele arhitectonice ramanand de obicei masive si severe.Incepand cu sec.18 incepe barocul.

DICTIONAR: Curtina - denumire data zidurilor de aparare ale unei cetati sau asezari fortificate.De obicei sunt protejate de un sant,strajuite de turnuri sau bastioane a caror constructie este legata de zidul lor si sunt prevazute cu un drum de straja care asigura aparatorilor accesul la metereze sau la masiculiuri. Masiculi - gura de aruncare Palisada - dispozitiv de aparare,constand dintr-o curtina confectionata din trunchiuri groase de copac infipte in pamant.

Absida -constructie de traditie antica,de plan semicircular sau poligonal care amplifica spatiul unei biserici catre rasarit si este rezervata clerului si oficierii cultului. Transept -nava transversala ce taie perpendicular nava centrala a unei bazilici,descriind impreuna cu aceasta un plan de forma crucii latine. Barbacana -amenajare defensiva, fortificata, situata in exteriorul incintei principale a unei cetati sau castel,menita sa controleze accesul,punand la adapost un pod sau o poarta.B.pot dobandi dimensiuni relativ mari si o anume autonomie functionala.Numeroase B.se gasesc la constructiile din sec.15-17 Sighisoara, Sibiu, Prejmer, Rasnov, Chirpar. Fortificatii stil Vauban - fortificatii executate din caramida,cu ziduri scunde,inconjurate de santuri,aceste fortificatii se caracterizeaza prin folosirea bastioanelor in forma de pana. (Alba Iulia, Oradea, Arad, Fagaras). Ancadrament - cadru decorativ la o usa sau fereastra Cetati taranesti - tip de fortificatie din zone rurale,destinata sa adaposteasca in timp de primejdie populatia din satele inconjuratoare.Comportau una sau mai multe incinte,delimitate de ziduri din piatra.In interior puteau avea mici casute pentru locuitori si chiar capele.O forma tipica pentru Transilvania o constituie cetatile taranesti organizate in jurul bisericilor. Ordinul Cistercian - Ordin calugaresc catolic 1098-1113 creat din ordinul benedictin a unei disidente in frunte cu Robert de Citeaux (in lat.Cistercium) si Bernard de Clairvaux; s-a bucurat de un mare prestigiu in lumea medievala (posedau la sfarsitul sec. 13,cca 1800 manastiri in Europa catolica) Arhitectura cisterciana se caracterizeaza prin sobrietate, prin absenta turnurilor, prin folosirea absidelor patrate. In anul 1179 au fondat manastirea Igris din Banat (azi ruina) iar in 1202 manastirea Carta. Tabernacol- nisa practicata in peretele nordic al sanctuarului unei biserici catolice sau constructie din piatra sau lemn destinata pastrarii cuminecaturii.(Sf.Sacrament) CETATEA RUPEA (jud.Brasov) Ridicata pe dealul Cohalmului dominand orasul, a fost construita in sec.14-17 ca cetate de refugiu pentru satele din imprejurimi. Cutinele formeaza 4 incinte,fiind intarite,din loc in loc,cu turnuri poligonale,circulatia fiind controlata de mai multe porti interioare care compartimenteaza ansamblul fortificat.Incinta centrala este prevazuta cu un reduit si cu o capela.Biserica evanghelica din oras este o constructie gotica,de tip sala din sec.14-16; picturi murale sub var. CETATEA RASNOV (jud.Brasov)

Pe pintenul stancos care domina orasul se afla o ampla Cetate taraneasca construita in etape din sec.14 pana in sec.17,alcatuita din mai multe incinte intarite cu turnuri. CETATEA PREJMER (jud.Brasov) Cetatea P.este cea mai puternica cetate taraneasca din Transilvania sec.15-16.De plan aproximativ circular,curtinele inalte de 12 m sunt protejate de un sant adanc si de turnuri,in fata intrarii fiind amenajata o ampla barbacana.La interior zidurile sunt captusite cu camere de refugiu si de provizii.In mijlocul incintei se afla Biserica Evanghelica de plan cruciform,exponent al goticului timpuriu de inspiratie cisterciana. CETATEA HARMAN (jud.Brasov) Puternica Cetate taraneasca,dezvoltate in jurul bisericii romane,o bazilica cu 3 nave si turn-clopotnita pe latura vestica,sec.13. Incinta ovala,intarita cu turnuri patrate (sec.15-16); in lungul zidurilor,camere de refugiu etajate,in masura sa gazduiasca intreaga populatie a satului,in caz de asediu:capela cu picturi murale gotice ( tema centralaJudecata de Apoi) cca.1460-1470.

CETATEA CRISTIAN (jud.Brasov) Cetate taraneasca construita intre 1486-1498.Initial romanica a fost reconstruita gotic,de catre mesterul Andras din Sibiu. CETATEA FAGARAS (jud.Brasov) Castelul este mentionat inca din 1310,are un aspect de patrulater neregulat,cu turnuri poligonale la colturi,are rezervata in mijloc o curte spatioasa in jurul careia se desfasoara constructiile nobiliare si anexele.In cursul sec.18 castelul a fost inconjurat cu o veritabila cetate in stil Vauban. Sub fundatie s-au descoperit resturile unei cetati de pamant cu palisada datand din sec.1011. CETATEA CARTA (jud.Sibiu) Fosta Manastire Cisterciana Beatae Mariae Virginis de Candelisintemeiata in 1202,incendiata de tatari in 1241-1242, a fost reconstruita in piatra catre 1250,fiind primul monument al goticului timpuriu din Transilvania.Avariata de turci in 14211432,manastirea a fost desfiintata de Matei Corvin in 1474.

Biserica romano-catolica este un monument de tip sala,construit catre 1500 in stilul goticului tarziu.Corul prezinta nervuri incopciate in chei de bolta decorate cu reliefuri. Este aparata de o incinta fortificata de plan inelar,cu turn de poarta protejat de un turn scurt.In biserica se pastreaza o cristelnita de piatra si un tabernacol gotic. In prezent corul(spatiul existent intre corpul bazilical si absida) si absida servesc ca biserica a parohiei evanghelice din localitate. CETATEA BIERTAN (jud.Sibiu) In Biertan se afla una dintre cele mai puternice cetati taranesti din Transilvania,cu biserica fortificata. Biserica evanghelica de tip biserica hala,cu 3 nave boltite in retea,a fost construita in 1492-1515 pe locul alteia mai vechi.Este un monument specific goticului tarziu,cu elemente de Renastere la unele portale. Amvonul din piatra,decorat cu reliefuri inspirate din ciclul patimilor,este una din cele mai importante opere de sculptura transilvaneana,din faza de trecere de la gotic la Renastere,atribuita pietrarului Ulrich din Brasov(1523).Valoros altar poliptic alcatuit din 3 parti:zona centrala(1483),coronamentul(1515),si predela(1524),opera a unor ateliere transilvanene;frumoase strane de Renastere cu intarsii(1514) lucrate de sighisoreanul Johannes Reychmnt,caruia i se datoreaza si usa sacristiei,adevarata capodopera a genului(1515). Ansamblul fortificat,alcatuit din 3 incinte intarite cu turnuri,a fost construit in sec.1516.In turnul catolicilor este o capela cu picturi murale de la inceputul sec.16,iar in asa zisul mausoleu se pastreaza cateva pietre funerare ale episcopilor evanghelici din Biertan.In tezaurul bisericii se pastreaza cateva piese de orfevrarie,cani si potire in stilul Renasterii.Monument inscris pe Lista Patrimoniului Mondial. CETATEA CALNIC (jud.Alba) Cetatea este situata in mijlocul satului cu acelasi nume,este una din cele mai vechi cetati din Transilvania,prima atestare documentara fiind din sec.13. Vechiul nucleu apartinand etapei nobiliare cand localitatea se afla in proprietatea contilor Kelling,cuprinde o incinta de plan oval prevazuta cu un puternic donjon paralelipipedic (turnul Siegfried)12701272, compus din parter si 3 etaje,ultimul adaugat ulterior,o capela si 2 turnuri de paza. In sec.15-16 a fost amenajata ca cetate taraneasca,sistemul defensiv fiind completat cu o centura exterioara de ziduri,intarite cu o barbacana si un turn rotund. CETATEA BIHARIA (jud.Bihor)

Cetatea Biharia este mentionata ca apartinand voievodului Menumorut,care a rezistat aici 13 zile asediului maghiar( sfarsit sec 10).Este o fortificatie cu valuri de pamant (inaltime actuala 5-7 m) de plan dreptunghiular(115x150m) inconjurata de santuri de apa late de 15-20 m.Sistemul defensiv era intregit de un mic bastion circular. CETATEA DEVA (jud.Hd.) Cetatea este cel mai important monument ce isi are originea in sec.13 ca fortareata militara.Transformata de Iancu de Hunedoara in cetate nobiliara,ea va fi amplificata succesivin sec.10,17,18,ajungand printre cele mai puternice din Transilvania.Aruncata in aer in anul 1849, ea este acum o ruina.Mai multe centuri de ziduri puternice,ce urmeaza curbele de nivel,sunt intarite cu turnuri patrate sau circulare,in incinta centrala aflandu-se resturile palatului nobiliar si a cazarmilor. CETATE SIGHISOARA (jud.Mures) Aici se pastreaza cel mai frumos si mai complet ansamblu urban medieval din tara noastra.Cetatea Sighisoara se prezinta ca o asezare cu strazi inguste,cu case masive de caramida,cu tencuieli divers colorate,totul inconjurat de o centura de ziduri lungi de aprox.1 km, intarite cu 14 turnuri (9 existente) purtand numele breslelor care le aveau in grija ( aurari,fierari,cositorari etc.)Cel mai reprezentativ turn este Turnul cu ceas sau al Sfatului.La adapostul zidurilor s-au pastrat 2 valoroase edificii gotice: 1. Biserica manastirii sec.13-15,refacuta 1677-1678 cu un frumos altar baroc. 2. Bisericadin deal (1345-1515) de tip biserica hala cu forme gotice tarzii,cu importante fragmente de picturi. In cetate se afla si casa in care a locuit Vlad Dracul (1431-1436).

CASTELUL CORVINILOR ( jud.Hd.) Spre deosebire de ansamblurile rezidentiale de tip curte,a caror desfasurare pe orizontala raspunde unor precise nevoi de ceremonial,castele isi concentreaza functiunile intr-un spatiu restrans,preferand dezvoltarea pe verticala. Atestarile documentare dovedesc ca pana in sec.XV-lea, marea majoritate a castelelor nobiliare foloseau inca lemnul ca material de constructie. Moda castelelor de piatra,puternic fortificate,dar amenajate la inrterior pentru a raspunde si functiilor de reprezentare sociala pare sa fi fost inaugurata de Iancu de Hunedoara.Folosind ca nucleu un vechi castru regal, daruit in 1409 tatalui sau,cneazul Voicu,Iancu a amplificat si modernizat in stil gotic,castelul in anii 1440-1446,1447-1453.

Pastrand modelul romboidal al castrului,castelul a fost inzestrat cu un amplu corp rezidential,la parterul caruia se afla o sala a cavalerilor,iar la etaj o sala a Dietei.Cele 2 sali sunt boltite in cruce pe nervuri gotice,care se sprijina lateral pe console iar centura pe 5 stalpi octogonali.Executata cu ingrijire,pietaria indica faza tarzie a goticului. Castelul este prevazut cu un turn de refugiu Ne boisea(Nu te teme).

Bibliografie
Vasile Dragut, Dictionar de arta medieval romaneasca