Você está na página 1de 30

Hyrje ne kontabilitetin e tatimeve

T gjith personat q pretendojn t merren ndonj aktivitet ekonomik n Kosov duhet ta regjistrojn nj biznes apo deg (njsi t biznesit) n Zyren pr regjistrimin e bizneseve n MTI, sipas Rreg, nr, 2001/6 dhe udhz, adm. 2002/22. Objekt i ksaj rregulloreje sht krijimi i mundsive pr themelimin e rregullt t shoqrive tregtare fitimprurse n Kosov. Pr taksat dhe tatimet prveq q bizneset jan t detyrauara t mbajn Kontabilitetein e tatieve edhe vet shteti mbrenda Institucioneve Qeveritare ka t organizuar Departament t veqant (apo drejtori) q prcjekll t hyrat nga taksat dhe tatimet.

Tatimet e zbatuara n Republikn e Kosovs jan; Tatimi n t ardhurat personale Tatimi n t ardhurat e Korporatave Tatimi mbi vleren e shtuar, ose (tatimi mbi konsumin) Prveq ktyre tatimeve Adminstrata Tatimore administron edhe; Tatimin n burim nga t ardhurat dhe pagat e t punsuarve n Institucionet shtetrore dhe biznese

Kush jan obliguesit e Tatimit n t ardhurat Personale ? Republika e Kosovs tani ka nj Tatim gjithprfshirs n t ardhura (sipas Rregullores 2004/52 :Mbi tatimin n t ardhura personale

Tatimi mbi t ardhuar personale aplikohet; mbi t gjith individt, prfshir ortakt t prfshir ortakt jo-korporata t ortakrive, t cilt takohen mbi hisen e tyre n t ardhurat nga ortakria. Aplikohet mbi pagat, T ardhurat nga biznesi T ardhurat nga qiraja t realizuara nga individt Nga interesi Dividentat, T ardhuart nga pasuria e patrupzuar Fitoret n lotari dhe lojrat e fatit si dhe Nga fitimit/humbjet kapitale t individve (shitja e prons s lujtshme dhe palujtshme, makinat, tokat, shtpit etj)

Tatimi n paga, mbahet n burim (i ndalen puntorit) dhe transferote do muaj nga pundhnsi deri m datn 15 t muajit t ardhshm. Tatimi n interes, divident, fitore n lotari paguhet do muaj duke mbajtur n burim ( i ndalen),10% t tatimeve me rastin e pagess t atyre t ardhurave, nse paguesit e tyre jan persona juridik
Poashtu edhe paguesit e qiras, pr marjen e objekteve n shfrytzim, nse jan persoan juridik, duhet t ndalin 9%, tatim n burim nga pagesa, pr do muaj dhe ta transferojn n Buxhetin e kosnoliduar t Kosovs.

ka sht tatimi mbi vleren a shtuar ? Tatimi mbi vleren a shtuar (TVSH), ka fillu t aplikohet n Importe dhe furnizimet vendore n mallra dhe shrbime. Ky lloj Tatimi aplokohet n shkalln 16% dhe me shkalln 0% Subjektet (bizneset) t cilt duhet t regjistrohen si obligues t TVSH-s, jan personat me qarkullim mbi 50.000.00 , Bizneset jan t detyruara t deklarojn TVSH-n, prmes deklaratve tatimore do muaj.

Cilat jan Deklaratat Tatimore ? Deklarata e Tatimit n t Ardhura Personale Deklarata e Tatimit n t Ardhurat e Korporatave Deklarata e TVSH-s Deklarata e Kontributeve Pensionale

Shkallt e tatimit n t ardhurat personale


Shkallt pr pagat mujore

Neni 5 i Ligjit mbi TAP: Shkallt e tatimit


1. Pr seciln periudh tatimore, tatimi n t ardhura ngarkohet sipas shkallve n vijim: 1.1. pr t ardhurat e tatueshme (80) euro ose m pak, zero pr qind (0%); 1.2. pr t ardhurat e tatueshme mbi (80) euro deri n (250) euro, katr pr qind (4%) t shums mbi (80) euro; 1.3. pr t ardhurat e tatueshme mbi (250) euro deri n (450) euro (8%) t shums 1.4. pr t ardhurat e tatueshme mbi (450) euro, 10%) t shums.

Tatimi mbi t ardhurat personale (shkallt pr pagat mujore)


T ardhurat mujore nga Tatimi pagat Deri n 80,00 80,01 250,00 250,01 450,00 0% 4% 8%

mbi 450,00

10%

Llogaritja e TP

(shembuj)

Pr pagn prej 900 bruto llogaritni tatimet dhe beni evidencen kontabel 0-80,00 * 0% = 0,00 900*5%= 45 80-250=>170,00 * 4% = 6,80 250-450 =>200,00 * 8% = 16,00 450-855=>405 * 10%= 40,50 900 63.33 Pra pr pagn prej 900,00 , duhet t paguhet 63.33 tatim n pagatatimet

Regjistrimi ne ditar do te duket keshtu:

Llogaritja e TP
Pr do pag sekondare paguhet tatimi me normn 10%, pastaj n fund t vitit bhet llogaritja e t gjitha pagave vjetore dhe tatimohen sipas shkallve vjetore, me rast paraqitet raporti krahasues dhe konstatohet se a sht br pages mangut apo tepr e tatimit n paga

Lulzim Gashi P. Bruto 600 S. Pensionale 600*5%= 30 P. tatueshme 600-30=570 Tatimi 0-80=80*0%= 0 80-250=170*4%= 6.80 250-450=200*8%=16 450-570= 120*10%=12 Tatimi 34.80

Genc Syla P. Bruto 200 S. Pensionale 200*5%= 10 P. tatueshme 200-10=190 Tatimi 0-80=80*0%= 0 80-190=110*4%= 4.40 Tatimi 4.40

Agron Gashi P. Bruto 150 S. Pensionale 150*5%= 7.50 P. tatueshme 150 7.50 =142.50 Tatimi 0-80=80*0%= 0 80-142.50=62.50*4%= 2.48 Tatimi 2.48

SHPENZIMET PUBLIKE N t gjitha shtetet bashkkohore t bots,teoria dhe praktika financiare i kushtojn kujdes gjthnj e m t madh studimit t shpenzimeve publike. Shteti dhe organet tjera juridike publike me an t shpenzimeve e realizojn detyren e vet pr ruajtjen e intergritetit,te sovrantitetit e t rendit juridik,pr kryerjen e obligimeve n baz konventave ndrkombtare dhe pr kryerjen e obligimeve t tjera ta parapara me kushtetut dhe me ligje t ndryshme.N shtetet bashkkohore rritet gjithnj e m shum roli i shteti si rregullator dhe koordinator i aktiviteteve n t gjitha sferat e jets shoqrore dhe ekonomike t vendit. Kjo manifestohet n sigurimin e strukturs ekonomike,n rritjen e produktivitetit,t punsimit,tzhvillimit ekonomik harmonik memimet,n dhnien e donacioneve dhe subvencioneve t ndryshme n sigurimin social,n importin,eksportin,dhe n sigurimin e mjeteve pr financimin e nevojave t fushave t ndryshme t veprimtarive shoqrore. N literaturn financiare bashkkohore mbi shpenzimet publike mbizotron koncepti q i trajton shpenzimet publik jo si konsum por si shfrytsim recional i t ardhurave kombtare. Definicioni i shpenzimeve publike ekzistojn shum definicone mbi shpenzimet publike.Shpenzimet publike (shtetrore)jan parimisht shrbime publike t siguruara me an t parave. Ndarja e shempzimeve shtetore dhe shoqrore

Ndarja e shempzimeve shtetore dhe shoqrore Shpenzimet e rregullta dhe t jashtzakonshme; Shpenzimet produktive dhe rentabile; Shpenzimet e bashksive shoqrore-politike t organeve t tyre, te organizatave dhe t bashksive vetqeverisse; Shpenzimet personale dhe materiale Shpenzimet indirekte dhe direkte Shpenzimet shpenzimet e prodhimt dhe t transferit Shpenzimet n para dhe n natyre.

Financat dhe Fiskalja T hyrat publikeMjetet me t cilat shteti i plotson nevojat e veta shtetrore n kompetencen e vet i quajm t hyra shtetrore (publike shoqrore). Shum shkaqe ndikojn n sistemin e t hyrave n nj shtet: Sistemi shoqror-ekonomik;rregullimi politik;t ardhurat pr frym t popullsis; struktura ekonomike; numri i banorve dhe madhsia e territorit; ligjshmria politike dhe ekonomike me vendet tjera; roli i shtetit n jetn ekonomike t vendit. Ndr karakteristikat e prbashkta t sistemeve t t hyrave bashkkohore mund ti numrojm kto: T hyrat shtetrore shrbejn pr plotsimin e nevojave publike,nevojave q ndryshojn nga nevojat personale. T hyrat shtetrore mblidhen n para.N shtetet bashkkohore vetm n raste t veqnta n natyr. T hyrat e shtetit, me t cilat ai i plotson nevojat shoqrore,jan pjes e vlers s krijuar rishtas.Kto t hyra mblidhen nga burimet q ekonomikisht prtrihen.

Ndarja e t hyrave publike: Te hyrat origjinale dhe derivative, t hyrat juridikopublike dhe juridikoprivate, t hyrat e rregullta dhe jo t rregullta,t hyrat nga popullsia dhe t hyrat nga personat juridik,t kthyeshme dhe t pakthyeshme,t hyra t njsive territoriale t gjra dhe t ngushta, t destinuara dhe jo t destinuara, t hyra n para n ne natyr. 1.T hyrat origjinale- t shtetit jane atot hyra q shteti i realizon me aktivitetin e vet ekonomik n baz t s drejtes s pronsis. 2.T hyrat derivative-( t prejardhura) jane ato t hyra q shteti i realizon n baz t pushteti t vet sovran, n baz t ashtuquajturit sovraniteti financiar.Quhen derivative sepse kan prejardhje nga forcat nga forcat ekonomike e personave fizik dhe juridik. 3.T hyrat juridikopublike dhe juridikoprivate-ato juridikoprivate shteti i realizon n baz t aktivitetit t vet ekonomik he nga pasuria e vet.T hyrat juridikopublike t shteti jan ato q shteti i realizon n baz t sovranitetit t vt financiar. 4.T hyrat e rregullta dhe jo t rregullta-t hyrat e rregullta mblidhen n mnyr kontunuitive n intervale t caktuara kohore dhe nga burime q ekonomikisht prseriten vazhdimisht.T hyrat e rregullta prpjn pjesen m t madhe t t hyrave shtetrore.Ndrsa t hyrat shtetrore jo t rregullta mblidhen koh pas kohe (pr nj apo disa vite) dhe rregullisht shrbejn pr shpenzimint e nevojave t jashtzakonshme t shtetit ( pr shkak t evitimit t pasojave t fatkeqsive t mdha natyrore, luftrave).Kty hyjn tatimet jo t rregullta, dhuratat, reperacionet,huat e detyrueshme etj. T hyrat nga popullsia dhe nga personat juridik- t hyrat nga popullsia jane t hyrat q qytetart i ndajn nga t ardhurat e veta ( n rast t jashtzakonshm edhe nga pasuria e vet) pr mbulimin e shpenzimeve shtetrore.

1.T hyrat nga prsonat juridik jant ato t hyra t cilat shteti i mbledh nga organizatat ekonomike (ndrmarrjet prodhuese, institucionet monetare, organizatat qarkulluese) insitucionet dhe personat e tjer juridik. 2.T hyrat e kthyeshme dhe t pakthyeshme t shtetit- t hyrat q personat fizik dhe juridik i ndajn pr financimin e nevojave shtetrore ( shoqrore) zakonisht nuk kthehen.Obliguesit e pagess s ktyre t hyrave kan prfitim t caktuar nga shpenzimi i tyre.Ato t hyra q kthehen jan kur persomat fizik ose juridik i kan ndar vullnetarisht ose detyrimisht pr financimin e prkohshm t shpenzimeve t caktuara. Kto jan: huat vullnetare dhe t detyrueshme pr t cilat shpeti paguan edhe kamata. 3.T hyrat e bashksive territoriale m t gjra dhe m t ngushta- mjatet q i mbledh shteti pr mbulimin e shpnzimeve shoqrore mund t jen t hyra t njsive politike m t gjra dhe m t ngushta si p.sh t federats,t komunave etj. 4.T hyat e destinuara dhe jo t destinuara-t hyrat e destinuara t shtetit jan ato pr t cilat sht prcaktuar saktsisht se pr ka do t shpenzohen mjetet e mbledhura.Kshtu pr shembull mjetet e mbledhura me hua financohet ndrtimi i centralit elektrik,mjetet e mbledhura n tatimin e qarkullimit t nafts hrbejn pr mirmbajten e rrugve dhe ndrtimin e tyre. T hyrat jo t destinuara t shtetit jan ato q shrbejn pr financimin e t gjitha nevojave shoqrore,qllimi i shpenzimit t tyre nuk sht prcaktuar q m par. 5.T hyrat n para dht t hyrat n natyr- t hyrat e shteteve bashkkohore zakonisht mblidhen n para.T hyrat n natyr jan t hyra jo t rregullta dhe zn nj vend modest n sistemin e t hyrave bashkkohore .

Nocioni i Tatimit Tatimet jan instrumenti themelor financiar i mbledhjes s t hyrave m t cilat shtet bashkohorei mbulojn shpenzimet nga kompetenca e vet.Sikurse puntort q nuk mund t ekzistojn pa pag ashtu as shteti kapitalist nuk mund t ekzistoj pa tatime. Tatimi sht pjesa q secili qytetar i jep shtetit nga pasuria e vet q ai ta ruaj pjesen tjetr t pasuris (Monteskye) Tatimet jan kompensim pr mbrojtje q shteti ju ofron qytetarve t vet. Tatimi sht dhnia n para q shteti i mbledh nga individt n baze t sovranitetit t vet, pa kundrshprblimin e drejtprdrejt,e me qllim t mbulimit t mbulimit t ngarkesave publike. Tatimi sht kontribut q ndrmarrjet ekonomik,shtetrore, institucionet, qytetart nga t ardhurat, t hyrat,fitimet, pasuria i japin shtetit pr ndrtimin ekonomik pr ngritjen materiale dhe kulturore, dhe pr sigurimin social t masave punonjse,pr forcimin e pavarsis shtetrore dhe t fuqis s saj mbajtjen e aparatit shtetror. Me tatime mbulohen nevojat e prgjithshme shoqrore,kurse me kontribute mblidhen mjetet pr plotsimin e nevojave t prbashkta. Karakteristikat e tatimeve: 1.Tatimet jan t hyra derivative t shtetit, 2.Tatimet jan t hyra t detyrueshme, 3.Tatimet shrbejn pr financimin e shpenzimeve shoqrore (shtetrore)- mblidhen n interesin publik, 4.Nuk ka kundrshprblim t drejtprdrejt pr tatimin e paguar 5.Obligimi i pagimit t tatimeve kryht zakonisht n t holla, 6.Tatimet ( zakonisht) jan t hyra jo t destinuara t shtetit, 7.Tatimet zakonisht paguhen sipas parimit territorial.

Ndarja e tatimeve Tatimet ndahen n: Tatimet direkte dhe indirekte, tatimet subjektive (personale) dhe objektive reale, tatimet sintetike dhe analitike, tatime t prgjithshme dhe t destinuara,tatime kadastrale dhe tarifore, tatime t supozuara dhe faktike, tatime sipas vlers dhe tatime specifike, tatime t fundosura dh t pafundosura, tatime t rregullta dhe jo t rregullta, tatime themelore dhe plotsuese, tatime t reparcipimit dhe kuots, tatime qndrore dhe lokale. 1.Tatimet direkte dhe indirekte- termi tatimet indirekte prdoret pr t shnuar ato tatime q paguhen n rastin e shpenzimit t t ardhurave,ndrsa ndt tatime direkte ( t drejtprdrejta) jan klasifikuar ato tatime q paguhen n burim para t shpenzimit t t ardhurave. 2.Tatimi subjektiv( personal) dhe objektiv real- tatimet subjektive jan: tatimi n t ardhura ( t hyra t gjithmbarshme),tatimi n pasuri t gjithmbarshme dh tatimin pasuri t githmbarshme. Tatimet reale ( objektive) jan ato ato tatime n t cilat me rastin e tatimit nuk merret parasysh personaliteti i obliguesit tatimor.

1.Tatimet sintike dhe analitike- n t vrtet n tatimet sintetike jan prf shir ato tatime me t cilat tatimohet fuqia e gjithmbarshme eknomike e obliguesit tatimor.Tatimet analitike jan ato me t cilat tatimohet ndonj e hyr ose ndonj pasuri pavarsisht se kush e ka realizur at at hyr dhe kush sht pronar i asaj pasurie si dhe pavarsisht se a e realizon obliguesi tatimor t hyra t tjera, prkatsisht a ka pasuri tjetr. 2.Tatimet e prgjithshme dhe t destinuara- ndarja m e re e tatimeve i ka klasifikuar tatimet n ato destinimi i t cilave sht prcaktuar n par dhe n atp q shrbejn pr financimin e t gjitha nevojave( shtetrore). 3.Tatimet kadastrale dh tarifore- tatimet ndahen n kadastrale dhe tarifore sipas tekniks s mbledhjes.Tatime kadastrale jan ato n t cilat obligimi tatimor prcaktohet n baz t t dhnave t prmbajtura n libra kadastral, prkatsisht n regjistrat e caktuar.Tarifa tatimore sht pasqyr sistematike e objekteve t tatimit dhe e prqindjeve prkatse tatimore(t shprehura n prqindje),N tarif zakonisht jan t shnuara peroduktet dhe shrbimet q jan objekt i tatimit.Tarifa tatimore n rastet m t shpeshta prdoret n tatimet indirekte.Tarifa tatimore mund t ket disa dhjetra ose qindra numra tarifor. 4.Tatimet e supozuara dhe faktike- kjo ndarje sht br sipas prcaktimit t lartsis s bazs tatimore.Obligimi tatimor te tatimet e supozuara prcaktohet ex ante,do t thot para se t jen krijuar fakti,prkatsisht para se t jen realizuar t hyrat q jan relevante pr prcaktimin e obligimit tatimor p.sh n rastin e tatimit t veprimtaris bujqsore, obligimi tatimor mund t prcaktohet q m par n baz t cilisis s toks. 5.Tatimet sipas vlers dhe tatimet specifike- kjo ndarje bhet sipas llojit t bazs tatimore.Te tatimet sipas vlers tatimi bhet n baz vlers s vertet.Te tatimet specifike obligimi tatimor caktohet n baz t disa njsive t mass.Kshtu si baz mund t mrret njsia e gjathsis p.sh metri.centrimetri. Tatimet specifike i takojm n rastet m t shpeshta n rastin e tatimitn qarkullim. 6.Tatimet e funduara dhe t pafunduara- n tatimet e funduara m par kan qen klasifikuar format tatimore me t cilat tatoheshin ato t hyra q realizoheshin nga objektet pasurore, si p.sh toka,ndrtesat, letrat me vler, makinat dhe paisjet tjera.M von kto forma tatimore u zgjeruan edhe me t gjitha t hyrat tjera q kishin baz t sigurt, t prhershme dhe t qndrueshm.N tatimet e pafunduara jan prfshir t gjitha ato tatime me t cilat tatoheshin t hyrat e realizuara me pun personale pavarsisht nga fakti s a jan realizuar ato t hyra nga mardhnia e puns ose m kryerjen e veprimtaris se caktuar. 7.Tatimet e rregullta dhe jo te rregullta- tatimet jan ndar n t rregullta sipas kohs n t ciln sht n fuqi obligimi tatimor.Tatimet e rregullta jan ato tatime q caktohen dhe mblidhn rregullisht prej vitit n vit,kurse mjetet e mbledhura me pagimin e tyre shrbejn zakonisht pr financimin e shrbimeve t rregullta shtetrore ( shoqrore). Tatimet jo t rregullta shrbejn zakonisht pr financimin e atyre detyrave dhe masave nga kompetenca e shtetit nuk kan karakter t prheshm ( pagesa e tatimit t menjhershm pr fitim lufte,evitimi i pasojave thatsis, zjarrit,t vrshimit,t trmetit,t epidemis) 8.Tatimet e reparticipimit dhe t kuots- kjo ndarje sht br sipas mnyrs s ndarjes s barrs tatimore.Te tatimet e participimit medispozita sht prcaktuar saktsisht shuma q duhet t mblidhet n tatim.Shteti q m par e di se cilat mjete t mbledhura n tatim do t disponoj. Te tatimet e kuots obliguesit tatimor q m par e din lartsin e obligimit t tyre tatimor,por nuk jan t njohura t hyrat q do t mbledhen me tatim. 9.Tatimet qendrore dhe lokale- varsisht se kush e cakton obligimin tatimor dhe ciles njsi politiko-territoriale i takojne mjetet e mbledhura n tatim.

Doganat Jan t hyra monetare t shteti,paguhen me rastin e pagimit t mallit t caktuar prtej kufirit prkatsisht kufirit doganor.Jan nj lloj i tatimeve indirekte.Tremi dogan sht huazuar nga latinishtja q n gjuhn shqipe do t thot taks shtetre n t holla, e cila merret sipas ligjeve n fuqi pr mallra q hyjn ose dalin nga nj shtet n shtetin tjetr, Terminologjia doganore Targa doganore- sht shuma e gjithmbarshme e targave me t cilat ngarkohet malli m rastin e doganimit (doganataksat,maganizimi). Deklarata doganore sht fletparaqitja e mallit q i nnshtohet doganimit e paraqitet pronari i mallit,prkatsisht n emrin e tij transportuesi, n baz t ksaj deklarate bhet llogaritja dhe pagesat e targave doganore. Kufiri doganor - sht vija (linja) doganore m t ciln sht shnuar rajoni doganor i n vendi.Ai zakonisht prputhet me kufirin shtetror. Brezi kufitar doganor prfshin territorin q shtihet prgjat kufirit t rajonit doganor. Mbikqyrja doganore prfshin masat q ndrmerren pr pengimin e veprimit t palejueshm me mallin q i nnshohet dogans dhe pr sigusimin e pa ndryshueshmris s tij deri sa t kryhet procedura doganore. Malli doganor jan send q importohen prkatsisht q futen n rajonin doganor q eksportohen prej atij rajoni. Dokumentet doganore- jan dokumentet e caktuara n baz t t cilave bhet doganimi. Kontrolli doganor sht procedura e prcaktimit t sasi, t vlers dhe cilsis s mallit. Tarifa doganore - sht pasqyra sistematike e t gjtha objekteve q i shtohen doganimit dhe prqindjeve doganore. Magazinimi doganor shrben pr vendosje e mallit t patatimuar. Depoziti doganor sht paraja q n doganat kufitare udhtart i kan depozituar me rastin e shkuarjes n botn e jashtm ose me rastin e hyrjes n vend. Qarkullimi doganor sht ai qarkullim i mallit q i nnshtrohet doganimit prkatsisht kontollit doganor q bhet deri sa ai mall nuk sht vn n qarkullim t lir. Rrugr dognore - jan rrugt toksore,ujore ajrore n t cilat bartet,transportohet, importohet prtej kufirit doganor. Sistemi doganor - e prbjn t gjitha dispozitat q kan t bjn me doganimin e mallit,mbikqyrjen doganore,procedutat doganore q aplikohen n nj rajon t caktuar.

Ndarja e doganave Doganat mund t klasifikohen sipas kritereve t ndryshme, ndarja m e zakonshme e doganave bhet sipas; 1. drejtimit t ecuris s mallit, 2. qllimit t aplikimit t doganave, 3. mnyrs s matjes s obligimit tatimor, 4. mnyrs s nxjerrjes s dispozitave doganore, 5. lartsis s ngarkimit doganor. N qoft se pr kriter t ndarjes s doganave merret drejtimi i ecuris s mallit t doganuar,ather dallojm kto lloje t doganave: Doganat e importit, Doganat e eksportit, Doganat e tranzitit. Sipas qllimit t aplikimit t doganave,doganat mund ti ndajm n : Financiare (fiskale) Ekonomike ose mbrojtse Dogana antidamping Dogana retorsive dhe represive. Sipas mnyrs s matjes s obligimit doganor dallojm: 1. Doganat sipas vlers ose ad valorem 2. Doganat specifike ose kuantitative 3. Doganat e prziera 4. Doganat rrshqitse - Sipas mnyrs s nxjerrjes s dispozitave mbi doganat: 1. Doganat autonome 2. Doganat kontraktuese ose konvencionale - Sipas lartsis s ngarkimit tatimor: 1. Doganat diferenciale 2. Doganat preferenciale

Fundi I ligjerates se pareSe shpejti do tju dergoi edhe ligjeraten e dyt... nder te tjera ne ligjeraten e dyte temat qe do te shtjellohen jane :Shkenca mbi Financat 1.1. T hyrat publike - tatimet 1.1.1. Tatimet, ka jan tatimet 1.1.2. Parimet e tatimit 1.1.3. Efektet e tatimit n zhvillimin dhe ekonomin e shtetit dhe tek qytetart e tij 1.1.4. Shmangja-evazioni fiskal, ndikimi i tij n zhvillimin ekonomik te shtetit 1.1.5. Ndarja e tatimeve 1.1.6. Teknika e tatimeve 1.1.7. Sistemi tatimor, dhe kategorizimi i tij ( ne ushtrime do te kalkulojm kontributet dhe tatimet per paga vjetore dhe paga sekondare) pagat vjetore 0-960=0% 960-3000=4% 3000-4500=8% 4500-mbi= 10%