Você está na página 1de 27

BIZNESIT T VGL DHE MESEM

Justina SHiroka Pula

Biznesit t Vgl dhe Mesem

III
Krijimi dhe organizimi i Biznesit t Vogl dhe Mesem

Krijimi dhe organizimi i Biznesit t Vogl dhe Mesem


Zgjedhja e forms s organizimit t

ndrmarrjeve t vogla ka rendsi t posame


N zgjedhja e forms s organizimit

ndikojn shum faktor t ndryshm,ato jan


1.Kapitali fillestar dhe planet financiare 2.Prfitimet,detyrimet dhe obligimet e pronarve- menaxherve 3.Tatimi dhe rregullimi qeveritar 4.Shfrytzimi i burimeve 5.Rritja,ekspanizioni,integrimet dhe shitja

Krijimi dhe organizimi i Biznesit t Vogl dhe Mesem

1.Kapitali fillestar dhe planet financiare Burrimet vetanake Huhat dhe burrrimet tjera Interesi financiar ndikon ne zgjedhjen e biznesit adekuat

2.Prfitimet,detyrimet dhe obligimet e pronarve- menaxherve Partneret duhet t mendojn pr ardhmrin e prbashkt Individt dhe do antar i grupit duhet t ndikoj n grup T rishqyrtohet forma adekuate e organizimit dhe pashqyrimi i saj mbi pronaret

Krijimi dhe organizimi i Biznesit t Vogl dhe Mesem

3.Tatimi dhe rregullimi qeveritar Prgjegjsit ndaj qeveris Bizniset e vogla nuk ndeshen me kto probleme Tatimet dhe korniza rregullative qeveritare m von rriten n probleme serioze Bizneset krkojn lehtsime duke ndrruar farmn e organizimit 4.Shfrytzimi i burimeve Njerzit ,koha ,parat dhe prodhimet, munden t shfrytzohen dhe t kombinohen n mnyra t ndryshme,n kushte t ndryshme Pronsia,kontratat,franshiza,pozita n treg dhe shum teknika t tjera

Krijimi dhe organizimi i Biznesit t Vogl dhe Mesem

5.Rritja,ekspanizioni,integrimet dhe shitja T gjitha kto ndryshime ndikojn n

Krijimi dhe organizimi i Biznesit t Vogl dhe Mesem

I FORMAT KRYESORE TE ORGANIZIMIT T BVM *Format kryesore t organizimit sipas pronsis 1.Pronsia me nj person 2.Bashkpronsia 3.Korporata II PRGJEGJSIT LIGJORE T BIZNESIT III INVESTIMET E PRBASHKTA SI FORM E KRIJIMIT T BIZNESEVE IV FRANSHIZA SI FORM E KRIJIMIT T BIZNESEVE

Krijimi dhe organizimi Biznesit t Vogl dhe Mesem

*Format kryesore t organizimit sipas pronsis


Faktort pr zgjidhjen e forms s pronsis:

Problemet e krijimit t forms s pronsis Sasia e kapitalit t nevojitur n biznes Marrdhniet autoritare n operimin e biznesit Gjatsia e jets s biznesit dhe nevoja pr vazhdimsi t biznesit Shtrirja e detyrimit tek pronart Kufizimet legale t forms s pronsis Taksimi

*Format kryesore t organizimit sipas pronsis


Pyetjet e parashtruara q kan nevoj pr prgjegje para fillim t biznesit:

far di un rreth ktij tipi t biznesit? N far fushe t biznesit do t m nevojitet ndihm? Sa para do t m nevojitet pr t nisur biznesin? far burime parash do t jen n dispozicion pr mua m von? far lloj rreziqesh do t shfaqen pr biznesin? Si mund un t kufizoj detyrimin tim? far lloje taksash do t parashikoj pr t paguar?

1.Pronsia me nj person

Pronsia individuale e biznesit kryhet n emrin personal, ka t bj me bizneset q nuk kan formn e kompanive. Pronari sht I prfshir direkt n menaxhimin e biznesit dhe zhvilimin e tij Forma m e shpesht e biznesve

75 % e t gjitha bizneseve n SHBA jan pronsi e nj pronari. Kjo shifr tek ne arrin n 86%

1.Pronsia me nj person
Avantazhet e pronsis nga nj person

Ju jeni pronar Keni lehtsi pr t nisur aktivitetin Ju mbani t gjitha fitimet E ardhura nga biznesi taksohet si e ardhura personale Ju mund ta mbyllni biznesin tuaj kur doni etj.

1.Pronsia me nj person
Disavantazhet e pronsis nga nj person

Ju presupozoni detyrim t pakufizuar Investimi kapital q ju mund t grumbulloni sht i kufizuar Ju keni nevoj t jeni i gjithanshm Rritja e t punsuarve me kalibr t lart sht e vshtir

2.Bashkpronsia (Ortakria)
Bashkpronsia (ortakria) do t thot dy ose m shum persona t cilt veprojn si bashkpronar t biznesit me qllim fitimi Marrveshja e bashkpronsis sht mir t jet e shkruar pr shkak se nprmjet saj prcaktohen: T drejtat Detyrat Autoriteti i partnerve Kufizimet e partnerve Mnyra e ndarjes s prfitimit apo humbjes etj.

2.Bashkpronsia (Ortakria)
Avantazhet e bashkpronsis

Lehtsia e organizimit dhe mosvazhdimit t saj Aftsia pr t kombinuar talentet, gjykimet dhe zotsit individuale Vllim m t madh kapitali n dispozicion pr firmn Prcakton gjendjen legale t firms n baz t ligjit Avantazhet e saj t taksimit

2.Bashkpronsia (Ortakria)
Disavantazhet e bashkpronsis

Detyrime t pakufizuara dhe reciproke Jet t kufizuar t firms Ndarja e autoritetit Rreziku i mosmarrveshjeve midis partnerve

2.Bashkpronsia (Ortakria)
Tipet e partnerve

Bashkpronsit e prgjithshme t paktn nj partner t prgjithshm i cili mund ti prfundoj kontratat n emr t t gjith partnerve Bashkpronsit e kufizuara partnert e kan detyrimin e tyre t kufizuar pr t shtrir investimet e tyre ndrsa t paktn nj partner i prgjithshm mban n vetvete obligimin e nj detyrimi t pakufizuar

3. Korporata

e organizmit t biznesit, dallon nga ortakeria se jeta dhe zhvillimi i biznesit jan qartazi t veuara nga pronaret Menaxhmenti dhe prona jan qartazi t prkufizuara:prona mund te shitet -biznesi vazhdon; Ne aktin e themelimit ( Statuti / kontrata) paraqitet edhe menyra e qeverisjes- Bordi, aksionet dhe qeversija korporative Pronsi e transferueshme Pronsi jo e transferueshme

Si t organizosh nj Korporat

Korporata mund t jet:


Korporat e vendit; n shtetin ku sht krijuar

Korporat e huaj; n t gjitha vendet tjera

3. Korporata
Si t organizosh nj Korporat

Dokumentacioni pr themelimin e korporats prfshin: Emri i korporats Qllimet pr t cilat organizohet biznesi Numri dhe tipet e aksioneve q korporata do t ket autorizim pr t nxjerr T drejtat dhe privilegjet e mbrojtsve t aksioneve Adresa e zyrs s firms Emrat dhe adresat e bordit fillestar t drejtorve Rregullat nn t cilat korporata duhet t veproj

3. Korporata
Avantazhet e korporats

Detyrimet e kufizuara pr aksionart Aftsia pr trheqje t kapitalit Aftsia pr vazhdim t pafundshm Pronsia e transferueshme Ortakri m e gjer e aftsive, eksperiencs dhe njohurive etj.

3. Korporata
Disavantazhet e korporats

Kosto dhe koha e prfshir n procesin e inkorporimit Barra e taksave Potencial pr stimulime t zvogluara menaxheriale Kufizimet legale Humbja e potenciale e kontrollit nga themeluesit e korporats etj.

II. PRGJEGJSIA E BIZNESVE SI PERSONE JURIDIKE/ LEGALE


BVM si edhe t gjitha bizneset t tjera n marrdhnjet e tyre komerciale paraqiten me prgjegjsi t cilsis dhe vllimit t ndryshm Kjo mnyr tregon dhe i deryron, me ka ato garantojn t prmbushin obligimet e tyra ligjore dhe t kontraktuara me partneret afarist Cilsia mundet t paraqitet n form 1. Shoqrit tregtare me prgjegjsi t kufizuar 2. Shoqrit tregtare me pergjegjsi t plot 3. Shoqrit komandite

PRGJEGJSIA E BIZNESVE SI PERSONE JURIDIKE/ LEGALE


1. Shoqrit tregtare me pergjegjsi t plot - ortaket, pronart/ pronari prgjigjen pr obligimet e firms me tr

pasurin e tyre, jo vetm m kapitalin q kan investuar pr themlimin e fimes

2. Shoqrit tregtare me prgjegjsi t kufizuar - pronari/ pronart/ partneret prgjigjen pr obligimet e firmes

vetm deri n lartsin e kapitaleve t tyre t avanzuara me rastin e themlimit t firmes ( Me ligj mund te kufizohet kapitali minimal pr themlimin e ktyre shoqrive)

3. Shoqrit komandite

Disa nga pronart kan prgjegjsi t plot e disa prhgjegjsi t kufizuar. Me statut caktohen t drejata dhe pjesmarrja n menaxhim.

III. FRANSHIZA
Mardhnie kontraktuese midis shitsit ( fanshizorit) dhe blersit t s drejts, licencs mbi emrin tregtar, teknologjin e cila prfshin standardin e prodhimit/ sherbimit dhe cilsis dhe elemtete e tjera t rendsishme t puns s nj biznesi sipas nj formati t caktuar

Shitet emri, pervoja dhe merret obligimi per standarde t njohura

Prballohet me leht konkurrenca

Assistenca pr arritjen dhe mbajtjen e standardeve

FRANSHIZA - Prparsit
Sistemi i prpunuar mire pr t siguraura

cilsia + standardet Suksesi m i leht n zbatimin e teknologjis dhe standardeve/ trajnimi Marketingu/ premtimi me i leht ( emri me i njohur dhe identifikimi me te) Asistenca teknike dhe financiare

FRANSHIZA - T metat
Pagesa e vazhdueshme e frashizes n

kembim t s drejts Standardet strikte- autonomia m e vogl ( inspektimi nga franshizori) Kufizimet n blerje dhe shitje Kufizimet n asortiman

Shembuj
24% e bizneseve t regjistruara likuidohen

pas vitit II 84% edhe n vitin 6


McDonalds ( pari) 9000 restorante : 11 mild. US$