Você está na página 1de 24

Chapter 3 Quiz

The Biological Basis of Behavior


Dont forget to write your answers on a
separate piece of paper to grade when youre
done!
1. A neuron without terminal buttons would be
unable to
a) receive information from neighboring
neurons
b) generate an action potential
c) direct the synthesis of neurotransmitters
d) secrete neurotransmitters
2. Paul Broca found that the loss of the ability to
speak intelligibly is associated with damage to
a region of the brain in the
a) left frontal lobe
b) thalamus
c) left temporal lobe
d) right parietal lobe
3. Scientists are able to see changes in the brain
as it processes information by means of
a) lesioning
b) autopsy
c) CT
d) PET
4. The simplest behaviors we carry on
a) are learned when we are infants
b) do not involve the central nervous
system
c) are called instincts
d) include sneezing and blinking
5. Of the following, the effect of the adrenalin
on the body is most similar to the effect of the
a) cerebellum
b) parathyroids
c) somatic nervous system
d) sympathetic nervous system
6. Mr. Jenkins suffered a stroke as a result of
a brain injury. Although he can still move the
fingers on his right hand, he has lost sensation
in these parts. Of the following, the site of
damage to his brain is most likely in the
a) right frontal lobe
b) right temporal lobe
c) left frontal lobe
d) left parietal lobe
7. Of the following, which are located
exclusively in the central nervous system?
a) afferent neurons
b) interneurons
c) efferent neurons
d) glial cells
8. Which of the following glands interact(s)
most directly with all of the others to help
regulate body processes?
a) pituitary
b) adrenals
c) parathyroids
d) ovaries
9. Gunshot wounds, tumors, and strokes all
result in
a) infections
b) significant loss of function
c) lesions
d) pain
10. Which of the following must be males?
a) dizygotic twins
b) monozygotic twins
c) down syndrome children
d) Klinefelters syndrome children
11. When you are walking, the brain sends
messages to the skeletal muscles in the legs by
way of
a) efferent fibers
b) sensory fibers
c) afferent fibers
d) central fibers
12. The hindbrain structure involved with sleep
and arousal is the
a) hypothalamus
b) cerebrum
c) thalamus
d) pons
13. The basic parts of a neuron are
a) vesicles, terminal buttons, synapses
b) cell body, axon, dendrites
c) myelin, nodes, axon terminals
d) hindbrain, midbrain, forebrain
14. Branches are to trees as _______ are to
neurons
a) axons
b) cell bodies
c) dendrites
d) nuclei
15. Determining the location of specific genes
on specific chromosomes is referred to as
a) genetic mapping
b) phenomapping
c) chromosomal atlasing
d) genome projection
Chapter 3 Answer Key
1. D
2. A
3. D
4. D
5. D
6. D
7. B
8. A
9. C
10. D
11. A
12. D
13. B
14. C
15. A
Essay Question Possibilities!!
One of the following essay questions will
appear on your test, be familiar with all of
them!!
Essay Question # 1
Choose a specific neurotransmitter or class of
neurotransmitters and discuss its impact on
behavior.
Essay Question # 2
Compare and contrast the nervous system and
the endocrine system.
Essay Question # 3
Compare and contrast lesioning and electrical
stimulation of the brain.
Essay Question # 4
Assume that trait X is primarily an inherited
characteristic. Imagine that trait X is
investigated using family studies, twin studies,
and adoption studies. Briefly describe each of
these three methods and indicate what
information each would be expected to yield
regarding trait X.
Essay Question # 5
Imagine the following scenario: Administrators
at the local high school have been impressed
by recent media reports of cerebral
hemispheric specialization, and are
considering curricular reform to achieve a
better balance between left-brained and
right-brained activities. You have been hired
to advise them on this issue. What would your
recommendation be, and why?
Good Luck!
Make sure to double check all of your answers
and study them for the upcoming exam.
Remember, AT LEAST FIVE of the questions
from this quiz will make some sort of
appearance on the chapter test along with one
of the essay questions.

Take advantage of this study guide and good
luck on your test!